Tujina

Kim Džong Un prispel v Rusijo, bo Putin res 'prosjačil za orožje'?

Vladivostok, 12. 09. 2023 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V spremstvu najvišjih vojaških uradnikov, tudi teh, ki skrbijo za jedrsko orožje, je severnokorejski voditelj Kim Džong Un prispel v Rusijo. Srečal naj bi se z ruskim predsednikom, njegov obisk pa močno skrbi Zahod zaradi morebitnega orožarskega posla, ki se obeta Rusiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Severnokorejski voditelj prispel v Rusijo
    02:42
    Iz 24UR: Severnokorejski voditelj prispel v Rusijo
  • Kim Džong Un prispel v Rusijo, bo Putin res 'prosjačil za orožje'?
    00:55
    Kim Džong Un prispel v Rusijo, bo Putin res 'prosjačil za orožje'?

Kimov močno varovan vlak je prispel na železniško postajo Khasan, ki je glavna železniška vstopna točka iz Severne Koreje na ruski Daljni vzhod, po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo navaja Guardian. Običajno je obisk svetovnega voditelja v tujini napovedan vnaprej, vendar "običajno" ne velja za severnokorejskega voditelja, poroča BBC. Moskva in Pjongjang sta namreč šele včeraj potrdila njegov obisk v Rusiji, niso pa izdali lokacije. Sprva se je govorilo o Vladivostoku, kjer je ruski predsednik Vladimir Putin na gospodarskem forumu, toda vlak je po prečkanju meje odpeljal v smeri Habarovska, kar pomeni, da ne gre proti Vladivostoku. 

Da Zahod pozorno spremlja to srečanje, je povsem pričakovano, saj se bojijo, da namerava Pjongjang Moskvi dobaviti orožje za invazijo v Ukrajini. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Kot veste, so nam pri izvajanju odnosov s sosedi, vključno s Severno Korejo, pomembni interesi naših dveh držav in ne opozorila Washingtona," je ameriška opozorila nemudoma zavrnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov

Kar skoraj še bolj potrjuje dejstvo, da Kim prihaja zaradi dobave orožja, je to, da ga poleg vojske spremlja tudi direktor oddelka za industrijo streliva Džo Čun Rjong

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Prisotnost Čun Rjonga kaže, da bosta Severna Koreja in Rusija sklenili nekakšen sporazum o nakupu streliva," je za Guardian dejal tudi Michael Madden, strokovnjak za severnokorejske zadeve v Stimsonovem centru v Washingtonu. Ameriški uradniki so prepričani, da se bo Putin osredotočil na zagotavljanje več zalog severnokorejskega topništva in drugega streliva, saj skuša preprečiti ukrajinsko protiofenzivo. V zameno za to, navaja Guardian, bi pa Kim lahko zahteval energetsko in prehransko pomoč ter napredno tehnologijo za satelite in podmornice na jedrski pogon. Slednje bi sicer še povečalo nevarnost severnokorejskega programa balističnih izdelkov in jedrskega orožja.  Vendar bi po mnenju nekaterih strokovnjakov Rusija raje izbrala drugo pot, bolj previdno. Kot se nekateri analitiki sprašujejo, je veliko vprašanje, ali bo Rusija v zameno za orožje želela izdati podrobnosti o svoji strogo varovani tehnologiji.

Ni verjetno, da bi Putin Kimu zagotovil napredno tehnologijo, saj tudi "obupan vojni stroj ne zamenja vojaških kronskih draguljev za staro strelivo", je dejal strokovnjak za Severno Korejo iz Univerze v Seulu Leif-Eric Easley.

Vsekakor pa Zahod skrbi. Tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bele hiše Adrienne Watson je danes znova pozvala Severno Korejo, naj spoštuje javne zaveze, ki jih je dal Pjongjang, da Rusiji ne bo dobavljal ali prodajal orožja. Ameriško zunanje ministrstvo namreč Putina v zadnjem času smatra za obupanega zaradi konflikta v Ukrajini, poroča Guardian.

"To, da je potoval čez svojo celotno državo, da bi se srečal z mednarodnim izobčencem in ga prosil za pomoč v vojni, v kateri je pričakoval zmago v prvem mesecu, bi označil za prosjačenje za pomoč," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Matthew Miller. "Vsak prenos orožja iz Severne Koreje v Rusijo bi pomenil kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta ZN in ZDA ne bodo oklevale z uvedbo novih sankcij."

Tudi Južna Koreja pozorno spremlja dogajanje v Rusiji, poroča Al Jazeera. Morebitni orožarski posli bi za njih pomenili kršitev sankcij, ki so bile uvedene proti Severni Koreji zaradi njihovega programa jedrskega orožja. 

"Naša vlada pozorno spremlja razmere na Korejskem polotoku," je dejal Lim Soo-suk, tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za zunanje zadeve. "Nobena država članica ZN ne bi smela kršiti resolucij Varnostnega sveta o sankcijah proti Severni Koreji, ki vključujejo nezakonito trgovino z orožjem." Kot so dodali, poroča Al Jazeera, vojaško sodelovanje s Severno Korejo škoduje mednarodnemu miru in stabilnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou