Tujina

Domnevni morilec: Vem vse o tem, kaj se je zgodilo z Madeleine McCann

London, Berlin, Lizbona, 07. 06. 2020 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
102

Že 13 let je minilo, od kar je ves svet pretresla novica, da je med družinskimi počitnicami na Portugalskem neznano kam izginila triletna britanska deklica Madeleine McCann. Policisti so prejeli nešteto obvestil o tem, kje vse naj bi jo opazili, obravnavali so več kot 600 oseb, ki bi lahko bile povezane s primerom, na podlagi skromnih in velikokrat tudi netočnih informacij so skušali priti na sled pravemu storilcu. A o usodi male Maddie se je v javnosti bolj ali manj le ugibalo – vse do zdaj, ko se zdi, da se je klobčič tragičnega izginotja vendarle začel razpletati ...

Brücknerja so leta 2018 aretirali v Milanu zaradi posilstva 72-letnice, ki ga je zagrešil pred 15 leti.
Brücknerja so leta 2018 aretirali v Milanu zaradi posilstva 72-letnice, ki ga je zagrešil pred 15 leti. FOTO: Profimedia

Prejšnji četrtek je nemški državni tožilec Hans Christian Wolters presenetil svetovno javnost z izjavo, da imajo osumljenca, ki so ga obtožili za umor Madeleine McCann. "Iz tega lahko sklepate, da menimo, da je deklica mrtva," je dejal. Dan kasneje so se na to prek svojega predstavnika za stike z javnostjo odzvali dekličini starši, Gerry in Kate McCann. "Rekli so, da je mrtva, a za to nimajo dokaza. Portugalska in britanska policija primer še vedno obravnavata kot iskanje pogrešane osebe. Ne bova nehala upati, da je najina punčka živa, vse dokler nama ne bo nekdo predložil neizpodbitnega dokaza, da temu ni tako," sta po poročanju britanskega Telegrapha povedala McCannova.

Kmalu se je izvedelo, kdo je obtoženec, o katerem je govoril nemški tožilec: gre za 43-letnega Christiana Brücknerja. Britanski in nemški mediji so mrzlično začeli brskati po njegovi temačni preteklosti. 

Rodil se je kot Christian Fischer, mama ga je dala v posvojitev

Po poročanju nemškega Die Spiegla se je rodil leta 1976 kot Christian Fischer. Mama se mu je ob rojstvu odrekla, posvojila sta ga zakonca Brigitte in Fritz Brückner. Ko so pred nekaj dnevi na vrata njunega doma v Bergtheimu, kakšnih 15 kilometrov severneje od Würzburga na Bavarskem, potrkali britanski novinarji, jim je Brigitte dejala, da za svojega posvojenega sina že dolgo ni slišala in da o njem tudi noče ničesar slišati. Sosedje so dodali, da je bil vso otroštvo "zelo težaven otrok" in da ga je bilo nemogoče imeti pod nadzorom.

Kot je poročal nemški Bild, je Brückner policijsko kartoteko dobil že pri rosnih 15 letih, takrat so ga obravnavali zaradi ropa. Dve leti kasneje, leta 1994, je na otroškem igrišču v Würzburgu spolno nadlegoval šestletno deklico. Po poročanju nemškega časnika je pristopil do nje in jo začel otipavati, deklica je zakričala, Brückner pa je ob njeni reakciji zbežal stran. Nekaj tednov kasneje naj bi med pohajkovanjem po mestu pred devetletnim dečkom slekel hlače. Zaradi prijav o spolnem nadlegovanju so ga kmalu za tem obsodili na dve leti pogojne zaporne kazni, a je že med prestajanjem le-te pobegnil na portugalsko obalo.

Leta 1995 je prvič prispel v Praio da Luz, priljubljeno portugalsko letovišče, od koder je 12 let kasneje izginila Maddie.

Po 20 letih spet odprli primer o izginulem dečku Reneju 

Brückner, ki naj bi na Portugalsko prišel le z nahrbtnikom in najbolj osnovnimi potrebščinami, si je za preživetje iskal občasne službe, večinoma kot natakar v tamkajšnjih barih in hotelih.

