TUJINA

Kitajska kljub strogim kovidnim ukrepom beleži rekordno število okužb

Peking, 24.11.2022, 9:50 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Politika ničelnega covida-19 je na Kitajskem, kjer živi okoli 1,4 milijarde ljudi, zadala hud udarec gospodarstvu in vsakdanjemu življenju Kitajcev. Do izbruhov prihaja tudi zaradi nemirov, ki so jih sprožile dolge in stroge zapore v državi ter tudi po protestih in nasilju med zaposlenimi in varnostnim osebjem v okolici največje tovarne pametnih telefonov na Kitajskem. Delavci so odšli na ulice, ker so prejeli nekajkrat nižje plače od dogovorjenih.

V sredo so v državi potrdili več kot 31 tisoč okužb, kar je več kot tri tisoč več od rekordnega števila v enem dnevu od začetka pandemije covida-19  v aprilu, ko so potrdili okoli 28 tisoč okužb in ko je bil Šanghaj v zaprtju. 

Država je sicer pred nekaj tedni nekatere ukrepe sprostila. Med drugim je skrajšala karanteno za bližnje stike iz sedem na pet dni, še vedno pa morajo karanteno prestati v državni ustanovi. 

V skoraj vseh večjih kitajskih mestih se zajezitveni ukrepi trenutno zaostrujejo. Peking spominja na mesto duhov, zaprti so šole, vrtci in trgovine. Vse več stanovanjskih naselij je popolnoma zaprtih. V južni metropoli Guangdžou popolno zaprtje velja za več okrožij.  V Čongčingu sme približno 30 milijonov prebivalcev potovati le še v nujnih primerih in z negativnim testom.

PREBERI ŠE
Protesti izbruhnili, ker so namesto 403 za plačilo prejeli štiri evre

Po porastu okužb v Pekingu so v nekaterih okrožjih že zaprli trgovine, šole in restavracije. V šestmilijonskem mestu Žengžou pa so s petkom že napovedali zaprtje, ki je sledilo protestom delavcev v tovarni, ki pripada proizvajalcu telefonov iPhone. Podjetje Foxconn se je delavcem opravičilo, da je prišlo do tehničnih težav v plačilnih sistemih, poroča BBC.

Prejšnji teden je veliko ogorčenje sprožila tudi smrt dojenčka, ki je bila posledica zamude pri zdravstveni oskrbi zaradi covidnih zapor v mestu. 

Število smrtnih žrtev na Kitajskem je od začetka pandemije še vedno nizko, in sicer nekaj več kot 5200. Po podatkih, ki jih je posredovala Kitajska, v državi umrejo trije ljudje na milijon prebivalcev, v ZDA 3000 na milijon prebivalcev in 2400 na milijon prebivalcev v Združenem kraljestvu.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.