Tujina

Kitajska podaljšala zaporo javnega življenja v Šanghaju

Šanghaj, 05. 04. 2022 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
4

Oblasti v kitajski metropoli Šanghaj so zaradi obsežnega izbruha okužb z novim koronavirusom za nedoločen čas podaljšale zaprtje javnega življenja. Mestne oblasti bodo pred odločitvijo o nadaljnjih korakih počakale na rezultate ponedeljkovega množičnega testiranja 26 milijonov prebivalcev mesta.

Vsak, ki se na Kitajskem okuži, mora v bolnišnico ali karanteno. V Šanghaju so oblasti karantenske centre vzpostavile v telovadnicah in razstavnih dvoranah, vendar so že skoraj polno zasedeni. Od začetka marca so v mestu zabeležili že več kot 70.000 okužb.

Prebivalci Šanghaja so si pred zaporo javnega življenja zagotovili zalogo hrane.
Prebivalci Šanghaja so si pred zaporo javnega življenja zagotovili zalogo hrane. FOTO: AP

Kitajska je zato včeraj v Šanghaj napotila vojsko in na tisoče zdravstvenih delavcev, da bi pomagali pri izvedbi testiranja na novi koronavirus vseh 26 milijonov prebivalcev metropole. Omenjena akcija je največji odziv kitajskega javnega zdravja, odkar se je država spopadla z izbruhom covida-19 v Vuhanu, kjer so novi koronavirus prvič odkrili konec leta 2019. Nekateri prebivalci so se ob tej potezi odločevalcev pritoževali nad prenatrpanimi centralnimi karantenskimi centri brez sanitarij ter težavami pri zagotavljanju hrane in osnovne zdravstvene pomoči. Šanghajska policija pa je v soboto najavila, da posameznike, ki bodo brez opravičljivega razloga zavrnili testiranje na novi koronavirus, čaka kazen, o čemer smo poročali že včeraj.

Danes so po vsej državi zabeležili več kot 16.000 novih primerov okužbe, največ od začetka pandemije v sredini februarja 2020. Več kot 15.000 vseh okužb je asimptomatskih. Samo v Šanghaju so v zadnjih nekaj dneh po celovitem testiranju poročali o 268 novih primerih in več kot 13.000 asimptomatskih okužbah. Hudo prizadeta je tudi severozahodna kitajska provinca Džilin.

Dvostopenjsko zaprtje Šanghaja se je začelo 28. marca

Šanghaj je sicer 28. marca 2022 začel uvajati postopno zaprtje javnega življenja, da bi zajezil izbruh epidemije covida-19, ki ga je na Kitajskem povzročila nalezljiva virusna različica omikron. Odločevalci so vzhodno polovico mesta, imenovano Pudong, zaprli 28. marca, 1. aprila pa je sledila zapora zahodnega dela mesta, imenovanega Puši, ki naj bi trajala do 5. aprila. Mestne oblasti so prebivalcem naročile, naj med zaporo ostanejo v zaprtih prostorih, vsem zaposlenim v podjetjih in vladnemu osebju, ki niso vključeni v zagotavljanje osnovnih storitev, pa so svetovali, naj delajo od doma, o čemer smo prav tako poročali.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ipissimus
05. 04. 2022 15.18
+4
Samo poglej tele hibride.En bolj pok.. kot drugi in temu pravimo prihodnost tole meni bolj deluje kot vrnitev v preteklost.
cobra2422
05. 04. 2022 13.53
+11
Ti so šele upičeni majke mi😂
MahatmaGandhi
05. 04. 2022 13.52
+9
Super odločitev, vse testirati, med čakanjem na test, ko ne bo pravih vrst bo verjetno še več okužb in dodatno bodo imeli izgovor za še dodatno represijo. Dobri 2 leti nazaj sem mislil, da kaj takega pri nas ni mogoče, sedaj mislim da gledamo uvodnik na ponovno "pokanje po šivih" jeseni.
RdečaKapica
05. 04. 2022 10.24
+11
Najboljše, da se z betonomo dol zalijejo, da ne bo več kaj do njih prišlo... Pametni ko v srednjem veku :(