Tujina

Kitajska gradi več kot 100 novih silosov za rakete z jedrskimi konicami

Peking, 01. 07. 2021 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
174

Neodvisni inštituti so že nekaj časa spremljali nenavadne gradnje v puščavskem delu Ljudske republike Kitajske. Domnevali so, da Kitajska gradi nove raketne silose, slike komercialnega satelita pa so potrdile sum. Peking gradi več kot 140 novih silosov, saj od njih lahko sprejme interkontinentalno balistično raketo z jedrsko konico.

Pokrita gradnja silosa v puščavi na Kitajskem.
Pokrita gradnja silosa v puščavi na Kitajskem. FOTO: Planet

Ameriški vojaški analitiki so že leta govorili, da Kitajska povečuje svoj jedrski arzenal, a ta je še vedno desetkrat manjši od ameriškega, zato so številni te zgodbe zanemarjali. Nove podrobnosti kitajske širitve jedrskih zmožnosti pa so alarmantne. Vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja ni prišlo do takšne gradnje silosov za jedrske rakete. Za primerjavo, ZDA imajo 405 jedrskih silosov, Rusija približno 150, Kitajska pa najmanj 160, če upoštevamo gradnjo novih. 

Številke seveda še vedno precej prednosti dajejo ruskim in ameriškim strateškim raketnim silam, a nova Kitajska balistična raketa DF-41 je ena najbolj smrtonosnih. Medtem, ko ima ena ameriška raketa tri bojne glave, nekatere ruske po osem, imajo nove kitajske jedrske rakete po 10. Kitajska jedrska oborožitev bi z novimi gradnjami in podmornicami postala resen tekmec jedrskim silam. V nekaterih pogledih bi jo lahko postavili na tretje mesto – ne po število jedrskih konic, temveč po zmožnostih, da te "dostavijo" na cilje. 

Ne deset, ne 100, najmanj 145 novih silosov

Raziskovalci centra za neprofileracijo James Martina so nekaj mesecev spremljali kitajske aktivnosti v puščavi v bližini mesta Jumen. Gre za skrajni severni del Kitajske, ki meji na Mongolijo in je znano območje, kjer se nahajajo kitajske jedrske strateške sile. Pred leti so začeli graditi t. i. podzemni veliki kitajski Zid, največji vojaški infrastrukturni projekt Pekinga v zgodovini, ki predvideva izgradnjo na tisoče kilometrov podzemnih rovov, bunkerjev in skladišč. Ta hranijo jedrsko in drugo oborožitev, ki jo Kitajci skrivajo pred svetom. "Uradno" imajo približno 350 jedrskih bomb, neuradno, podobno kot pri Izraelu, nihče ne ve. Izgradnja novih raketnih silosov kaže, da bo podzemni veliki kitajski zid imel tudi zelo resne ofenzivne zmožnosti. 

Kako so v pol leta zgradili silose: 

Raziskovalci centra Jamesa Martina so s pomočjo podjetja, ki ponuja komercialne satelitske slike, spremljali te nenavadne gradnje, verjetno del tega zidu, in spoznali, da gre za nekaj bolj zloveščega. Na nekaj tisoč kvadratnih kilometrih, po dva do tri kilometre oddaljeni med seboj, so odkrili 109 silosov v izgradnji. Ko so razširili območje iskanja, so jih našli še 30. Podobno, kot so to delale ZDA in Sovjetska zveza, so številni silosi verjetno lažni – vabe za napadalčeve rakete. Uničiti 20 silosov je veliko lažje kot pa 150. Sploh, če ne veš, koliko od njih ima dejansko raketo z jedrsko konico in imaš samo en poskus, da jih onesposobiš. 

Jeffrey Lewis, raziskovalec inštituta, ki spremlja Kitajsko že večji del svoje kariere, je za Washington Post dejal, da je razsežnost te gradnje neverjetna: "Domnevam, da Kitajska gradi in nadgrajuje svoje jedrske sile, da bi zagotovila preživetje arzenala, če bi ZDA napadle prve. Pa tudi, da bi zagotovili, da bi rakete premagale ameriški protiraketni ščit." Poleg vidnih silosov Kitajska gradi na desetine novih mobilnih raketnih lanserjev, ki jih je veliko lažje skriti in praktično nemogoče uničiti dovolj hitro. Prav tako izredno hitro gradijo nove podmornice z balističnimi raketami – najmanj štiri so videli na satelitskih posnetkih. 

Nadzorni kompleks za jedrske silose.
Nadzorni kompleks za jedrske silose. FOTO:

Duhovi hladne vojne in iskanje prednosti

Veliko silosov v izgradnji je pokritih z veliko kupolasto strukturo, praksa, ki so jo zaznali na predhodnih gradbiščih za raketne silose v drugih delih Kitajske. Na mestih, kjer kupole še ni, je mogoče videti inženirje, ki v puščavskih tleh izkopavajo značilno jamo krožne oblike. Na robu raketnega kompleksa gradijo močno utrjeno zgradbo, ki zgleda kot nadzorni center.

Lewis je dejal, da so silosi verjetno namenjeni novi kitajski balistični raketi DF-41, ki lahko nosi do deset jedrskih konic in doseže cilje, oddaljene do 15.000 kilometrov. To pomeni, da lahko zadenejo katero koli tarčo na Zemlji. Velika izkopavanja na lokacijah so se začela v začetku letošnjega leta, čeprav so predpriprave verjetno potekale mesece, je dejal Lewis. A kljub temu analitiki priznavajo, hitrost izgradnje je neverjetna in postavlja svetovno zmanjšanje jedrskih arzenalov pod vprašaj, saj bi tako ZDA kot Rusija lahko ponovno začeli jedrsko tekmo in iskanje tiste prednosti, ki bi najbolj smrtonosna orožja naredilo še bolj grozljive. Za zdaj posodabljajo svoje zmožnosti, ki so pogosto starejše od 40 let, a to se hitro lahko spremeni.

Lewis je še dejal, da obstaja "zelo velika verjetnost, da Kitajska načrtuje igro mačk in miši", v kateri v mreži silosov skrije razmeroma majhno število bojnih glav, je še dejal za Washington Post. Kljub temu pa je dejal, da bi lahko nenaden pojav toliko novih izstrelišč povečal pritisk na ameriške uradnike, da pospešijo prizadevanja za posodobitev ameriškega orožja, kar je zahteval nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

