Tujina

Kitajska mrzlično išče načine, da bi dokazala, da novi koronavirus ne izvira iz Vuhana

Vuhan, 29. 11. 2020 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Približno leto je od tega, ko so zdravniki zaznali prve primere zaskrbljujoče nove, kot smo pisali takrat, pljučnice, v kitajskem mestu Vuhan. Ta je kasneje postal epicenter in rojstno mesto novega koronavirusa, ki je spremenil naša življenja. Zdaj je videti, da je Kitajska začela z obsežno propagandno kampanjo, ki bi zasejala dvom v izvor globalne pandemije covida-19. A strokovnjaki opozarjajo, da kitajske oblasti vseskozi otežujejo neodvisno preiskavo o izvoru bolezni.

Kot poroča Guardian, prispevki v kitajskih medijih nakazujejo, da se krepijo propagandni napori kitajskih oblasti, da bi spremenili globalno zgodbo o izvoru novega koronavirusa tako, da bi se 'rojstno mesto novega koronavirusa' preselilo v druge države.

Vuhan odpira meje
Vuhan odpira meje FOTO: AP

Državni mediji tako obsežno poročajo o koronavirusu, ki so ga našli na zavojih zamrznjene hrane. Ti primeri, tako pišejo kitajski mediji, niso dovolj raziskani in upoštevani kot pomemben kazalec, da bi se lahko virus potencialno razširil od drugod. Dodaten argument kitajskih medijev pa so podatkih o morebitnih primerih bolezni izven Kitajske, ki naj bi jih zaznali pred decembrom 2019, ko so v Vuhanu začeli beležiti porast primerov 'skrivnostne pljučnice'.

Na Facebooku časopisa People's Daily so tako prejšnji teden zapisali, da vsi dokazi kažejo, da se izbruh koronavirusa ni začel v kitajskem Vuhanu: "Vuhan je bil res mesto, v katerem so najprej zaznali koronavirus, a novi koronavirus ne izvira od tam," je citat kitajske epidemiologije Zeng Guang, ki so ga objavili. 

Vuhan odpira meje
Vuhan odpira meje FOTO:

Kot še piše Guardian, so s kitajskega zunanjega ministrstva medije opozorili, da morajo pri pisanju strogo ločevati med dikcijo, kje se je virus pojavil, in tem, kje je preskočil z živali na človeka ... Kot je namreč na brifingu novinarjem dejalo zunanje ministrstvo: "Čeprav so o prvih primerih poročali s Kitajske, to ne pomeni nujno, da virus izvira od tam. Ugotavljanje izvora virusa je dolgotrajen proces, v katerem je treba upoštevati številne države in regije."

Kitajski znanstveniki so celo oddali članek eni uglednejših revij Lancet (čeprav še ni bil preučen in pregledan s strani ostalih znanstvenikov), v katerem trdijo, da Vuhan ni mesto, v katerem je virus prvič preskočil na človeka. V njem namigujejo, da so bili prvi takšni primeri pravzaprav z Indijske podceline, piše Guardian.   

Kitajska vseskozi ovirala preiskavo, argumenti kitajskih znanstvenikov na trhlih tleh

Trditve, da virus v resnici izvira izven Kitajske, pa ne uživajo veliko kredibilnosti med ostalimi znanstveniki. Michael Ryan iz organizacije WHO je tako prejšnji teden dejal, da bi bilo izredno špekulativno razpravljati o tem, da se bolezen ni pojavila na Kitajskem.  

Poročila o tem, da naj bi covid-19 v Italiji krožil že v jeseni 2019, pa z znanstvenega vidika delujejo precej na trhlih tleh, je dejal prof. Jonathan Stoye z londonskega inštituta Francis Crick.  

Podatke iz Italije je najverjetneje mogoče pojasniti s protitelesi, usmerjenimi proti drugim koronavirusom: "Z drugimi besedami, protitelesa, odkrita v italijanskih primerih, so se sprožila pri posameznikih, okuženih z drugimi vrstami koronavirusa, in ne z novim koronavirusom, ki je odgovoren za nastanek bolezni covid-19."

"Potrjeno je, da so bili prvi zabeleženi primeri bolezni na Kitajskem," je dodal Stoye. "Tako ostaja najverjetneje, da virus izvira s Kitajske." Kar pa se tiče argumenta o koronavirusu na zamrznjeni hrani in morebitnem širjenju na takšen način, pa znanstveniki predvidevajo, da to predstavlja zelo nizko verjetnost za prenos okužbe.  

