Tujina

Kdo je general, ki bo za Putina vodil rusko invazijo v Ukrajini?

Moskva , 10. 10. 2022 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je Rusija v zadnjih tednih utrpela več vojaških neuspehov, je Putin imenoval novega vojaškega poveljnika posebne vojaške operacije v Ukrajini. Ruski general Sergej Surovikin je znan po svoji "popolni neusmiljenosti", pred novo imenovano funkcijo pa je kot general služil še v Tadžikistanu, Čečeniji in Siriji. Javnosti je postal prepoznaven v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je svojim enotam ukazal, naj streljajo na ruske prodemokratične protestnike.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Sergeja Surovikina na mesto vojaškega poveljnika imenoval po tem, ko so zaradi ruskih neuspehov v Ukrajini z mesta odstavili dva ruska višja vojaška poveljnika, poroča Al Jazeera. Z imenovanjem Surovikina je tudi prvič, da je Rusija imenovala samostojnega glavnega poveljnika svoje "vojaške akcije" v Ukrajini. 

Sergej Surovikin je pred novim položajem poveljeval južni vojaški skupini. Junija je namreč na položaju zamenjal generala Aleksandra Dvornikova, ki je enoti poveljeval le tri mesece.
Sergej Surovikin je pred novim položajem poveljeval južni vojaški skupini. Junija je namreč na položaju zamenjal generala Aleksandra Dvornikova, ki je enoti poveljeval le tri mesece. FOTO: AP

Kdo je Sergej Surovikin? 

General Sergej Surovikin, rojen leta 1966 v sibirskem mestu Novosibirsk, velja za neusmiljenega in brutalnega generala s "temačno preteklostjo". 

"Več kot 30 let je bila Surovikinova kariera prepredena z obtožbami o korupciji in brutalnosti," so zapisali britanski obveščevalci, poroča The Guardian.

Javnosti je Surovikin res postal znan že avgusta 1991, ko je svojim vojakom ukazal, naj streljajo na prodemokratične protestnike. Na protestih med državnim udarov so tako vojaki v Moskvi ubili tri protestnike. Šest mesecev kasneje so Surovikina zaradi ukaza tudi zaprli, a ga kasneje brez sojenja izpustili. Takratni ruski predsednik Boris Jelcin je namreč sklenil, da je general samo sledil višjim ukazom, poroča Euronews

Sergej Surovikin
Sergej Surovikin FOTO: AP

Štiri leta kasneje je bil Surovikin obsojen še nezakonite trgovine z orožjem, vendar je bila tudi ta obtožba kasneje razveljavljena, poroča Al Jaezeera

"Zelo simbolično je, da je Sergej Surovikin, edini častnik, ki je avgusta 1991 ukazal streljati na revolucionarje in dejansko ubil tri ljudi, zdaj odgovoren za to zadnje prizadevanje za obnovitev Sovjetske zveze," je zapisal Grigorij Judin, ruski politični znanstvenik in sociolog. "Ti ljudje so vedeli, kaj počnejo, in vedo tudi zdaj," je dodal. 

In ravno zato, ker je Surovikin na javni agendi že dlje časa, je novo imenovanje v mednarodni skupnosti povzročilo kar nekaj burnih odzivov. 

Kot neusmiljenega so ga označili tudi v think tanku ameriškega obrambnega ministrstva."Surovikin si je po letu 2008, med radikalno vojaško reformo, ki je zahtevala neusmiljenost, na najvišjih položajih generalštaba in obrambnega ministrstva ustvaril zvezdniško kariero," so zapisali. 

Generala so obtožili tudi za napad oz. nadziranje brutalnega bombardiranja, ki je uničilo velik del mesta Alep v Siriji. V neprofitni organizaciji Human Rights Watch, ki se zavzema za človekove pravice, pa so za generala zapisali, da "bi lahko nosil poveljniško odgovornost za kršitve" med ofenzivo v letih 2019–2020 v sirskem Idlibu. 

Surovikin je sicer za poveljevanje ruskih zračno-vesoljskih enot v Siriji leta 2017 prejel medaljo za zasluge in častni naziv 'Ruski heroj'. Za "legendarno osebo" ga je označil tudi Jevgen Prigožin, ruski oligarh in Putinov zaveznik. "Surovikin je najbolj kompetenten poveljnik v ruski vojski," je dejal. 

Z imenovanjem Surovikina si Rusija želi izboljšati svoje ruske sile, nekateri pa domnevajo, da se morda želijo izogniti tudi kritikam domačih nacionalistov, ki so vojsko obtožili, da vojno v Ukrajini slabo vodi in da za dosego svojih ciljev ni uporabila dovolj "ostre taktike".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou