Tujina

Ker ni uspel napovedati ruske invazije na Ukrajino, francoski general ostal brez službe

Pariz, 31. 03. 2022 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
0

Direktor francoske vojaške obveščevalne službe je zapustil svoj položaj le sedem mesecev po imenovanju. General Eric Vidaud je ostal brez službe, ker med drugim ni uspel napovedati ruske invazije na Ukrajino, poročajo francoski mediji. ZDA so pravilno ocenile, da Rusija načrtuje invazijo, medtem ko je Francija sklenila, da je napad malo verjeten.

Po trditvah vira blizu vojske se je general Eric Vidaud soočil z obtožbami o "nezadostnem obveščanju" in pomanjkanju znanja. Kot je vir povedal za AFP, je bila naloga generala "zagotavljati obveščevalne podatke o vojaških operacijah, ne pa tudi o naklepih". Vojaška obveščevalna služba je sicer ugotovila, da ima Rusija zadostna sredstva za izvedbo invazije na Ukrajino, kar po mnenju vira kaže, da je imel Vidaud prav. 

V začetku marca, kmalu po invaziji ruskih sil na Ukrajino, je general Thierry Burkhard v pogovoru za Le Monde priznal razlike v analizi podatkov med Francozi in Američani glede vprašanja možne invazije. "Američani so napovedali, da bodo Rusi napadli, imeli so prav. Naše službe so mislile, da bo osvajanje Ukrajine imelo pošastne stroške in da imajo Rusi druge možnosti, da zrušijo predsednika Volodimirja Zelenskega," je dejal Burkhard. 

Napačna ocena namer ruskega predsednika Vladimirja Putina je bila še toliko bolj neprijetna, saj se je francoski predsednik Emmanuel Macron v dneh pred invazijo redno pogovarjal s Putinom, poroča BBC

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Američani so po drugi strani pridobili kakovostne obveščevalne podatke o ruskih pripravah na vojno, le nekaj tednov pred invazijo pa so se odločili, da bodo del podatkov delili z javnostjo, da bi pritisnili na Putina. 

A Vidaud naj bi s položaja izrinili tudi zaradi drugih razlogov, še poroča BBC. Tedne po tem, ko je prevzel vodenje vojaške obveščevalne službe, je bila slednja tarča kritik, ko je Avstralija preklicala več milijard evrov vreden posel za nakup francoskih podmornic. Avstralci so nato z Britanci in Američani sklenili strateško partnerstvo, namenjeno krepitvi varnosti in obrambnih zmogljivosti v indopacifiški regiji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja