Tujina

Kdo je moški, čigar smrt je v ZDA sprožila proteste, ki se širijo celo v Evropo

Washington, 01. 06. 2020 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
617

George Floyd je prišel v trgovino po zavojček cigaret, ki jih je želel plačati z domnevno ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev. Blagajničarka je poklicala policijo in takrat se je zgodila usodna aretacija: policist Derek Chauvin je kar osem minut in 46 sekund s kolenom pritiskal na Floydov vrat. "Ne morem dihati," je v zadnjih trenutkih svojega življenja hropel 46-letnik. Rešilec ga je nezavestnega odpeljal v bolnišnico, uro kasneje je bil razglešen za mrtvega. Njegova smrt je postala sinonim za boj proti policijskemu nasilju v ZDA, protesti so se razširili celo v London.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nasilje pred Belo hišo
    02:18
    Iz 24UR: Nasilje pred Belo hišo
  • Iz 24UR: 145 protestov, Trump molči
    02:55
    Iz 24UR: 145 protestov, Trump molči
George Floyd
George Floyd FOTO: Twitter

Vse se je začelo prejšnjo nedeljo zvečer – z bankovcem za 20 dolarjev. 46-letni George Floyd, ki je v času epidemije skupaj z več kot 40 milijoni drugih Američanov ostal brez službe, je v trgovino Coop Food v Minneapolisu prišel po zavojček cigaret. Plačal je z gotovino, aparat za preverjanje denarja pa je javil, da je bankovec ponarejen. 

"Bil je naša redna stranka, vedno je bil prijazen, nikoli ni povzročal težav," je za televizijo NBC povedal lastnik trgovine Mike Abumayyaleh. A tisti večer je bila na blagajni mlada trgovka, pravzaprav še najstnica, ki je komaj začela delati v Coop Foodu. Floyda je videla prvič. "Ravnala je po protokolu, zato je, ker je detektor zapiskal, poklicala policijo," je pojasnil Abumayyaleh.

Po policijskem zapisniku naj bi trgovka poklicala na številko za nujne primere 911 minuto čez 20. uro. Da je od stranke zahtevala, naj ji vrne cigarete, a da Floyd, ki se ji je zdel "nekoliko pijan", tega ni želel storiti, navaja zapisnik.

Usodna aretacija

Le nekaj minut za tem, ob 20.08, je pred trgovino pripeljalo policijsko vozilo. Floyd je sedel v avtomobilu v bližini trgovine, skupaj še z dvema osebama. Policist Thomas Lane je izvlekel pištolo in Floydu ukazal, naj izstopi iz vozila. Zakaj je Lane ob aretaciji Floyda, ki ni bil oborožen, uporabil pištolo, minneapoliška policija zaenkrat še ni pojasnila.

Floyd ni želel izstopiti iz avtomobila, zato ga je Lane na silo izvlekel ven, Floyd pa se je temu upiral. Policist mu je na silo nataknil lisice in ga skušal spraviti v svoje vozilo. Po zapisniku je ob 20.14 Floyd padel na tla in zraven vpil, da noče v policijski avto, da je klavstrofobičen.

Lane je poklical okrepitve, na prizorišče so prišli še trije policisti, med njimi tudi 44-letni Derek Chauvin. Floyda so naposled le zvlekli v policijsko vozilo. Ob 20.19  je Floyd padel s policijskega vozila. Po zapisniku je bil še vedno v lisicah. Ležal je z obrazom, obrnjenim v tla, ko je policist Chauvin z levim kolenom pritisnil na njegov vrat. Več mimoidočih je s telefoni začelo snemati prizor, ki se je kasneje množično delil na družbenih omrežjih.

"Ne morem dihati"

Ta stavek je sopel Floyd, medtem ko je Chauvin kar osem minut in 46 sekund vztrajal s kolenom na njegovem vratu. "Prosim, prosim, prosim," je moledoval. V zadnjih trenutkih je v hudi stiski na pomoč klical svojo mamo. 

Nato je postal neodziven. Na posnetkih incidenta so mimoidoči, ko je Floyd povsem utihnil, policiste začeli rotiti, naj vendar preverijo njegov srčni utrip.

Eden od štirih policistov, ki so prisostvovali dogodku, je to tudi storil. "Ničesar ne čutim," je ugotovil, medtem ko je s prsti pretipal Floydovo žilo. A kljub temu policisti še vedno niso reagirali.

Ob 20.27 je Chauvin le odmaknil koleno s Floydovega vratu. Nepomično žrtev so z rešilcem odpeljali v bližnji zdravstveni dom v okrožju Hennepin.

Uro kasneje je bil Floyd razglašen za mrtvega. 

Floyd in policist Chauvin lani delala v istem nočnem klubu

Derek Chauvin je kar 8 minut in 46 sekund s kolenom pritiskal na Floydov vrat.
Derek Chauvin je kar 8 minut in 46 sekund s kolenom pritiskal na Floydov vrat. FOTO: AP

Po poročanju ameriških medijev sta 46-letni George Floyd in njegov dve leti mlajši krvnik Derek Chauvin nekaj mesecev celo delala v istem nočnem klubu, nedaleč od prizorišča Floydove smrti. Oba naj bi bila zaposlena kot varnostnika – Chauvin je delo opravljal v nočnih urah, ko ni bil na dolžnosti, torej poleg svoje redne službe policista. 

Šlo naj bi za diskoteko El Nuevo Rodeo Club. Kot je za ameriško tiskovno agencijo AP povedala lastnica kluba Maya Santamaria so s Floydom sodelovali nekaj mesecev, s Chauvinom pa 17 let.

Da ne ve, ali sta kdaj spregovorila kakšno besedo, niti to, ali sta sploh vedela drug za drugega, ko je prišlo do incidenta, je dejala lastnica kluba. "Zaposlene smo pogosto menjali, pa tudi sicer so se redko srečevali med sabo, delali so v različnih izmenah," je dejala Santamarijeva. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (617)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaso6 1
07. 06. 2020 16.38
+4
a to kaj pa se zdaj dogaja pa je ok???????
Sentis
05. 06. 2020 08.02
+9
Moški trdi, da je klavstrofobičen in da ne more biti v policijskem avtu? Če bi lepo na miru sedel v avtu, se ne bi spravili nanj. Ja kako je pa lahko bil pred tem v svojem avtu? Tam se pa ni počutil klavstrofobično? Ne podpiram policijskega nasilja, samo vseeno se mi zdi, da je krivda tudi na strani pokojnika.
Milencura
03. 06. 2020 09.07
+12
Če bi bilo obratno bi, pisali belec, kriminalec , djanki, večkratni zapornik, povratnik, o rasizmu pa ne bi bilo niti duha ne sluha.
brusilec
03. 06. 2020 21.05
+3
ne bi bilo govora o rasizmu, ne bi pa bilo govora tudi o smrti ... pa poglej na netu ko belci z puskami prakticirajo svoje pravice do 2 adamdmaja .. pa si zamisli kaj bi bilo ce bi bil to črnc.
Richy1260
02. 06. 2020 21.12
+35
Upam stavit,če bi črn policist ubil belca,nebi bilo nobenega upora ljudstva,ljudje so pač v večini rasisti in to pride do izraza v takšnih primerih
simonaas
02. 06. 2020 18.37
+0
Crnci so povsod problem
Lumpx
02. 06. 2020 08.54
+31
Mal resnice. "Daily mail" citiram: "Houston, potem ko so ga izpustili iz zapora zaradi ropa leta 2007 Po sodnih evidencah je kriv, da je vstopil v ženin dom, s pištolo pokazal na trebuh in iskal v domu droge in denar. Floyd je bil obsojen na 10 mesecev zapora zaradi uživanja manj kot enega grama kokaina v aretaciji decembra 2005 Pred tem je bil zaradi istega kaznivega dejanja iz aretacije oktobra 2002 obsojen na osem mesecev Floyd je bil leta 2002 aretiran zaradi kaznivega dejanja in je v zaporu služil 30 dni Avgust 1998 je imel še eno težavo zaradi tatvine"
brusilec
03. 06. 2020 20.43
+5
se pravi, 13 let nazaj je storil zločin, plačal, sedaj pa moral umret? ce se upiraš,te majo pravico vržt na tla mal prebutat, zapor .. ne pa zato umret.. in podobno se dogaja vsak dan, samo redko pa na kameri. veš koliko policijskih kamer je že čudežno nehalo delovati v podobnih primerih?
lost in space and time
21. 08. 2020 10.39
-1
TheGrayMask
01. 06. 2020 21.58
+10
Prosim vse naj uporabjo malo glavo in nehajo z nekimi teorijami zarot. D. Trump bi prodal svoje otroke za denar...se vi hecat komu le komu bi šel on v nos, ki ga lahko vsak kupi za pest denarja še posebej židovski lobij. On je sanje korupcije in kontrole elite.
Aleks975
01. 06. 2020 21.55
+9
Vsi omenjajo ponarejenih 20usd cigarete . Kaj pa družino otroke ,starše ?
disident2
01. 06. 2020 21.35
+1
Vsi posnetki kažejo, da je bilo vse vnaprej splanirano. Podobno se je že dogajalo in to vedno, ko slabo kaže demokratom oz. židovski globoki državi.
ElleX
01. 06. 2020 21.29
+69
Kdo je bil moški, čigar smrt je sprožila val protestov? 1998, 2002, 2005, 2007 in tako dalje je bil možakar aretiran in obsojen za razne kraje, pri katerih je bila prisotna uporaba orožja, posedovanje droge in podobne zadeve, kot to navajajo tuji mediji. Čeprav 20 ponarejenih dolarjev skorajda ni vrednih omembe, očitno ne gre za povsem nedolžnega človeka, in prisotni policisti so lahko vedeli, s kom imajo opravka. Ne odobravam umora, niti pod razno ne, sploh ker posnetki ne prikazujejo pretiranega odpora Floyd-a (človek je celo v avtu pred trgovino čakal na prihod policistov). Škoda človeka, kakršenkoli je bil, ni si zaslužil, da ga umorijo (verjetno jim to niti ni bil namen). Ampak srce parajoče zgodbice o nežnem velikanu, ki je 'vedno prijazno pozdravil vse sosede', ljubezni in miru so pa tudi malce mimo ...
Domendo
01. 06. 2020 21.36
-22
Pravzaprav opravičuješ njegovo smrt tako na začetku kot v zaključku vmes pa se delaš zelo čustvenega človeka, ki se pretvarja kako dober človek si. To kar počneš je pokvarjeno in stavim da si policist ali vladni uslužbenec. Taki kot si ti nikoli nebi smeli delati z ljudmi ampak tekoči trak ali pa čiščenje okolice pod nadzorom.
Astherushcomes
01. 06. 2020 21.47
+65
poštenjak z eno kaznijo za parkiranje v zivljenju ali pa delikvent s kriminalno preteklostjo, umor je umor.
Millady
01. 06. 2020 21.50
+42
Poglejte še dosje policista in potem pametujte
Strojan
02. 06. 2020 08.02
+28
Namen ne opravičuje dejanja.....če bi na tak način pospravili tvojega sina, brata, očeta...bi verjetno razmišljal drugače...ali pa tudi ne...???
ElleX
02. 06. 2020 10.19
+2
Strojan, a če bi bil oropal tebe, tvojo družino in tvoji ženi grozil s pištolo, a bi se ti še vedno smilil? Želela sem le poudariti, da ni bil ravno angelček, kot ga prikazujejo nekateri mediji, ter da so verjetno tudi policisti imeli svoje motive, da so šli tako daleč (verjetno so vedeli, kakšen je, in verjetno so domnevali, da je oborožen ... Mogoče so policisti bili v strahu za lastno življenje ... Težko verjamem, da obstaja nekdo tako zloben, da bi namenoma pokončal sočloveka). V življenju je pač potrebno na zadeve pogledati iz večih zornih kotov in ne razmišljati le površinsko. Nikakor pa niti ne opravičujem niti ne podpiram umora, in takšnih besed mi nihče ne bo polagal v usta. Razumem pa morebitne motive policistov, ampak med razumevanjem in odobravanjem je ogromna razlika ...
Hellsrael
02. 06. 2020 18.15
+6
Bravo pametnjakovic...ona je vedela kako mu je ime in je javioa policijo. Debak
enakatalena
03. 06. 2020 10.27
+10
@ElleX: ne glede na to, če je bil stokrat obsojen, NI PRAV, da nad njim policisti izvajajo nasilje. NIKOLI in NIKDAR.
brusilec
03. 06. 2020 21.09
+6
elena ... vsi razumemo kaj hoces povedat, ampak pises pa malce dvoumno. dejstvo pa je da je 8 minut sedenja na vratu "malce" prevec. vsak ki se je kdaj boril, treniral, ve da to ni za poceti. policist bi tudi moral. in vedel je, ampak je ego tako velik ... taaaaako velik ..
fairplayy
01. 06. 2020 21.27
+6
Tudi pri nas bo pocil film ljudem dajo nam vavcerje ki jih bomo odplacali z obrestmi kot vse ostale bonboncke nsmesto da bi poskrbeli za samooskrbo trajnost in energetsko neodvisnot
osaaa
01. 06. 2020 21.56
+4
Ja ka pa je vavcer kot sama oskrba? Italija je dobila 87 miljard pomoci. Tak da ne jokcaj kdo bo placu.
HorstWiesel
01. 06. 2020 21.06
+79
in zakaj je potem treba požigat domove, trgovine, avtomobile,... nič krivih, nedolžnih?
asgard
01. 06. 2020 21.24
+28
Bo Kollerik povedal : ker je treba uničiti beli nacizem in kapitalizem.. Nekaj v tem slogu. Skratka brezveze uničujejo. Vandalizem tolp !!!
teddy picker
01. 06. 2020 20.57
+9
dober del protestnikov (pomoje vecina) vejo za kaj se gre in niso samo proti trumpu ampak proti sistemu ki ubija nedolzne. seveda obstajajo tudi taksni, ki jih to ne zanima in to so vecinoma belci (kar vidis na vsakem videu) in ti ropanjo in vandalizirajo.
obamafix
01. 06. 2020 21.11
+14
itak da so proti sistemu dol jim visi in za trumpa in clintone isto salabo živijo pod obemi ,tko kot pri nas....drek dveh vrst...
Lumpx
02. 06. 2020 08.56
+6
Zgleda da se najbolj vedo da se v kausu lahk ropa in poziga .... nekaznovano.
Grega2455
01. 06. 2020 20.57
+9
Kdo so moški v oblekah ki širijo proteste celo v evropu?
Lumpx
02. 06. 2020 08.56
-8
Levnuharji cin cin ki zivijo na tuj racun in pri mamicah.
Reality check
01. 06. 2020 20.54
+21
Zakaj bi nekdo ki je redna stranka želela ogoljufati trgovca za tak znesek kot je 20$? .... tudi meni se je že enkrat to naredilo...trgovec ja še 2x probal in obakrat je pokazalo vse OK...prvič je bilo nekaj narobe z strojem...
Reality check
01. 06. 2020 20.52
+16
Ah daj no...pglej si mal videoposnetke...ženske se počutijo “ogrožene” če ji črnec reče naj priveže scojega psa, ali pa preprosto ker je sedel v avtu višjega cenovnega razreda, ali pa preprosto prišel telovadit v fitnes.... če bi belec dal tistih 20$ bi se nebi počutila ogroženo in bi verjetno rekla da ga je nekdo oguljofal....
FAKENEWS FAKETAXI
01. 06. 2020 20.51
+35
Policiste sankcionirat...jim odvzet vse premozenje, sluzbo...skratka dati na cesto cez noc. Zloraba polozaja v javnem sektorju bi morala bit najstrozje sankcionirana.
teddy picker
01. 06. 2020 20.49
+11
Protestniki želijo enakopravnost. Črnci niso enakopravni belcem. Resnica je, da so po tem ko so se znebili suženjstva in segregacije, so se belci ustrašili, da bodo črnci dejansko enakopravni njim in ustvarili pravila, ki pravijo da če si v zaporu skoraj nimaš pravic. Črnce so za najmanjše pregreške vrglu v zapor za veliko dlje časa kot belce in jih uporabljali za delovno silo. To se ne zgodi le enkrat na nekaj let. To je vsako dnevni pojav v Ameriki. Vsak dan ubijejo nedolžne črnce. Vandalizirati so začeli policisti in belci, ki jih pomen protestov sploh ne zanima. Vsi protesti se začnejo mirni dokler policaji ne začnejo napadati protestnikov.
Lumpx
02. 06. 2020 08.57
-2
Bla bla bla. POSNETKI NA "YOUTUBE" KAZEJO CIST DRUGACNO SLIKO.!
PeaceSellsButWhosBuying
01. 06. 2020 20.45
+8
Trump je z naskokom najbolj inkompetenten predsednik v zgodovini ZDA.
Millady
01. 06. 2020 20.54
+17
On je kompetenten, ker je bil demokratično izvoljen predsednik
Strojan
02. 06. 2020 08.00
-11
Izvoljen s pomočjo ruskega vmešavanja...zelo demokratično
VirtualX
01. 06. 2020 20.44
-2
Preveč soft protesti, morajo naviti tempo.