Tujina

EU je podprla testiranje potnikov s Kitajske, EDCD meni, da to ni upravičeno

Peking, 03. 01. 2023 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kitajska vlada je ostro kritizirala zahteve glede testiranja na covid-19, ki so jih številne države uvedle za potnike s Kitajske, ter zagrozila s povračilnimi ukrepi. Za kakšne ukrepe naj bi šlo, še ni povsem jasno. Velika večina držav članic EU podpira testiranje potnikov s Kitajske pred vkrcanjem na letalo. Zdravstveni ministri so prišli do konsenza pred sredinim sestankom, na katerem bodo članice EU znova razpravljale o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU. Evropska unija je medtem Kitajski, ki se po odpravi politike ničelne tolerance do covida-19 sooča s skokovitim porastom okužb z novim koronavirusom, ponudila donacijo cepiv proti covidu-19.

Komisarka za zdravje Stela Kiriakides je prek Twitterja sporočila še, da so se ministri uskladili glede priporočil za okrepljen nadzor prisotnosti novega koronavirusa v odpadnih vodah na letih in letališčih. Strinjali so se tudi glede potrebe po okrepljenem notranjem nadzoru.

"Enotnost ostaja naše najmočnejše orodje proti covidu," je še zapisala Ciprčanka, zadolžena za področje zdravja in varnosti prehrane v EU. Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je medtem ponovil, da obvezno testiranje potnikov iz Kitajske ni upravičeno, saj ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU glede na večjo odpornost prebivalcev EU in predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem.

Testiranje kitajskih potnikov v Milanu
Testiranje kitajskih potnikov v Milanu FOTO: Profimedia

Oblasti v Pekingu so sicer kritizirale uvedbo obveznega testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, in opozorile, da bi lahko sprejele protiukrepe. V zadnjih dneh se je namreč več držav odločilo, da bodo od potnikov iz Kitajske na letališčih zahtevale negativen izvid. 

"Menimo, da omejitve vstopa, ki so jih sprejele nekatere države in ki ciljajo na Kitajsko, nimajo znanstvene podlage, nekatere pretirane prakse pa so še bolj nesprejemljive," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning. "Odločno nasprotujemo poskusom manipulacije ukrepov v politične namene in bomo sprejeli protiukrepe po načelu recipročnosti."

Sicer pa na Kitajskem še niso s spregovorili o tem, kakšne ukrepe bi lahko uvedli. Vedno več evropskih in drugih držav se pridružuje strožjim zahtevam glede vstopa kitajskih državljanov v njihove države, ta teden sta se vrsti držav priključili še Avstralija in Kanada. Zaradi pomanjkanja podatkov o okužbah na Kitajskem in možnosti pojava novih različic so ZDA, Združeno kraljestvo, Indija, Japonska in še številne druge napovedale strožje ukrepe.

Kitajska se namreč bori z novim izbruhom epidemije po celotni državi, so pa kljub temu sprostili večino omejitev, ki so veljale, nekatera poročila pa tudi kažejo, da ne poročajo o resničnih številkah okuženih.

Francoska premierka Elisabeth Borne je napovedala, da bodo od srede morali vsi, ki letijo s Kitajske v Francijo, predložiti negativen test na virus, opravljen v zadnjih 48 urah. Prav tako bodo podvrženi naključnemu testiranju ob prihodu.

V Združenem Kraljestvu bodo zahtevali, da potniki s Kitajske že pred vkrcanjem na letalo opravijo test na covid. Zdravstveni uradniki bodo testirali določen vzorec potnikov, ko bodo prispeli v Združeno kraljestvo, vendar karantena ne bo potrebna za tiste, ki bodo pozitivni, je dejal minister za promet Mark Harper. "Naš namen je predvsem zbiranje informacij o okuženih, saj Kitajska z javnostjo ne deli tega števila," je pojasnil.

Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je vlado pozvala, naj od potnikov s Kitajske zahtevajo predložitev nedavnega negativnega testa na covid-19. Avstrija pa namerava testirati odpadne vode vseh letal, ki prihajajo s Kitajske, na nove različice koronavirusa, je poročala avstrijska tiskovna agencija.

Kitajski zdravstveni uradniki sicer navajajo, da so podatke o številu okuženih posredovali globalni platformi za izmenjavo podatkov o koronavirusu, GISAID. Različice okužb na Kitajskem naj bi bile namreč izredno podobne tistim, ki so prevladovale poleti. Dr. Gagandeep Kang, ki preučuje viruse, je dejal, da se informacije s Kitajske, "čeprav so omejene", zdijo preverjene in da ni nobenih znakov, da bi se pojavila bolj kužna in smrtonosna različica.

Kitajske zdravstvene oblasti naj bi po podatkih zunanjega ministrstva pred kratkim organizirale tudi videokonferenco s Svetovno zdravstveno organizacijo, in sicer z namenom izmenjave mnenj o trenutni situaciji covida, o zdravljenju in cepljenju. 

Evropska unija Kitajski ponudila donacijo cepiv ob naraščanju okužb

Evropska komisarka Stela Kiriakides je "stopila v stik s kitajskimi oblastmi in jim ponudila solidarnost in podporo EU, vključno z našim strokovnim znanjem na področju javnega zdravja in donacijami evropskih cepiv, prilagojenih več različicam virusa," je novinarjem v Bruslju dejal tiskovni predstavnik komisije Tim McPhie.

Pri tem ni navedel števila odmerkov, ki bi jih lahko ponudila EU, prav tako ne podatka, iz katerih zalog bi jih črpali. Poudaril pa je, da bo natančna narava pomoči EU odvisna od odziva Kitajske. EU spremlja dogajanje na Kitajskem, je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Dana Spinant. Spomnila je, da je Bruselj Kitajski že pred božičem ponudil cepiva in strokovno znanje o covidu, in poudarila, da "ponudba še vedno velja".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
04. 01. 2023 08.14
Okuženi? Z čim? Prehladom...
MiskoPol
03. 01. 2023 20.11
+0
Radodarna EU bo donirala cepivo Kitajcem (beri: ogromne neporabljene zaloge pred iztekom roka bo poslala na brezplačno uničenje).
MiskoPol
03. 01. 2023 20.09
+0
Vsaka večja evropska država ima recimo 10.000 okuženih dnevno. In če pridejo še 3 okuženi Kitajci, je to že 10.003. Tako je ta obveznost testa za Kitajce povsem upravičena. Sploh ne dvomim, da bi enako zahtevali od Američanov.
Mamuth
03. 01. 2023 19.53
+0
Kitajcem je treba prepovedat vstop v evropsko unijo za vsaj dve leti...
Khronos
03. 01. 2023 19.48
-2
Pri Pfizerju vsekakor podpirajo Kitajsko, Evropejce pa bodo ozmerjali z rasisti in še kakšno od novodobnih puhlic in se bodo v trenutku pokakali in spustili hlače do gležnjev...
Khronos
03. 01. 2023 19.46
+3
Enkrat so nas že nasrali in očitno nas bodo še drugič. Tokrat nimamo kaj jamrat. Naša vljudnost in popustljivost nas bosta uničili, skrajni čas je, da nekdo konkretno udari po mizi. Ti naši brezjajčni politično korektni pezdetki niso za nobeno rabo.
anabanana
03. 01. 2023 19.43
+0
Meje zapret z Kitajsko, tako se je zgodilo 2020 ko so iz kitajske prenesli največ na italijo😲 naj ostanejo doma in konc😏
crni jezdec
03. 01. 2023 19.22
+1
se eno bojno polje
No1.
03. 01. 2023 19.06
+8
Vi si samo to cepivo nekam vtaknite... 🤣
Misika1967
03. 01. 2023 19.03
+2
Naj to leglo virusov ostane doma
nur-amrabar
03. 01. 2023 18.36
+9
zaradi mene lahko na kitajskem sprejmejo bilo kakršne proti ukrepe, mene tam ne bo naslednjih 20 let!