Tujina

Kitajska z vojaškimi vajami preizkuša zmožnosti za prevzem oblasti v Tajvanu

Peking/Taipei, 24. 05. 2024 08.53 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajska z vojaškimi vajami, ki jih od srede izvaja v bližini Tajvana, preizkuša svoje zmožnosti za prevzem nadzora nad otokom, je sporočil Peking. Kitajska vojska je v okviru vaj obkrožila Tajvan z vojaškimi letali in ladjami, tajvanske oblasti pa poročajo tudi o vnovičnem vplutju kitajskih čolnov v vode okrog dveh manjših otokov. Po besedah Kitajske gre za kazen za "separatistična dejanja" po inavguraciji novega predsednika.

Dvodnevne vojaške vaje so preizkus "zmožnosti, da prevzamemo oblasti (...) in nadzor nad ključnimi ozemlji", je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajske vojske Li Ši, potem ko je vojska že v sredo kot cilj vaj navajala testiranje bojne pripravljenosti v zraku in morju ter zmožnosti napada na ključne cilje.

Ladje in letala naj bi se približala Tajvanu s severa, juga in vzhoda, obenem pa prišla zelo blizu tudi manjšim tajvanskim otokom, kot je Kinmen, ki je od kitajske celine oddaljen le nekaj kilometrov.

Obalna straža Tajvana je danes že poročala, da so štirje kitajski čolni vstopili v vode s prepovedjo dostopa okrog dveh manjših tajvanskih otokov, še dva pa sta jim v bližini nudila podporo. Šlo naj bi za že osmo tovrstno vplutje ta mesec. "Pozivamo Kitajsko, naj se samoomejuje in ustavi to neracionalno vedenje," so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska z vojaškimi vajami, ki jih od srede izvaja v bližini Tajvana, preizkuša svoje zmožnosti za prevzem nadzora nad otokom.
Kitajska z vojaškimi vajami, ki jih od srede izvaja v bližini Tajvana, preizkuša svoje zmožnosti za prevzem nadzora nad otokom. FOTO: AP

Agencija Reuters, ki se sklicuje na tajvanskega varnostnega uradnika, poroča, da vaje vključujejo "navidezne inšpekcije" civilnih čolnov. Kot poroča Guardian, naj bi Kitajci izvajali tudi poskusne napade na tuja plovila v kanalu Bashi med Tajvanom in Filipini, približno 24 bojnih letal pa naj bi se približalo Tajvanu, vendar nobeno ni vstopilo v njegov zračni prostor.

Kitajska je potrdila, da je proti Tajvanu poslala 19 vojaških ladij, 16 plovil pomorske policije in 49 bojnih letal, od katerih jih je 35 dejansko prestopilo mejo med Kitajsko in Tajvanom. V odgovor je Tajvan dvignil letala, postavil svoje sile v pripravljenost in premaknil protiladijske raketne sisteme na obalna območja.

Tajvanske oblasti danes poročajo tudi o vnovičnem vplutju kitajskih čolnov v vode okrog dveh manjših otokov.
Tajvanske oblasti danes poročajo tudi o vnovičnem vplutju kitajskih čolnov v vode okrog dveh manjših otokov. FOTO: AP

Kitajska je novega tajvanskega predsednika Lai Čing Teja pred tem posvarila, naj ustavi svoja prizadevanja za uradno neodvisnost Tajvana. Ta od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo. Tajvanska vlada in prebivalci zavračajo možnost kitajske vladavine, vendar kitajski vladar Ši Džinping ni izključil uporabe sile za zavzetje otoka. 

Čing Te je v četrtek iz vojaške baze v Taojuanu sporočil, da zaupa vojski, da bo zaščitila Tajvan. Kitajska uradna tiskovna agencija Xinhua pa je poročala, da so bile vojaške vaje "legitimne, pravočasne in nujno potrebne, saj da dejanj neodvisnosti Tajvana v kakršni koli obliki ni mogoče tolerirati". Med dvodnevnimi vojaškimi vajami Peking sicer ni razglasil nobenih območij prepovedi letenja, po navedbah tajvanske vojske pa tudi nikjer niso uporabili pravega streliva, razen na poligonih za vadbo na celinski Kitajski.

Evropska unija, ZDA in Združeni narodi so v odzivu predvsem pozvali k zadržanosti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
24. 05. 2024 15.34
+0
Samo Tajvan lahko priključi Kitajsko, ne pa obratno. To je edina pot.
OvcjiPastir
24. 05. 2024 14.40
+1
Na osnovi čega so se Kitajci tako opogumili za napad na Tajvan, a ruskega neuspeha v Ukrajini? Če pride do vojne bo scenarij še slabši kot v Ukrajini, z obzirom na to, da je kitajska vojska brez vojaških izkušenj in uležana, tudi vojaška tehnika je bolj nedovršena in kopirana od Rusov in Američanov, pa ločuje jih tajvanska ožina, kar bi še dodatno otežilo invazijo, izgube na kitajski strani bi bile enormne.
vednokontra
24. 05. 2024 14.13
-2
big foot, Če bi se USA brigali zase, te ne bo osvobodili v 1. Svetovni vojni, pa v 2. Svetovni vojni, pa pred levo železno zaveso, pa pred Islamslo državo in končno pred Kitajsko. Niso ideali so pa edini, ki ti lahko nudijo udobje in privilegij zahodne demokracije.
Kstane
24. 05. 2024 13.57
+2
POZOR! A nebi bilo bolje,da bi poslali nekaj tisoč kolesarjev,ki bi se vsakodnevno vozili in na koncu prevzeli oblast,kot pri nas.
fljfo
24. 05. 2024 13.34
+5
Novodobni pakt Molotov - Ribbentrop...Ultradesničar Putin in levi Ši...
big_foot
24. 05. 2024 13.22
-3
Dajte si mal pogledat zgodovino tajvana... ta NIKOLI ni bil nič drugega kot del kitajske le da so po izgubljeni državljanski vojni tja pobegnili čangašek in njegovi in izglasovali da je tajvan nov center KITAJSKE, tako da ne nekaj jokat glede agresije in vlečt nekih vzporednic z putinom ki je dejansko agresor. Ši pa seveda vsaj tu ni - pa čeprav teh komijev na maram. Ja, imajo pa tajvanci odcepitvene težnje in pri tem jih ZDA pošteno podpihujejo, ker tajvanci imajo v rokah praktično vso proizvodnjo polprevodnikov (čipov) in le to pa pošteno diši američanom - no pa tudi kitajcem. In spet če bo tam počilo bo to zato ker kavboji spet drek mešajo namesto da bi se brigali zase in za svoje probleme ki jih imajo več kot preveč sploh z luknjastim mejam.
puspan
24. 05. 2024 13.57
+1
Če ne bi bilo ka bojev, bi ti in tvoji ta stari še kar drek mešali v kakšnem ruskem ali Kitajskem kolhozu.
Jimi1
24. 05. 2024 13.10
+6
V "zimski vojni" so Rusi pusnili ceprav so bili v razmerju vojakov 3000/1... Žrtve so jih odgnale stran od ciljev... V tem primeru bodo za začetek ob mornarico in marince Kitajci... Tisto otočje bolj spominja na utrdbo kot na turistične plaže. Od 49 leta dalje pa Tajvanci pripravljajo dobrodošlico svojim rdečim bratom,če bi le ti prišli v goste...
big_foot
24. 05. 2024 13.31
-2
Če kaj bi lahko videl v primeru ukrajine da se ravno ne dela tako da "jurišaš" na položaje ampak lepo počasi izsušiš vso orožje ki ga na tistem otoku imajo z poceni zadevami. Ko pa se nimajo več s čem pametnim branit... pol šele pride pešadija na vrsto. In kitajci imajo veliko te robe če do tega pride. Zakaj pa ne je pa čisto druga zgodba... kitajcem pade gospodarstvo zaradi zahoda.
Misija1
24. 05. 2024 16.10
+1
Si pozabil, da do izsušitve ne bo prišlo. Namreč, v ameriški doktrini branjenja Tajvana piše, da ameriška mornarica naredi blokado dostopa do otoka. Kar pomeni, da dobavlja orožje Tajvanu. Nima zaman ZDA tam letalonosilk, ne skrbi.
NoviceResnice
24. 05. 2024 12.54
+5
fljfo
24. 05. 2024 12.53
+3
