Kitajski aktivist poročal o stanju v Vuhanu, zdaj skrivnostno izginil

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.S.
KOMENTARJI
73
Potem ko je svetovno javnost pretresla smrt mladega kitajskega zdravnika Li Venlienga, ki je poročal o izbruhu koronavirusa, a so ga oblasti utišale, je zdaj izginil še eden od kitajskih 'žvižgačev'. Aktivist Chen Qiushi je snemal dogajanje v bolnišnicah v Vuhanu in posnetke objavljal na družbenih omrežjih.

V zadnjih nekaj tednih sta kitajska aktivistaChen Qiushi in Fang Bin služila kot oči in ušesa sveta v epicentru izbruha koronavirusa, mestu Vuhan. S pomočjo mobilnih telefonov sta snemala dogajanje in posnetke objavljala na Twitterju in Youtubu. 

A zdaj je eden od njih - Chen Qiushi - skrivnostno izginil. Prijatelji in družina skušajo stopiti v stik s pogrešanim Kitajcem že 20 ur, a žal neuspešno. Tudi Bin je za nekaj časa izginil, potem ko je na druženih medijih objavil posnetek trupel v eni od bolnišnic. Posnel je tudi trenutek, ko so oblasti razbile vrata njegovega stanovanja, da bi ga prisilno odpeljale v karanteno. Po zgražanju javnosti je policija Bina izpustila na prostost. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Qiushi, najbolj viden med številnimi prebivalci, ki dokumentirajo nesrečo okrog njih, je za mnoge privržence postal vir dejanskih dejstev o epidemiji. Domačini v Vuhanu so med izbruhom posneli nekaj videoposnetkov, vključno s posnetki trupel, nezadovoljstvom med bolniki v karanteni in bolnišnicah ter policijo, ki trka na vrata za uveljavitev cenzure. 

Kitajski aktivist je pred kratkim za tuje medije dejal, da je zaskrbljen zaradi svoje varnosti, saj je med redkimi ljudmi v državi, ki si je upal spregovoriti. "Strah me je. Pred seboj imam virus, za seboj pa kitajske oblasti," je v čustvenem videoposnetku v mandarinščini, ki ga je objavil na Youtubu, pojasnil Qiushi. 

V videoposnetku je prikazal stanje v bolnišnicah, kjer pacienti ležijo kar na hodnikih, nekateri že več dni pred bolnišnico čakajo na sprejem. Posnel je tudi žensko, ki objema pokojnega sorodnika na invalidskem vozičku, medtem ko se trudi poklicati mrtvašnico. 

Število okužb z novim koronavirusom medtem še vedno narašča.
Število okužb z novim koronavirusom medtem še vedno narašča.FOTO: AP

O Qiushiju, nekdanjem odvetniku, so mediji poročali že avgusta, ko je odpotoval v Hongkong in poročal o tamkajšnjih protestih. Oblasti so ga takrat začasno pridržale. 

Ni naključje, da so objave kitajskih aktivistih postale viralne na platformah, kot so Twitter ali Youtube. Kot poroča Bloomberg, so kitajske oblasti že zaostrile nadzor nad uporabo interneta in se usmerile na priljubljena kitajska omrežja Weibo, WeChat in ByteDance. Regulatorji so že ukinili množico računov in opravljajo temeljito 'spletno čiščenje', da bi utišaleljudi, ki protestirajo po smrti enega od 'žvižgačev', zdravnika, ki je prvi opozoril na virus. 

Kot pravijo poznavalci, so tamkajšnje oblasti ljudem najprej dale nekaj svobode zaradi pritiska tujine, zdaj pa vladajoča komunistična partija ponovno vzpostavlja nadzor na družbenih omrežjih, saj se boji, da bi ti privedli do širše panike.