Tujina

Katarski pozabljeni delavci: to je sodobno suženjstvo

Doha, 21. 12. 2022 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko je večina prebivalcev udobno spremljala neverjeten finalni obračun med Argentino in Francijo, je svet pozabil na delavce, ki so v veliki meri zaslužni za vrhunsko izpeljano prvenstvo. V svetu, ki je oddaljen od blišča svetovnega prvenstva, delavci delajo in čakajo na plačilo. Prvenstvo je zahtevalo delo milijonov migrantskih delavcev, od katerih so mnogi, če ne celo večina, delali v težkih delovnih razmerah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tisoče zgodb, vse z istim začetkom in koncem. Migrante pod pretvezo zvabijo na delo v Katar, z obljubami, da bo delo dobro plačano, da bodo pogoji urejeni, da bodo imeli boljše življenje. Ljudje, ki živijo v slabih pogojih v svojih domačih državah, živijo za tako priložnost. Zato ni nič čudnega, da jo zgrabijo z obema rokama, ko se jim ta ponudi. In medtem ko je Messi pisal zgodovino, so mladi fantje skrbeli za čistočo nakupovalnih središč, da ne bodo turisti videli umazanije, ki je še kako del države.

Migranti iz Bangladeša, Indije, Nepala, Ugande in Gane so delali na gradbiščih ter urejali okoliške vrtove in športne objekte. Nekateri so bili podvrženi prisilnemu delu, niso mogli zamenjati službe, države in pogosto več mesecev čakali na plačilo. Medtem pa naj bi FIFA in njeni sponzorji ustvarjali neverjetno velike finančne dobičke.

Delavci v Katarju.
Delavci v Katarju. FOTO: AP

Eden od takšnih primerov sta dva mlada Ganca, ki delata kot čistilca v enem izmed razkošnih nakupovalnih središč, poroča Guardian. Tukaj sta že tretji mesec, plačali pa jima niso niti evra.

"Rekli so nam, da bodo plačali ta mesec, vendar so nam to rekli tudi prejšnji mesec," pravi eden. "Jaz nimam denarja. Sploh nisem srečen. Ljudje ti, preden prideš sem, rečejo, da je bolje in da s trdim delom dobiš vse, kar želiš. Ampak ni tako."

Med prvenstvom so imeli specifična navodila. Delodajalci jih denimo niso premikali z delovišča v domove kar ob vsaki uri, temveč ob urah, ko ni turistov na cesti, da jih ne bi imeli priložnosti videti. Njihova delovna mesta so praktično taborišča, poroča Guardian, temna, zatemnjena, siva in popolnoma neprimerna za delo. "Če pred prihodom nisi dovolj močen in žilav, se tega hitro priučiš," pove eden od delavcev.

"Moč potrebujete," je dejal delavec iz Ugande. "Na koncu je to le velik zapor, kjer delamo. Nihče ne bi bil tukaj, če bi imeli drugo možnost. To je sodobno suženjstvo." Ugandčan je pojasnil, da to delo ni prav za vsakega. Delavce je na rob smrti spravila kombinacija dolgih delovnih ur, nizkega plačila, nehigienskih življenjskih razmer in daljše odsotnosti od družine. "Eden od delavcev je bil tako travmatiziran, da je bila edina možnost, da ga pošljejo domov. Ko je prišel v Katar, je bil v redu, a potem se je spremenil. Tega ne zdrži vsak," je dejal.

Gradbišča v Katarju
Gradbišča v Katarju FOTO: AP

Ugandčan je pojasnil, da je pred prvenstvom delal približno 12 ur na dan, kasneje tudi po 14 ur na dan, brez dodatnega plačila. Med prvenstvom so se sicer stvari spremenile na bolje, delal je po 8 ur na dan. To se je ogromno poznalo na njegovem življenjskem slogu in duševnem stanju. "Bomo videli, ali bo tako tudi v bodoče. Prepričan sem, da se bodo stvari spremenile zaradi svetovnega prvenstva, a ne v pozitivnem smislu. Verjetno se bodo vrnile nazaj na isto. Obdobje 29 dni ne more spremeniti zadnjih pet ali deset let," je dejal.

Po njegovih besedah, ki jih povzema Guardian, so bili tisti, ki so se pritožili, odpuščeni. "Nič ne moreš proti našim šefom. Lahko samo vstaneš in se spraviš nazaj delat."

