Tujina

Kitajski predsednik po govoricah o vojaškem udaru znova v javnosti

Peking, 29. 09. 2022 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajski predsednik Ši Džinping se je prvič pojavil v javnosti po vrnitvi s turneje po osrednji Aziji in s tem zavrnil govorice o domnevnem vojaškem udaru, ki so sprožile vrsto špekulacij pred pomembnim kongresom kitajske komunistične partije.

Ši Džinping je v torek v Pekingu obiskal razstavo, na kateri so predstavljeni dosežki Kitajske v njegovih desetih letih vladanja, je poročala državna televizija CCTV. Predsednik se je dogodka udeležil v družbi premierja Li Keqianga in drugih visokih predstavnikov kitajske komunistične partije. 

Ši se ni pojavil v javnosti, vse odkar se je 16. septembra vrnil v Peking z obiska Uzbekistana. To je bilo njegovo prvo uradno potovanje v tujino od začetka pandemije. Njegova odsotnost v tem času je sprožila vrsto spletnih govoric, da se je v državi zgodil vojaški udar, predsednik pa da je v hišnem priporu. Te trditve sicer niso bile podkrepljene z dokazi. 

Govorice so dodatno spodbudila poročila o množici odpovedanih letov, kar je sicer pogost pojav v času kitajske stroge ničelne politike do covida-19, in domnevni posnetki vojaških vozil na ulicah. Da so se govorice tako hitro razširile, je v veliki meri posledica nepregledne narave kitajskega političnega sistema, v sklopu katerega vodilna stranka odločitve večinoma sprejema za zaprtimi vrati. 

Zaradi pomanjkanja informacij celo dolgoletni poznavalci kitajske politike ohranjajo pristop "nikoli ne reci nikoli". Ob pojavu govoric je sicer večina opozorila na pomanjkanje trdnih dokazov. Kot so poudarili, se je verjetno Ši le odločil za samoizolacijo po vrnitvi iz tujine. 

Ši Džinping na torkovi razstavi
Ši Džinping na torkovi razstavi FOTO: AP

Čeprav je večina sveta opustila strogo politiko do covida-19, je situacija na Kitajskem povsem drugačna. Meje so še vedno večinoma zaprte, mednarodni potniki pa morajo ob prihodu v državo za sedem dni v hotelsko karanteno, nato pa še za tri dni v domačo izolacijo. 

16. oktobra se bo v državi začel 20. kongres vladajoče komunistične partije, na katerem naj bi Šiju predvidoma podelili tretji mandat, s čimer bi predsednik še utrdil svoj status najmočnejšega kitajskega voditelja v zadnjih desetletjih. 

Govorice o političnih prepirih in boju za oblast zaradi netransparentnosti že dolgo spremljajo kitajsko politiko, zlasti v času priprav na pomembne dogodke. Ši po besedah analitikov zatira vsa nesoglasja in nelojalnost v stranki ter koncentrira moč v svojih rokah. Politolog Dali Yang z univerze v Chicagu je za CNN poudaril, da v javnosti narašča nezadovoljstvo s Šijevo politiko, predvsem zaradi stroge politike glede covida-19 in oslabljenega gospodarstva. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Tipka
03. 10. 2022 10.29
avtorja članka naprošam, da naslednjič napiše vir: "zahodna propaganda"
Blond James
30. 09. 2022 18.03
Podobno z sdsom
Šekularac
29. 09. 2022 15.55
+2
Verjamem, da Ši ne bo ocenjeval referenduma na okupiranem ozemlju v Ukrajini. Diktator okupator nima mandata za takojšnjo razglasitev, saj je treba počakati na razjasnitev pritožb o kršitvah pri poteku referenduma. A je mogoče, da ni bilo nobene kršitve pri poteku glasovanja? Prozorne skrinjice so opažene, so nedopustne, saj ne zagotavljajo tajnosti glasovanja in bi se moralo glasovanje ponoviti z uporabo neprozornih skrinjic.
Mavrični sij
29. 09. 2022 17.02
Še en sveznalac... Kaksno vlogo ma prozorna skrinjica, sej ne vidiš kaj na listu piše....
RedCoat
29. 09. 2022 14.56
-1
zahodne mokre sanje se niso uresničile. pa ne, da je sploh obstajala možnost da se bojo.
borjac
29. 09. 2022 14.31
+2
Takoj ko 8 ur ni videti kakšnega Kitajskega voditelja, zaženejo ZDA svoj propagandni stroj, CIA, pa Britanski MI6........... takoj začnejo nakladati da je v Kitajski državni udar, pa da je Kitajski voditelj umrl, pa da so malega iz S. Koreje že pokopali, pa kdo so skrivnostne ženske ki se pojavijo po TV, same neumnosti rumenega tiska, le zakaj ne CIA prouči , psihično stanje predsednika ZDA Bidna, ki pada s kolesom, pa daje roke zraku, govori nepovezano, kar ima napisano na listku je še sposoben prebrati, drugače pa klati neumnosti, največja luknja v njegovi glavi pa se je pokazala na tiskovni konferenci, ko je z besedami iskal Senatorko, ki je pokojna že par mesecev, prav groteskno in grozljivo je bilo slišati ko je pozival mrtvo senatorko, torej naj ZDA najprej svojega dementneža, ki nosi plenico, sicer pa ne mislim, nikogar žaliti z nošenjem plenice, marsikdo jo nosi zaradi zdravstvenega stanja, ampak nihče drug ni , tako kot Biden, predsednik ZDA.
borjac
29. 09. 2022 14.34
+2
"Jackie, si tukaj? Kje je Jackie? Mislim, da bi morala biti tukaj," je dejal Biden, to so točne besede dementnega Bidna, mislim grozljivo in groteskno, pa bi radi druge poučevali.
nikhrast
29. 09. 2022 16.08
-1
Pozabil si na Trumpa, pri njem smo imeli precej heca. Pa kdo je rekel da more biti predsednik genij, se spomnite Trumana, navaden haberdasher, to je trgovec, je bil, postal pa je eden od najbolj uspešnih predsednikov.
Lajnaa
29. 09. 2022 12.42
-1
Komunist, za denar je spremenil prelepo državo v umazano svetovno delavnico, zakajeno, zaprašeno in bolano greznico, poleg tega v diktaturo, itak vnaprej obsojeno na politični propad.
RedCoat
29. 09. 2022 14.55
+1
Mavrični sij
29. 09. 2022 17.04
+1
Hahahhaha prelepo drzavo, kjer je stradalo 800miljonov, sedaj pa samo 100...v 10ih letih....
Mirko Tipka
03. 10. 2022 10.27
+1
malo si pomene besed zamešal.. ja vem, se zgodi
Šekularac
29. 09. 2022 12.33
+0
Ši bo imel težave doma, v kolikor ne sprosti karantene za covid 19 in da možnost narodu za bolj normalno življenje. Če se tam zgodijo kolesarji bo hudo. Ši bo v tej covidni situaciji težje pomagal diktatorju v Rusiji.
gizmohizmo
29. 09. 2022 12.03
+2
Ameriški svetovalec za obrambno politiko Colin Kahl je zahteval, da vsak oddelek Pentagona, ki se ukvarja s "psihološkimi operacijami na spletu", do oktobra predloži popolno poročilo o svojih dejavnostih zaradi pomislekov na visoki ravni, da so "poskusi manipulacije občinstva v tujini" s strani ministrstva za Obrambo močno presegla mejo.Te strahove je očitno podžgala avgustovska objava pomembnega poročila podjetja Graphika za analizo družbenih medijev in internetnega observatorija Stanford, ki sta ugotovila, da je v zadnjih petih letih na stotine računov, ki širijo prozahodne pripovedi – kot je nedavna propaganda blitz, da "napredne protiruske pripovedi", vključno s kritiko "imperialistične" vojne Kremlja v Ukrajini - verjetno vodi Pentagonova enota Centcom
Korintos11
29. 09. 2022 11.46
+12
Amerom pa ne uspe skregati Rusov in Kitajcev.
RedCoat
29. 09. 2022 14.55
+1
na samo da jim ne uspe, z vsakim dejanjem jih samo bolj zbližujejo