Tujina

Kitajska začela piarovsko vojno proti zahodnim znamkam, na udaru Nike in H&M

Peking, 25. 03. 2021 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
10

Kitajske oblasti z vladnimi mediji na čeli so po uvedbi zahodnih sankcij zaradi zlorab ujgurske manjšine začele s piarovsko vojno proti nekaterim zahodnim znamkam. Zaradi preteklih izjav glede prisilnega dela Ujgurov v proizvodnji bombaža sta se na udaru znašla predvsem Nike in H&M. Nekateri vladni mediji pozivajo k bojkotu njunih izdelkov, številni kitajski zvezdniki pa so prekinili sodelovanje s podjetjema.

Evropska unija, Kanada, ZDA in Velika Britanija so pred dnevi uvedle sankcije proti režimu v Pekingu zaradi kršenja temeljnih človekovih pravic muslimanske manjšine Ujgurov. Njene pripadnike kitajske oblasti množično zapirajo v taborišča na severozahodu regije Šindžjang, v katerih pa naj bi bili žrtve mučenja, spolnih zlorab in prisilnega dela. Kitajske oblasti naj bi izvajale tudi prisilne sterilizacije ujgurskih žensk, njihove otroke pa naj bi ločevali od staršev. Skupno naj bi bilo zaprtih okoli milijon ljudi. 

Kitajska se je že odzvala s povračilnimi sankcijami, sedaj pa začenja še piarovsko vojno proti zahodnim blagovnim znamkam. Po kitajskih državnih medijih ter spletnih družbenih omrežjih se širi jeza zaradi sankcij Zahoda in obtožb glede ravnanja z Ujguri. Vse glasnejši so predvsem pozivi k bojkotu zahodnih podjetij, na spletu še posebej k bojkotu zahodnih oblačilnih in obutvenih znamk.

Na udaru sta se tako znašli predvsem znamki Nike in H&M, saj so v obeh podjetjih v preteklosti izrazili zaskrbljenost zaradi ravnanja z ujgursko manjšino – predvsem zaradi obtožb, da Kitajska pri proizvodnji bombaža v regiji Šindžjang sili Ujgure v prisilno delo, poroča BBC. Nekateri kitajski zvezdniki so prekinili sodelovanje z znamko, tudi Vang Jibo in Huang Šuan, ki sta ob tem zapisala, da so "interesi države nad vsem". Več spletnih trgovin pa je prenehalo prodajati izdelke teh blagovnih znamk. 

V regiji Šindžjang proizvajajo bombaž, pri tem pa naj bi Ujgure silili v prisilno delo.
V regiji Šindžjang proizvajajo bombaž, pri tem pa naj bi Ujgure silili v prisilno delo. FOTO: Profimedia

Gre sicer za izjave iz preteklega leta, ki pa so v zadnjih dneh znova prišle v ospredje. V ločenih izjavah sta Nike in H&M izrazila zaskrbljenost zaradi poročil, da bombaž pod prisilo pobirajo Ujguri, ter zagotovili, da iz te regije podjetji ne bosta več dobavljali bombaža. Regija Šindžjang je sicer eno glavnih območij proizvodnje bombaža na svetu. 

Bojkot naj bi sicer prizadel tudi druga zahodna podjetja, predvsem tista, ki so se pridružila mednarodni pobudi Boljši bombaž (BCI) in prenehala uporabljati bombaž iz Šindžjanga. V vladnih medijih so se tako že pojavile kritike na račun podjetij Zaro, Gap, Burberry in New Balance. Obenem ljudje izražajo podporo lokalnim azijskim znamkam, kot sta Li Ning in ANTA, kar se je že odrazilo v rasti njihovih delnic na borzah.

Državni CCTV je tako med drugim poročal, da se je H&M "uštel", ko je hotel biti "pravičniški junak", sedaj pa "mora plačati visoko ceno za svoja napačna dejanja". 