"Skačemo v oborožitveno tekmo, ki jo v veliki meri poganjajo ameriške naložbe in protiraketna obramba," je dejal Lewis. Pentagon je napovedal načrte za obsežno nadgradnjo ameriškega jedrskega orožja in raketnih sistemov v naslednjih dveh desetletjih, vključno z novo raketo in vsaj dvema novima vrstama bojnih glav. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
01. 07. 2021 21.51
+0
Zaskrbljeni so, ker ima Kitajska 160 silosov za rakete z atomsko konico, čudno da ni pa nihče zaskrbljen ker imajo ZDA 450 silosov, todi če dodamo Kitajskim, še 150 Ruskih silosov, je to še zmeraj 140 silosov manj kot jih ima ZDA, Kitajska in Rusija imata skupaj 310 silosov, čudne so te skrbi, še posebej če niti ne vemo koliko raket z jedrsko konico ima Izrael, in po podatkih kdo je najagresivnejša in brezkompromisna država, ki bi lahko uporabila atomske konice, to je Izrael.
EEgon
02. 07. 2021 10.47
+1
Doktrina izraela, je uporaba jederskega orožja samo v primeru popolnega poraza Izraela. Takrat bi verjetno upepelili tudi Jeruzalem, Tel Avi.
MihaGliha
01. 07. 2021 21.47
+0
Kaj pa ce delajo silose za silažo? Tudi Irak je imel jedrsko orožje, katerega še danes niso našli
klukec
01. 07. 2021 21.28
-1
Bravo velika kitajska treba amerosom pokazat kdo je gospodar👍👍
EEgon
02. 07. 2021 10.50
+1
Izjava neuravnovešene osebe. Predvidevam da bi v WW2 navijal za nacistično Nemčijo in fašistično Japonsko. Neuravnovešenost je bolezen boljševikov. Bravo Kitajska diktatura nad USA demokracijo???
Justice4all
01. 07. 2021 20.58
+6
To je zavajanje in blefiranje…Vojna je trgovinska in finančna,pa še kovidna. Kitajc ni neumen,da bo butal denar v take bedarije,saj za manj denarja pokori cel svet….
Smešno
01. 07. 2021 19.52
-4
“Silaža” rdeča komunajzerska. Osvobodijo naj raje Tibet.
Ana Sols
01. 07. 2021 21.35
+2
Niso oni nič rdeči :) za denar se tam vse zmeniš ;)
borjac
01. 07. 2021 21.45
Ti nisi iz Butal, tam živijo pametnejši ljudje.
tali?ni tom
01. 07. 2021 19.36
+5
v mojem kraju so pred leti zgradili enih deset silosov! nekaj časa so bili polni,sedaj pa,ko je ta famozna demokracija so prazni! se baje ne splača več,ker ma hofer dirkalno meso po dva,tri evre po kili! aja,to so bili kmečki silosi!
EEgon
02. 07. 2021 10.55
To ni problem demokracije marveč človekovega mišljenja. Nihče nikogar ne sile kupovati Hofer meso!!! Lahko kupiš meso pri kmetu (kot občasno kupimo mi) ali v mesnici ali kje drugje. Gre za to koliko €€€ si pripravljen dati za hrano. Demokracija nima nič s škrtostjo posameznika, da kupi romunsko govedino in dansko svinjino za drobiž! Vse je v škrtosti!!! Torej kje kupuješ TI?
Ana Sols
01. 07. 2021 19.33
+0
Svetovna velesila?
EEgon
02. 07. 2021 10.56
Velesila v izdelavi smeti, ki jih ljudje kupujejo po Aliexpressu in svinjajo zahod
smarjakl
01. 07. 2021 19.24
+1
Da bi namesto miljard vlozenih v oborozitve raje znizali ceno nafte na en evro po litru, bi nam tudi lazje slo cez mesec....
big brother
01. 07. 2021 18.44
-5
Kitajskih pa ruskih raket se jz bojim kot vrabča na veji. 3/4 neizpravnega zlaganga in neuporabnga, še tisto kar odleti je pa nevarno da prileti celo nazaj na rampo. Eno je orožje testirat na mestu v neki brezkončni puščavi v enem bunkerju eno pa je, da to odleti, obstane v zraku in eksplodira na pravem mestu. Sej na svetu ne obstaja več druga nesreča kot Ruska ali Kitajska
HumanNOTsheep
01. 07. 2021 19.36
+8
Seveda da ne če ti pa ameri servirajo novice ... simpatizerji ZDA niste neki preveč brihtni ... take vas majo najraj
Tone 12345
01. 07. 2021 18.38
+1
Dusan21
01. 07. 2021 18.13
-10
Janša, če posluaš A kanal danes ob 18 uri, La Stampa, Le Mond, tako trdijo, npr. Karmen Lugarić te Evropa primerja z bogom Zeusom, hlapca partije, DanilaTurka pa za črva, ljubimca Pikapolonice, blondinke. Ponosni smo nate, Janša, ne daj dihat levičarjem, prdcem
beware1
01. 07. 2021 18.03
+2
Mah, to je samo prikazovanje moči, katere nihče ne bo uporabil. V bistvu, so to rakete miru, saj se vsi zavedajo, da je samo ena sprožena, začetek konca za vse. Zato so si izmislili Corona 19 kot protiutež. Porabljene milijarde za "Corono" $,£ in€ so blizu cene teh in ostalih silosov. V razmislek
SkokecPokec
01. 07. 2021 17.02
+10
Če je informacija iz ameriških virov, nej pa američani še svoje pokažejo. Aja, vojna tajna, pa to...
AntiMarksist
01. 07. 2021 17.19
+1
Ni ravno tezko najti informacije o ameriskih raketah..
pinocio
01. 07. 2021 16.53
+1
danes praznujejo 100 letnico vse stoji tud ptiči ne letajo več
dante
01. 07. 2021 16.43
+1
kitajci se zavedajo, da jim ameri ne bodo dali miru, pa tudi angleži imajo apetite. ameri so finančno pomagali Indiji, da so namestili več vojske na mejo s Kitajci, tak da bolše preventiva kot ...
Gemma 1961
01. 07. 2021 16.39
+2
Nostradamus je napovedal leta 2030 bo svetam vladala rumena rasa in to bo sigurno
Saloreich
01. 07. 2021 16.55
+10
"Ne verjemite vsemu kar preberete na internetu" Abraham Lincoln.
BogiEmil
01. 07. 2021 16.33
+4
Že ve zakaj gradi, Kitajci niso neumni, ve pa se kdo je grožnja svetu ... tisti k se povsod zraven štuli, da ohrani svoj "the way of life" ....
AntiMarksist
01. 07. 2021 16.50
+2
Vmes je bil en predsednik, ki je sklepal mirovne sporazume.. pozabil sem kdo, Drump ali nekaj takega. Pa so sedaj americani navduseni "izvolili" Bidena.. tako da, Americani so krivi, elite nimajo nobne veze niti mediji..
User300173
01. 07. 2021 15.27
-1
Okolica Jumen je polna vetrnih elektrarn in cela polja ogledal za pridobivanje sončne energije.
kivzfccz
01. 07. 2021 14.40
+6
Se dobro, da ne pokažejo priprav za drugi tir. Menda bosta stala tam dva silosa. Ma ne okoli govort, da za cement, naj bodo v strahu.
Flying spaghetti monster
01. 07. 2021 14.35
+6
ZDA je lani zapravila 40 miliard Kitajska pa 10 miliard za jaderska orožja. To je samo normalna reakcija. Kljub krizi je lansko leto bilo najbolj "uspešno" za jedrska orožja.
Walter Pravicek
01. 07. 2021 16.25
+0
JA AMERIKANCI, z 40 MILIJARDAMI POTROŠENIMI ZA OBOROŽITEV,NE MOREJO VERJETI,DA SE Z 10 MILIJARDAMI DA OGROMNO OBOROŽITI.KOT SVETOVNI ŠERIFI PA V JOK,KER BO LE NEKDO POKAZAL NJIM ZOBE,ČE BO POTREBA!ČE BI SE MANJ BRIGALI ZA SVET,KI NI LE GROŽNJA AMERIKI,NACIONALNI VARNOSTI,BI DRUGI TUDI OBOROŽEVANJE DELALI BOLJ SKRIVNO.TAKO PA JAZ IMAM TO,ONI IMA TO IN TAKO SE ŽELEZJE NABIRA V SKLADIŠČIH,DOKLER GA NE UKRADEJO,TER GRE V ROKE TERORISTOM.NEUKIM,NEVARNIM ZA SEBE IN OKOLJE KJER DELUJEJO!