Tujina

Kitajci po svetu vstopajo v leto podgane in 'velikih sprememb'

Peking, 25. 01. 2020 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
5

Kitajci po vsem svetu praznujejo novo leto po lunarnem koledarju in vstopajo v znamenje podgane, ki naj bi po kitajskem horoskopu prineslo velike spremembe. Praznovanje, ko se na pot poda na milijone Kitajcev, pa letos poteka v senci izbruha novega virusa, ki se širi po Kitajski in tudi po svetu.

A kljub širjenju skrivnostnega virusa je priprave na praznik pomladi, kot Kitajci imenuje lunarno novo leto, tudi letos zaznamovala velika gneča na kitajskih železniških in avtobusnih postajah ter letališčih. Kitajske oblasti pričakujejo, da bo od začetka prazničnega obdobja do konca 40-dnevnega praznovanja opravljenih več kot tri milijarde potovanj.

Med potniki je največ migrantskih delavcev, ki se po celem letu trdega dela v velikih mestih vračajo domov na podeželje. Za večino je to edina priložnost v letu, ko obiščejo svoje družine.

Ob praznovanju kitajskega novega leta tradicionalno nastajajo velike gneče, hkrati pa ob izbruhu koronavirusa to predstavlja povečano tveganje za prenašanje okužb.
Ob praznovanju kitajskega novega leta tradicionalno nastajajo velike gneče, hkrati pa ob izbruhu koronavirusa to predstavlja povečano tveganje za prenašanje okužb. FOTO: AP

Podgana je prvo od 12 živalskih znamenj kitajskega horoskopa. Glodavec ima na Kitajskem veliko boljši ugled kot na Zahodu. Ljudje, rojeni v znamenju podgane, veljajo za inteligentne, iznajdljive in vsestranske.

Kitajski jasnovidci letom podgan posvečajo posebno pozornost, saj se s tem znamenjem začne nov cikel v lunarnem koledarju. Kot poudarjajo, je začetek novega dvanajstletnega cikla pravi čas, da ljudje poskusijo nekaj novega. Kdor želi v svoji karieri kaj spremeniti ali išče srečo v ljubezni, ima v letu podgane dobre obete.

A leto 2020 vendarle ne bo za vse pozitivno. Previdni morajo biti zlasti vlagatelji, opozarja hongkonški mojster fengshuija Raymond Lo, ki je spomnil, da se je tudi zadnje podganje leto 2008 končalo katastrofalno za finančne trge.

Praznovanje kitajskega novega leta v Havani na Kubi.
Praznovanje kitajskega novega leta v Havani na Kubi. FOTO: AP

Po drugi strani pa ni pričakovati večjih naravnih nesreč, kakršne so bile napovedane v prašičjem letu. Mojster fengshuija Ma Mingchao vidi tudi nevarnost širjenja bolezni. Kitajce, tudi tiste, ki niso vraževerni, je ta napoved prestrašila.

Na Kitajskem se namreč širi skrivnostna pljučnica, ki jo povzroča nova vrsta koronavirusa. Kitajske oblasti so zaradi tega virusa omejile potovanja že v skupno 13 mestih, ki skupaj štejejo več kot 40 milijonov prebivalcev. Virus je sicer doslej zahteval 26 smrtnih žrtev. Po državi se vrstijo tudi odpovedi javnih dogodkov in zaprtja znamenitosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenec007
28. 01. 2020 11.46
Ja sej netopir ubistvu je leteča podgana...
fairplayy
25. 01. 2020 14.54
+7
Podgana je preasalec legla bolezni tako da kar stima njihov koledar
flojdi
25. 01. 2020 15.54
+4
..ljudje pa povzročitelji leglov mnogih bolezni
Maks Novak
25. 01. 2020 14.05
+10
V mestu VUHAN so leta 2017 zgradili 1 od planiranih 5-7 bio laboratorij za preučavanje virusov ,kot so EBOLA,SARS,itd in zdaj po naključju ,prav v tem mestu pride ,do izbruha epedemije.
upornik19
25. 01. 2020 13.41
-23
kronavirus bo pojedel kitajce se kar veselim ker ta narod si ne zasluži kot eno samo trpljenje! zaničevalen zahrbten narod