Tujina

Kdo je leta 2016 izvolil Donalda Trumpa?

Ljubljana, 20. 06. 2020 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Klemen Balanč
Komentarji
32

Bil je 2. november 2016, dan pred volitvami. Javnomnenjske ankete so napovedovale zmago Hillary Clinton in kazalo je, da bodo ZDA tekle dalje po ustaljeni poti neoliberalnega razvoja z imperialističnimi težnjami. Naslednji dan se je zgodil upor 'tihe večine' in izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA. V luči prihajajočih volitev se sprašujemo, kdo so ti volivci, ki so spremenili tok svetovne zgodovine?

Longitudinalne raziskave ugotavljajo, da so državljani Zahodnih demokracij v zadnjih letih postali bolj liberalni do družbenih vprašanj, medtem ko konzervativne vrednote še vedno prevladujejo med generacijo, rojeno med obema svetovnima vojnama, nižje izobraženimi, delavskim razredom, belskim prebivalstvom, vernimi, moškimi, in prebivalci iz ruralnih območij. To so bili in tudi ostajajo glavna volilna baza Donalda Trumpa. Za boljši uvid v karakteristike Trumpovih volivcev pa poglejmo za začetek specifike Trumpovih volivcev na strankarskih volitvah za republikansko nominacijo.

Če primerjamo poglede Trumpovih volivcev s podporniki ostalih republikanskih kandidatov na strankarskih volitvah vidimo, da so volivci Trumpa slabše ocenjevali muslimane in latinose ter da so bili mnenja, da bi morale ZDA otežiti priseljevanje. Prav tako so menili, da ženske izsiljujejo posebne privilegije in da manjšine zahtevajo preveč državnih podpornih storitev. V anketah so največkrat opredelili svoje osebno finančno stanje in splošno stanje ekonomije kot slabše v primerjavi z letom 2012, ugotavlja študija Voter Study Group.

Statistična analiza Trumpovih volivcev za strankarsko nominacijo skozi prizmo demografije pokaže, da je med Trumpovimi belimi volivci na strankarskih volitvah bilo več tistih brez visokošolske izobrabe, da je njegova podpora bila višja pri starih kot pri mladih, in da glede na dohodkovne skupine državljanov podpora Trumpu pada od skupin z najnižjimi dohodki proti skupinam z višjimi dohodki.

Donald in Melania Trump
Donald in Melania Trump FOTO: Profimedia

Trumpa so kot kandidata republikanske stranke v največji meri izvolili konzervativni starejši moški, nizko izobraženi, prebivalci manjših mest in republikanci z avtoritarnimi vrednotami. A samo glasovi konzervativcev bi bili premalo za zmago na glavni tekmi, kjer se razširi bazen potencialnih volivcev. Za zmago je potrebno nagovoriti tudi ostale skupine volivcev in s tem ustvariti širšo koalicijo podpornikov. Kdo so bili ti podporniki na glavni tekmi?

Ameriško volilno telo se deli na štiri ideološke skupine. Druga študija raziskovalne skupine Voter Study Group iz leta 2017 navaja, da je bilo med štirimi veliki ideološkimi skupinami volivcev v ZDA leta 2016 največ liberalcev, in sicer 44,6 odstotkov. Volivci iz te skupine so liberalni tako glede ekonomije kot socialno-identitetnih vprašanj. Druga največja skupina so bili populisti, ki so liberalni glede ekonomije in konzervativni glede socialno-identitetnih vprašanj in so predstavljali 28,9 odstotkov opredeljenega volilnega telesa. Konzervativcev, torej tistih, ki so konzervativni tako glede ekonomije kot socialno-identitetnih vprašanj, je bilo 22,7 odstotkov, libertarcev, ki so konzervativni glede ekonomije ter liberalni glede socialno-identitetnih vprašanj, pa je bilo 3,8 odstotkov. Trump je na glavni tekmi prejel glasove večine konzervativnih in populističnih volivcev.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Njegove volivce na glavni tekmi leta 2016 lahko razdelimo v pet skupin. 31 odstotkov njegovih volivcev na glavni tekmi so predstavljali Trdi konzervativci (Staunch Conservatives), ki jih je zaznamovala fiskalna konzervativnost, moralna tradicija, nativistična koncepcija ameriške identitete in zadržan odnos do priseljevanja. 25 odstotkov njegovih volilvcev je bilo Prostotržnikov (Free Marketeers), ki so zagovarjali vitko državo, utemeljeno na fiskalnem konzervativizmu, imeli pa so zmerno liberalne poglede na priseljevanje in raso. Njihov glas za Trumpa naj bi bil glas proti Hillary Clinton. 20 odstotkov njegovih volivcev so predstavljali Ameriški ohranitelji (American preservationists). Bili so ekonomsko progresivni, hkrati pa so bili prepričani, da sta tako politični kot ekonomski sistem nepoštena. Imeli so zadržan odnos do priseljevanja in nativistično ter etnokulturno razumevanje ameriške identitete. 19 odstotkov volivcev Trumpa na glavni tekmi je bilo Anti-elitistov (Anti-elitist). Ta skupina volivcev se opredeluje kot ekonomsko progresivna, verjame v nepoštenost političnega in ekonomskega sistema, z razliko od Ohraniteljev pa imajo bolj zmeren pogled na vprašanja rase, priseljevanja in ameriške identitete. Zadnja skupina so bili Odrinjeni (Disengaged), ki so predstavljali 5 odstotkov Trumpovih končnih glasov. Ta skupina se ni spoznala na politiko, vedeli so le, da se počutijo odrinjene iz demokratičnih institucij in odtujene od političnih elit, prav tako pa so bili skeptični do priseljevanja.

Javno mnenje je bilo na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA najbolj razdeljeno pri moralnih vprašanjih in vprašanjih identitete, še ugotavljajo pri Voter Study Group. Glavni politični konflikti v ameriški družbi v času volitev je bil nacionalna identiteta, medtem ko so tradicionalna vprašanja o ekonomiji povzročala manj delitev kot v preteklosti. Največ Trumpovih volivcev je bilo nižje izobraženih belih državljanov delavskega razreda, ki so bodisi ekonomsko ranljivi bodisi imajo močne rasistične in nacionalistične poglede.

Pri izvolitvi Trumpa naj bi šlo za nekakšno kulturno maščevanje belcev za izvolitev temnopoltega predsednika. Študija Inglehart in Norris (2019) kaže, da so kulturnemu uporu botrovali predvsem slabi ekonomski pogoji prebivalstva na "pozabljenih" območjih, za katere so značilni nizki dohodki, visoka brezposlenost in zgodovinska navezanost na službe v proizvodnji. Ekonomske frustracije teh belcev v zvezi z njihovim padajočim socialnim statusom so deloma posledica ekonomske globalizacije, predvsem v smislu selitve globalne proizvodnje na Kitajsko.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Trump si je do zmage precej pomagal tudi sam. S tem, ko je z napovedjo izgradnje zidu na meji z Mehiko v kampanjo vsilil temo priseljevanja, je naredil vprašanje nacionalne identitete bolj pomembno in posledično na svojo stran pridobil tudi 27 odstotkov populistov, ki so leta 2012 volili za Obamo. 59 odstotkov jih je volilo za Clintonovo, 14 odstotkov pa jih ni glasovalo. Uspel je dobiti tudi nekaj levih populističnih volivcev, ki so bili razočarani nad načinom poraza Bernieja Sandersa in so v jezi do politične elite glasovali za Trumpa.

Posebej zanimivo skupino pa predstavljajo Odrinjeni. Zahteven politični jezik in politična korektnost sta jim je namreč onemogočila sodelovanje pri javnih zadevah. Ko prevladujoč politični diskurz institucij postane prezahteven za določene skupine državljanov, ki bi sicer želeli participirati, a zaradi slabih komunikacijskih veščin tega ne zmorejo, v družbi nastanejo pogoji za nastanek uporniške subjektivitete njenih članov.

Trump je izkoristil in podžgal ta uporniški sentiment kulturno zatiranih s tem, da se jim je približal po ideologiji in diskurzu – govoril je "prepovedane" stvari, kot bi jih želeli tudi ti ljudje sami, s čimer je postal zanje nekakšen heroj in odrešenik. Všečen jim je bil, ker je govoril v preprostem jeziku stvari, ki so se skladale z njihovim pogledom na svet. Pa tistim, ki so jih zatirajo, je tudi povedal v obraz, kar jim gre. Posledično pa je uspel na volitve mobilizirati državljane, ki se volitev sicer ne udeležujejo.