A to sta Putin in Si zmenjena, da bosta agresorja vsak na svoji strani sveta?
Da se mene pita..
24. 05. 2024 12.52
+8
Po ruski invaziji so dobili prepotreben pogum,Kmalu bo invazija na Taiwan.
patogen
24. 05. 2024 13.02
+0
Nihče te ne bo pital. Kitajci se ne zaženejo v nekam brezu glave, kot Rusi ali balkanci. gre za pragmatične ljudi. 70% Kitajske proizvodnje in trgovine je z ZDA in EU. Če se uvedeambargo, bodo Kitajci na kolenih.
patogen
24. 05. 2024 12.50
+3
Kitajska nima šans z amfibijsko operacijo proti tehnološko visoko razvitem Tajvanu 100 km daleč. Ameriška invazija na Okinawo, med drugo vojno je vključevala 1600 ladij, od tega 18 bojnih ladij, 27 križark, 177 rušilcev in 39 letalonosilk. Še delavski socialist Dolfi se je odpovedal invaziji na Anglijo, pa je ožine 3x manj. Tole je spet blef, da rusofilčki in Mali batjuške iz balkana tolčejo po tastaturi.
big_foot
24. 05. 2024 13.27
-3
IQ imaš pa manj od sobne temperature. Dolfija si kar z sebi pripiši. Skrajni desničar vključno z musotom pa podobnimi pacijenti. Imaš dosti drugih psihopatov ki jih lahko dejansko pripišeš komijem... ala stalin & co. ki so dejansko pospravili še več ljudi. Kar se pa vojaščine tiče, a veš da se sedaj ne tolčejo tako da naredijo dan D pa juriš na obalo. To je samo pri tebi ko si še zelo za cajtom. Če bi kitajci želeli uničit Tajvan ga z lahkoto problem je le to da bo potem za kitajsko sledilo enako kot za ruse... ZDA in EU ki smo samo ZDA capiji bomo nabili sankcije, kitajc pa za razliko od rusa nima svojih resorsov, z ostalimi ki pa poslujejo pa niso ravno nek faktor v svetu. Še. Zaradi tega pa če še nisi slišal je ustanovljen BRICKS kjer pa kot kaže bojo pošteno mešali štrene nam in američanom.
puspan
24. 05. 2024 12.47
+7
Kitajska je vojaško nad Tajvanom v premoči za svetlobna leta, ampak......., ker loči obe državi morje, je situacija kar precej bolj v prid Tajvana. Tudi tradicionalno Kitajska vojna mornarica nima prav veliko izkušenj v primerjavi z Japonsko, Anglijo in ZDA. Prav zato bodo Kitajci raje desetkrat premislili, preden se spustijo v avanturo brez povratka na izhodni položaj. Če pride do tega, bo ves sver v ognju, žal druge možnosti tu ni.
puspan
24. 05. 2024 12.48
+0
patogen
24. 05. 2024 13.00
+3
Pusti tzi številčnost vojsk, koncept Prve svetovne vojne. Izrael je 4x potolkel veliko številčnejše arabske vojske. Tajvan je tehnološko med najnaprednejšimi državami sveta. Poleg tega državljanska vojna z Kitajsko nikoli ni bila končana. nanjo se pripravlja že 70 let.
puspan
24. 05. 2024 13.58
-1
V tem pogledu imaš popolnoma prav, patogen.
JAZsemTI
24. 05. 2024 12.42
+3
Kitajski boom je pri kraju. Ko so ZDA v v 60. letih izgubile zagon, ki so ga imele zaradi ww2 so se spet spomnili, da je za dvig gospodarstva najboljše vojna industrija in za to rabiš vojno. Pa se je zgodil Vietnam in še veliko proksi spopadov. Potem Irak, ZRJ, pa spet Irak, Somalija, Afganistan, Ukrajina… Kitajci so prav tako začeli nenormalno vlagati v vojno industrijo. Sicer je v njihovi filozofiji vojna slaba za trgovino a “v sili še vrag muhe žre”🤔
JAZsemTI
24. 05. 2024 12.33
-2
Kitajci imajo praktično največjo armado na svetu. In tako kot je dejal nek ameriški general je to tako kot, da bi imel težko macolo, ki jo nakako in nekje moraš uporabiti.
ivan res grozni
24. 05. 2024 12.46
-1
