Tujina

601 smrt v Italiji, na Hrvaškem prepoved zapuščanja domov

Peking/Rim/Madrid/Berlin/Zagreb, 23. 03. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab/STA
Komentarji
461

Italijanska civilna zaščita je objavila nove podatke o posledicah epidemije novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah je število smrti doseglo 601, kar je manj kot v zadnjih dveh dneh, zabeležili pa so 3780 novih okužb. Na Hrvaškem so medtem sprejeli nove ukrepe. Prebivalci ne smejo več zapuščati svojih stalnih oz. začasnih prebivališč.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razmere v Španiji in Italiji
    02:53
    Iz 24UR: Razmere v Španiji in Italiji
  • Iz 24UR: Kakšne so razmere v New Yorku
    02:11
    Iz 24UR: Kakšne so razmere v New Yorku
  • Iz 24UR ZVEČER: Največ po drugi svetovni vojni
    02:54
    Iz 24UR ZVEČER: Največ po drugi svetovni vojni

Skupno število mrtvih je v Italiji tako naraslo na 6077. To je že drugi dan zapored, da so zabeležili upad smrtnih žrtev. Število potrjenih okužb pa je naraslo na 63.927. Na intenzivni negi se nahaja 3204 oseb, kar je šest odstotkov okuženih. Do sedaj je ozdravelo 7432 bolnikov.

Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, sta najnovejši žrtvi covida-19 med italijanskimi zdravniki infektolog iz Cremone in upokojeni bolnišnični zdravnik iz Parme. Skupno je koronavirusni bolezni 19 v Italiji podleglo 19 zdravnikov, je sporočil italijanski institut za zdravje (Iss).

Bolnišnica v Bergamu je v Italiji med najbolj obremenjenimi zaradi covid-19.
Bolnišnica v Bergamu je v Italiji med najbolj obremenjenimi zaradi covid-19. FOTO: POP TV

Narašča pa število okuženih in smrtnih žrtev v italijanskih domovih za ostarele. Združenja upokojencev opozarjajo, da so domovi za ostarele postali tempirane bombe ter da okužba grozi več tisoč varovancem.

Še posebej dramatične so razmere v domu za ostarele v Merlari v severnoitalijanski deželi Benečija (Veneto), kjer so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri vseh 73 stanovalcih, enajst med njimi jih je boj s koronavirusno boleznijo 19 že izgubilo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Obolelih zdravstvenih delavcev, zaposlenih v tem domu, ni nadomestil nihče. Župan Merlare je moral za pomoč prositi Rdeči križ.

Tudi iz drugih italijanskih dežel poročajo o številnih okuženih v domovih za ostarele. V domu v kraju Sanluri na Sardiniji so umrli štirje varovanci.

Število okuženih z novim koronavirusom se povečuje tudi v italijanskih samostanih. V samostanu kraju Grottaferrata blizu Rima so okužbo potrdili pri 60 redovnicah, zato so oblasti samostan popolnoma izolirale. Dve okuženi redovnici sta na zdravljenju v bolnišnici. Za zdaj ni znano, kako je prišlo do tako množične okužbe.

V Rimu so množične okužbe zabeležili v še enem samostanu. Tam so konec tedna potrdili okužbo pri 19 od 21 redovnic. Po poročanju medijev izbruha v obeh ustanovah sicer najverjetneje nista povezana.

V boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa je Italija z današnjim dnem ustavila vso nenujno proizvodnjo in dejavnosti. Trgovine, banke, pošte in lekarne ostajajo odprte. Drastični ukrepi bodo v tretjem največjem gospodarstvu v evrskem območju v veljavi najmanj do 3. aprila.

Španija po črnem dnevu krepi prizadevanja v boju proti koronavirusu

V Španiji so medtem že napovedali, da bodo podaljšali izredne razmere še za 15 dni, država je namreč novo hudo žarišče koronavirusa v Evropi. V Španiji je zaradi covid-19 samo v 24 urah umrlo 462 oseb, skupaj 2182. Tam je sicer 2355 bolnikov na intenzivni negi, 3355 ljudi pa je ozdravelo.

V državi kleca zdravstveni sistem, okuženih je ogromno zdravstvenih delavcev, zato so oblasti vpoklicale številne že upokojene zdravnike in medicinske sestre. V bolnišnice spreminjajo kongresne centre, postavljajo mobilne centre za testiranje, država je naročila tudi 650.000 hitrih testov.

Država hiti z ukrepi, potem ko so oblasti po ocenah strokovnjakov ob pojavu prvih primerov bolezni v Španiji z njimi predolgo čakale, dovolili so tudi številne velike javne dogodke.

Hrvaška z novimi ukrepi

Strožje ukrepe medtem uvajajo na Hrvaškem, kjer oblasti in prebivalce od včeraj zaposluje tudi uničujoč potres, ki je prizadel Zagreb.

Pristojni minister Davor Božinović je sporočil, da je število potrejeno okuženih v državi že 315 - in da bo podpisal ukrep, po katerem bo prepovedano zapuščanje mesta stalnega bivališča z avtomobilom. Iz ukrepa je izvzeto gibanje tistih, ki morajo na delo v ključne službe kot so zdravstvo, preskrba s hrano, komunala ...

Dejal je, da gre za stroge ukrepe, ki bi se lahko še zaostrili, a da bodo oblasti brezkompromisne, saj je edina prioriteta zdravje. 

Ljudi, ki so včeraj zaradi potresa zapustili Zagreb - pa ne zato, ker bi bila njihova bivališča kritično poškodovana, je pozval, da se vrnejo, saj je to bolje tudi za manjše kraje, kamor so zdaj odšli.

V Južni Koreji gre na bolje

Pozitivne novice znova prihajajo iz Južne Koreje. Tam so danes zabeležili najmanjše število novih primerov okužbe z novim koronavirusom v skoraj mesecu dni - le 64 novih okužb. Skupaj se je v državi doslej okužilo 8961 ljudi.

Zaradi koronavirusne bolezni covid-19 je sicer danes umrlo še sedem ljudi, skupaj  111 ljudi. V Južni Koreji se tako nadaljuje trend padanja okužb, ki se je začel prejšnji ponedeljek.

Južnokorejske oblasti so kot taktiko proti ustavljanju koronavirusa izbrale množično testiranje, še posebej med člani in simpatizerji verske sekte, znotraj katere se je v tej državi virus najprej pojavil.

Grčija uvedla karanteno, Hongkong zaprl vrata obiskovalcem

Tudi v Grčiji je danes začela veljati karantena. Od 6. ure zjutraj po krajevnem času gredo lahko ven samo tisti, ki gredo na delo, k zdravniku, k nekomu, ki potrebuje pomoč, v banko, trgovino z živili ali lekarno. Dovoljena sta tudi sprehajanje domačih živali in rekreacija, vendar ne več kot dve osebi skupaj.

Tisti, ki ne morejo delati od doma, morajo imeti pri sebi potrdilo, ki ga izda delodajalec, samostojni podjetniki pa posebno izjavo.

Policisti so danes začela izvajati nadzor nad državljani, ki morajo imeti pri sebi potrdilo in osebni dokument, sicer jim grozi do 150 evrov globe. Prav tako izvajajo nadzor nad prometom, v avtomobilih sta lahko po največ dve osebi hkrati. V 11-milijonski Grčiji so do zdaj potrdili 624 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 16 ljudi.

Hongkong pa od polnoči dalje ne bo več dovolil vstopa v metropolo osebam brez dovoljenja za bivanje. V okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa pa so oblasti restavracijam in lokalom prepovedale postrežbo alkohola.

Kljub bližini celinski Kitajski se je Hongkongu uspelo ogniti večjemu izbruhu covida-19 predvsem zaradi ljudi, ki so skrbeli za osebno zaščito in se niso družili. V zadnjih dveh tednih pa se je število primerov okužb več kot podvojilo na 356, potem ko so se v metropolo vrnili domači in tuji prebivalci predvsem iz Evrope in Severne Amerike.

Evropa začenja s testiranjem eksperimentalnega zdravljenja, Kitajska s testiranjem cepiva

V sedmih evropskih državah so začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3200 ljudi.

Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju, so sporočili iz francoske agencije za raziskave v zdravstvu Inserm.

V študijo je vključenih približno 3200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19.

Medtem se nadaljuje tudi bitka s časom za cepivo proti novemu koronavirusu. Že prejšnji teden so s testiranjem med drugim začeli v ZDA, zdaj se testiranje začenja tudi na Kitajskem.

Tam v prvi fazi kliničnega testiranja sodeluje 108 prostovoljcev, potem ko so oblasti zeleno luč testiranju prižgale minuli torek. Prostovoljci, ki so že začeli prejemati cepivo, so stari od 18 do 60 let. Razdeljeni so v tri skupine in bodo prejeli različne odmerke. Vsi prihajajo iz mesta Vuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil.

Protivirusno zdravilo remdesivir, ki ga izdeluje ameriška farmacevtska družba Gilead Sciences, je medtem že v zadnji fazi kliničnega testiranja v Aziji. Zdravniki na Kitajskem so poročali, da je zdravilo dokazano učinkovito v boju proti bolezni covid-19.

Vseeno pa to žal ne pomeni, da nam bo lahko že kmalu pomagalo v boju proti pandemiji, do dokončne odobritve cepiva namreč tudi v najboljšem primeru traja vsaj 18 mesecev.

Pasica posebne novice POP TV
Pasica posebne novice POP TV FOTO:

Zapletene razmere v Evropi in njihov velik vpliv na gospodarstvo

Debata o ekonomskih ukrepih tudi v ZDA: sedaj že skoraj 2000 milijard ameriških dolarjev vreden zakonodajni paket za pomoč gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa je sinoči obtičal v ameriškem senatu, ker se republikanci in demokrati niso mogli dogovoriti, kdo bolj potrebuje pomoč - korporacije ali delavci.

Medtem situacija ostaja zelo težka v Evropi. Tudi finančni ministri EU bodo danes na neformalni telekonferenci razpravljali o gospodarskih posledicah pandemije novega koronavirusa in predvidoma potrdili prožnost evropskih proračunskih pravil, ki naj bi omogočila nujno podporo sistemom zdravstvenega varstva. Slovenijo bo zastopal finančni minister Andrej Šircelj.

Komisija je sicer pred dnevi sprejela začasni okvir za dodeljevanje državne pomoči, ki članicam omogoča zagotovitev zadostne likvidnosti za podjetja ter ohranitev kontinuitete gospodarske aktivnosti med pandemijo koronavirusa in po njej.

Evropska centralna banka bo predstavila nedavno napovedan program odkupovanja obveznic, vreden 750 milijard evrov, ki so ga poimenovali urgentni pandemični program odkupov.

Vlade razvitih držav, ki jih pretresa novi koronavirus, se bodo morale povezati, koordinirani dogovori pa bodo morali preseči tako Rooseveltov New Deal iz 30. letih prejšnjega stoletja kot tudi Marshallov načrt, s katerim so ZDA na noge postavile po drugi svetovni vojni uničeno Evropo, je ta konec tedna dejal generalni sekretar OECD Angel Gurria.

Poleg tega bodo ministri predvidoma potrdili predlog Evropske komisije za sprožitev mehanizma, ki članicam EU pri sprejemanju ukrepov v odziv na pandemijo novega koronavirusa dopušča odstopanje od veljavnih proračunskih pravil.

Nemška vlada za omilitev negativnih vplivov pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo načrtuje 822 milijard evrov težak paket pomoči, kar je največ od obdobja po drugi svetovni vojni. Da so razmere resne, po besedah analitikov dokazuje tudi načrt za prekoračitev najvišjega dovoljenega dolga.

Nemško gospodarstvo se bo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa letos sicer skrčilo za najmanj pet odstotkov, je danes dejal gospodarski minister Peter Altmaier. Doslej je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast.

Ostanite doma
Ostanite doma FOTO: POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.50

Johson sporočil državljanom: Naslednje tri tedne boste morali ostati doma

Britanski premier Boris Johnson je državljanom sporočil, da bodo morali naslednje tri tedne ostati doma, razen v primeru, da bodo za to imeli utemeljene razloge. Število okuženih je v zadnjih 24 urah v Veliki Britaniji naraslo za skoraj tisoč (964) na 6650, umrlo pa je 54 ljudi, skupno že 335.

21.44

Španija: "Vojaki našli več mrtvih starostnikov na njihovih domovih"

Španska obrambna ministrica Margarita Robles je sporočila, da so španski vojaki, ki državi pomagajo v boju proti koronavirusu, v nekaterih domovih našli trupla starejših ljudi. "Vojaki so med opravljanjem dolžnosti, kot je dezinfekcija stanovanjskih zgradb, našli več mrtvih ljudi. Gre za starostnike, ki so živeli sami. Nekatere so našli mrtve v posteljah," je povedala obrambna ministrica. Španija je trenutno drugo največje žarišče izbruha koronavirusa v Evropi.

21.00

Nizozemska prepoved javnega zbiranja podaljšala do 1. junija

Nizozemska je prepoved javnega zbiranja kot ukrep za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom podaljšala do 1. junija. Prvotno je bilo predvideno, da bo ta ukrep veljal do 6. aprila, je danes sporočil pravosodni minister Ferd Grapperhaus. "To bo nekatere zelo prizadelo. A nimamo druge možnosti, če želimo zaustaviti koronavirus," je dejal.

20.14

Soprog Amy Klobuchar v bolnišnici zaradi novega koronavirusa

Senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je sporočila, da je moral njen soprog John Bessler v bolnišnico zaradi okužbe z novim koronavirusom. Sama ni okužena in se ne bo testirala, je še dejala in dodala, da se s soprogom zaradi njegove bolezni nista videla že dva tedna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.00

Biden ostro nad Trumpa: Na resnost situacije sem ga opozoril že konec januarja

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je imel danes svoj prvi govor o novem koronavirusu. V prihodnosti jih napoveduje še več. V prvem je po pričakovanju ostro kritiziral ravnanje predsednika ZDA Donalda Trumpa glede pandemije novega koronavirusa. "Opozorilna znamenja so se prezirala predolgo časa. Vlada je predolgo govorila, da je grožnja pod nadzorom in obvladljiva, kot je na primer gripa. Predsednik je povedal, da tega ni nihče pričakoval. To enostavno ni res. Obveščevalni uradniki so opozarjali na grožnjo že januarja. Sam sem le na podlagi javno dostopnih informacij opozarjal že 27. januarja," je med drugim dejal Biden.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (461)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M teorija
24. 03. 2020 09.06
+1
Zaenkrat iz statistik zgleda, da so žrtve kovida skoraj izključno tisti, ki so že tako rizična skupina in so že tako ali tako kandidati za umrljivost. Kovid pri tej skupini vse skupaj le pospeši. Na daljši rok je pričakovati, da se bo zmanjšal predvsem le del te rizične populacije. Torej na daljši rok naj ne bi bilo povprečje umrljjvosti kaj drugačno od sedanjega povprečja. Enako velja za konncentracijo bolečine svojcev za umrlimi; Preveč je vsega naenkrat. Bo pa očitno spremenjena demografska slika oziroma starostno povprečje se bo pomaknilo v nižjo starost. Zvenijo tehnokratski in hladni zaključki, ampak glede na statistiko tako kaže, Kaže da kljub koncentraciji šoka in tragedij ne bi smelo na daljši rok biti večjega odmika od " normale umrljivosti". Če pa bi se dogajalo, da vmes virus mutira, pa lahko le upamo, da ne, ker bi bile posledice precej nepredvidljive!?
grgrgr
24. 03. 2020 08.08
-1
Se vatikan bo lepo popucal zgleda..
androtta
23. 03. 2020 21.58
-3
Do 1.8 smo v karanteni! 99%
grgrgr
24. 03. 2020 08.07
+3
3cela13o
23. 03. 2020 21.55
-2
Kaj pišete bedarije? Kdo ne sme zapuščati domov? Je treba dramatizirati, a ne?
ja_pa_kaj_še
23. 03. 2020 21.52
+1
Olimpijske igre tudi prestavljene... #ostanidoma
Alojz69
23. 03. 2020 21.45
+1
Najbolj zanimivo bo z distanco ko bo folk ponoro in sel na ulico a bo tud distanca veljala za policijo in vojsko... to nepomen da lahk streljajo iz distance dva metra!
Vse strokovnjak
23. 03. 2020 21.36
+4
Ko se zjutraj zbudiš, ugotoviš da so bile samo grde nočne sanje.
Venom.
23. 03. 2020 21.56
+4
Ti nisi ravno pisatelj, :) a ne? Zakaj je potrebno jutranjemu zbujanju dodati, da je šlo za "nočne" sanje? Mar no to jasno že iz jutranjega zbujanja?
Alojz69
23. 03. 2020 21.35
+1
Ti penzionistom je treba prepoved hodit na tekme ali pa more vsak pred nakupom karte imet potrdilo da nima kakih obolen ali pa nogomet ukinit in ta denar nameti za zdravstvo kaj pravis Matjaz Crnec
Matjaž ?renc
23. 03. 2020 21.54
+1
Nisem mislil tako kot si ti opisal sedaj. Hotel sem samo povedati, da je, če so bili okuženi samo vsak 10 ali 20 v tej množici na stadionu in po poteku in načinu prenosa tega virusa potegnemo, da so bili lahko na koncu tekme okuženi cca 2000-3000 ljudi, naprej pa vemo kako se je dogajalo. Italjani bi morali že tedaj vedeti, da se lahko kaj takega zgodi, kot se dogaja, mislim da se je nekaj dni pred tem vrnilo tudi letalo iz Kitajskega Wouhana polno, nekateri na letalu pa so bili zagotovo tudi že kužni in tu imaš tempitano bombo, ki je čakala da se aktivira.
tali?ni tom
23. 03. 2020 21.31
-9
