Tujina

Kaznovanje 'vandalov': Aretirali skoraj 1500 brazilskih protestnikov

Brasilia, 09. 01. 2023 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.B., STA, D.J.
Komentarji
82

Po tem, ko je več kot 5000 protestnikov vdrlo v brazilski kongres, vrhovno sodišče in sedež vlade, so razmere pod nadzorom. Brazilski predsednik je dejanja privržencev njegovega predhodnika Jairja Bolsonara ostro obsodil in dejal, da bodo organi pregona 'vandale poiskali in jih ustrezno kaznovali'. Skupno so zaradi sodelovanja v izgredih aretirali skoraj 1500 protestnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izredne razmere v brazilski prestolnici
    02:59
    Iz 24UR: Izredne razmere v brazilski prestolnici
  • Iz SVETA: Razdejanje podpornikov Bolsonara
    02:58
    Iz SVETA: Razdejanje podpornikov Bolsonara
  • Uničenje v kongresu
    01:02
    Uničenje v kongresu
  • Brazilski pravosodni minister o vdoru v brazilski kongres
    00:26
    Brazilski pravosodni minister o vdoru v brazilski kongres
  • Protestniki vdrli v kongres, vrhovno sodišče in sedež vlade
    00:53
    Protestniki vdrli v kongres, vrhovno sodišče in sedež vlade

Brazilski minister za pravosodje in varnost  Flavio Dino je dejal, da so policisti po napadu na kongres zadržali 40 avtobusov, za katere so sumili, da se v njih prevažajo protestniki. V enem izmed njih so našli pištolo, kar po mnenju Dina kaže na na pripravo na nasilna dejanja. Minister je povedal, da so z včerajšnjimi 209 aretacijami in današnjimi 1200 aretiranimi skupaj pridržali skoraj 1500 protestnikov. Z iskanjem odgovornih za izgrede pa brazilska vlada še nadaljuje. Zato so vladni organi državljane pozvali na pomoč in jih prosili za posredovanje vseh informacij, ki bi lahko bile relevantne pri iskanju pobeglih izgrednikov, poroča BBC. Do sedaj je vlada prejela že okoli koli 13.000 elektronskih sporočil z informacijami. 

Prijeti bodo med drugim odgovarjali za poskus državnega udara, nezakonit vstop v javno ustanovo in uničenje javne lastnine. Ostale po odredbi sodnika brazilskega vrhovnega sodišča Alexandra de Moraesa išče vojska. Tej je sodnik tudi naročil, naj do torka po razpusti vse tabore Bolsonarovih privržencev, policiji pa zaukazal aretacijo vseh, ki se še nahajajo na ulicah v prestolnici. Tam že vse od Bolsonarovega poraza na oktobrskih volitvah tabori več podpornih skupin. 

Medtem so nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara zaradi bolečin v trebuhu prepeljali v bolnišnico. "Trenutno je v bolnišnici na opazovanju zaradi nelagodja v trebuhu, ki izvira iz napada z nožem, ki ga je doživel leta 2018," je sporočila Bolsonarova žena. Nekdanjega brazilskega predsednika so namreč leta 2018 med svojo zmagovalno predsedniško kampanjo napadli in ga zabodli v trebuh.  

Danes dopoldan naj bi tisti, ki so se še zadrževali na ulicah, fizično napadli več novinarskih ekip. Brazilska skupina preiskovalnih novinarjev  poroča, da so protestniki tudi poškodovali ali ukradli več kosov opreme, pri tem pa so kričali "Prevzemimo Brazilijo".  

V odgovor na nedeljski napad na kongres pa so levo usmerjene stranke Brazilce pozivale, naj se v Sao Paulu, najbolj naseljenem brazilskem mestu, danes udeležijo množičnega prodemokratičnega shoda, piše CNN. Delavska stranka predsednika Lule je Brazilce na shod povabila prek svojega profila na Twitterju, kjer je v objavi zapisala, naj se z udeležbo zoperstavijo nedeljski teroristični akciji v Brasilii.

Za protestniki, sicer privrženci nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, je v vladnih stavbah ostalo pravo razdejanje. Razbita so okna, pohištvo je prevrnjeno, hodniki pa poplavljeni. Na številnih posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je bilo videti, kako so izgredniki razbijali vrata in okna, da bi vstopili v stavbo kongresa, nato pa tekali po hodnikih in pisarnah ter uničevali poslopje. Po poročanju brazilskih medijev so protestniki med divjanjem po stavbah poškodovali umetnine, zgodovinske predmete, pohištvo in okraske. 

Do pozno popoldanskih ur so brazilske varnostne sile že ponovno zavzele vse tri napadene stavbe, vendar so se množice protestnikov še zadrževale naokoli. Posnetki so pokazali na desetine ljudi, ki so vklenjeni ležali na tleh, medtem ko so jih nadzorovali policisti, poroča The Guardian. 

Izgredniki so v nedeljo, odeti v zeleno-rumene zastave, zahtevali vojaško posredovanje, s katero bi na oblast vrnili nekdanjega predsednika Bolsonara ali pa odstavili novoizvoljenega Luiza Inácia Lula da Silva. Oblasti iz razdejanja poskušajo razbrati, kdo je za izgred odgovoren, aktualni predsednik pa je obljubil, da bodo organi pregona vandale našli in jih ustrezno kaznovali, piše CNN

V času izgredov ga sicer ni bilo v prestolnici, je pa ob vrnitvi v Brasilio razglasil izredne razmere, ki bodo trajale najmanj do konca januarja ali do preklica. 

Vdor spominjal na prevzem ameriškega kongresa leta 2021

Vdor v brazilski kongres, v katerega je bilo po ocenah brazilske policije udeleženih vsaj 5000 ljudi, pa je močno spominjal na prevzem ameriškega Kapitola ob preštevanju glasov na predsedniških volitvah leta 2021. Januarja pred dvemi leti so se namreč v ameriški kongres zgrnili Trumpovi podporniki, ki so glasno zagotavljali, da je pravi predsednik ZDA Donald Trump. Po preštetju glasov se je na vrh države sicer zavihtel Joe Biden.  A med izgredoma obstajajo tudi globlje povezave, piše BBC.

Nekdanji glavni strateg Bele hiše Steve Bannon je več tednov v času oktobrskih volitev v Braziliji širil neutemeljene govorice o volilnih goljufijah v svojem podkastu in na družbenih medijih, kjer je spodbujal s ključno oznako #BrazilianSpring. V nedeljo je nadaljeval z retoriko, protestnike pa so spodbujali tudi drugi Trumpovi zavezniki. "Lula je ukradel volitve ... Brazilci to vedo," je Banonn večkrat zapisal na spletnem mestu družbenih medijev Gettr.

Boleče tih guverner za 90 dni odstavljen

Guverner zveznega okrožja Ibaneis Rocha je po napadu privržencev poraženega Bolsonara odpustil vodjo varnostne službe v prestolnici Andersona Torresa. Ta je podpornik Bolsonara, Rocha pa ga je po volitvah obdržal na položaju. "Odločil sem se, da ga razrešim, hkrati pa sem na ulice poslal vse varnostne sile, da aretirajo in kaznujejo odgovorne," je zapisal guverner.

"To je zločin proti demokraciji, proti volji volivcev in za druge interese. Za vse, kar se dogaja, sta odgovorna guverner in njegov varnostni minister, ki je podpornik Bolsonara," je dodala vodja vladajoče stavke.
"To je zločin proti demokraciji, proti volji volivcev in za druge interese. Za vse, kar se dogaja, sta odgovorna guverner in njegov varnostni minister, ki je podpornik Bolsonara," je dodala vodja vladajoče stavke. FOTO: AP

A kasneje so sodniki s položaja za 90 dni odstavili tudi omenjenega guvernerja, saj da je bil med napadi boleče tiho. Sodnik vrhovnega sodišča Leandro Machado je dejal, da je guverner med vdorom v vladne stavbe tudi ignoriral vse pozive oblasti, naj pripravi varnostni načrt.  

Vodja Lulove vladajoče Delavske stranke (PT) pa je že včeraj pozno zvečer delno odgovornost za napad pripisala Rochi. "Vlada zveznega okrožja je bila neodgovorna," je sporočila Gleisi Hoffmann. "To je zločin proti demokraciji, proti volji volivcev in za druge interese. Za vse, kar se dogaja, sta odgovorna guverner in njegov varnostni minister, ki je podpornik Bolsonara," je dodala.

Napad obsodili po vsem svetu, tudi v Sloveniji

Napad v slogu privržencev bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki so 6. januarja 2021 napadli zvezni kongres, so obsodili po vsem svetu. Med drugim tudi v Turčiji in Rusiji.

Do izgredov se je kritično opredelil ameriški predsednik Joe Biden, ki je tvitnil, da obsoja napad na demokracijo in miren prenos oblasti v Braziliji, pa tudi generalni sekretar ZN António Guterres, ki je prav tako v sporočilu na Twitterju zapisal, da se mora voljo Brazilcev in državnih institucij spoštovati, Brazilijo pa označil za dobro demokratično državo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo se je pridružilo številnim mednarodnim obsodbam nedeljskih izgredov. Izgrede so na Mladiki označili za nesprejemljive, veleposlaništvo Slovenije v Braziliji pa za zdaj odsvetuje vsa nenujna potovanja v brazilsko prestolnico.  

