Tujina

Kitajske oblasti prestregle čoln s 'prebežniki', ki so bili na poti v Tajvan

Hongkong, 27. 08. 2020 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
6

Po poročanju tujih medijev so kitajske oblasti aretirale najmanj 10 oseb, potem ko so prestregle čoln, ki je bil domnevno na poti iz Hongkonga v Tajvan. Na krovu plovila so bili aktivisti, ki so želeli v Tajvanu zaprostili za politični azil. Številne aretacije prodemokratičnih aktivistov in na drugi strani množični protesti že vse od junija pretresajo Hongkong, potem ko je Kitajska uvedla sporni zakon o nacionalni varnosti.

Kitajska obalna straža je sporočila, da so aretacije izvedli v nedeljo zjutraj, in sicer v južni provinci Guangdong blizu Hongkonga. 

Na krovu čolna naj bi bili posamezniki, ki so želeli priti do Tajvana, tam pa zaprositi za politični azil. Med pridržanimi je po poročanju medijev tudi aktivist Andy Li. Slednjega so aretirali že v začetku tega meseca, in sicer zaradi domnevnega dogovarjanja s tujimi silami in pranja denarja, zdaj pa ga sumijo, da je skušal na nezakonit način prestopiti mejo, poroča South China Morning Post, ki se sklicuje na policijske vire. 

Poskusi pobegov iz Hongkonga z ladjo so sicer zelo redki. Mesto je v zadnjih tednih doživelo val aretacij aktivistov v povezavi s spornim zakonom o nacionalni varnosti, ki ga je junija uvedla Kitajska. Zakon oblastem omogoča, da kaznuje tiste, ki se zavzemajo za odcepitev Hongkonga od Kitajske. Med prebivalci je zdaj čutiti strah, saj kitajske oblasti zakon uporabljajo kot izgovor za zatiranje prodemokratičnih aktivistov in medijev, poroča BBC. 

Policija je danes predstavila podrobnosti aretacije okoli 10 prebežnikov.
Policija je danes predstavila podrobnosti aretacije okoli 10 prebežnikov. FOTO: AP

Hongkong je bil pod nadzorom Velike Britanije vse do 1997, ko je bil vrnjen Kitajski, a v okviru posebnega sporazuma: "ena država, dva sistema". Toda kritiki so Kitajsko obtožili, da je ogrozila svoboščine, kar je vodilo do protestov in do politične napetosti med Pekingom in mednarodno skupnostjo.

Tajvan je že julija z odprtjem posebne pisarne nakazal, da bo sprejel vse 'prebežnike' iz Hongkonga. Tajvan je de facto nastal leta 1949, ko so se po zmagi revolucije na Kitajskem privrženci generala Čangkajška umaknili pred komunisti na otok Tajvan. Država ni splošno mednarodno priznana, Kitajska pa jo obravnava kot uporniško provinco, ki se mora ponovno združiti s celino. Po potrebi s silo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Helix Nebula
27. 08. 2020 21.52
-1
NATO se boji Kitajske
Nightrider
27. 08. 2020 21.26
+9
Malo bojo sli na prevzgojo v delovno taborisce
malaudras
27. 08. 2020 21.24
+6
Putin grozi z ukrepi v Belorusiji, Kitajci pritiskajo, Knovs nenapovedano na Policiji...
Generacija56
27. 08. 2020 21.19
-1
Res ne razumem, zakaj takšne "lovijo"... Še pomagati jim treba!
Merlie
27. 08. 2020 21.15
+7
Baje se bo slišalo tup, av..tup avva..tuuup avvvvv in bodo postali po treh lekcija vzorni KITAJCI..
majmun11223344
27. 08. 2020 20.56
+10
Ja in tako se rojeva nova velesila, medtem ko se ostalo svet ukvarja z maskami bi jih nosili ali ne...