Tujina

Strokovnjaki WHO koronavirus razglasili za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju

Vuhan, 30. 01. 2020 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.S. / STA / Ti.Š.
Komentarji
210

Svetovna zdravstvena organizacija je po vsem svetu zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne razmere. Virus je na Kitajskem v samo enem dnevu zahteval 38 življenj. Skupno je tako do zdaj umrlo že 171 ljudi. Število okuženih medtem bliskovito narašča - skupno je zdaj okuženih že 8235 oseb po vsem svetu. V Italiji so potrdili prva dva primera okužbe s koronavirusom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koronavirus se širi
    02:54
    Iz 24UR: Koronavirus se širi
  • Iz 24UR ZVEČER: Koronavirus se širi
    06:17
    Iz 24UR ZVEČER: Koronavirus se širi

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes v Ženevi po večurnem zasedanju zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasili izredne zdravstvene razmere po svetu. Odločili so, da izbruh virusa predstavlja grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, ob tem pa države pozvali h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami.

Virus je doslej na Kitajskem zahteval 170 smrtnih žrtev. Z novim koronavirusom je po vsem svetu trenutno okuženih več kot 8200 ljudi, kar je več kot pri izbruhu sarsa med letoma 2002 in 2003. Takrat je bilo po podatkih WHO okuženih 8096 ljudi, umrlo jih je 774. Vrhunec okužb z novim koronavirusom sicer strokovnjaki pričakujejo čez približno teden dni. Izven Kitajske so doslej okužbe z novim koronavirusom potrdili v približno 20 državah.

Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske.

"Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom /.../. To ni nezaupnica Kitajski," je poudaril direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je dodal, da ni razloga za pretirane odzive.

"WHO ne priporoča in dejansko nasprotuje kakršnim koli omejitvam" glede potovanj ali trgovanja s Kitajsko, je poudaril direktor WHO. "Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus," je še dejal in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverbi načrtov za javno zdravje.

V Italiji so potrdili prva dva primera okužbe s koronavirusom, sta na pozni večerni novinarski konferenci v vladni palači potrdila italijanski premier Giuseppe Conte in minister za zdravje Roberto Speranza. Gre za kitajska turista.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije pa pred tednom dni na prvem izrednem sestanku še niso bili tega mnenja, čeprav so bili zelo razdeljeni. Medtem se je virus razširil tudi v Evropo, na Kitajskem pa vsakodnevno poročajo o pomembnem povečanju števila okuženih.

Prva primera tudi v Italiji

V Italiji so potrdili prva dva primera okužbe s koronavirusom, sta na pozni večerni novinarski konferenci v vladni palači potrdila italijanski premier Giuseppe Conte in minister za zdravje Roberto Speranza. Gre za kitajska turista, ki sta dopustovala v Rimu.

Direktor rimske bolnišnice Spalanzani Giuseppe Ippolito je pojasnil, da sta bolnika hospitalizirana in v izolaciji. Oba sta v dobri kondiciji, kar jim daje upanje, da se od njiju nihče ni nalezel.

Ansa poroča, da je štirizvezdični hotel v centru Rima, v katerem sta bivala kitajska turista, prazen. Sobo, v kateri sta bila nastanjena, so zapečatili.

"Situacija je resna, a ni razlogov paniko. Zadeve imamo pod nadzorom," je na novinarski konferenci poudaril zdravstveni minister Speranza.

Ob tem je tudi obelodanil, da je vlada sklenila zapreti letalski promet s Kitajsko. "Smo prva država EU, ki se je odločila za tak previdnostni ukrep," je pojasnil.

V Hongkongu je zmanjkalo zaščitnih mask.
V Hongkongu je zmanjkalo zaščitnih mask. FOTO: AP

Število okuženih s koronavirusom je v samo enem dnevu na Kitajskem naraslo za 1700; po podatkih kitajskih oblasti je zdaj okuženih skupno 8235 ljudi. Od tega naj bi jih bilo 1239 v kritičnem stanju, poroča Reuters. 143 pa jih je uspešno okrevalo.

Od 171 smrtnih primerov so jih 162 zaznali v provinci Hubej, kjer leži mesto Vuhan, kjer se je pred mesecem dni virus prvič pojavil. Zunaj Kitajske so medtem potrdili okoli 80 primerov okužb z virusom v približno 20 državah.

Iz Japonske, kamor sta se iz Vuhana vrnili že dve skupini japonskih državljanov, pa so sporočili, da so pri treh osebah potrdili okužbo z virusom. V državi imajo tako 11 primerov. Peti primer okužbe so zaznali tudi v Franciji.

Na evakuacijo iz Vuhana medtem čaka približno 600 državljanov 14 članic EU. Prvi letali naj bi odpotovali danes. Na prvem letalu naj bi bilo 250 francoskih državljanov.

Na križarki, ki je zasidrana v pristanišču blizu Rima, pa so italijanske oblasti zaradi suma okužbe z novim virusom uvedle karanteno za okoli 6000 ljudi. Na ladji je tudi najmanj šest Slovencev in pet hrvaških državljanov.

The Guardian medtem poroča, da bodo morali Avstralci, ki bodo želeli zapustiti Vuhan, plačati 1000 dolarjev oziroma 908 evrov za vkrcanje na letalo Qantasa. Sydney Morning Herald pa piše, da bodo morali evakuirani Avstralci plačati pristojbine in se strinjati s 14-dnevno karanteno na Božičnem otoku. Nato jih bodo oblasti odložile v Perthu, sami pa si bodo morali plačati pot do doma. Avstralsko združenje zdravnikov se nad načinom evakuacije Avstralcev zgraža. Na Božičnem otoku so namreč v preteklosti zadrževali prosilce za azil in begunce, ki so tja prispeli z ladjami.

Britance bi morali evakuirati danes, a kitajske oblasti Veliki Britaniji še niso izdale dovoljenja.

V ZDA prvi primer prenosa koronavirusa s človeka na človeka

Prvi primer prenosa novega koronavirusa s človeka na človeka so zdaj zabeležili tudi v ZDA.

Posebni odbor o razglasitvi grožnje svetovnemu javnemu zdravju (PHEIC) odloča, ko se pojavi resna, nenadna, nenavadna in nepričakovana grožnja. Razglasijo jo, če se pojavi nenavaden incident, ki predstavlja grožnjo javnemu zdravju drugih držav, tako da se bolezen širi preko meja in ki bi potencialno potreboval mednarodno usklajen odziv. V okviru razglasitve okrepijo ukrepe za preprečitev globalnega širjenja. Pogosto objavijo nasvete o potovanju in trgovanju. Države so dolžne poročati o razvoju razmer in se na pojave primerno odzvati. Razglasitev velja za določen čas, pri čemer na vsakih nekaj mesecev preverjajo stopnjo grožnje.

V Chicagu se je mož nalezel od žene, ki je bila v Vuhanu. To je šesti primer okužbe z virusom v ZDA. "Druga oseba, ki je bila v Illinoisu na testiranju za novi koronavirus pozitivna, je prebivalec Chicaga in je partner osebe, ki je bila prvi potrjen primer v Illinoisu," je povedal direktor Centra za nadzor in preprečevanje bolezni Robert Redfield. 60-letna ženska je bila v kitajskem Vuhanu, kjer se je virus konec decembra prvič pojavil. V ZDA se je vrnila 13. januarja. Njen soprog ni bil na Kitajskem in se je nalezel od žene po njeni vrnitvi domov. Oba sta v bolnišnici, stanje ženske je dobro, 60-letnega moškega pa stabilno.

"Vemo, da je to lahko zaskrbljujoče," je povedal Redfield. Vendar je neposredno tveganje za Američane majhno, je poudaril. Izpostavil je, da je šlo za prenos virusa med partnerjema.

V ZDA so doslej tako potrdili šest bolnikov s pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus. Potekajo še preiskave 92 ljudi, ki bi bili lahko okuženi. Prvih pet bolnikov se je okužilo na Kitajskem.