Ker se pandemija, ki zahteva vedno več življenj in gospodarskih posledic, ne umirja, si Peking želi zaščititi svoj ugled doma in v tujini. Zdaj se je s koronavirusom po svetu okužilo več kot 60 milijonov ljudi, umrlo pa jih je skoraj 1,5 milijona. Kitajska se še vedno spopada z dejstvom, da je odgovorna za "izvirni greh" izbruha, in vse napore vlaga v to, da reši svojo podobo, piše Guardian. 

Kitajsko sejanje dvoma o izvoru virusa v Vuhanu bi bilo morda bolj verodostojno, če bi oblasti podprle neodvisno preiskavo o covidu-19, vendar so oblasti že večkrat ovirale neodvisno preiskavo, je spomnila Svetovna zdravstvena organizacija. 

Preiskovalci WHO, ki so Vuhan obiskali v začetku tega leta, niso mogli obiskati tržnice, povezane s prvotnim izbruhom. Nova ekipa naj bi se kmalu odpravila na Kitajsko, da bi nadgradila začetno delo kitajske ekipe, vendar še vedno nimajo datuma potovanja, pri čemer so WHO sporočili le, da bodo odpotovali "pravočasno".

Razumevanje izvora covida-19 je ključnega pomena za preprečitev naslednje pandemije. Na žalost pa se zdi, da je Peking za zdaj bolj osredotočen na vprašanje, kdo naj nosi krivdo za bolezen, kot pa na razumevanje, od kod prihaja, še piše britanski Guardian. 

