Tujina

Prigožin: Ruske sile se na jugu Ukrajine umikajo

Kijev, 23. 06. 2023 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da se ruske sile umikajo pred ukrajinskimi silami v regijah Zaporožje in Herson na jugu države. Oblasti v Kijevu so medtem Ukrajince pozvale, naj ostanejo mirni in ne kopičijo jodovih tablet, potem ko je predsednik Volodimir Zelenski opozoril na "teroristični napad" v jedrski elektrarni Zaporožje. Prav tako je Ukrajina zatrdila, da je prestregla nov ruski raketni napad na zahodu države.

Ob tem je Prigožin, ki je v vse bolj odkritem konfliktu z ruskim obrambnim ministrstvom, izrazil tudi pomisleke o smiselnosti t. i. posebne vojaške operacije v Ukrajini. Prigožinovi komentarji, ki jih je danes objavil na družbenih omrežjih, so v nasprotju z ocenami ruskega predsednika Vladimirja Putina o katastrofalnih izgubah ukrajinskih sil in premoru v bojevanju med trenutno ukrajinsko protiofenzivo.

Prigožin je ruske vojaške in politične oblasti obtožil zavajanja glede stanja na bojiščih, rekoč, da se "kopajo v krvi", pri čemer niso vpoklicali rezervnih enot.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin FOTO: AP

Ob tem se je Prigožin spraševal, zakaj se je sploh začela t. i. posebna vojaška operacija, kot invazijo Ukrajine uradno naziva Moskva. Po njegovem prepričanju je bila vojna namreč potrebna za samopromocijo določenih posameznikov.

Odnosi med Wagnerjem in rednimi silami so se v preteklih mesecih zaostrili, potem ko je Prigožin ruske sile večkrat obtožil, da zapuščajo svoje položaje, in pojasnil, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske. Dodaten zaplet v odnosih predstavlja napoved obrambnega ministrstva, da bodo morale vse t. i. prostovoljske vojaške enote z ministrstvom skleniti pogodbe, kar je Prigožin že zavrnil.

Dolgo napovedana ukrajinska protiofenziva je, sodeč po poročilih z bojišč, najbolj skoncentrirana na območju zaporoške regije, pri čemer pa v Kijevu priznavajo, da njihove sile napredujejo počasneje, kot bi si želeli.

Kijev po opozorilu na nevarnost jedrskega napada miri Ukrajince

Oblasti v Kijevu so pozvale Ukrajince, naj ostanejo mirni in ne kopičijo jodovih tablet, potem ko je predsednik Volodimir Zelenski v četrtek opozoril, da Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravlja "teroristični napad". Zatrdil je, da namerava v okolje izpustiti radioaktivno sevanje. Kremelj je to zanikal.

Čeprav je Kremelj trditve Zelenskega zavrnil in ob tem izpostavil, da ustrezno sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), se je od izjave Zelenskega v lekarnah v Ukrajini izredno povečalo povpraševanje po tabletah s kalijevim jodidom, ki se uporabljajo za zaščito v primeru jedrskih nesreč.

Tablete se uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom, ki lahko v primeru jedrske nesreče vstopi v človeško telo z vdihavanjem, hrano in vodo ter kasneje povzroči poškodbe na ščitnici in raka ščitnice.

Jedrska elektrarna v Zaporožju
Jedrska elektrarna v Zaporožju FOTO: AP

Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je danes Ukrajince pozvalo, naj se seznanijo z opozorilom predsednika in ga delijo, a naj ne delajo panike. Poudarilo je, da Zelenski ni povedal nič novega. "Rusija je teroristična država, od katere lahko pričakujete vse," so izpostavili.

V ločeni izjavi pa je ministrstvo opozorilo na škodljive posledice nepravilnega doziranja joda, ki je lahko celo smrtno nevarno.

Zaskrbljenost zaradi varnosti jedrske elektrarne Zaporožje obstaja od začetka ruske invazije na Ukrajino. Največja jedrska elektrarna v Evropi je kmalu po začetku invazije prešla pod nadzor ruske vojske, odtlej pa je bila večkrat prizorišče obstreljevanj, za katere se sprti strani medsebojno obtožujeta. Ukrajina in Rusija si prav tako izmenjujeta obtožbe glede uničenja jezu Kahovka, ki postavlja pod vprašaj sposobnost hlajenja zaporoških reaktorjev.

Varnostno tveganje za nuklearko predstavlja tudi ukrajinska protiofenziva, ki po poročilih z bojišč najintenzivneje poteka ravno v regiji Zaporožje.

Elektrarno je sicer nedavno znova obiskal generalni direktor IAEA Rafael Grossi, ki naj bi se danes v Kaliningradu srečal z vodjo ruske jedrske agencije.

Ukrajina prestregla nov ruski raketni napad

Ukrajina je sestrelila vseh 13 manevrirnih raket, s katerimi je ruska vojska ponoči ciljala vojaško letališče v regiji Hmeljnicki na zahodu države, pa je danes sporočilo ukrajinsko letalstvo. Po navedbah Ukrajine je rusko letalstvo raketni napad sprožilo iznad Kaspijskega jezera s pomočjo štirih bombnikov Tupoljev Tu-95.

V Hersonu sta bili medtem zjutraj v ruskem obstreljevanju ubiti najmanj dve osebi, še štiri pa so bile ranjene, je na Telegramu sporočil vodja vojaške uprave Hersona Oleksander Prokudin in dodal, da so ranjene že prepeljali v bolnišnico. Prav tako je opozoril, da so samo v četrtek ruski izstrelki kar 26-krat zadeli mesto, pri čemer je bilo ranjenih sedem ljudi.

Glavno mesto istoimenske regije Herson se že več tednov spopada s posledicami poplav, ki so nastale po uničenju bližnjega jezu hidroelektrarne v Novi Kahovki. Število smrtnih žrtev poplav je na območjih pod nadzorom ruskih sil naraslo na 46, na območjih pod nadzorom ukrajinskih sil pa na 21.

Roman Starovojt, guverner Kurska, ki meji na ukrajinsko regijo Sumi, pa je v četrtek zvečer prek Telegrama sporočil, da je zračna obramba nad regionalno prestolnico sestrelila brezpilotni letalnik. Nekaj ur pozneje je delovala še proti eni neidentificirani tarči na nebu, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Medtem ko je Ukrajina od začetka ruske invazije februarja lani redno tarča napadov z raketami in droni, so ti v zadnjem obdobju vse pogostejši tudi na ozemlju Rusije. Kijev sicer uradno nikoli ni prevzel odgovornosti za te napade.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou