Tujina

Kdo je izdal informacije o morebitnem obisku Zelenskega v Bruslju?

Bruselj, 07. 02. 2023 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., N.Š.
Komentarji
186

Kdo je izdal informacijo o tem, da ta četrtek v Bruselj najverjetneje prihaja ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski? Zelenski naj bi se tam srečal z voditelji EU in nagovoril Evropski parlament, a zdaj narašča zaskrbljenost zaradi njegove varnosti. Se pa v Bruslju ne zapleta le zaradi vprašanja, kdo ni bil dovolj diskreten, ampak tudi zaradi obsega obljub Ukrajini.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Zelenski je vse od začetka ruske invazije pred skoraj enim letom Ukrajino zapustil le enkrat, in sicer decembra, ko je obiskal Washington. Obisk je bil po eni strani nepričakovan zaradi napete situacije v Ukrajini, a po drugi strani spet razumljiv, saj so ZDA v tej vojni največja ukrajinska zaveznica, ko gre za dobave velikih količin orožja. 

A takrat je načrtovanje njegovega obiska večinoma minilo v strogi tajnosti. Javnost je za to izvedela približno dan prej, strahu, da ukrajinskemu voditelju, ki vse zunanjepolitične napore vlaga v to, da zaveznice prepriča v nove pošiljke orožja Ukrajini, preti nevarnost, pa ni bilo. 

Kaj se dogaja zdaj, ko naj bi Zelenski šel v Bruselj? Približno 48 ur pred načrtovanim potovanjem so se o nameri Zelenskega razpisali italijanski mediji, pozneje pa ga je na Twitterju napovedala kar Evropska ljudska stranka (EPP), desnosredinska skupina poslancev Evropskega parlamenta. "Veselimo se vašega obiska v Bruslju, gospod predsednik," so zapisali, potem pa objavo hitro zbrisali. 

Vse skupaj evropske institucije spravlja v veliko zadrego, saj se zdaj išče krivca za nediskretnost, akterji pa se obtožujejo med seboj, poroča Guardian. 

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pravi, da je za uhajanje informacij odgovoren Evropski parlament. Njegov tiskovni predstavnik pa je glede tega, ali Zelenski res prihaja v Bruselj, dejal le, da ima predsednik Zelenski odprto vabilo za obisk Bruslja.

Tarča kritik je tako v veliki meri predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.  Metsola je namreč članica EPP, ki je obisk najavila na Twitterju, njeni uradniki naj bi bili krivi, da so razkrili preveč. 

Kdo je ali ni povedal preveč o obisku Zelenskega, pa seveda ni edina težava, povezana z Ukrajino, s katero se te dni soočajo v Bruslju. 

Michel in vodja Evropske komisije Ursula von der Leyen po mnenju nekaterih kritikov kar tekmujeta v tem, kdo bo bolj goreče podpiral Ukrajino. Tudi Zelenski to podporo vidi kot hitro pot države v povezavo, tako je že dejal, da je Ukrajina pripravljena na večje vključevanje na evropski notranji trg. 

Marsikdo pa meni, da bi morali voditelji EU ublažiti javno retoriko in državi ne vzbujati lažnega upanja na hiter pristop, saj povojno Ukrajino čakajo leta mučnih reform, ki bi jih država morala izvesti že pred rusko invazijo, a za to ni bilo političnega soglasja. Velik del Evrope v povojni Ukrajini vidi tudi gospodarsko priložnost, a opozorila so jasna: Država bo morala opraviti s korupcijo, vzpostaviti vladavino prava in poštene pogoje, če želi vlaganja, ki bodo ključna, pa povojno obnovo. 

A za začetek je treba doseči mir, ki ga še ni na obzorju. Rusija krepi napade, mirovnih pogovorov pa ne želi, če ti ne pomenijo, da Ukrajina podleže apetitom Moskve, kar pa v Kijevu ostro zavračajo. 

