0°C

Kim Džong Un ZDA označil za največjega sovražnika in napovedal širitev jedrskega programa

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Karmelina Husejnović /
KOMENTARJI
167
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na kongresu svoje stranke dejal, da so ZDA še naprej največji državni sovražnik. Kljub menjavi vodstva ne pričakuje spremembe ameriške politike do Pjongjanga, a je vseeno napovedal širitev programa jedrskega orožja in krepitev vojaškega potenciala Severne Koreje.

Ko sta se pred dobrima dvema letoma v Singapurju prvič v zgodovini srečala severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump, se je zdelo, da sta našla skupen jezik in da se bodo odnosi med ZDA in Severno Korejo po desetletjih končno normalizirali. Trump je to štel kot enega svojih največjih dosežkov. A že junija lani, dve leti po zgodovinskem srečanju, je severnokorejski zunanji minister ocenil, da prijateljski odnos med Severno Korejo in ZDA nima prihodnosti, saj da je Trumpova administracija dvolična in po eni strani odprta za pogovore, po drugi strani pa da si prizadeva zrušiti severnokorejski režim. 

Na redkem kongresu (osmem v zgodovini) vladajoče Delavske stranke je v svojem nagovoru zdaj, ko je jasno, da bo čez 11 dni vajeti ZDA prevzel Joe Biden, Kim Združene države Amerike znova označil za največjega sovražnika Severne Koreje. 

ZDA so še naprej sovražnik številka ena za Kim Džong Una.
ZDA so še naprej sovražnik številka ena za Kim Džong Una.FOTO: AP

Zavezal se je tudi k širitvi severnokorejskega jedrskega programa in krepitvi vojaškega potenciala. Dejal je, da so načrti za jedrsko podmornico skoraj končani. Naštel je še nekaj orožja, ki ga še nameravajo razvijati – med drugim balistične rakete dolgega dometa, ki jih lahko izstrelijo s kopnega ali morja ter "super velike" bojne konice. 

Kim je dejal, da Pjongjang ne namerava uporabiti svojega jedrskega orožja, razen če ga bodo "sovražne sile" nameravale prve uporabiti proti Severni Koreji. ZDA je označil za največjo oviro za revolucijo in največjega sovražnika ... "Ne glede na to, kdo je na oblasti, se prava narava njihove politike proti Severni Koreji ne bo nikoli spremenila," je njegove besede povzela državna tiskovna agencija KCNA

PREBERI ŠE
Kim priznal, da je bil petletni gospodarski načrt neuspešen

Analitiki ocenjujejo, da so njegove besede poskus pritiska na prihajajočo ameriško vlado. Čeprav sta imela na začetku precej viharen odnos, je Kim Džong Un je v zadnjih letih pri Trumpu užival simpatije. Kljub dvema srečanjema pa strani nista dosegli večjega napredka pri pogajanjih glede severnokorejskega jedrskega programa. 

Biden je pred časom severnokorejskega voditelja označil za "razbojnika"in dejal, da ga osebna diplomacija z njim ne zanima. Kim Džong Un pa je Bidna označil za "tepca z nizkim IQ" in je eden redkih svetovnih voditeljev, ki novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku še niso čestitali.