Klemen Balanč
Klemen Balanč FOTO:

Ameriški elektorat pa ima še eno specifiko. Za vedno več volivcev na predsedniških volitvah v ZDA je značilno, da odločitev o tem, komu, če sploh komu, bodo namenili glas, sprejmejo tekom kampanje ali celo na dan volitev. Več kot 30 odstotkov volilnega telesa lahko volilna kampanja prevesi v levo ali desno. Polovica od teh se glede svoje izbire na volitvah odloči v zadnjih dveh tednih kampanje, 5 odstotkov vseh volivcev pa celo na dan volitev. Takšnih volivcev je danes v ZDA več kot kadarkoli prej, zato so tudi rezultati volitev vedno bolj nepredvidljivi.

Po trenutnih javnomnenjskih raziskavah Joe Biden občutno vodi pred Trumpom, v povprečju za 8,5 odstotke točke. Javnomnenjske ankete se leta 2016 sicer niso izkazale za zanesljive in tudi v tem trenutku je preuranjeno z zanesljivostjo govoriti o končnem rezultatu, saj se bo med kampanjo zgodilo še mnogo dogodkov, ki bodo tako ali drugače vplivali na odločitve volivcev. Dejstvo pa je, da se na letošnjih volitvah v primerjavi z volitvami 2016 obeta višja volilna udeležba mladih in temnopoltih volivcev, torej dveh skupin, ki obstoječemu predsedniku nista najbolj naklonjeni. 

Če bo šlo vse po načrtih – in zaradi koronakrize ni nujno, da bo – potem bodo državljani ZDA 3. novembra letos glasovali o kandidatih za svojega 46. predsednika. Trumpova vulgarna retorika je od zadnjih volitev izgubila del svojega čara, prav tako je zbledel efekt všečne novitete, ki jo je Trump kot politik predstavljal, ali pa se je ta noviteta v praksi izkazala za nekaj nezaželjenega. Elektorat v ZDA se je v tem obdobju močno polariziral predvsem pri vprašanju podpore Trumpu, Biden pa nekako ne predstavlja zares zaželjene alternative, kvečjemu sprejemljivo. Razliko v prid enemu ali drugemu kandidatu bodo naredili tisti (neprepričani) volivci, ki se bodo odločali tekom volilne kampanje, ali sploh iti na volitve in komu nameniti svoj glas. Njihovo težko izbiro lahko najboljše opišemo kot izbiro med strelom v koleno in strelom v glavo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
21. 06. 2020 12.08
+2
Pride mi naprej govor Morgana Freemana pred komisijo za pomilostitev v "Kaznilnica odrešitve... "To, kar si vi mislite, da se v meni dogaja, si lahko nekam zataknete. S tem se ukvarjate le vi, da imate svojo službico." Kot da se ljudje uvrščamo v neke skupine... A 99% ljudi se ne ukvarja s teoretiziranjem. Poskušajo le preživeti!
Generacija56
21. 06. 2020 11.57
+3
Težko je prebrati toliko nakladanja, kjer se avtor večinoma pregiba iz ene na drugo stran, kot da bi bral pravljico otrokom. A Trumpa so izvolili ljudje, ki niso hoteli vojne. A jasno, kot beli dan, je bilo, da bo Clintonova začela nove... Izvolili so ga ljudje, ki so v biznismenu videli priložnost, da bo njihov posel vzcvetel. Tako smo mi v Sloveniji izvolili Cerarja, uglednega strokovnjaka za ustavno pravo, da bo Slovenijo, mafijsko, skorumpirano deželico, popeljal v pravno državo in Janšo v zapor. No, oboji smo se zmotili, kot vedno... Vedeti je potrebno, da tisti, ki marionete postavljajo, NE GREDO V VOJNO! Niti njihovi sinovi, hčerke! Gre raja. In raja ve, da so danes zunaj termobarične bombe, jedrske bombe, da nasprotnika niti vidiš ne več... Potem pa te ne ostane niti za kavno žličko... Torej, kdo je izvolil Trumpa? Potrebuje še kdo več dejstev?
Sokril
20. 06. 2020 19.30
+4
Od kod to jemljejo, da je Biden, pozor Biden, v prednosti pred Trumpom? CNN? Biden ni sposoben dokončati stavkov. Občasno ne ve ali kandidira za kongres ali predsednika. Vsi ki ne volijo zanj, po njegovem niso temnopolti, četudi dejansko so. Rad vohlja strašljivo mlada dekleta. Noro kako poskušajo prirediti volitve.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.12
-3
Isto kot pri nas. Desnico volijo manj izobraženi in verni; kmečko prebivalstvo.
Sokril
20. 06. 2020 19.31
+9
Tipični primeri izobraženih demokratov so prebivalci CHAZa.
nightangel
20. 06. 2020 15.47
+7
Demokrati nikoli več.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.16
-1
Morda v ameriškem sistemu res ne. Ne pozabimo; Hillary je dobila 4 milijone glasov več kot Trump. Morda za koga čudno; Kitajci navijajo za Trumpa, ki prisega na industrije 19. stoletja (premogovništvo, jeklarska industrija), Kitajci pa jih prehitevajo pri 5 G in dohitevajo v vesolju. Tu je Trump enaka katastrofa za ZDA kot je Putin za Rusijo.
Pjudipaaaaaj
20. 06. 2020 15.08
+16
Kaj te ima veze kdo ga je volil. Glavno da je predsednik in da bo še naslednji mandat njegov, vi pa imate za nadaljna štiri leta material da pokažete kje vas je več. Ali v glavi ali v prstih.
NPC24ur
20. 06. 2020 15.02
+22
Izbrisan komentar: Zalostno.je, da taksni ljudje sebi pravijo "novinar".
lumpimonster
20. 06. 2020 15.01
-2
Biden itk a trumpa dela hhh
crazy but true
20. 06. 2020 14.53
+14
Volili so ga "ne ekstremno levicarski" drzavljani ZDA..
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.17
+1
Zadrti desničarji, manj izobraženi in verni. V najnaprednejši in najbolj razviti zvezni državi je Trump dobil bore malo.
klobasa123
20. 06. 2020 14.49
+21
Dragi mladi novinar, še veliko ti manjka do razumevanja Amerike...
Augusto Pinochet
20. 06. 2020 14.17
+26
Pristransko pisunstvo mladih novinarjev indoktriniranih s strani profesorjev, ki spadajo na smetišče zgodovine.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.20
+3
Kaj pa ne drži v zapisu? Da desničarje volijo manj izobraženi in verni? Pa tako je povsod po svetu, v Sloveniji celo poudarjeno. SDS v prestolnici in večjih mestih, kjer je več izobraženih, nima nobenih možnosti..
Ovca12345
20. 06. 2020 14.10
+28
Se naslednja 4 leta boste lahko pisali clanke o Trumpu, biznis bo.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.21