Koronavirus pasica november

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
30. 11. 2020 09.47
+1
Kitajci se ne lažejo kar tako; samo sem ter tja koga utišajo, ki želi govoriti resnico. Virus ni iz Vuhana, pač pa je 'pomotoma' ušel iz laboratorija v neposredni bližini Vuhana. #da o netopirju niti ne govorim
AbrA0_KadaBRa
29. 11. 2020 19.46
+1
Vse kaj sem kupil od Kitajcev je trajalo mesec do dva, svaka jim čast, končno jim je nekaj uspelo.
vezuv_
29. 11. 2020 19.28
-1
če bi virus izviral od netopirjev, bimi doma moral iže zdavnaj umreti. Z netopirji sobivamo že 20+ let, pa še nismo zboleli. Torej živali niso nič krive. virus je Kitajcem iz laboratorija ušel hota ali nehote, a prej bi rekla hote, da uničijo predvsem ameriško gospodarstvo, a Evropa tudi ni ostala izjema. le malo poglejte, katere vse delnice so kitajci pokupili, ko je padla njihova cena , pokupili so 80% delnic evropskih podjetij, sploh ki so imeli obrate na Kitajskem. EU bo morala nazaj vzpostaviti svoja podjetja, tekstilno industrijo itd....
Blokiran Drugi Človek
30. 11. 2020 09.06
Hm ja kitajcem je ušel virus a Bill Gates ima ene par "raziskovalnih centrov" v Vuhanu... Sploh ne bi bilo čudno po vseh teh restrikcijah kitajski, ki jih je dala amerik...
kokicas
29. 11. 2020 18.28
+2
In kako je danes na Kitajskem kakšno je stanje oni delajo normalno nimajo nobenih ukrepov in druzije se v množica kar pri takem številu kot je tam drugače ne gre? Pa tržnice delajo in obratujejo kot prej brez težav naprej. In ko pridemo mi Evropejci tja tega nismo navajeni zato pa je toliko bolezni in težav če bi mi začeli tisto tam jesti surovo živo meso različnih vrst in porekla na enem mestu se malo je bolezni glede na stanje.
igy02
29. 11. 2020 18.22
+0
V Sloveniji je skoraj polovica prebivalcev prepričana, da je virus izumil Janez janša. tako da, mi nimamo prav velikih problemov s poreklom teg virusa.
mastablasta
29. 11. 2020 19.14
+1
ne vem, če je dovolj podkovan za kaj takega.
andrejak28
29. 11. 2020 17.49
-2
Iz slovenije halo
GlavniModerator
29. 11. 2020 17.28
+1
seveda, po vsej verjetnosti bodo odkril da izvira iz tajvana
igy02
29. 11. 2020 17.23
+3
Ena zgodba o Kitajcih. Vedno mi trdijo, da Kitajci ne jedo psov. Res je, da to v mondenem Šencenu ne moreš videti. Pa smo se en dan peljali malo proti severu na podeželje. Zavili smo v manjše mesto zanikrno ulico (te so običaj na Kitajskem). Direktorica podjetja je vozila in morala ustaviti avto zaradi gneče. In na levi strani smo zagledali mizo, na kateri je na hrbtu ležal velik mrtev pes. Več kot očitno je bilo, da čaka na razrez. Že leta se smejimo tej prigodi. Kitajci pojedo vse živo. Tam kjer po Evropi gradijo železnice ali ceste, izginejo vse živali.
Uporabnik1998942
29. 11. 2020 18.09
+1
Eni pa jedo, svinje,kokoši...in ostala živa bitja. Tiger tudi jé gazele...
mastablasta
29. 11. 2020 19.16
samo mi navadno poskrbimo, da so zdrave pred zaužitjem. tudi umivamo jih ne v zarjavelih posodah ipd.
igy02
29. 11. 2020 17.17
+6
To so mi moji Kitajci že aprila razlagali. Le da so takrat trdili, da virus prihaja iz ZDA. Po 30 letnih obisovanj Kitajske sem se nekaj naučil o njih. Nikoli, ampak res NIKOLI se ne prerekaj z njimi ali jim poskušaj dokazati nasprotno. Mission impossible!
aljoteam
29. 11. 2020 17.17
+7
Ne bi se cudil ce virus izvira drugje... Sploh gede na vso propagandi ki smo jo poslusali proti Kitajski. Pa se raziskave dejansko kazejo da so najstarejsi primeri trenutno zaznani v Evropi. Bomo videli.
mastablasta
29. 11. 2020 19.18
kot piše v članku niso zaznali starejših primerov vE evropi ampak so se samo podobni obrambni mehanizmi sprožili. ne pozabit da spada gripa v isto skupino virusov. če bi se prej v Evropi pojavil bi mi že decembra ali vsaj sredi januarja imeli ogromno okuženih (po raznih mega zabavah). pa jih ni bilo. povsem drugače je bilo na kitajskem.
akmt
29. 11. 2020 17.16
+1
Dragi Slovenci. Ali na fotkah vidite koga, ki bi imel kaksno drugo masko od kirurske? Nimajo mask iz blaga. In predvsem VSI NOSIJO MASKE CEZ USTA PLUS NOS. 😊
mastablasta
29. 11. 2020 19.19
Blue Thunderstorm
29. 11. 2020 16.58
+5
Kitajska partija za pobruhat!
Patriot78
29. 11. 2020 16.45
+9
Toliko časa, bodo ponavljali, da se virus ni začel v Vuhanu, da bodo/bomo začeli verjeti da je laž resnica?? Ali pač ne, mogoče ovce in svizci....
sagesse
29. 11. 2020 16.26
+9
Kitajci pojedo vse kar je možno.Večina ogroženih živali je na jedilniku na Kitajskem in prehod neke bolezni iz živali na človeka je bilo samo vprašanje časa.Lahko je virus umeten,lahko je...kar je v bistvu nepomembno,virus je tu med nami in narediti je potrebno vse,da umre čim manj ljudi.V zgodovini človeštva so pandemije vedno bile in vedno je bil prenos iz živali na človeka.Danes živimo v drugih časih in čeprav se nekateri obremenjujejo z zaslužki ene ali druge gospodarske panoge imamo upanje,da bo znanost ohranila človeško vrsto.Nekateri komentatorji to teorijo zarote pripisujejo kot božjo kazen,ker je beli človek izkoriščal,afričane,azijce... toda pozabi se vprašati,zakaj on sam živi bolje?? Ni problema, plačajmo vsem po pošteni ceni in bomo imeli bencin po 5 eu,trenirko 100 eu,televizor po 5000 eu...itd,,,, a to pa ne bi oni,,, je pa fajn malo pametovat o zadevah o katerih nimajo pojma.....
AlternativeFacts
29. 11. 2020 16.35
+0
Francozi nič ne zaostajajo za Kitajci....
AlternativeFacts
29. 11. 2020 16.25
+4
Itaq, tudi danski minki so se okužili na kitajskem, ko so obiskali Kitajsko...
SEJBOBOL
29. 11. 2020 16.09
+7
Politika izvira iz besede LAŽ ....
felixkp
29. 11. 2020 16.22
+2
no_prav
29. 11. 2020 16.08
+11
Kitajci bodo naredili še en in še bolj nekitajski virus.
Patriot78
29. 11. 2020 16.46
+3
Ter bo s Kitajske, ampak ne bo izviral s Kitajske, in ne bo s Kitajske....nakaj takega
BenQurer24
29. 11. 2020 16.03
+3
Kdaj grejo pa Britanci ven iz EU... BREXIT?... referendum... David Kameron... pa to.... sprasujem za pljatla?
sky100
29. 11. 2020 16.08
+5
Zasavski so že šli, morda si pozabil. Lahko pa čakamo, da bo EU zapustila še katera članica, če bodo v Bruslju vodili uničevalno politiko Evropejcev.
BenQurer24
29. 11. 2020 16.10
-1
BenQurer24
29. 11. 2020 16.11
-1
Kuk jst uradno vem.... so še vedno v EU :D
sky100
29. 11. 2020 16.15
+1
BenQurer24
29. 11. 2020 16.26
+1
Riko 33
29. 11. 2020 16.03
+1
Zdej je kr je. Svet propada,farmacija si mane roke, maršal tviko uživa v nategovanju slovenčkov,Beovicka ne ve kaj je rekla en dan nazaj...
joja11
29. 11. 2020 15.51
-3
Kitajci imajo največjo korist....kdo je nam kriv ker nismo zaprli državo skupaj z EU in ZDA. ampak smo vsi lepo šli Hrvatom na morje. Krivi so Kitajci in njihova ekonomija. Kdo je kriv za HIV verjetno črnci ker so natepavali opice zdravila pa prodajali Evropejci in Američani. Od teka bodo največjo korist imele bogate države. Znebile se bodo upokojencev....predvidevam. In prodajali bodo cepiva. če potegnemo črto da je evropa naročila 2 milijardi doz cepiva in da doza košta 100 evrov je to 200milijard. Kje smo naročili cepivo? v EU in ZDA. Niso nam Kitajci povzročili škodo ampak sami. Nihče nas ni silil na morje, žurke ....ampak sami. Kdo bo pokril stroške NATO zveze za intervencije v Libiji, Avganistanu, Iraku, Siriji in poboju 2 milijonov muslimanov. Verjetno spet Kitajska. Sram vas naj bo da svojo neodgovornost pripisujete drugim.
sky100
29. 11. 2020 15.57
+2
Joja11, kdo točno je kriv za poboj 2 milijonov muslimanov. ZDA, ko sta bila predsednika Bill Cliton in Barack Obama-demokrati. In z Bidenom ne bo nič drugače.
joja11
29. 11. 2020 16.02
-1
NATO koalicija. Tudi mi plačujemo v ta budžet. Res je da nismo mogoče direktno vključeni v boje ampak tudi nismo rekli ne vojni. Učimo kot instruktorji kako se je treba pravilno bojevati in ubiti nasprotnika ki ne misli kot trenutna vlada.
sky100
29. 11. 2020 16.05
+6
Joja11, kaj mešaš trenutno vlado z NATO-m.
joja11
29. 11. 2020 16.11
-2
zakaj bi zahteval zahodni svet da se jim krijejo stroški ker ne upoštevajo pravil...rušijo pa po celem svetu. Prvo pospravimo pred svojim pragom nato imamo pravico krivite druge. Tekst je napisal slovenski medij, ki je vedno pristranski.
sky100
29. 11. 2020 16.19
+3
Joja11 in veš kdo ruši. ZDA, ko so demokrati na oblasti. Trump v svojem mandatu ni zanetil nobene vojne, zato je pa je trn v peti globalistom in orožarskemu lobiju.
joja11
29. 11. 2020 16.24
+1
ne krivim Trumpa, krivim zlo in velike sisteme, ki to počnejo. Kot vidiš so američani spet izvolili demokrate...mogoče se ga tudi okradli. Kaj pravijo naši mediji...demokrati ne kradejo.
Uporabnik1998942
29. 11. 2020 18.15
+1
Po; Somaliji,Sudanu in Keniji, pa kdo pobija in požiga cele vasi? Namig: veze ima z določeno religijo.