Če bo Zelenski, ki je po poročanju Guardiana ravno prejšnji teden zavrnil namigovanja o njegovem potovanju v Bruselj, ker da obstaja veliko tveganje, če kam odpotuje, vendarle odpotoval na obisk, se bo ta odvijal v času, ko se ukrajinske sile pripravljajo na obsežen napad ruskih enot. 

Medtem ko si Kremelj prizadeva ponovno prevzeti pobudo v vojni in zasesti preostanek regije Donbas na vzhodu Ukrajine, naraščajo skrbi, da orožje v Ukrajino prihaja prepočasi, kar bi lahko ruskim silam dalo ključno prednost.

Zato je moč pričakovati, da bo sporočilo Zelenskega podobno, kot je bilo v ZDA: Hvala za podporo, a potrebujemo še več naprednega orožja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
22. 02. 2024 13.14
Pogovarjal sem se z Ukrajinko, ki živi v Sloveniji in pravi, da sovraži Zelenskega. Boji se iti na obisk v Kijev, ker tam je obvezen vpoklic fantov od vključno 17. leta dalje, deklet od vključno 18.leta dalje. Hčerka od Zelenskega je stara 19 let, a je niso vpoklicali.
Banion
22. 02. 2024 10.10
+1
ukrajina v eu, ne znam si to predstavljati, očitno nekateri vidijo v tem priložnost za lastno slavo in žep, mislim an voditeljev eu
Razumnež
22. 02. 2024 08.54
Komaj čakam spet kakšno reportažo, zakaj nas EU volitve ne zanimajo in kaj si mislimo o teh bumbarjih.
Armagedon1
02. 07. 2023 16.38
-1
Vohuni in raznorazni škodljivci ki delajo proti Ukrajini in proti EU ter tako proti civiliziranemu naprednemu svetu so vrinjeni povsod. Tudi na tem portalu jih je veliko.
gr?arica
23. 01. 2024 12.08
+2
Proti EU se najbolj delujejo kar njeni politiki na celu z Ursulo. V korist amerike in zan na naso skodo. Ukrajina v EU pa je tisti kamen za vrwt , ki bi EU potipil do konca. Seveda v primeru , da ne prevlada zdrav razum in EU zacne delati za lastne intrese namesto hlapcevanja ameriki. No malenkost na tem podrocju se je zacelo spreminjati na bolje....se vedno pa prepocasi in premalo.
borjac
09. 02. 2023 10.25
+9
Ali se sploh zavedajo ti EU voditelji Scholtz, Macron kako bedasto zgledata ob Zelenskem, da ne govorim o Uršuli, ki se suka okrog njega kot kakšna zaljubljena najstnica, groteskno je videti kako se najmočnejše Evropske države obnašajo kot minorne državice napram skorumpirani tvorbi Ukrajini, ki se ima za državo, višek vsega pa je obisk Zelenskega v Veliki Britaniji, to je defacto konec Britanskega imperija, skorumpirani Ukrajinec Zelenko je obiskal , Pakistanskega Premiera Velike Britanije in zahteval bojna letala, VIŠEK VSEGA pa je bil obisk pri Kralju Britanske Monarhije Karlu III, kmetavzar skorumpirani je prišel na obisk oblečen v vojaško majico, vojaške hlače in čevlje, in ta BEDAK Karel III ga je sprejel, Kraljica Elizabeta se v grobu obrača, niti v 2 SV ko so hodili na avdience h Kralju, niso bili tako oblečeni, ali so imeli na sebi slavnostne uniforme, ali pa dostojne protokolarne obleke, pa se je dogajala Svetovna vojna, če bi bila Kraljica Elizabeta še živa in bi ta Ukrajinski kmetavzar prišel k njej na obisk, bi se moral nekje v garderobi najprej preobleči v spodobno obleko, šele potem bi ga Elizabeta sprejela, ta BEDAK od Kralja Karel III , pa ga sprejme takega kot smo videli, Karel III je defacto dokončno pokopal Britansko monarhijo, lepo prosim vse te SPECIALISTE po TV , ki nam razlagajo o protokolih obnašanja ob srečanju z Britanskim kraljem, kje moraš stati, kaj moraš narediti, ali ga smeš pogledati ali ne , pa ko so komentirali pogreb Kraljice Elizabete, je bilo vse tako vzvišeno, pocukrano, nadzemeljsko, stoletne tradicije, ....... no sedaj pa naj ti STROKOVNJAKI za Monarhijo, kaj komentirajo, ali pa so ostali brez besed, KONEC Britanske monarhije, pokopal jo je Ukrajinski kmet Zelenko in NORI Kralj Karel III.
božo2
08. 02. 2023 11.30
+5
Igralec in komediant je v svojem osvajanju EU močnejši od nivoja, ki ga premorejo politični nastavljenci v EU-ju. Doživlja neverjetne ovacije po parlamentih EU držav.
DR. RNR
08. 02. 2023 10.01
+3
Eu ima svoje probleme,ki jih ti nastavljeni pajaci,niso sposobni resevati.
periot22
08. 02. 2023 08.49
+5
nikhrast
07. 02. 2023 21.35
-23
Še vedno je zanimivo brati komentarje Quislingov ki podpirajo Putina.
Veles_zaš?itnik
07. 02. 2023 21.46
+25
Kdo si ti, da ljudi, ki niso po tvojem "kalupu" imenuješ za Kvizlinge? Nisi ti Hrast merodajen, da bi presojal. Ti si samo " a dust in the wind". Tvoje mnenje ne šteje.
JOCR1255
07. 02. 2023 21.54
-23
Hrast ima prav. Izdajalec je izdajalec (kdor podpira agresorja) in ni pomembno od kod je in kdo je.
FaTa Albanka
08. 02. 2023 09.15
+17
Kijevska hunta je tu agresor , Rusi so branilci svobodnega sveta.
gr?arica
23. 01. 2024 12.13
+1
Nikhrast. Quisling je tisti , ki deluje proti interesim lastnega naroda. V tem primeru je to vecji del EU politike( tudi nase domace) . Ne delujejo namrec v interesu svojih narodov temvec za interese ameriske ekonomije. Je pa zanimivo kako to skusajo opravicevati tudi tukaj gori tako z clanki kot nekateri komentatorji.
gr?arica
23. 01. 2024 12.14
+1
Ja Jic sedaj samo se razlozi katero clanico EU je napadla rusija, da bi lahko oprwviceval svojo trditev. Ukrwjina ni in upam da nikoli ne bo clanica EU.
Marcus Aureliuss
07. 02. 2023 20.46
+12
A je v Bruslju doping kontrola na trde droge ? Za prjatla sprašujem ...
Face
07. 02. 2023 19.57
+8
Kako ne poročate o protestih v Nemčiji zaradi orožja ki naj bi ga Nemčija izpostavila Ukrajini. So v vojni z rusi. Kako bi rekao Milanović sretno njemci prvi , drugi put znate kako se završilo. Tudi ne vidim da ne objavljate kaj se dogaja z Francijo z vašim obsedenim vakserom oz Macronom . Slabo se mu piše.
borjac
07. 02. 2023 18.16
+17
Prokleti bedaki Evropski v katerem svetu živite vi, hodite na čajanke v luksuzne palače v Kijevu, in se obnašate kot da kaj rešujete, v resnici podpirate vojno ki jo širijo in podpirajo umsko bolni ljudje kot so Biden, Zelenski, Putin, vi Evropski voditelji pa se greste otroške igrice, 50 milijard € v Ukrajino, koliko od teh milijard bodo ali boste pokradli, sedaj bi morali vsi vi ki hodite na čajanke v Kijevske palače, vzdigniti riti, vzeti krampe in lopate ter oditi v Turčijo in Sirijo ter pomagati, tam boste srečali smrt iz oči v oči.
JOCR1255
07. 02. 2023 21.56
-3
In kako ti govoriš o bedakih? Zagotovo di vodilni v tem rangu.
borjac
09. 02. 2023 10.26
+2