Na začetku poletja, 21. junija 1996, je s plaže v Aljezuru, kakšnih 30 kilometrov od Praie da Luz, izginil takrat šestletni Rene Hasse. Po besedah njegove mame se je zgodilo na sprehodu po plaži. Da je sin tekel naprej in da ga je le za sekundo spustila izpred oči, je v solzah pojasnjevala. Kasneje so na obali našli njegova oblačila, policija pa je predvidevala, da je deček utonil v morju, a starši se s tem nikoli niso sprijaznili. Izginotje so aktivno nehali preiskovati štiri leta kasneje, čeprav je primer uradno še vedno odprt.

Po tem, ko so nemški kriminalisti med preiskovanjem primera Madeleine McCann povezali datume in kraje, kjer se je gibal Brückner, so začeli domnevati, da bi bil njihov osumljenec lahko vpleten tudi v Renejevo izginotje. "To je prvič po 20 letih, da se mi je oglasila policija v zvezi s pogrešanim sinom," je za nemški časnik Kölner Stadt-Anzeiger povedal dečkov oče Andreas Hasse. Kot je še dejal, verjame, da bi bila lahko izginotja obeh otrok povezana.

Brutalno posilil 72-letno ameriško turistko

Sedem let in pol zaporne kazni prestaja v mestu Kiel na severu Nemčije.
Sedem let in pol zaporne kazni prestaja v mestu Kiel na severu Nemčije. FOTO: Profimedia

Malo je znanega o Brücknerjevem življenju na prehodu tisočletja, naj bi pa ves ta čas živel na Portugalskem. Policija sumi, da se je v tem obdobju že začel ukvarjati s preprodajo drog in da je povezan z nekaterimi vlomi v letovišču Praia da Luz in okolici, čeprav jasnih dokazov o tem ni.

Leta 2005 je bila portugalska policija obveščena o brutalnem posilstvu 72-letne ameriške turistke. Zločin naj bi se zgodil v počitniški vili Casa Jacaranda, kakšnih 10 minut hoje od resorta Ocean Village, kjer je 18 mesecev kasneje dopustovala družina McCann. 

Po poročanju britanskega Guardiana je žrtev preiskovalcem povedala, da jo je, preden jo je posilil, pretepel s kovinskim predmetom, s seboj pa naj bi imel tudi sabljo, dolgo 30 centimetrov. Na koncu jo je še oropal – vzel ji je nekaj gotovine in računalnik.

S posilstvom so ga sicer povezali šele leta kasneje, in sicer na podlagi DNK-analize dlake, ki so jo našli na kraju zločina. Analiza je potrdila, da je bil storilec Brückner. Izkazalo se je tudi, da je pri sebi hranil posnetke posilstva. Zanj je bil leta 2018 obtožen na sedem let in pol zaporne kazni, ki jo še vedno prestaja v zaporu v Kielu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med gledanjem dokumentarnega filma o Madeleine se je izdal prijatelju

Zgodba o izginotju Madeleine McCann je bila v medijih zapisana ničkolikokrat: usodnega 3. maja 2007 je okoli 22. ure iz apartmaja, kjer je spala skupaj s takrat dvoletnima dvojčkoma Seanom in Amelie, neznano kam izginila takrat skoraj štiriletna Maddie. Njihovi starši so medtem skupaj s prijatelji večerjali v slabih 50 metrov oddaljeni restavraciji.

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedal nemški tožilec Wolters, preiskovalci zdaj sklepajo, da je Brückner načrtoval zgolj vlom v apartma. V bližini resorta, kjer so dopustovali McCannovi, naj bi ga po pripovedovanju prič tisti dan opazili štirikrat. Za ugrabitev deklice pa naj bi se odločil "spontano"

Na podlagi česa nemški tožilci sklepajo, da je Brückner deklico umoril, še ni znano. Je pa londonska centralna policija Scotland Yard razkrila, kako so mu prišli na sled v zvezi s tem primerom: leta 2017, ob 10-letnici dekličinega izginotja, naj bi bil v enem od lokalov na portugalski obali, ko se je na televiziji vrtel dokumentarni film o Madeleine McCann. Brückner, ki je v tistem času že imel precejšnje težave z alkoholom, se je prijatelju, s katerim je sedel za mizo, pohvalil, da ve "vse o tem, kaj se je zgodilo z Madeleine McCann". Prijatelj je naslednji dan o tem obvestil policijo.

Po propadlem poslu v Nemčiji ugrabil še petletno Ingo?

Ingo Gehricke, ki je leta 2015 izginila med družinskim piknikom, so zaradi podobnosti obeh primerov poimenovali kar "nemška Maddie".
Ingo Gehricke, ki je leta 2015 izginila med družinskim piknikom, so zaradi podobnosti obeh primerov poimenovali kar "nemška Maddie". FOTO: Profimedia

Po izginotju male Maddie, ki velja za enega najbolj odmevnih primerov pogrešanih otrok v zgodovini, se je Brückner po 12 letih znova vrnil v rodno Nemčijo. Dodatno ga bremeni tudi dejstvo, da je le dan po izginotju britanske deklice, 4. maja 2007, enega od svojih dveh vozil, starejšega jaguarja, prepisal na drugo osebo, nemške registrske tablice pa zamenjal s portugalskimi.

Od leta 2008 je živel v mestu Augsburg, od tam pa je občasno potoval na otok Sylt na skrajnem severu Nemčije in v bavarsko prestolnico München. Kot se je izkazalo kasneje, so bila njegova potovanja povezana s trgovino z drogami. Zaradi preprodaje in posesti prepovedanih substanc so ga nemški policisti ujeli v mestu Niebüll. Obsojen je bil na 21-mesečno zaporno kazen.

Ko je prišel iz zapora, je skušal zagnati posel v Braunschweigu, kjer je živel od leta 2014. Odprl je kiosk, a je posel kmalu propadel. V tistem času naj bi sicer živel z nekim dekletom iz Kosova, ki jo policija te dni skuša izslediti, da bi jim pomagala razjasniti nekatere okoliščine v zvezi z Brücknerjevimi zločini.

Leta 2015 je v bližini mesta Braunschweig med družinskim piknikom izginila takrat petletna Inga Gehricke. Da bi bil lahko storilec prav Brückner, nakazuje dejstvo, da se je takoj po dekličinem izginotju spet odselil na Portugalsko – še več, ko je prispel v Praio da Luz, se je znebil avtodoma, s katerim so ga povezovali tudi v primeru Madeleine McCann. Skrivnostnega izginotja Inge pa preiskovalci nikoli niso uspeli rešiti.

Dokumenti, do katerih se je dokopal nemški časnik Spiegel, kažejo, da je Brückner na spletnih forumih pisal o ugrabitvi in spolni zlorabi mladoletnih deklet. V pogovoru prek Skypa je znancu leta 2013 priznal, da je v preteklosti že imel izkušnje z ugrabitvami, dokaze pa je uničil. Po poročanju nemškega časnika so preiskovalci na njegovem domu leta 2016 našli fotografije spolnih zlorab, v avtomobilu na posestvu pa otroška oblačila, a ga v povezavi z Ingo Gehricke niso več preiskovali. Odvetnica njene mame pa je policijo zaprosila za ponovno odprtje primera. Po njenih besedah policija v iskanje deklice ni vložila veliko truda, primer pa so zaključili le štiri tedne po njenem izginotju. 

Ingino izginotje so v preteklosti večkrat primerjali z Madeleine, saj obeh deklic policija nikoli ni našla, prav tako ne storilca. Nemški mediji so Ingo poimenovali kar "nemška Maddie"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pickle
08. 06. 2020 17.42
+5
..... ..... .. Pozdravljeni ! Ali nobeden ne bo niti omenil imen kot so John in Tony Podesta , James Alefantis , Hillary Clinton ? Ni nobene povezave ? A niso bili "slučajno" eni od teh bili v bližini na "dopustu" v točno enakem času kot se je zgodilo izginotje M.M. ? Ali se motim ? A sem edini ?
Mejduš
08. 06. 2020 16.00
+12
Jaz ne razumem, zakaj sta odklenjeno sobo pustila, to mi ni jasno zgleda kot bi bilo dogavorjeno in še to da ni nobeden njo ,med tiste časom ki sta žurala otroka mirkal žalostno .
nightangel
08. 06. 2020 14.53
+11
Mogoče jo je res ugrabil on,ampak jo je prodal naprej enemu znanemu politiku pedofilu,ki je ravno takrat dopustoval v bližini.
cekinar
08. 06. 2020 15.50
+2
Čist možen scenarij,pa ni nujno da je politik,lahko je kak nedotakljiv kartelski mafijozo ali celo nek všji predstavnik Vatikana ,oz. RKC.
cekinar
08. 06. 2020 15.53
+1
Naj omenim ,pedofilski prizori in posnetki so se v zadnjih 2 desetletjih(pa že prej) v teh družbah prodajali "za med".
Čriček mali
08. 06. 2020 14.45
+16
Ko policija napačnega človeka zadušijo ki mu je klečal na kolena bi ravno tega človeka ubil na tak način ne pa črnca ki je imel ponarejen bankovec. Kje ste to vidli? OBUP CLOVEKA SPUCAT IZ SVETA
cekinar
08. 06. 2020 14.53
+23
Tako je,pa ne samo brucknerja,je na tisoče takih ki počne podobne hudobije,od zasužnjevanja do pedofilije,preprodaje otrok in služenja mastnih denarjev,ne vem zakaj pa mi dajate minuse,če pač napišem kruto realnost?
Čriček mali
09. 06. 2020 15.11
+1
Praškovarit
08. 06. 2020 14.32
+24
če so vsi ti otroci izginili, potem jih je očitno ubil in ne kam prodal naprej, da bi se jih dalo še kje najt :( Groza
cekinar
08. 06. 2020 14.38
+18
Ja,lahko pa da jih je potem ,ko jih je zlorabil prodal preko kakih portugalskih trgovcev z ljudmi kam v Brazilijo ,Angolo,Mozambik ...za kake sužnje ,.nikoli se ne ve.
cekinar
08. 06. 2020 14.44
+7
Sicer sem pa nedolgo nazaj gledal en dokumentarec iz JAR,kjer potomci nekdanjih Burov ki živijo v prestižnih vilah zgrajenih v času kolonializma na crnem trgu ponujajo 20-30 k dolarjev za enega otroka ,katerega bi posvojili in vzgojili za služabnika.
VAREN
08. 06. 2020 14.18
-8
Starša sta že zdavnaj osumljena, ampak jima ne morejo dokazat. Temu pa še manj. Napihovanje zgodbe brez uspeha.
Amasakul
08. 06. 2020 14.12
-2
9 krat skoknil.
Vapo
08. 06. 2020 13.56
+14
IanNow
08. 06. 2020 13.21
+25
V tej zgodbi bo pravici otroka zadoščeno ko bosta starša odgovarjala pred sodiscem za svoje dejanje. Zapustitev otroka za žur je po mojem mnenju težko kaznivo dejanje saj si odgovoren za otroka.
Vapo
08. 06. 2020 13.56
+1
Njapo
08. 06. 2020 16.20
-2
Skupina staršev je imela večerjo cca 50 m od sob svojih otrok, na vsake tolko je en starš šel kontrolirat vse otroke po sobah, če spijo.......
Uporabnik-1439440
08. 06. 2020 12.52
+65
To, daje policija še vedno vztrajala, je zavidanja vredno. Pedofilija je zavržen odnos do otrok, ki ga je potrebno prepoznavati in preprečevati za vsako ceno!
kurimebolac
08. 06. 2020 11.46
+17
V Nemčiji imajo novo pedofilsko afero, kar 600 terabajtov posnetkov in materiala so zasegli 27 letnemu tipu z 3mi otroki, cela vrtna lopa je bila opremljena...
esq1
08. 06. 2020 13.25
-4
cekinar
