Tujina

Kirurg brez privolitve na spletu skušal prodati rentgensko sliko svoje pacientke

Pariz, 26. 01. 2022 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
30

Francoskemu kirurgu grozi tožba, saj je skušal brez privolitve svoje pacientke na spletu kot digitalno umetniško delo oz. NFT prodati rentgenski posnetek njene roke. Na rentgenski sliki je podoba ženske podlakti, v bližini kosti pa je naboj. Na prodajni obrazec je zapisal, da je bila pacientka v roko ustreljena med napadom v dvorani Bataclan leta 2015 v Parizu, v katerem je umrlo 130 ljudi.

Emmanuel Masmejean se zdaj sooča s pravnim postopkom in morebitnimi obtožbami zaradi neprimernega ravnanja. Ortopedski kirurg v bolnišnici Georges Pompidou je pacientko na spletni strani z NFT-ji opisal kot mlado žensko, ki je med masakrom leta 2015 v Parizu, ki so ga izvedli pripadniki Islamske države, izgubila svojega fanta.

V izjavi za Mediapart, ki je prvi poročal o zgodbi, je Masmejean priznal, da je bil poskus prodaje napaka in dejal, da obžaluje, da ni zaprosil za dovoljenje pacientke.

NFT-ji (ang. non-fungible token) oziroma nezamenljivi žetoni so edinstveni digitalni zbirateljski predmeti, ki se jih ne da podvojiti. Nimajo dejanske fizične prisotnosti, tako kot na primer slika ali skulptura, pač pa gre bolj za nekakšno potrdilo o lastništvu.  

Kritiki sicer pravijo, da NFT-ji nimajo dejanske vrednosti in opozarjajo na številne prevare v tej neregulirani rastoči industriji. Dogaja se na primer, da prodajalec ustvari NFT umetnine, ki jih dejansko nima v lasti.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Dreamstime

NFT rentgenskega posnetka je bil naprodaj na portalu OpenSea – enem izmed najbolj priljubljenih trgovalnih mest NFT-jev. Cena zanj je znašala okoli 2446 evrov, poroča Mediapart.

NFT je zdaj sicer umaknjen iz prodaje, odvetnik pacientke pa je dejal, da je bila povsem šokirana, ko je izvedela, kaj je storil zdravnik. "Temu zdravniku, ki se očitno ni obremenjeval s kršenjem zdravniške dolžnosti ​do varovanja zasebnosti bolnikov, se je, izgleda, zdela dobra ideja, da podrobno opiše njeno življenje, tako da se jo bo dalo povsem prepoznati," je zapisal v izjavi za medije.

Vodja pariških javnih bolnišnic Martin Hirsch je v soboto zapisal, da je bila zoper kirurga vložena kazenska in poklicna ovadba zaradi njegovega gnusnega vedenja. "To dejanje je v nasprotju z zdravo strokovno prakso, ogroža prakso varovanja osebnih podatkov in je v nasprotju z vrednotami pariških bolnišnic in javnih storitev," je zapisal v sporočilu, poslanem osebju, ki ga je delil na Twitterju.