Strokovnjaki: Številne države niso pripravljene na novi koronavirus

Številne države niso pripravljene na soočenje s smrtonosnim novim virusom, ki se s Kitajske širi po svetu, pa je danes opozoril Odbor za spremljanje pripravljenosti na globalne zdravstvene krize (GPMB). Voditelje držav je pozval, naj zagotovijo potrebne zmogljivosti, da bi se uspešno zoperstavili širjenju virusa in njegovim posledicam.

GPMB, strokovna skupina, ki sta jo ustanovila Svetovna zdravstvena organizacija in Svetovna banka, je pozdravil "dosedanje hitro odzivanje" Kitajske in drugih držav, ki jih je prizadel novi koronavirus.
GPMB, strokovna skupina, ki sta jo ustanovila Svetovna zdravstvena organizacija in Svetovna banka, je pozdravil "dosedanje hitro odzivanje" Kitajske in drugih držav, ki jih je prizadel novi koronavirus. FOTO: Dreamstime

"Odbor je zaskrbljen, ker so številne države še vedno nepripravljene, in poziva voditelje, naj nemudoma ukrepajo in tako zagotovijo potrebne zmogljivosti," so zapisali v današnji izjavi.

Poziv strokovne skupine prihaja ob robu zasedanja Svetovne zdravstvene organizacije, ki danes v Ženevi na izrednem sestanku odloča, ali izbruh novega koronavirusa, ki je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval že 171 življenj, okuženih pa je več kot 8200 ljudi, predstavlja grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

"Vse države in lokalne oblasti, vključno s tistimi, ki še niso bile prizadete, morajo nujno nameniti sredstva za vzpostavitev potrebnih zmogljivosti," so poudarili. Države morajo biti pripravljene na to, da bodo "preprečevale, odkrivale, obveščale in se odzivale na izbruh".

Javne in zasebne raziskovalne ustanove je odbor pozval, naj "nujno pospešijo usklajen razvoj cepiv, diagnostike in terapij proti koronavirusu".

Koronavirus še naprej pritiska tudi na gospodarstvo

Zaradi širjenja koronavirusa se tudi seznam podjetij, ki so zaprla poslovalnice ali prekinila proizvodnjo, še naprej daljša.

Nemški proizvajalec avtomobilov BMW je danes sporočil, da začasno zapira tri tovarne v mestu Šenjang. Kot so sporočili, bodo prvotno enotedenski kolektivni dopust ob praznovanju kitajskega novega leta podaljšali do 9. februarja. Tisti, ki ne delajo v proizvodnji, se bodo sicer na delo vrnili v ponedeljek, a bodo delali od doma. BMW v treh tovarnah v mestu Šenjang zaposluje 18.000 ljudi in letno proizvede pol milijona vozil.

Ukrep zaradi koronavirusa je sprejel tudi švedski prodajalec pohištva Ikea, se je odločil 'do nadaljnjega' zapreti vse trgovine na Kitajskem. Že v sredo so zaprli vrata približno polovice svojih trgovin, danes pa so se odločili, da zaprejo vseh 30 trgovin.

Ameriški ponudnik hitre prehrane McDonalds pa je zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa odpovedal napovedano praznovanje 30. obletnice prisotnosti v Moskvi.

Dolg je tudi seznam letalskih družb, ki so prekinile ali omejile lete na Kitajsko; trenutno je na njem več kot 20 družb.
Dolg je tudi seznam letalskih družb, ki so prekinile ali omejile lete na Kitajsko; trenutno je na njem več kot 20 družb. FOTO: AP

Številne letalske družbe so se medtem odločile za prekinitev ali omejitev letov na Kitajsko. Med njimi so AirAsia, Air India, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Delta Air Lines, KLM, Lion Air, Lufthansa, United Airlines in Air France.

Slednja je sporočila, da do 9. februarja ne bodo leteli na in iz celinske Kitajske. Bodo pa s petkom začeli izvajati posebne lete v Šanghaj in Peking ter nazaj, da bi "strankam in zaposlenim omogočili varen povratek". Te lete bodo izvajali s člani posadke, ki se bodo javili prostovoljno.

Izbruh virusa bo imel po navedbah analitikov negativen učinek tako na kitajsko kot tudi globalno gospodarsko rast.

Kitajski strokovnjaki: Inkubacijska doba novega virusa je okoli pet dni

Inkubacijska doba novega koronavirusa, ki je izbruhnil na Kitajskem, je povprečno 5,2 dneva, a se med bolniki močno razlikuje, pa so ugotovili kitajski strokovnjaki. V članku, objavljenem v medicinskem časopisu New England Journal of Medicine, so navedli, da so do teh ugotovitev prišli med 14-dnevnim opazovanjem ljudi, ki so bili izpostavljeni virusu. Njihova ocena, za katero priznavajo, da je nenatančna, temelji na opazovanju desetih ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljkovi posodobljeni informaciji sporočila, da je inkubacijska doba novega koronavirusa med dva in deset dni, preden izbruhnejo simptomi, kot so vročina, kašelj in oteženo dihanje.

Guverner province Hubej Vang Šjaodong je medtem sporočil, da se v provinci soočajo s hudim pomanjkanjem tako sanitetnega kot sanitarnega materiala. Zdravstveno osebje ponekod kot zaščito nosi dežne plašče in vreče za smeti. Zalog primanjkuje tudi v Hongkongu, kjer je zmanjkalo zaščitnih mask.

Kitajski strokovnjaki so poleg tega preučevali 425 bolnikov, da bi dognali še dve temeljni značilnosti izbruha. Ugotovili so, da se je od pojava virusa decembra lani v Vuhanu število primerov podvojilo vsakih 7,4 dneva. Ocenili so tudi, da je vsaka okužena oseba nato okužila 2,2 drugi osebi.

Ta številka sicer ne napoveduje, kako obsežna bo epidemija, a je vseeno uporabno merilo. V tem primeru je relativno nizka, blizu sezonski gripi, precej nižja od ošpic in primerljiva z virusom sars. Raziskovalci so še ugotovili, da do prenosa virusa s človeka na človeka prihaja od sredine decembra.

Kitajski strokovnjaki so prišli do podobnih ugotovitev kot nizozemska ekipa, ki je ugotovila, da je inkubacijska doba novega virusa 5,8 dneva.

UNICEF na Kitajsko dostavil šest ton pripomočkov za boj proti koronavirusu

UNICEF je včeraj na Kitajsko dostavil pošiljko zaščitnih mask in oblek za zdravstvene delavce. Šest ton paketov pomoči je na Kitajsko odpotovalo iz Kopenhagna. Dodatne pripomočke bo organizacija dostavila v prihodnjih dneh.

UNICEF je na Kitajsko dostavil pošiljko pomoči.
UNICEF je na Kitajsko dostavil pošiljko pomoči. FOTO: UNICEF

Aktualne podatke o številu okuženih in smrtnih žrtvah lahko spremljate spodaj. Za najboljši ogled priporočamo uporabo celozaslonskega načina:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Realen pes
31. 01. 2020 10.19
+1
STRAH ME JE....😷.....MAMA POMAGAJ
hayo72
31. 01. 2020 08.47
-3
Več ljudi umre za gripo kot za tem virusom.Je že kdo umrl v razviti državi za tem malo pumpanja da bo spet farmacija dobro služila
ahim1225
31. 01. 2020 08.29
+15
Razglašene izredne razmere med drugim pomenijo, da se omeji nepotrebno gibanje ljudi med državami, posebno na kontaminiranih področjih. Nezakonitim migrantom je odklenkalo, nujno jih morajo zavrniti takoj na meji brez, da se jim podari azil.
Krainerland
30. 01. 2020 21.57
+6
Kaj ta svet še ne bo zadelo a gremo res vsi nekam
TistoPravo
30. 01. 2020 21.57
+7
Lepo spite. Jutr bo sonček...kar bo pa bo ane
Ta`prav
30. 01. 2020 21.52
+1
Uh je WHOju končno ratal razglasit. Vsaj dva tedna prepozno, če ne še več. Draga bo tale šola. Tko bo tud pri nas, žal.
za bojši jutri
30. 01. 2020 21.51
+0
Spet ameri zakuhali sranje
Skankhunt42
30. 01. 2020 21.50
+4
kokr sm reku..
Carmenlula
30. 01. 2020 21.46
+4
Ne bo treba Kuponov za CO2 prodajat, ne bo treba nobenih Aktivistov, nobenih zelenih saj bo planet poskrbel, da bo števec prej ali slej na nuli zato je vsak Aktivizem, nakladanje in borba za čiščenje deževnice ?? čisto odveč, bolj si bodo norca delali iz sebe, naroda in planeta bolj bodo tepeni do končnega cilja eliminiranje Virusa človeka..
son?ece5
30. 01. 2020 21.45
-1
Turisti iz Vuhana so se v petek po City parku v Ljubljani sprehajal!!!!!!!!
Zmaga Ukrajini ...
30. 01. 2020 21.46
+2
kojnusar
30. 01. 2020 21.42
+4
a bejšte no, res? grožnja? le kako so to ugotovili... ccc.
Zmaga Ukrajini ...
30. 01. 2020 21.45
+5
kojnusar
30. 01. 2020 21.52
TistoPravo
30. 01. 2020 21.42
+6
Kaj nimajo nč predlanskih hrušk...e ti moji kitajčki
el capitano
30. 01. 2020 21.41
+0
No.. virusi so naravna zadeva in konstantno mutirajo..Nobene teorije zarote, nobenega pobega iz labaratorija..
Gracia
30. 01. 2020 21.40
+1
Same agende majo zadaj
bad-grandpa
30. 01. 2020 21.39
+1
Vceraj je bil pogovor z direktorjem kamniškega zd-ja in je povedal, da je ta virus samo veliko napihovanje medijev....
Zmaga Ukrajini ...
30. 01. 2020 21.48
+10
Direktor kamniškega zd je gotovo huda referenca. Zakaj neki ga niso Kitajci poklicali pri obvladovanju virusa in zakaj ga WHO ni poklicala, da bi podal svoje cenjeno mnenje?
Uomo 46
30. 01. 2020 21.38
+13
Nekaj mora zlomit ta požrešni sistem ... Sistem pohlepa in ega ...
ivan res grozni
30. 01. 2020 21.45
-2
el capitano
30. 01. 2020 21.36
-2
Torej je grožnja samo javnemu zdravstvu???
1pravica
30. 01. 2020 21.34
+3
Tudi virusu gre kitajska cenenost na zivce!
ivan res grozni
30. 01. 2020 21.39
+0
Cenenost? Kitajci so že lani presegli kupno moč Srbov in selijo, zaradi svoje drage delovne sile proizvodnjo na Tajsko, v Vietnam, Kampučijo in v Afriko. Made in China največkrat ne pomeni izdelave na Kitajskem.
ivan res grozni
30. 01. 2020 21.42
-2
Naša gripa je hujša. V Sloveniji je za njo umrlo 6 ljudi. Ker je Kitajcev 650 krat več kot nas to pomeni isto kot da bi na Kitajskem umrlo 6 X 650 = 3900 ljudi.
Borec21
30. 01. 2020 21.28
+7
Nekaj.mora ustaviti globalizacijo in širjenje kitajskega zmaja mar ne
ivan res grozni
30. 01. 2020 21.42
-1
medo90
30. 01. 2020 21.28
+4
Ne vem koliko je res baje da jim virus ušel????
upornik30
30. 01. 2020 21.35
+14
ni jim šel in ni umetno ustvarjen! kdaj boste to razumel da ni vse teorija zarote…...to je to ker Kitajci jejo vsega boga