08. 06. 2020 13.57
+7
HUSO BOSS
08. 06. 2020 11.12
-13
MALO SUMLJIVO VSE SKUPAJ! OBTOŽIJO GA UMORA PA SPLOH ŠE NISO NAŠLI TRUPLA, TRUPEL?!? SUMLJIVO JE TUDI TO, DA STARŠI NISO NIČ ODGOVARJALI ZA TO KER SO 3LETNA OTROKA PUSTILI SAMA V TUJINI V APARTMAJU IN ŠLA ZURIRAT!? A NI TO MALOMARNO DEJANJE??
toldo1989
08. 06. 2020 12.14
+64
Starsi ze 13 let odgovarjajo za to dejanje da so jo pustili samo in sli zurat
IanNow
08. 06. 2020 13.19
-7
Odgovarjas lahko samo pred sodiščem.. Starši tja se niso bili povabljeni.. Za tako malomarnost bi jima morali soditi..
hondica
08. 06. 2020 10.56
-106
Zdrava družina je oče, mati in otroci. To so včasih že vedeli, niso zastonj klicali otrok brez staršev pankrti, čeprav se sliši kruto.
IanNow
08. 06. 2020 11.04
+40
Ti si sveckasto teslo.. In pravi predstavnik slovenceljnizma... Zdaj so vam že kao. Pankrti problem.. Naredi svetu uslugo in kupo strik
Geres
08. 06. 2020 11.06
+55
Čeprav se sliši kruto? Za otroka JE kruto. Sigurno ta Nemc ni imel lahkega vstopa v življenje, ampak za njegova dejanja ni opravičila. Posvojen je bil Šarec, pa pred leti je bil tud en mlad politik pri nas, ki je bil prav tako posvojen. Pa sta si oba ustvarila "normalno" življenje.
TraLaHa
08. 06. 2020 11.08
+40
Hondica, glede na tvojo izjavo žal nisi veliko boljši od tega norca. Žalostno ...
Geres
08. 06. 2020 11.11
+36
Sem se zmotila, drugi bivši politik, Darko Krajnc, ni bil posvojen ampak je od drugega leta živel v rejništvu. Kar bi bilo zame osebno še huje. Da te podajajo naokoli, ko dopolniš 18. let, si pa vsem odveč, ker ne prinašaš več dohodka, ki ga rejnik dobi. Sklepam, da večina ljudi, ki se za posvojitev odloči to stori zato, ker otrok ne morejo imeti, si jih pa srčno želijo in si želijo dati otroku topel dom.
Geres
08. 06. 2020 11.26
+31
Oh, kako trapasto sem zapisala. Pravilno bi bilo: za otroka je kruto, da ga kličeš pankrt. Gre za poniževanje in znaša je nad nič krivim otrokom.
Kollerik
08. 06. 2020 13.19
+0
IanNow
08. 06. 2020 13.19
+5
Posojen v Grosuplje iz Kosova je bil tudi Janos.
Kazimir Plemeniti
08. 06. 2020 10.33
-11
Vsaj sodeč po komentarjih je naša družba res dvolična. Če je storil to kar pišejo res ni sprejemljivo, ampak kako je prišlo do tega. Starš lahko uniči svojega otroka, ga enostavno da stran in potem pričakujete zdravo družbo.
+23
matr tole je scenarij za film posnet..ce bo on seveda prej knjigo napisou..temu je pa dogajal v zivljenju..no zdej bo meu do konc lajfa cas da spise knjigo v zaporu
Praškovarit
08. 06. 2020 11.01
-3
a maš kakšn apartma dol v Dalmaciji. Mal sm se že naveliču Balatona.
cekinar
08. 06. 2020 13.54
+4
Sziofok?sziget ,budapest? Omg!!! Üdvözöljük.
Apostol1
08. 06. 2020 09.38
+188
Če bo vse to dokazano kar trenutno raziskujejo , potem res ne zasluži ničesar drugega kot odstranitev iz človeške družbe , čeprav sem proti smrtni kazni samo ob takih nečloveških zločinih pa na žalost drugače ne gre.
Lima33
08. 06. 2020 09.36
+158
Tak psihopat z tako zgodovino že od mladosti nebi smel videti sonca iz celice... Groza...
HalaCr77
08. 06. 2020 09.24
-26
Pri njemu so našli biblijo,je tam bral navodila,za umore ,posilstva,pedofilijo.....
kbm1
08. 06. 2020 10.09
-17
Še bolj podrobno to piše v komunističnem manifestu.
Praškovarit
08. 06. 2020 09.15
+98
po vsem napisanem , bi bil kar taprav kandidat. Mučit ga dokler ne pove kaj se je zgodilo z Meddie
NWO 2014
08. 06. 2020 09.08
-3
2013 je the guardian objavil slike dveh osumljencev...nista niti malo podobna temu..