nekak čudno se mi zdi da vse države okoli nas krepijo prepovedi,pri nas pa,vse skoraj normalno! v petek v več podjetjih kao konec za kak teden,danes ponedeljek,nazaj na šiht,folk še zmeraj v trumah na kupu,meje odprte,štacune v glavenm centri vsaj tle pri nas nabiti,nobene prepovedi zapuščanja domov oziroma kraja bivanja,kaj je zdaj to,ve slovenska "stroka" več ko hrvati,avstrijci,italijani?ali smo mi en narod ki se jih ne priome skoraj nič! mal me skrbi za moj šiht,da ne bo drug teden prepozno,ko je vse tako lahkomiselno ,ali pa je ostali svet prteveč napet!?
spam1
23. 03. 2020 21.35
+27
Meni se ne zdi "skoraj normalno". Sem se vozil po mestu in nisem niti enega človeka opazil na prostem. Pred trgovino jih je bilo nekaj, ampak daleč od tega, da bi bilo nabito.
aknes
23. 03. 2020 21.27
+5
Ojoj tile komentarji so pa....
sektor1
23. 03. 2020 21.26
+4
V Italiji je med okuženimi z novim koronavirusom tudi 4824 zdravstvenih delavcev, kar je devet odstotkov vseh, pri katerih so v Italiji potrdili okužbo, je sporočil italijanski institut za zdravje. Iz te države danes poročajo o dveh novih smrtnih žrtvah med zdravniki, s čimer je za covidom-19 umrlo 19 zdravnikov.
Matjaž ?renc
23. 03. 2020 21.26
+7
V javnosti v Italiji se je pojavila informacija znanega Italjanskega virologa, da je najverjetneje prišlo do te eksplozije okužb v Lombardiji, zaradi nogometne tekme med Laziom in Valencijo 19.2.2020 na Sansiru v Milanu, kjer je bilo okoli 40 000 gledalcev. Na ogled tekme pa se je odpravilo veliko število navijačev Lazia iz Bergama in okolice. Se mi je zdelo, da je čudno število umrlih predvsem v teh predelih Italije, saj odstopa od ostalih sosednih pokrain tudi za 4-5x, da ne govorimo o ostalih delih Italije. Mislim da je bilo tudi nekaj naših navijačev tam id da so tudi oni bili okuženi, vendar so bili na srečo tudi pravočasno odkriti in izolirani. Če je to odgovor na vprašanje zakaj je toliko smrtnih primerov zaradi novega virusa v Lombardiji, potem ostanimo raje doma.
ernestocg
23. 03. 2020 21.50
+4
Matjaž če že prepisuješ prepisuj pravilno.Lazio ni iz Bergama iz Bergama je Atalanta kjer igra tudi Iličičč
bibien
23. 03. 2020 21.53
+1
Italija s številom smrti v zimski sezoni odstopa (med EU državami) že več let. S temi težavami se soočajo že dolgo. Zdaj se je zgodil samo vrhunec, ki ga ne morejo obvladovati.
Šifra
23. 03. 2020 21.20
+1
Komaj čakam da nam še štroma zmanjka.. hahaha
jest...
23. 03. 2020 21.32
+8
Dany75
23. 03. 2020 21.19
-1
Kje pa pise da so krivi Kitajci... tam je neumnost lahko naredil kdorkoli... ki je bil tam... tudi Romun ali Nemec...
Dany75
23. 03. 2020 21.17
-3
Dobra ugotovitev; v Slo imamo 212 obcin, in ce v vsaki umre le en, oz nekje noben, drugje vec, pa se ve kaksna je stevilka... to so dejanske stevilke v vseh mestih oz obcinah po vseh drzavah, skozi celo leto... corona tem starim ljudem tik pred smrtjo le pospesi njihove bolezni in umrejo... Edina bojazen corone je le ta, da jih
Dany75
23. 03. 2020 21.17
+2
mlajsi ne bi prenasali na starejse ljudi.. samo zarad tega taka panika!
Googlebot
23. 03. 2020 21.16
+10
Danes ko sem se peljal iz Avstrije-šihta nazaj v Slovenijo ni bilo nobene kontrole na meji! V avstriji so ukužbe z korono na samem vrhu! Potrebno bi bilo zapret meje tako kot to so to storili sosodje hrvati z nami!
Uporabnik483970
23. 03. 2020 21.04
+37
Kaj pa migranti, ki se prosto sprehajajo ob Kolpi? Za njih ne velja, da morajo biti doma? Bo tukaj kdo naredil čistko?
Bistri
23. 03. 2020 21.02
-2
kolk je pa generalno umrl danes ljudi, v sloveniji? pa ne zaradi korone?
spam1
23. 03. 2020 21.38
+4
Lansko leto jih je povprečno umrlo približno 56 na dan.
androtta
23. 03. 2020 20.59
+7
Se 4 mesece doma???
lipov list
23. 03. 2020 20.55
+22
no za ta ukrep pa bravo Hrvati, enako bi morali narediti pri nas.