zrela hruška
07. 02. 2023 17.56
-6
se srbija se je uradno odpovedala Putinu in je na strani ukrajinskih pravoslavnih bratih. le naši slo rusoljubci niso sprevideli...
osancta simplicitas
07. 02. 2023 17.56
+6
KDO GA JE IZDAL? pAMETEN ČLOVEK!
zrela hruška
07. 02. 2023 17.53
+2
potres je nekaj groznega, podobno ruši zločinec naseljena mesta po ukraini s svojimi raketami. le njemu privoščim...
mastrion
07. 02. 2023 17.56
+11
to verjetno misliš Zelenskega? Ker je že bilo v tej komediji večkrat dokazano, kako sam ruši "svojo" Ukrajino, krivi pa Ruse. Ne pozabit dveh raket na Poljsko ozemlje, kjer je na vse pretega trdil da sta Ruski. 🤔 Takrat bi lahko posredoval Nato, zaradi njegovih laži, bi morda prišlo do ww3...
zrela hruška
07. 02. 2023 18.01
-5
citaj knjige, jaz jih že od leta 70 prejšnjega stoletja. 😁😅
mastrion
07. 02. 2023 18.10
+1
Dam ti prav, Ampak Zelenski ni nič boljši od Putina, trpi pa nedolžna raja... Vojna se reši za mizo, ne pa da o pogajanjih ni duha, ne sluha... Je pa Putin vsekakor tisti ki je napadel Ukrajino.
anatomija
07. 02. 2023 17.16
-9
Sedaj ko bo v Ukrajino prišlo orožje zahodnih držav namesto Ruskega pleha iz skladišč se bo videlo , da je Rusko najsodobnejše orožje zanič . Zato pa je že panika v Kremlju .
mastrion
07. 02. 2023 17.43
+13
Vidimo iz tujih neodvisnih medijev, kako je Rusko orožje zanič. Mali si beri kaj se dogaja zadnje dni na fronti v okolici Donbasa... Rusi bodo Ukrajince dobesedno razmesarili, začeli so malo višji tempo. Kar pa je tudi prav, saj Ukrajina ne pokaže niti najmanjšega interesa za pogajanja... Škoda je samo človeških živlenj, na eni kot drugi strani...
gr?arica
23. 01. 2024 12.22
Ha ha Anatimija ti pa ga pihnes. Ja se je ze videlo na primerih tako Leopardov kot vsega ostalega. No Abramsiv se niti ne upajo poslati na bojisce. Bistvena razlika med zahodnim in ruskim irizjem je dokaj preprosta. Zahodno je narejeno predvsem za bliznje vzhodni teren, rusko pa za tega na katerem se uporablja. Zahodno je odlicno za na parado in sejem rusko pa za vojaske operacije. Ja zahodno super deluje kadar se spopadas z bistveno slabsim nasprotnikom krajsi cas in ob vsej logistiki. Rusko pa je sicer ibicajno malenkost manj natancno zato pa veliko bolj enostavno za vzdrzevanje ter vzdrzljivo v vojnih pogojih. Slednje je bilo skozi zgodovino ze veckrat dokazano in potrjeno. Glede panike pa....ta je na zahodu in predvsem v Kijevu. Bo pa sedaj zanimivo ko bo Zelenski skusal nekatere pomembne ljudi odstaviti. No morda pa bo odstavljen on sam.....
DAN ODPRTIH VRAT
07. 02. 2023 17.01
+10
Nihče več mu ne ploska
Kitamita
07. 02. 2023 17.11
-14
gr?arica
23. 01. 2024 12.24
Kitamita evo jaz ti lahko povem Zelenski in neumnosti Ursule samo mene osebno stane vsak mesec najmanj 300€. Nekaj na racun obresti ostalo skozi inflacijo. Oboje pa zaradi ameriskega sranja v Ukrajini in hlapcevstva EU politike.
DAN ODPRTIH VRAT
07. 02. 2023 17.00
+8
Očitno je dojel, da je vse zamočil
IskraLJ
07. 02. 2023 16.55
+13
Kako zadet je.
Kitamita
07. 02. 2023 17.11
-14
DAN ODPRTIH VRAT
07. 02. 2023 16.55
+13
Gre pa po tisti beden tank k so ga poslali iz Kanade... Res močna podpora