Na izgrede se je odzval tudi slovenski veleposlanik v Braziliji Gorazd Renčelj, ki je prav tako obsodil nasilje v državi in ga označil za nesprejemljiv način izražanja političnih razlik in nasprotovanj. 

Predsednica evropskega parlamenta Ursula Von der Leyen je v zapisu izrazila podporo aktualnemu brazilskemu predsedniku, ki da je bil izvoljen svobodno in pravično. Obenem je obsodila vdor v kongres in ga označila za zaskrbljujočega za branitelje demokracije. Nemški kancler Olaf Scholz je izgrede izenačil z napadom na demokracijo.

Tako kot Trumpovi privrženci v ZDA tudi brazilski uporniki niso ponudili nobenih dokazov o prevarah. Bolsonaro poraza še ni priznal, dva dni pred inavguracijo Lule pa je odpotoval na Florido. Tam v Mar a Lagu živi Trump.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
09. 01. 2023 20.56
+1
lula član neo liber podpirnik demokratov pravih faš. ljudje ša so se uprli kar je malo neprimerno v 21 st. bolsonaro ni bil kriv za to. Lula pa je kriminalec. med tem ko je bolsonaro preprečil gruming otrok kot to dela demorkati v zda. celo javno priznali. na drugi strani pa demorkati v zda izvajajo nasilje po uliciah vladnih stavbah itd. edini skrajni so tuki levi ki laho delajo kar hočejo. ko pa se normalni ljudje uprejo so pa ter, kriminalci. Nizko informirani so prav tako krivi
dannyer
09. 01. 2023 21.03
+1
globalisti happy ko je zmagal tesno njihov kolega. delavni ljudje besni. v zda pa MSM lagali in zakrivili z skrivanje zgodb bidnu zmago. sedaj pa to največje je to da je tviter dokazal kako so MSM grožnja demorkaciji
borjac
09. 01. 2023 16.40
+1
Te sledilce Bolsonerota naj pošljejo v Amazonsko džunglo, brez sekir, motornih žag in orožja.
nikhrast
09. 01. 2023 16.12
+5
"Unwashed masses" kot jim pravimo tu v Severni Ameriki, tipični neizobraženi desničarji, podpora pa Trumpu, Bolsoneru, Putinu..., v Sloveniji pa Janši.
Kollerik
09. 01. 2023 17.42
JOCR1255
09. 01. 2023 19.48
dannyer
09. 01. 2023 20.57
+1
neizobraženi si levičarji ne pa delavski razred. edini skrajni so ti ki napadajo normalne ljudi. ko dejstva niso pomembna.
Phan Thi Kim Phuc
09. 01. 2023 15.02
+6
takšen napad na kongres , vlado , parlament so mokre sanje janšistov in bivšega komunista lažnivega janše....ampak samo sanje ...od vseh janšistov jih je pred Prešernovim spomenikom bilo samo cca 25 rumenih ...ki so z neonacističnimi simboli in napisi krulili da so tam v podporo janši in njegovi vladi...Strah imajo gensko ...zato tudi so kletni in skrivači ...helikopterski alpinist pa je nr1 ...celo na celjsko sodišče vstopi in izstopi zadaj - na skrivaj...skrivač strahopetni lažnivi kriminalni koruptivni ...
patogen
09. 01. 2023 15.08
-8
Sprovociran napad, sledi val čistk, kot je bilo to v socializmih. Mokre sanje slovenskih levičarjev.
štrekeljc
09. 01. 2023 15.31
+4
Ko je Katja Šoba na Janšev poziv organizirala metanje granitnih kock v parlament, je bila za svojo poslušnost sprejeta v SDS. Pri tem je izjavila, da je izbrala "najboljšo stranko". In ni pozabila citirati Roze Luxemburg. Torej se strinjava v tem, da sta Janša oz. SDS levičarsko/komunajzarsko nastrojeni zadevi?
Kollerik
09. 01. 2023 17.42
+1
JOCR1255
09. 01. 2023 19.50
Ja, ja tipicen ljubcek Grimsa Pravicnika in suhe sanje desnicarja.
dannyer
09. 01. 2023 21.05
+1
koller res je levica rada dela štalo radi zanikajo biologijo znanost, grumajo otroke uporablajo šole za indoktrinacijo polno kriminala in oni lahko delajo fašizem vsak dan. se pa delavci uprejo so pa tero. chikago 1890 delavci so tero. to je sporočilo LEVICE.
pirnadan
09. 01. 2023 14.56
-4
a ni tale ta lev obsojenec?
N0EL
09. 01. 2023 14.53
+1
Kdaj so pa desničarji že prinesli kaj dobrega svetu?
pirnadan
09. 01. 2023 15.07
-3
pr desnih se vsaj ve, kdo hlače v hiši nosi.
JOCR1255
09. 01. 2023 19.51
+1
dannyer
09. 01. 2023 20.58
anatomija
09. 01. 2023 14.45
+5
Kjer je pa Bolsonaro? A je skrit v kleti skupaj z Trumpom in Janšo ? Ter si eden drugim podajajo čestitke za zmago na volitvah in jokajo zaradi ukradenih glasov
zmerni pesimist
09. 01. 2023 14.29
+2
In kdo bo to plačal žal davkoplačevalci
JohannDoe
09. 01. 2023 14.22
-5
5000 ljudi terorizira vso državo. To je približno tako kot je 100 kolesarjev kolesarilo in zahtevalo kul vlado. Ali pa pet zagnanih komentatorjev pod članki s preveč fraj cajta "predstavlja" vso slovensko javnost.
JOCR1255
09. 01. 2023 19.54
Ko desnicar pljuje desnicarja... dobimo.... iskreno resnico "grimsovanje".
Nidani
09. 01. 2023 13.39
+5
Desni pač...brez kulture in demokracija po njihovo!
pekoči paradižnik
09. 01. 2023 13.52
+6
++++++++++++++++++++ trampovci, janševci, bolsonarovci,....
1918
09. 01. 2023 14.24
-8
golobovci, jenulovci, ... polno je te ptičje sorte
JOCR1255
09. 01. 2023 19.57
dannyer
09. 01. 2023 20.59
+1
reno to je po levi doktrini stalnost, pa naj bo LA, san francisko, boltomor, boston ohaio, NY, Georga, minesota, portlnad. napadi na kongrese sodišča policijo vandali uničenja leva nekulturnost.
JAZsemTI
09. 01. 2023 13.30
+6
Za trenutek sem se zbal, da se bodo tudi pri nas spomnili česa takega a smo kmalu ugotovili, da so “jaki” samo na forumuh in za šankom. 😏
pekoči paradižnik
09. 01. 2023 13.53
+2
JAZsemTI
09. 01. 2023 14.01
+1
Saj se vozijo z bicikli. V mlekarno in k maši…
DR. RNR
09. 01. 2023 12.11
-8
Trobila globalisticna branijo jenki demokracijo. Vojska je branila protestnike pred policijo...folk ima dost prodanih dus in domacih izdajalcev,ki so sluzabniki korporacij.
Stolček
09. 01. 2023 12.40
+6
Dr. Ja in še vedno jim naivneži nasedajo, zato pa je tako. Potem pa se čudijo. Čemu? Svoji naivnosti?!
Jerry321
09. 01. 2023 11.53
+11
Desničarski primitivci po vzoru iz zda…
pirnadan
09. 01. 2023 14.41
-5
štrekeljc
09. 01. 2023 16.18
+3
JOCR1255
09. 01. 2023 19.59
+0
Mogoče, zagotovo je knjige požigal desničar.
dannyer
09. 01. 2023 21.00
+0
primitivci so levi, ker nimajo pojma kot vedno o ničemer
Cobra007
09. 01. 2023 11.40
+7
Se sreca, da ni nihce umrl. Sicer pa so kamere povsod, tam je pa lepo razvidno, kdo je delal skodo.
biggie33
09. 01. 2023 10.44
+12
Desničarji in njihova kultura..
pirnadan
09. 01. 2023 14.43
-4
Vest-naroda
09. 01. 2023 10.36
+9
Ko je Bolsonaro pri Trumpu, se zgodi tole. Prejšnji teden sta se na Jezerskem dobila Orban in Janša. Kaj sledi?
Nidani
09. 01. 2023 13.40
+4
Po mojem bo moral Janez denar vrnit... 🤣😂
JOCR1255
09. 01. 2023 20.00
borjac
09. 01. 2023 09.57
+8
Bolsonero na obisku pri Trumpu, v Braziliji pa napad na Parlament, tudi Janša je bil kakšen mesec nazaj, na obisku pri Trumpovih skrajnih desničarjih, upam da ne bo kmalu sledil napad na Slovenski Parlament.
Fluxx
09. 01. 2023 09.44
+17
Je Janez ze cestital Bolsanaru?
stumfeta
09. 01. 2023 10.08
+1
Thor
09. 01. 2023 09.43
-4
lula je zapornik kot naš janšani in taki nebi smeli opravljati nobene državne funkcije
Razsuti Tovor
09. 01. 2023 09.14
-5
Protesti so verjetno posledica nezadovoljstva in revščine ljudi ter izjemne korupcije, ki vlada v tej državi, ne pa posledica nekega ekstremizma (kot bodo želeli prikazati).
stumfeta
09. 01. 2023 10.09
+4
Želeli prikazati? Dej mi povej, kok zornih kotov napada na predstavniška in sodna telesa pa po tvojem obstaja?