Da gre za kampanjo, vodeno "od zgoraj", med drugim potrjuje izjava tiskovne predstavnice kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing, da "kitajski ljudje tujcem ne bodo dovolili, da jedo njihov riž in obenem razbijajo njihove sklede". 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
25. 03. 2021 21.24
+1
Evropa igra dvojno igro po eni strani je sklenila pogodbo s Kitajsko o blagovni menjavi in izdelavi vozil za evropski trg, po drugi pa sodeluje z zda z bojkotom kitajskih izdelkov
ni_mi_vse_eno
25. 03. 2021 21.23
+1
Kitajska je zelo blizu dnevu, ko bo po BDP-ju premagala ZDA. BBC piše, da bo to leto 2028. (=Chinese economy to overtake US 'by 2028' ). V zgodovini človeštva je bila vedno vojna med imperijem v zatonu proti imperiju v vzponu. To analitike zelo skrbi in Kitajska bo na dolgi rok žal zmagovalka, kažejo podatki.
ni_mi_vse_eno
25. 03. 2021 21.20
-2
Kitajska je najprej kopirala od sveta vse, sedaj pa je že bolj napredna in celo sama izdeluje nove tehnologije, ki jih zahod še nima. Primer je 5G tehnologija, zaradi katere je Pompeo hodil po evropi. Posledica je, da bo evropa dobila 5G kasneje. Vsekakor pa podpiram veliko bolj ameriko, kot Kitajsko. Bolje je demokracija, kot totalitarizem. Živela svoboda.
Generacija56
25. 03. 2021 20.48
+4
Mene so tudi silili v prisilno delo.... 40 let, hahahahaha... Nikakor mi niso hoteli dati penzije že pri 20-tih, hahahahaha... Jaz sem Slovenski Ujgur.
Generacija56
25. 03. 2021 18.13
+1
Pred nekaj dnevi sem spisal komentar za enega od komentatorjev tukaj. Ene od treh kavbojk na svetu so narejene na Kitajskem. Obubožani raji v Eu lahko prodajo le še Kitajsko robo, ker si raja več ne more privoščiti. Ob tem ne ovira Eu, da šivajo blagovne znamke etikete s svojim imenom. Prav včeraj pa sem dobil iz Nemčije Kitajski tehnični izdelek, ki stane izdelan v Eu 4x več... Iz Kitajske ga namreč nisem mogel dobiti, ker ni kontejnerjev za transport robe, Nemčija pa ima zalogo... Tako tudi Nemško gospodarstvo služi... Torej, za Kitajsko bo že uspeh, če bodo zaščitili blagovne znamke, da H&M in Nike ne bodo več mogli šiveti/lepiti svojih imen na njihove izdelke....
KladivoSi
25. 03. 2021 17.52
+1
Najkice bodo ceneje.
ni_mi_vse_eno
25. 03. 2021 21.13
-1
so že in ne samo najkice. Nekaj let nazaj sem preko aliexpressa uvozil "original" salomon za 20 EUR, ko so bile v strgovini 135 EUR. Pri originalnih in pri fejk se mi je odlepil podplat. Od takrat naprej samo še adidas. Njihov boost copat je vrhunski (zame). Živela pa svoboda izbire.
nikhrast
25. 03. 2021 17.45
-1
Šah, mat za Kitajce, na milijone brezposelnih.
McGregor---
25. 03. 2021 16.48
+1
Še malo pa bo zahod moral seliti proizvodnjo na domača tla. Zahod posledično višje stroške proizvodnje (manj dobička, če sploh), Kitajci pa bodo obdržali zahodno znanje (znanje o napredni tehnologiji). Šah mat 🤔
Generacija56
25. 03. 2021 16.22
+5
V ZDA in EU se pa je začela hibridna vojna proti Kitajski tehnologiji.... Saj ni potrebno omenjati, kaj so naredili Huaweiu?