Nekateri radi delijo svoje izkušnje, drugi so bolj previdni in nikomur ne zaupajo. Vendar je zato še toliko pomembnejše, da se ozaveščanje o delovnih pogojih katarskih delavcev ne konča nikoli, piše Guardian. Če pozornost le za trenutek preusmerimo iz bleščečega nogometnega karnevala, bomo videli realnost, ki je veliko bolj temačna in težka. Eden od delavcev je razložil svoje bivalne pogoje. Skupaj z osmimi rojaki živi v stanovanju z majhnim skupnim prostorom in tremi spalnicami. V sobah so pogradi in to je po standardih delodajalca povsem udobno bivališče. Zaradi slabih higienskih pogojev, ki pustošijo po nastanitvah, so delavci podvrženi tudi mnogim boleznim.

"Pomembno je, da nas ne pozabite," je dejal eden od delavcev. "Ko ljudje spoznajo, skozi kaj gremo, nam morda lahko pomagajo. Lahko nam pomagajo organizacija WHO in ZN, toda zame je najtežje zaradi plače." Delavec je čistilec v nakupovalnem središču, kjer zasluži približno 257 evrov na mesec, kar komaj zadostuje za preživetje. 

Katar je sicer poostril delovne pogoje ter povišal plače, vendar se delodajalci požvižgajo na to. "Ne moti me Katar kot država, moti me, da delodajalci delajo slabe stvari, vlada pa tega sploh ne ve," je pojasnil delavec. "Ne plačajo nas ali pa slabo ravnajo z nami." Delavci načeloma lahko ministrstvu za delu prijavijo zlorabe, kot je zamujanje plač. A ko so delodajalci izvedeli, da jih je eden od delavcev prijavil, so ga odpustili. Zato se zdaj vsi drugi bojijo izgubiti službe in ne prijavijo zlorab na delovnem mestu. 

Pojavlja se vprašanje, ali gre za rasizem do afriških delavcev, navaja Guardian. Tudi delavci povedo, da se zunaj službe ne družijo s svojimi azijskimi kolegi, čeprav so sosedi, in da mislijo, da jih domačini gledajo malo drugače. "Katarci nas obravnavajo, kot da nismo ljudje," je dejal delavec.