Za razliko od Ukrajine, bodo ZDA Tajvan branile. Napad na Tajvan pomeni za ZDA isto kot napad na njih. ZDA so še vedno vojaško superiorne, z 11 letalonosilkami na jedrski pogon in 18 jpodmornicami na jedrski pogon; vsaka ima po 14 raket z več jedrskimi glavami. Samo podmornice lahko uničijo Kitajsko ali Rusijo.
JAZsemTI
24. 05. 2024 12.51
+4
Ja Kitajci in Rusi “jim bodo pa držali tazadnjo”, da se bodo amerikanci lahko po mili volji igrali😏
patogen
24. 05. 2024 12.51
+1
Uporabili so jo v Koreji nekoč. V treh mesecih so izgubili 500.000 vojakov, več kot je imela ZDA mrtvih celo drugo svetovno vojno.
JAZsemTI
24. 05. 2024 12.53
-1
11 letalonosilk proti celini z 1.200.000 folka, z vsemi viri, rezervami, infrastrukturo, oskrbo, logistiko. Ni šans!!!
JAZsemTI
24. 05. 2024 12.30
-1
Treba bo izkoristiti volitve v ZDA in zelo verjetno menjavo v v Beli hiši. Poleg tega pa so američani že zelo zasedeni na dveh frontah in bodo zelo premislili glede tretje. Lahko pa, da sta se na zadnjem srečanju Putin in Ši zmenila, da Kitajci začnejo vlečt USarmy k sebi, da rezbremenijo Ruse. Vse je možno. Kakor koli tako Putin kot Ši sta komaj začela mandat in imata vse karte v svojih rokah.
arctic
24. 05. 2024 13.11
-4
JAZsemTI
24. 05. 2024 13.41
+3
magnusen
24. 05. 2024 12.30
+6
Rusi delajo kar hočejo, Izraelci isto; Kitajci so ugotovili, da posledic ne bo. Predlagam, da napadeno in zavzamejo Avstralijo.
patogen
24. 05. 2024 12.52
+1
prej Sibirijo. Bližje je, pa še bogatejša je.
JohannDoe
24. 05. 2024 12.29
-1
Skrajni čas, da Republika Kitajska, zahodnjakom znana kot Tajvan, nazaj osvoji svoja nekdanja celinska ozemlja, ki jih še vedno obvladuje uzurpatorski partijski režim.
kajiith
24. 05. 2024 12.36
+0
ko je proti judovskim verskim vodjem rovaril heretik jezus kristus in je xanadu branil sever oblast nad kitajsko pa je imel guangdong na jugu so po "taiwanu" mesarili tagalog divjaki. na primer. no, takrat enkrat so koliscarji ze zdavnaj pozabili argonavte, grki pa koliscarjev sploh ne.
detect
24. 05. 2024 12.07
+6
baje da so Kitajci že okupirali Peking.
Mambo
24. 05. 2024 12.05
+5
Zdaj bo še Dodig začel z vojaškimi vajami.
myomy
24. 05. 2024 11.50
-2
Komunistična Kitajska je celoten kapitalistični zahod premagala ravno s kapitalizmom. Genialno.
myomy
24. 05. 2024 11.56
-4
Edina šansa ZDA, da vrne udarec je ta, da ZDA postanejo komunistične in poskušajo vrniti udarec.
ivan res grozni
24. 05. 2024 12.10
-1
V čem ga je premagala? ZDA so še vedno povsod prve.
OvcjiPastir
24. 05. 2024 12.20
+0
Res ne vem za koga človek piše bedarije, ker temu nobeden ne verjame, lahko ti je samo lažje pri srcu, da daš to ven iz sebe.
kajiith
24. 05. 2024 12.24
-1
je rekel pajac ki gleda le public front novice iz kanadskega hrastnika (=oakville); vsekakor pa drzi da je xinhua iste vrste bevskac kot nova24 ali cnn/cgtn/bbc, tako da pubecom ki klatijo prazne marnje iz hw scenarijev nic ne zamerim! ampak, vprasaj se: bi raje zivel v angleski koloniji (na primer hong kong) ali v idilicni (=primitivni prazgodovinski itd) plansariji? no, pojdi. tukaj se bomo namrec resetirali na tovarniske nastavitve.
ivan res grozni
24. 05. 2024 12.49
-2
V čem le? ZDA bodo dohitele, po načrtih na zanjem komunističnem kongresu šele leta 2080. Ker ima Kitajska štirikrat več prebivalcev Kot ZDA bodo takrat dosegle šele četrtino amerišpkega BND na prebivalca.