+2
Kitajci navijajo za Trumpa. Je garant, da postane Kitajska številka ena!
Tylers
20. 06. 2020 13.25
+48
Lol, in pol se folk smeji novi tv? Novinarstvo je mrtvo, vi ste ga ubili
Talent212
20. 06. 2020 13.25
+59
Ni res. Ampak tole je pa klasična medijska neumnost. Nočejo videti oziroma povedati kdo je Trumpa volil in pol govorijo, da so ga volili vglavnem belci in nižje izobraženi? Same neumnosti. Se pravi si visoko izobražen, če vzameš 200k $ dolga za faks? Trumpa so volili ljudje, ki vlečejo gor ameriško gospodarstvo, se pravi delavci in podjetniki in ljudje ki želijo imeti red in disciplino v svojem življenju. Proti Trumpu pa so: kulturniki, ilegalni oziroma priseljenci prve generacije, ljudje na sociali in posebni ljudje, ki živijo za televizijo in pol je potrebno vrjeti medijem in razno raznim Ellen oz. Kardashianke oz. kar cel Hollywood in njihov tv.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.22
+4
S takim pisanjem, na srečo, ne morete spremeniti dejstev. Povsod po svetu voljo desnico manj izobraženi; ovce.
pravisprehajalec
20. 06. 2020 13.21
+20
Kaj potem je pri nas isto? Če si za Tita si nižje izobražen belec z nizkim IQjem?
Sputnik8
20. 06. 2020 14.01
+13
Na žalost imam med znanci na FB tudi take. 18 let v bolniški..zamenjal 16 delovnih mest v 10 letih, upokojen policist, ki se je upokojil 42 let star!!!..ti so levičarji, ki jih poznam.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.24
+2
Prav obratno. Tudi zanj so bili bolj izobraženi. Jugoslavija je nekaj pomenila v svetu; ameriški in sovjetski predsednik sta se v OZN posvetovala s Titom preden sta kaj izjavila.
MrKrmar
20. 06. 2020 13.19
+51
Skrajno rasistični članek, ki želi prikazati Trumpove volilce, kot zabite, neizobražene belce. Poglej se v ogledalo in potem sodi.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.27
+3
Ne razumem, zakaj vas tako motijo dejstva. Saj desnico povsod po svetu volijo manj izobraženi. Pa ja ne mislite, da bodo izobraženi volili tiste, ki so zlizani z velekapitalom in cerkvijo in jim dol visi za malega človeka.
CestniKolesar370Wattov
20. 06. 2020 13.18
+18
"konzervativne vrednote prevladujejo med belskim prebivalstvom". Prvi fail kolumne nekoga, ki nima pojma. Če voliš demokrate, ne pomeni, da ti ne prevladujejo konzervativne vrednote. Ja ja. Z lahkoto lahko objaviš ankete "ali boš volil demokrata ali republikanca" in zraven napišeš raso anketiranca, potem pa delaš zaključke, da anketiranci, ki so si izbrali demokrate, podpirajo vse njihove floskule, katere izrečejo vsi od AOC do Pelosijeve. Ponovi vajo, postavi direktna liberalna vprašanja, kot so "ali obstaja 60+ spolov" in "ali imajo ženske lahko moško spolovilo", segmentiraj rezultate po rasi anketiranca in doživel boš možgansko kap. "Druga največja skupina so bili populisti, ki so liberalni glede ekonomije in konzervativni glede socialno-identitetnih vprašanj". Liberalna ekonomija in konzervativnost glede družbenih vprašanj sta populizem? Spet lulanje proti vetru. Na kaj pali masa ljudi? Na vse, kar je zastonj. Demokrati obljubljajo vsakodnevni črni petek. Vse zastonj, vse si zasužite zgolj z vašim obstojem. Republikanci pa: "delajte trdo in uspeli boste". Kje je populizem?
kilklop
20. 06. 2020 15.49
+1
Razlika med AOC in Pelosi je taka kot med Hillary in Trumpom.
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.30
+1
Republikanci pa trdo delo? Se šalite? Trump je obogatel na osnovi bogate dediščine in finančnih malverzacij. Vsa leta je prikazoval izgubo svojih podjetij, da se je izognil davku. In obemem velja za uspešnega menedžerja. Kako gre to skupaj?
lvclvc
20. 06. 2020 13.12
+23
Kakšne blodnje NVO plačancev, think tanki ja. Ljudje, ki živjo v urejenih, čistih soteskah brez kriminala opazijo porast in uvoz elementov, ki delajo razkol. Posameznik, ki se odloči da bo spoštoval prednike in sistem, zakon in red - je white supremacist. Spremljajte ljudje, pomnite. Pa tudi če ne, bo nov slovenski thinktank poskrbel da se spomnite, ker shranjujemo tone materijala. In tole ne bo pozabljeno. Lp
ivan res grozni
20. 06. 2020 19.32
+2
White supremacist je človek, ki mu dol visi ameriška ustava in zakoni in ki sovraži vse druge barve, druge vere in drugih prepričanj. On sam je zakon.
pravisprehajalec
20. 06. 2020 13.05
+20
Ko so pred 100 leti začele prihajati na oblast liberalne in napredne sile, smo videli, v kaj se je to vse izrodilo. Tako bi bilo tudi sedaj. Trump pa bo še 4 leta in še štiri leta se bo pisalo o njem tule....