Katar, ki se je tako ponosno hvalil z uspehom prvenstva, je uprizoril pravo predstavo, namenjeno vsem nam, razen nizko plačanim migrantom, ki za zaprtimi vrati delovnih taborišč trpijo zato, da bi zadovoljili želje tistih, ki jih ne zanima dobrobit drugih.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tojeto65
22. 12. 2022 08.49
Meni, ce bi dali zastonj, me njihova mesta in drzave ne vidijo in to od Dubaja do tega Katarja. Da o tem, da zenske nimajo nobenih pravic. Tu zdaj, bila vse samo lazna predstava. Pa vsi svetovni mediji o eni od njihovih zena s 7 diplomami in njeni drsgi garderobi. V glavo pa vsa botoksirana in filerji.
sprint
22. 12. 2022 08.11
+2
Svet je velik in predvsem različen. To si morata EU in ZDA zabiti v glavo in prenehati vsiljevati svoj način demokracije in pojmovanja človekovih pravic drugim. Kajti to,kar ti dve tvorbi zadnja leta počneta, je tudi daleč od demokracije...
Phan Thi Kim Phuc
21. 12. 2022 17.24
-2
vsem se zdi bolj pomembno kruljenje o nekem pljuvaču mesiju ...ki nikoli no bil in ne bo velik nogometaš...
Harpuna
21. 12. 2022 16.24
+2
Ja drugje je treba delat,ni kot v EU,kjer tile ilegalci dobijo vse zastonj,sicer pa bodo ti ,ki so kaj zaslužili v Katarju denar porabili za pot v Evropo,kjer bodo padli na pleča tukajšnjih delavnih ljudi.
MladInPerspektiven
21. 12. 2022 15.38
+9
Kako nekateri hitro "pozabljajo", kaj se je in se še vedno dogaja v Sloveniji. Ampak bistvo opranoglavcev je, da ko šefi rečejo blatite tiste več nič ne sprašujejo. Pometite pred svojim pragom luzerji :-)
Misika1967
21. 12. 2022 15.24
+7
Tudi v Sloveniji je tako,delavci garajo za mizerno neredno placo,migranti in begunci pa uzivajo.
Mickay
21. 12. 2022 15.33
+5
Pozabil s lenuhe, socialce in Štrukljev bataljon. )
mackon08
21. 12. 2022 15.06
-1
Pa zakaj bi me brigalo kako so delali, če jim ne bi pasalo naj ne bi delali enostavno.
123soba
21. 12. 2022 14.40
+9
Pri nas se pa z migranti lepo ravna. Pridejo v centre, se naspijo, umijejo, dobijo za jesti, dobijo nova oblačila, kaj pokradejo in grejo naprej. Ukrajinke pa še mal pojamrajo...
AbcXyz1
21. 12. 2022 14.18
+7
Glavno, da smo gledalci uživali v spektaklu. Ignoranca je največji greh človeštva...
Wolfman
21. 12. 2022 14.12
+11
Svetu ni mar, pa čeprav vsi vemo, kaj se je dejandko dogajalo v Katarju!
Butalec8
21. 12. 2022 14.12
+3
Še en pamflet Zahodne propagande , tile biseri če ne bi v Katarju garali pa umirali bi pač nekje drugje problem ni v raznih "katarjih" ampak v njihovjih matičnih drzavah ki so še bolj zavožene od Slovenije. Bangladeš je velik kot bivša juga pa ima 200miljonov populacije kolk pa mislite da je tam človekovo življenje vredno , ko sadni jogurt na madzarskem.
Butalec8
21. 12. 2022 14.14
+11
Sploh pa pri svinarijah za kake je evropa odgovorna je zelo hinavsko na druge s prstom kazat.
Stolček
21. 12. 2022 14.01
+20
Novinarji ste malo pozabili, kaj ste pisali pred par meseci, glede šivilj, pa delavcev na obali, kateri niso dobile več mesecev plačil in živeli, kot sužnji. Zakaj v Katar,? Malo pojdite v MB in okoliš, obalo, pa boste videli, da ima vsaka druga firma delavce za sužnje. Od mobinga, akontacij na plačo, neizplačil plač in prispevkov.
mitjaa17
21. 12. 2022 19.45
Pomeni da je delavcev še zmerom dovol...jih pa že primankuje in še bolj jih bo. Zakaj bi pa delou v MB za 850e če gre sam pou ure čez mejo pa bo toplt, samo ne lenčina
ElChe
21. 12. 2022 13.49
+15
Avtor članka N.V. stopi malo iz svoje pisarne pa pojdi malo po firmah v Sloveniji vprašat za vzušje na delovnem mestu in kakšne so kaj plače,pa boš videl da Slovenija od Katarja sploh ni tako daleč!!!!
Ki zombi
21. 12. 2022 13.46
+13
Blišč in beda. Lastniki nafte zasužnijo revne delavce, da lahko fuzbalerji spravljajo svoje navdušence v delirij. Slednjim je to zdravilo za vsakodnevne frustracije. Kruha in iger je moto že od nekdaj, tako se upravlja svet.
2mt8
21. 12. 2022 13.38
-10
Svet gre v to smer - NWO. To smo imeli že v SFRJ. Partijska elita luksuz, preostale ovce pa fičote, stoenke, pa komaj za kruh. Svet gre sedaj v isto smer, kot so nakazali v Davosu. Elita ima vse, ostali pa nič.
Stolček
21. 12. 2022 13.57
+13
2mt8, ja gre v smer NWO in tega, kar nas čaka niti pod razno nismo imeli v SFRJ. V SFRJ si se imel vsaj s čem vozit, še malo pa se več ne boš imel s čem vozit, če mislijo ukinit avte na bencin in dizel. In zdravstvo je bilo zastonj in vsakemu dostopno, kaj pa zdaj? Tehnokracija in transhumanizem, ki sledita, se ne moreta primerjat z nobenim obdobjem do sedaj.
2mt8
21. 12. 2022 14.26
-8
Ja, ampak Kardelj pa Tito sta imela gnile kapitalistične Mercedese, pila Škotski viski, imela Armani reklce, ti pa si mel fičota in pašteto. Pa še klanjal si se jim
Andrej3333
21. 12. 2022 14.50
+5
2mt8, a si to ti, Mojca? Ali Kolinda? Vidve namreč dobro vrsta, da pod Titom in Kardeljem niti sadnega jogurta ni bilo, kenede? (prevod: Bog se vaju usmili.)
JVeliki
21. 12. 2022 13.36
+17
Pri nas je ogromno ljudi, ki delajo za 700€ na mesec, najemnine pa od 500€ naprej, da ne govorimo o ostalih stroških in cenah. To pa ni suženjstvo??
Delboy Trotter
21. 12. 2022 13.10
+20
Suženjstvo imamo tudi v Sloveniji. Vedno več je zaposlenih ki so revni čeprav pridno in pošteno delajo.
Marko Zor1
21. 12. 2022 13.07
+12
Za ta medij že dalj časa trdim da objavi samo takrat in samo to kar mu pusti Amero kapital
Marko Zor1
21. 12. 2022 13.03
+16
Šele po svetovnem prvenstvu v nogometu si naš medij upa objavit tak prispevek.
SproscujocChips
21. 12. 2022 13.12
+6
sej so cez celo svetovno objavljal kaj vse je narobe v katarju
SproscujocChips
21. 12. 2022 13.01
-1
haha, dokler te isti sponzorirajo evropske in angleske velikane, je vse super. A ko nek katar ukrade SP zahodnjakom, so kar naenkrat suznji velik problem.