Tujina

Kdo je kriv za eksplozije na Severnem toku? Ukrajina ne, pravi Putin

Moskva, 15. 03. 2023 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je trditve, da naj bi za eksplozijami, ki so lani poškodovale plinovod Severni tok v Baltskem morju, stali Ukrajinci, označil za nesmiselne in znova s prstom pokazal na ZDA.

Ko so tuji časopisi objavili zgodbe, v katerih so navajali neimenovane ameriške in druge uradnike, da obstajajo dokazi, da bi lahko za poškodbo na plinovodu bila odgovorna Ukrajina, se je na teorijo odzval tudi Putin.

A nasprotno od pričakovanja je ruski predsednik te trditve označil za nesmiselne in neutemeljene. Tudi ukrajinska vlada je vpletenost zanikala. Nemški časnik Die Zeit je poročal, da so pet moških in ena ženska za izvedbo napada uporabili jahto, ki jo je najelo podjetje v ukrajinski lasti na Poljskem. Nemško zvezno tožilstvo je potrdilo, da je bila januarja preiskana jahta, vendar dokazov niso našli.

Severni tok
Severni tok FOTO: Shutterstock

"Takšno eksplozijo, tako močno, bi lahko izvedli le strokovnjaki, ki bi jim pomagala država, ki ima ustrezne tehnologije," je poudaril Putin. Vztrajal je, da so imele ZDA povsem dober motiv za izvedbo eksplozije, češ da so želele ustaviti dobavo poceni ruskega zemeljskega plina Nemčiji in ji zagotoviti dražji utekočinjeni zemeljski plin. 

Putin je obsodil tudi evropske voditelje, ker so molčali o incidentu, in jih obtožil, da njihov odnos odraža po njegovem mnenju podrejen položaj Evrope v odnosu do ZDA. "Evropejci so izgubili neodvisnost, suverenost in nacionalni interes," je poudaril. "Bolj ko jih udarjajo po nosu ali vrhu glave, nižje se sklanjajo in širše se smehljajo."

Zaradi septembrskih eksplozij, ki so prizadele plinovoda Severni tok 1 in Severni tok 2, sta bila plinovoda onesposobljena, prišlo je tudi do znatnega uhajanja plina. Nihče do sedaj še ni prevzel odgovornosti. Ameriški uradniki so sicer sprva domnevali, da bi lahko bila kriva Rusija, ti pa so krivdo pripisali ZDA in Veliki Britaniji. Preiskave evropskih držav, vključno z Dansko, skozi katero poteka plinovod, in Nemčijo, še niso dale dokončnih ugotovitev.

Putin je izrazil obžalovanje, ker Rusiji ni bil omogočen dostop do preiskave. Dodal je, da je ruski Gazprom poslal plovilo, da preveri morsko dno v bližini eksplozije, in opazil nekaj, kar je bilo videti kot antena v bližini križišča med cevmi približno 30 kilometrov od kraja eksplozije. Po njegovih domnevah bi lahko antena bila postavljena na morsko dno za sprožitev druge eksplozivne naprave. Rusija pričakuje, da bodo danske oblasti oblikovale skupno ekipo, ki bo temeljito preverila območje.

Kdo pa je dejansko sabotiral plinovoda? Teorij je ogromno, države iz rokava stresajo obtožbe, dokončnih trditev pa zaenkrat še ni. Več preiskav je pokazalo, da je šlo za sabotažo, vendar krivca niso odkrili. Večina strokovnjakov na Zahodu je s prstom pokazala na Rusijo in posumila, da gre za poskus poslabšanja zimskih razmer v Evropi, ki je že tako ali tako podhranjena z energijo, da bi oslabili njeno odločenost, da podpre Ukrajino. ZDA si je po preiskavi, katere podrobnosti niso znane, premislila in meni, da krivdo nosi Ukrajina oziroma proukrajinska skupina. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegovi uradniki pa to zanikajo. 

Preiskave so sicer v teku, trenutno s strani Danske in Nemčije, pa tudi Švedske. Ta je nekaj časa pri preiskavi sodelovala z Dansko in Nemčijo, nato pa so prekinili sodelovanje. Sicer trdijo, da sodelujejo z državama vendar skupne preiskovalne skupine ne bo. Švedska naj bi se za to odločila zaradi visoke tajnosti. Morda pa bo Nemčiji in Danski uspelo odkriti krivca in ustaviti to obtoževanje brez dokazov ter kazanje s prstom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rezervni Kristus
28. 04. 2023 18.10
+1
"...še vedno ni jasno."...Je, je. Še kako jasno. Le všeč ni to nekaterim.
Pika005
16. 03. 2023 18.22
+2
Putin ima prav, evropejci pa izpademo primitivci in sami sebi kopljemo jamo.
RDPESA
16. 03. 2023 14.47
+3
Nemogoče.. ZDA ne dela škode naokoli.. Oni so zadolženi za reševanje sveta in demokracije.. 🤣🤣🤣 Kako grde obtožbe... 🤣🤣🤣🤣
xy yx
16. 03. 2023 12.56
+2
Haha, vsi vemo že zdavnaj kdo je to storil in zakaj. Obupni poskusi metanja peska v oči je samo zavlačevanje, preden se uradno potrdi resnica, ki jo je že znani novinar razkril. Kako bedno je ravnanje politikov v tem desetletju, je vsekakor vredno obžalovanja. Pač zgodovina se ponavlja, prihaja reset.
puspan
16. 03. 2023 09.11
-3
anatomija
15. 03. 2023 21.18
-2
Kdorkoli je to naredil je nam naredil uslugo . Ko smo se znebili Ruskega plina so pričele cene plina padati . Sedaj je cena plina že na ravni leta 2021 ko je bila cena zaradi korona ukrepov in manjše porabe zelo nizka
RDPESA
16. 03. 2023 14.51
+2
Pred tem so cene plina umetno dvignili... Tega pa ne razumeš? Iz teh razlogov se je podražilo tudi zavarovanje avtomobilov... Pa himalajska sol, pa pesek v kamnolomu... Pa ne Ruski ali Ukrajinski pesek...
Darko32
15. 03. 2023 20.50
+1
PUTIN hudičevo dobro ve kdo je to naredil. Namreč kdor je spremljal izjave vodstva v KREMLJU dobro vidi storilca. Namreč PUTIN je ves čas govoril, da bo EU zmrzovala. Torej je bil cilj, da v EU zmrzujejo in tako preusmeri PUTIN vojno v UKRAJINI. Zato z tisto jadrnico je malo za alse privlečena zadeva. RUšenje tega plinovoda so organizirali kar sami v RUSIJI.V njihovih teritorjalnih vodah nebi bilo vredu. So pa raje organizirali na tem območju, kjer lahko pridejo z podmornico do mesta. Nastavijo eksploziv in na daljavo aktivirajo. Krivdo pa preleviti na druge. Če je RUS zaprl pipco je nelogično, da bi zahod ruši, saj ima RUS pipco zato. Torej zato dam PUTINO prav, da UKRAJINCI niso, saj bi morali priti na sever in to preko več držav. To pa je malo čudno. RUSI pa imajo vse v rokah in so pač malo minirali. Sedaj pa so videli, da so malo prehitro šli EU prisiljevat, da bo zmrzovala.
Sickk 2
15. 03. 2023 20.38
+1
Ni mi samo jasno kako so tlele usi komentatorji pametni in tocno vejo kdo stoji za tem, ker so bli tocno takrt tm. Prou ne mores vrjet, da nekdo z gotovostjo trdi kdo je kriv. Mislm wauu
mackon08
15. 03. 2023 20.48
+3
Volja saj tudi drugi viri nimajo pojma kdo je storilec kapiš?
Volja
15. 03. 2023 21.10
-1
Sickk 2
15. 03. 2023 21.16
+1
Volja ne zanimajo me drugi viri, ker jst ne trdim za nobenga, vi pa usi trdite, da je tko in tko je, to je razlika. Drugo je pa domneva kot lahko domnevam, da za 11.septembrom stoji amerikawin ne osama ipd ampak ne morm pa trdit. Vi rusofili tuki pa najpametnejsi use veste...
VeseliFrajer
15. 03. 2023 20.37
Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da je sabotažo izvedla vrhunska SLO potapljačica na dah. Eksploziv si je zataknila za kopalke in akcija.
Volja
15. 03. 2023 20.36
-2
Samo ena država je to zmožna narediti, pogojno še kaka evropska, vendar nikakor brez vednosti in dovoljenja te edine države, ki vrši nadzor nad tem delom morja. Vse drugo je blef, žal. Dolgo časa so se znali še pred Pogodbo o EU, se nemški in francoski visoki ter častivredni politiki se upirati kavbojski mentaliteti ameriških neokonservatinih politikih, katere vrh predstavlja Victoria Nuland kot glavna ideologinja in vodila konservativks, ki je bila del administracij vseh ameriških predsednikov od Busheve dalhe, sam Biden in Sullivan. Žalostno.
Volja
15. 03. 2023 20.37
-2
Volja
15. 03. 2023 20.44
-1
In, me najbolj jezi to, da moram Putinovemu razmišljanju dati prav.
Pika005
16. 03. 2023 18.25
User300173
15. 03. 2023 19.10
+2
ZDA z Poljsko so imeli prste vmes. Možno so vedeli Norvežani, ni pa nujno. Poljaki bodo zakuhali vojno med Rusom in NATO. Enostavno bodo poslali vojake v zahodno Ukrajino in tam ostali. Poljaki imajo ozemeljske ambicije po Galiciji in tam naokoli.
Zdenko Krajnc
15. 03. 2023 17.35
+2
Seymour Hersh je zadevo objasnil in ni razloga da mu ne bi verjeli pa četudi je danes star 85 let. Še zmeraj je alfa in omega raziskovalnega novinarstva, ki mu demence kljub letom ne morete pripisati. Ne pozabite, da je za njim več kot 60 dela na najhujših aferah ameriške oblasti in nikoli se ni oglasil, dokler ni imel stoprocentnih dokazov. Zato je vsak dvom odveč. V prid resnici pa je tudi, da so vsi ameriški vodilni mediji negove informacije poskušali ignorirati.
No1.
15. 03. 2023 15.47
+5
To je vse oganiziral lepo amerikanec, njemu je velik interes za prodajo plina evropi...
lili88
15. 03. 2023 15.24
+5
Kriva je bidnova predsedniška administracija v sodelovanju z do Rusije sovražno nastrojenimi evropskimi državami (Norveška, poljska, VB,... ). Prav sram me je, da je Slovenija del ameriškega projekta EU.
Janez23
15. 03. 2023 15.03
-14
Krivec je Putin, saj je načrtoval kapitulacijo Ukrajine in mrzlo zimo v Evropi. Razstrelili so ga Rusi zato, da v primeru konca vojne, bi kupci zahtevali plin, on pa bi se zagovarjal na poškodovan plinovod.Nič od tega mu ni uspelo. Ukrajina se hrabro brani, plina in zelo poceni nafte v Evropi v izobilju, le ene pet ali šest podrtih hiš v okolici Bahmuta so zavzeli Rusi .
gr?arica
15. 03. 2023 14.25
+10
Vse pove ze dejstvo da rusom nikakor ne zelijo niti pokazati izsledkov pteiskave in se manj dovoliti da bi pri preiskavi sodelovali. Glede na to, da je ruski plinovod bi bilo logicno sodelovanje. No sedaj pa zelijo prikazati neko skupinico kot odgovorno. Vsem pa je jasno , da zadeva ni kot podreti kaksen daljnovod in bistveno bolj kompleksna. Tega se pac ne da opraviti brez pomoci vojske ali specialcov. No ce so bili to ameriski ali ukrajinski...naceloma ni tako pomembno. V vsakem primeru je bilo to trroristicno dejanje tuje drzave na ozemlju EU in clanice nata. Sedah pa al izgnat americane al pa ukrajincem nabiti sankcije. Ja itak ne bo ne eno in ne drugo ker dejanje je bilo baje popolnoma demokraticno. Edino ocitno nihce ni vprasal nic nemce. Tiliko o tem kako je kdo ameriski partner....prej hlapcek ki pac nima pravice sprasevati in imeti lastno mnenje. Za hlapcka pa je ta Schultz cisto vredu oziroma kot je nekoc izjavil Ukrajinski veleposlanik...jeterna klobasa.
ACC0
15. 03. 2023 14.19
+13
Briti so kaznovali nemce ker so na šverc kupoval plin od rusov.
Darko32
15. 03. 2023 13.42
-12
PUTIN hudičevo dobro ve kdo je to naredil. Namreč kdor je spremljal izjave vodstva v KREMLJU dobro vidi storilca. Namreč PUTIN je ves čas govoril, da bo EU zmrzovala. Torej je bil cilj, da v EU zmrzujejo in tako preusmeri PUTIN vojno v UKRAJINI. Zato z tisto jadrnico je malo za alse privlečena zadeva. RUšenje tega plinovoda so organizirali kar sami v RUSIJI.V njihovih teritorjalnih vodah nebi bilo vredu. So pa raje organizirali na tem območju, kjer lahko pridejo z podmornico do mesta. Nastavijo eksploziv in na daljavo aktivirajo. Krivdo pa preleviti na druge. Če je RUS zaprl pipco je nelogično, da bi zahod ruši, saj ima RUS pipco zato. Torej zato dam PUTINO prav, da UKRAJINCI niso, saj bi morali priti na sever in to preko več držav. To pa je malo čudno. RUSI pa imajo vse v rokah in so pač malo minirali. Sedaj pa so videli, da so malo prehitro šli EU prisiljevat, da bo zmrzovala.
JApajaDAja
15. 03. 2023 13.51
+12
to je "delo" tistega, ki ima od tega največ koristi? ukr, rus ali usa&co?
Darko32
15. 03. 2023 14.17
-12
JApajaDAja Največ koristi od tega je imela prav RUSIJA, saj je hotela na takšen način narediti spor med EU in ZDA a ji ta prevara ni uspela. SOčasno pa podtakniti, da so AMERIČANI to naredili. RUSI so mislili z tem narediti blokado in tudi če bi z RUBLJEM plačevali plin bi bila za njih to sramota. Zato so šli raje v miniranje tega plinovoda in tako z vsemi sredstvi zapreti plin za EU. Ameniki je vseeno saj je PIPCO zaprl prav PUTIn in ne Amerika. TOrej je v inetresu tistega, ki jepipco zaprl, da se ruši da slučajno nebo kdo odprl in spustil skozi plina. Sedaj pa naj imajo plin in so naredili to, da drugi dostavljajo plin. Sami sebi so naredili dokončni embargo.
ares1976
15. 03. 2023 14.25
+15
Darko ugasni internet pa pejd spat.. tvoje izjave mejijo na bolezen.. 😂🤣😂🤣
gr?arica
15. 03. 2023 14.27
+14
Eh Darko ti pa ga pihnes. Ja in japonci so nekoc tudi sami sebi na glavo vrgli atomske samo da bi americani izpadli v slabi luci.
MathewM
15. 03. 2023 15.03
+12
darko32: s čimerkoli se že zadevaš, jaz bi tudi. A res misliš da Rusi niso pomislili zapreti pipce, preden so šli, po tvoje, skozi obširno akcijo in raztrelili lasten plinovod. Baje tudi doma u kopalnici ne zapirajo vode, samo granato vanjo vržejo in stvar rešena 😂
mr.poper
15. 03. 2023 15.13
-1
Putin edino dobro ve kdo je na Malezijskem avionu ubil 300 potnikov.
lili88
15. 03. 2023 15.29
+5
S. kau?i?: odličen članek z naslovom "Sorazum o prikrivanju", Dnevnik, 2014, prikaže ozadje malezijskega letala. To je bil čas, ko Slovenija še ni bila pod vplivom CNN laži. Priporočam branje.
Darko32
15. 03. 2023 20.50
+1
ares1976 Imaš prav, da greš spat, saj ne razumeš in nimaš pošlihtanega logičnega razmišljanja. Še enkrat. Edini, k iso sposobni nekaj takšnega narediti so RUSI. Nihče drugi. pa tudi če se da 150 minusov. Žal to so edina dejstva in nič drugega. Pustima narod pri miru. Visoka politika zna še bolj umazano igro igrati. Tudi to očitno zanikaš, da RUSI niso napadli druge suverene države in z tem kršili mednarodne konvencije in naredili mnogo zločinov. Pustiva sedaj ob strani Ukrajino in RUSIJO. Mednarodno pravo jasno definira. Tukaj pa je bila igra v to smer, da se naredi spor med EU in ZDA.
tornadotex
15. 03. 2023 13.31
-12
Da nisi kriv, pa v resnici si,narediš tako,da drugega obtožiš....Ejhata Putko pa ti si res majster...
MathewM
15. 03. 2023 15.05
+11
tornadotex: tebi bi se pomoje lahko Biden pred očmi na glavo pokakal, pa bi se vedno trdil, da je bil Putin.
Luka Zeleznik
15. 03. 2023 13.27
+10
ZDA!!! Tako kot vsa elend po svetu!!!!