Tujina

Kim grozil z jedrskim napadom, Ši napovedal združitev s Tajvanom, Putin pred kuliso

Moskva/Pjongjang/Peking, 01. 01. 2024 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svoje novoletne nagovore so, kot je to v tradiciji, imeli tudi trije voditelji držav, ki niso v najboljših odnosih z zahodom. Putin, Ši in Kim so poudarili svojo zavezanost k ščitenju nacionalnih interesov in enotnosti držav. Razbrati pa je bilo tudi svareče tone. Kim je Seulu in ZDA zagrozil z jedrskim napadom, Ši je poudaril neizogibno združitev Kitajske in Tajvana, Putin pa je dejal, da se Rusija ne bo predala.

Novoletni nagovor Vladimirja Putina
Novoletni nagovor Vladimirja Putina FOTO: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je v kratkem novoletnem nagovoru pohvalil rusko vojsko in pozval k enotnosti. Konflikta v Ukrajini ni izrecno omenil, je pa izpostavil, da je Rusija v letu 2023 branila svoje nacionalne interese, svobodo in varnost ter da se ne bo predala. Putin je med svojim nagovorom ob koncu leta, ki je trajal štiri minute in ga je predvajala državna televizija, stal pred tradicionalno kuliso Kremlja. "Večkrat smo dokazali, da smo sposobni rešiti najtežje naloge in da se nikoli ne bomo predali, saj ni sile, ki bi nas lahko ločila." 

Leto 2024 je označil za leto družine, vojakom, ki so na bojišču, pa sporočil, da so za Rusijo junaki in da jih podpira celoten narod.

Putin je v nagovoru poudaril, da je glavno, kar združuje njegovo ljudstvo, usoda njihove domovine in razumevanje zgodovinske faze, skozi katero gre država. "Mi odločamo o usodi Rusije, smo ena velika družina in zagotavljali bomo varen razvoj. Skupaj smo," je še dejal.

Tradicijo televizijskega novoletnega nagovora je začel sovjetski voditelj Leonid Brežnjev. V Rusiji je postal praznična stalnica, ki jo spremlja na milijone gospodinjstev. Predvajajo ga tik pred polnočjo v vsakem od 11 časovnih pasov v Rusiji, prvi pa so ga videli prebivalci polotoka Kamčatka.

Kim Džong-un na silvestrski proslavi
Kim Džong-un na silvestrski proslavi FOTO: AP

Kim: Na Korejskem polotoku lahko kadar koli izbruhne vojna

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v soboto znova zagrozil z jedrskim napadom na Seul. Zaukazal je tudi krepitev vojaškega arzenala, da bi se pripravili na vojno, ki da lahko izbruhne kadar koli, ter napovedal izstrelitev treh novih vojaških vohunskih satelitov, današnje pisanje tamkajšnjih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Kim je v svojem govoru ob zaključku večdnevnega zasedanja centralnega komiteja edine in vladajoče delavske stranke, na katerem so sprejeli odločitve o razvoju države za leto 2024, razkril tudi nadaljnje vojaške načrte. Med njimi je izpostavil načrtovano izstrelitev novih vojaških vohunskih satelitov, gradnjo brezpilotnih letal ter jedrsko in raketno oboroževanje.

Izstrelitev prvega severnokorejskega vohunskega satelita novembra so državni mediji označili za uspeh. Na partijskem sestanku so nato sklenili, da bodo leta 2024 v vesolje izstrelili še tri satelite, s katerimi želijo razširiti svoje vojaške nadzorne zmogljivosti za spremljanje ZDA iz vesolja.

Kim je sicer znova okrcal ZDA. Ocenil je, da predstavljajo različne vrste vojaške grožnje, in svojim oboroženim silam naročil, naj ohranijo sposobnost za odločen vojaški odziv. "Zaradi nepremišljenih potez sovražnikov, da bi napadli našo državo, je dejstvo, da lahko na Korejskem polotoku kadar koli izbruhne vojna," naj bi dejal Kim po poročanju uradne korejske osrednje tiskovne agencije KCNA. Ob tem je dodal, da bi se vojska morala pripraviti na "umiritev celotnega ozemlja Južne Koreje" in da bo Severna Koreja v primeru napada po potrebi uporabila tudi jedrsko orožje.

Novoletni nagovor Ši Džinpinga
Novoletni nagovor Ši Džinpinga FOTO: AP

Ši: Združitev s Tajvanom je zgodovinsko neizogibna

Dva tedna pred predsedniškimi volitvami na Tajvanu je kitajski predsednik Ši Džinping dejal, da je združitev Kitajske s Tajvanom zgodovinsko neizogibna. "Vsi Kitajci na obeh straneh Tajvanske ožine bi morali biti povezani s skupnim ciljem in deliti slavo pomladitve kitajskega naroda." 

Kitajska nikoli ni izključila uporabe sile, da bi Tajvan vrnila pod svoj nadzor. Ši v nagovoru sicer ni omenil grožnje vojaške akcije. Kitajska Tajvan dojema kot del svojega ozemlja ter je v zadnjem času okrepila svoj politični in vojaški pritisk na oblasti na otoku, kjer bodo 13. januarja potekale predsedniške volitve. Idejo o samostojnosti Tajvana medtem podpirajo predvsem ZDA, ki so letos prvič odobrile neposredno vojaško pomoč temu otoku.

Ši je že med srečanjem z ameriškim predsednikom Joejom Bidnom sredi novembra dejal, da je ponovna združitev s Tajvanom neizogibna. Bidna je takrat opozoril pred poskusom oboroževanja Tajvana in ga pozval, naj podpre mirno združitev Kitajske, ki da je ni mogoče ustaviti.

Predsednik, ki je na oblasti od leta 2013, je še spomnil, da bo prihodnje leto 75. obletnica ustanovitve Ljudske republike Kitajske. Ob tem je pozval k poglobitvi reform in odpiranju v vseh pogledih ter nadaljnji krepitvi zaupanja v razvoj in gospodarsko vitalnost. Na mednarodni ravni je Ši omenil, da so na svetu še vedno kraji, ki so sredi vojne, in da se Kitajci dobro zavedajo vrednosti miru. Zagotovil je, da je njegova država v ta namen pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špinača
05. 01. 2024 20.13
+2
psihotek putek se pakira za hag kjer se je prijavil za delo v knjiznici! zanima ga novejša zgodovina...🤣🤣
nestabilen
01. 01. 2024 19.59
-3
BRICSU vse najboljse za rostni dan,posledice bojo za zahod karastrofalne.
Misija1
01. 01. 2024 20.34
+3
Haha velika šala. Prva izmed večjih držav, Venezuela, je že pridno odpovedala sodelovanje. Skupno pa BRICS. Drugače pa vse države znotraj BRICSa komaj kaj dosegajo celoten BDP Amerike. Kje je še celotna EU, Kanada, Velika Britanija, Južna Koreja, Japonska, Avstralija, Nova Zelandija. Celotna EU ima BDP na ravni 80 procentov celotnega BRICSa, tako da EU skoraj da sama prekaša vse BRICS države skupaj, brez ZDA. So pa seveda mokre sanje določenih na forumu, da propade ZDA in EU. Sanjati je vedno dovoljeno.
Covid 19
01. 01. 2024 17.51
+2
Nebi se jim moglo reči"sveti trije kralji". Spominjajo me na Jurski park.
andraa
01. 01. 2024 17.02
+2
mi pa se gremo zeleni prehod
fljfo
01. 01. 2024 16.31
-1
Skrajni desničarji iz Kremlja z roko v roki s skrajnimi levičarji iz Pyongyanga...Pakt Molotov Ribbentrop je spet tu
Rains
01. 01. 2024 15.44
+3
Trije svetovni diktatorji, pa vsi trije govorijo samo o vojnah. Tipično. Eden od njih je svojo vojno že zakuhal, druga dva jih bosta pa tudi kmalu.
arctic
01. 01. 2024 15.56
+1
to je ta multikulti svet za katerega navijajo nasi rusofilcki
Ivar The Boneless
01. 01. 2024 17.36
+5
Se oglaša človek z zastavo, ki ima največ ampak daleč največ vojn :D
Zmaga Ukrajini.
01. 01. 2024 19.06
-4
... je spet prav neumno zameketal rusofil, ki nima blage veze o zgodovini. Očitno niti tega ne ve, da so ZDA stare samo 247 let, kar pomeni mnogo, mnogo manj kot vse ostale "stare sile". In hkrati kruli, da ima "največ ampak daleč največ vojn".🤦‍♀️ Njegova "čudovita" moskovija je namreč zrasla po naravni poti,... mnoga vzhodna ljudstva so se hitela priključevat moskoviji. Seveda brez vsakršne sile, prisile in nasilja. To je logika rusofilov.
komarec
01. 01. 2024 20.34
+2
Rains a atomske bombe so odvrgli privatniki?
truelies
01. 01. 2024 14.49
+0
Biden pa ne najde skatlice od tablet. Kot da je "namerno" nekdo nastavil dementneza na oblast. V ozadju pa itak elita, ki ji je kaos po svetu in nadzor nad ljudmi edina zadovoljitev, ker sprijene orgije vec niso toliko zanimive.
marre
01. 01. 2024 14.39
-3
Dva težka shizofrenika in eden, kater je očitno na poti do tja..
Sixten Malmerfelt
01. 01. 2024 18.21
+5
nikhrast
01. 01. 2024 14.37
-2
Da se združita Severna Koreja in Južna Koreja pa nobeden ne omenja, za Kima to ni prioriteta, samo poglej GDP obeh držav, združitev je nemogoča.
2mt8
01. 01. 2024 14.14
+0
Našim lewacem je vseeno kdo zmaga na svetu, zvestobo so obljubili vsakemu novemu gospodarju. Pudli.
myomy
01. 01. 2024 14.14
+4
Če še niste opazili - EU nas vse bolj ponovno združuje z Balkanom in nobeni "jugonostalgiki". Ali pa sta Von der Leynova in Janša jugonostalgika ...
2mt8
01. 01. 2024 14.47
-1
Največji Jugonostalgiki in Titoisti na območju nekdanje SFRJ so Slovenci. Preverjeno.
Glava
01. 01. 2024 14.11
+4
tako bo kmalu pri nas....
Vegeta
01. 01. 2024 14.10
-5
Samo Evropa se rabi enega Avstrijca, da spet poveže Evropo v celoto. Potem pa gremo z Ameriko v Moskvo. S Kitajci si razdelimo Rusijo. Vzhodno Rusijo dobi Kitajska. Moskvo pa razdelimo z zidom tako kot je bil Berlin in dobi vzhodni del Kitajska. Zahod pa zahod. Kitajci bi to takoj podpisali. Če se vsi gredo imperije zakaj se ne bi se mi. Če se najde kdo ima vso mojo podporo. Dovolj imam teh groženj vzhodnih goblinov. Rajši ne obstajam kot da mi ta cevapcic po glavi skače non stop.
migic
01. 01. 2024 17.00
-3
Vegeta--> ko bo do tega prišlo se vidiva na fronti!! ampak jaz na ruski strani. krava ena
Vegeta
01. 01. 2024 17.48
+2
Zmenjeno. Dobro da pišeš to po internetu. Si že na seznamu izdajalcev.
myomy
01. 01. 2024 14.07
-3
1. Kim je dejal, da bo v primeru napada s strani zahoda odgovoril z atomskim napadom na Seul in Washington. 2. Zakaj bi se Rusija morala predati in komu? Neonacistični ukrajinski oblasti, ki že desetletja krši osnovne človekove pravice ruski manjšini? 3. Kitajska in Tajvan sta ena in ista država in jih ni treba "združevati".
SREBRNIBREG.
01. 01. 2024 14.04
+0
Orbana kot edinega Evropskega politika kateri razmišlja naprej ste nepravično izpustili.
weber1
01. 01. 2024 13.56
+10
Na fronto poslat vse poslance EU z našim Golobom vred, da vidijo zakaj podpirajo Ukrajince z denarjem in orožjem...Morda si potem premislijo financirati to vojno, ko ga bodo imeli polne hlače...
Zmaga Ukrajini.
01. 01. 2024 13.53
+0
Mene pa zanima kaj bodo pacienti, ki zagovarjajo te tri bolnike rekli potem, ko bo eden ali drugi napadel enega ali drugega. Na čigavo stran se bodo postavili, ko bo npr. Kitajska začela zajedat v moskovijo,... kdo bo imel po njihovem vso "pravico"... - Jinping za izkoriščanje moskovije in ponovno prilastitev Mandžurije, ... ali putler, ki je čedalje bolj oslabljen in nima nobenih šans več proti Kitajski? Aja, potem bo spet Biden kriv, pa Ursula von der Leyen. 🤣🤣🤣
Ivar The Boneless
01. 01. 2024 13.56
-2
Dokler niti imena Rusija ne poznaš bodi raje tiho.
Zmaga Ukrajini.
01. 01. 2024 14.05
-1
Spelji se topoumna podrepna muha. Nimaš argumenta, pa boš ti tule cvilil kdo ima pravico govoriti!
c00kies
01. 01. 2024 15.05
-2
@Ukrajinka, spet pozornost iščeš? Žališ zemljo po kateri hodiš in ljubi zrak ki ga dihaš z vsako tvojo objavo. Pa kdo te bo te prenašal? Nimaš kakšnega smrtno nevarnega plazilca doma, da bi nad njim znašala svoje spolne frustracije? Daj, najdi si zdrav smisel v življenju, še prej pa spodobnega psihologa, da te spravi malo v red.
Ivar The Boneless
01. 01. 2024 17.36
+1
Ivar The Boneless
01. 01. 2024 13.53
+10
Če že kje je zadnji čas, da malo vojne okusijo v ZDA. Sami jo sejejo povsod in svet je tega sit. Ni treba več veslati do tja raznim Vikingom.
2mt8
01. 01. 2024 13.52
+1
Srp in kladivo je rešitev za ves svet? V preteklosti se je pokazalo, da temu ni tako. Bila je samo lakota in umiranje na lizing.
Bananistanec
01. 01. 2024 14.55
+1
METKA102
01. 01. 2024 13.50
+8
Na lepi modri Donavi. Ravnokar igrajo dunajski filharmoniki.