Tujina

Kibernetski napad v Franciji prizadel več kot 33 milijonov ljudi

Pariz, 09. 02. 2024 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Kibernetski napad na dve francoski zavarovalnici, ki ponujata dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je prizadel 33 milijonov ljudi, kar je približno polovica francoskega prebivalstva. Po navedbah francoske nacionalne komisije za zaščito podatkov (CNIL) so hekerji pridobili osebne podatke zavarovancev.

CNIL je v četrtek sporočil, da je bil kibernetski napad usmerjen v pridobivanje osebnih podatkov, kot so imena, datumi rojstva, podatki o zakonskem stanu, številke socialnega zavarovanja ter garancije pogodb o sklenjenem dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Med ukradenimi podatki pa naj ne bi bilo naslovov bivališč, zdravstvenih izvidov in podatkov o bančnih računih.

Kibernetski napad
Kibernetski napad FOTO: Shutterstock

Zavarovalnici oškodovanih zavarovancev Viamedis in Almerys sta CNIL o napadu obvestili že januarja, CNIL pa bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP preveril, ali imata zavarovalnici ustrezno zaščiteni bazi podatkov.

Zavarovalnica Viamedis je v začetku februarja vložila ovadbo na državnem tožilstvu in navedla, da je po kibernetskem napadu prekinila sodelovanje s podjetjem, ki je izdelalo platformo, kjer hranijo svojo bazo podatkov. Generalni direktor zavarovalnice Christophe Candé pa je za AFP pojasnil, da ni šlo za napad z invazivno programsko opremo, temveč za hekerski vdor v platformo.

Po navedbah dpa bosta zavarovalnici oškodovance obvestili, ali so hekerji ukradli njihove podatke. CNIL pa je oškodovance pozval, naj bodo previdni pri zadevah v zvezi z zdravstvenim zavarovanjem. Nacionalna komisija jim je svetovala tudi, naj bodo pozorni na morebitno sumljivo dogajanje na svojih bančnih računih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.