Tujina

Svetovna banka: Ukrajina za obnovo potrebuje 379 milijard evrov

Kijev/Moskva, 22. 03. 2023 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.V., A.K.
Komentarji
0

Ruska brezpilotna letala naj bi zadela srednjo šolo in terjala tri smrtne žrtve, še sedem pa je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. Droni naj bi v jutranjih urah napadli tudi pristanišče Sevastopol na anektiranem polotoku Krim, kjer po poročanju ruskih oblasti žrtev ni bilo. Predsednik Volodimir Zelenski pa je nenapovedano obiskal ukrajinske položaje v bližini Bahmuta. Potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje so zrasle na 411 milijard ameriških dolarjev (379 milijard evrov), pa je sporočila Svetovna banka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so ruske sile napadale stanovanjska območja v Zaporožju. Na Twitterju je Zelenski zapisal: "Zaporožje. Prav zdaj se strelja na stanovanjska območja, kjer živijo navadni ljudje in otroci. To ne sme postati "samo še en dan" v tej državi ali kjer koli drugje na svetu. Svet potrebuje večjo enotnost in odločenost, da bi hitreje premagali ruski terorizem in zaščitili življenja."

Zelenski je obsodil tudi napad z brezpilotnim letalom, v katerem so bili v bližini Kijeva ubiti štirje ljudje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Zelenski je še enkrat nenapovedano obiskal ukrajinske položaje v bližini Bakhmuta, kjer poteka najbolj naporna bitka na skoraj 1000 kilometrov dolgi fronti. Več vojakom je podelil državna odlikovanja. Predsednik se je seznanil z razmerami na območju, kjer že več mesecev potekajo najhujši boji na fronti, in se skupaj z vojaki z minuto molka poklonil vsem, ki so padli v uporu proti ruski invaziji.

"Hvala vam za zaščito naše države, suverenosti in vzhodne Ukrajine," je Zelenski dejalv svojem nagovoru vojakom med srečanjem, ki je, kot je razvidno iz videoposnetka, potekalo v nekakšnem industrijskem poslopju.

Poleg vojakov, je obiskal tudi bolnišnico, v kateri se zdravijo vojaki, ki branijo Bakhmut. Odlikoval je še vojaške zdravnike in ranjene vojake, se jim zahvalil "za zaščito Ukrajine" in jim zaželel "hitro okrevanje".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nočnem napadu na civilne objekte je umrl 11-letni deček

"Zaradi nočnega napada brezpilotnih letal v kijevski regiji je bil poškodovan civilni objekt, ki je tudi zagorel. Tri osebe so umrle, sedem pa je bilo poškodovanih," je na Telegramu sporočila kijevska vojaška uprava, ki pa ni navedla lokacije napada.

V mestu Ržišiv na obrobju prestolnice so zjutraj ruske sile zadele stanovanjsko stavbo, med žrtvami pa je tudi 11-letni deček.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska služba za izredne razmere je pozneje pojasnila, da so droni napadli srednjo šolo približno 80 kilometrov južno od Kijeva. Po njihovih navedbah naj bi v napadu umrle tri osebe, dve sta bili ranjeni, še štiri pa naj bi bile ujete pod ruševinami. Požar, ki je obsegal več kot 300 kvadratnih metrov, naj bi gasilci že pogasili.

V drugem ruskem napadu so bili v južnem mestu Odesa ranjeni trije ljudje. Napadena je bila namreč trinadstropna stavba, je povedal vodja predsednikovega štaba Andrij Jermak. 

Eksplozije je bilo slišati tudi na severozahodni regiji Žitomir, vendar naj ne bi bil nihče ranjen. Ukrajinska vojska je sporočila, da je bilo sestreljenih 16 od 21 brezpilotnih letal.

Ruske oblasti medtem poročajo, da so v jutranjih urah "odbile" napad brezpilotnih letal na pristanišče Sevastopol na Krimu. "Skupno so bili uničeni trije objekti," je na Telegramu zapisal guverner polotoka Mihail Razvožajev. Ob tem je zatrdil, da napad ni terjal žrtev, da ni bila poškodovana nobena ladja in da so razmere že pod nadzorom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na polotoku, ki si ga je leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila Rusija, je od začetka invazije na Ukrajino odjeknilo več eksplozij na vojaških objektih. Izvedenih je bilo tudi več napadov z brezpilotnimi letali.

Nazadnje so brezpilotni letalniki v torek napadli mesto Džankoj na Krimu, kjer naj bi po navedbah ukrajinskih oblasti eksplozije uničile številne ruske manevrirne rakete, ki so bile namenjene njihovi črnomorski floti. Ukrajina sicer za napad ni prevzela odgovornosti.

Svetovna banka: Ukrajina za obnovo potrebuje 379 milijard evrov

Potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje so zrasle na 411 milijard ameriških dolarjev (379 milijard evrov), je danes sporočila Svetovna banka. Ocena, ki jo je ta pripravila skupaj z ukrajinsko vlado, Evropsko komisijo in Združenimi narodi, je namreč višja od 349 milijard dolarjev iz poročila, objavljenega septembra lani.

V danes objavljenem poročilu je Svetovna banka opozorila, da je treba navedeno oceno "obravnavati kot minimalno, saj se bodo potrebe še naprej povečevale, dokler se bo vojna nadaljevala". Kot so zapisali, je vojna v Ukrajini 7,1 milijona ljudi pahnila v revščino, uničila 15 let razvojnega napredka in povečala neenakosti. Največje potrebe po obnovi naj bi Ukrajina sicer imela na področju prometa, ki mu sledita stanovanjsko področje in energetika.

Obnova Ukrajine bo trajala več let, je ob objavi ocene dejala podpredsednica Svetovne banke za Evropo in Srednjo Azijo Anna Bjerde in dodala, da je treba podporo javnim naložbam "dopolniti tudi z znatnimi zasebnimi naložbami, da bi povečali razpoložljiva sredstva za obnovo".

"Energetska infrastruktura, stanovanja, kritična infrastruktura, gospodarstvo in humanitarno razminiranje je naših pet prednostnih nalog za letošnje leto," je sporočil ukrajinski premier Denis Šmihal in dodal, da so nekaj obnovitvenih del že opravili. Vendar pa je ob tem opozoril, da obseg škode in potrebe za obnovo "trenutno ne vključujejo podatkov o izgubi infrastrukture, stanovanj in podjetij na zasedenih ozemljih".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1