Tujina

Kitajski voditelj v Moskvi: Kitajska in Rusija sta dobri sosedi

Moskva, 20. 03. 2023 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.V., STA, D.J.
Komentarji
250

Kitajski voditelj Ši Džinping je začel tridnevni obisk v Moskvi pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Po napovedih se bosta pogovarjala o strateškem sodelovanju in poglobitvi partnerstva med Rusijo in Kitajsko. Tema pogovorov bo tudi vojna v Ukrajini, saj si Peking že dlje časa prizadeva za vlogo mirovnika v konfliktu. V luči obiska je ukrajinsko zunanje ministrstvo sporočilo, da od kitajskega predsednika pričakuje, da bo med obiskom v Moskvi uporabil svoj vpliv, ki ga ima pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, in si prizadeval za ustavitev vojne.

Kitajski voditelj Ši Džinping in ruski predsednik Vladimir Putin sta se sestala v Moskovskem kremlju. Kot poroča BBC, je bil njun današnji sestanek neformalen, jutri pa pričneta z uradnimi pogovori, ki jim bo sledila tudi novinarska konferenca. 

Putin je na srečanju Džinpingu povedal, da je s spoštovanjem pregledal kitajski mirovni načrt za rešitev konflikta v Ukrajini, in dodal, da bosta imela o njem še priložnost razpravljati. "Vem, da imate vi osebno in vaši kitajski prijatelji pošten in uravnotežen pogled na večino aktualnih mednarodnih vprašanj," je ruski predsednik povedal kitajskemu voditelju. Ob tem je dodal, da Rusija rahlo zavida hitremu razvoju Kitajske v zadnjih desetletjih. 

"V zadnjih letih je Kitajska naredila preboj v svojem razvoju. Svet je ob tem radoveden, mi pa Kitajski zavidamo," je povedal. 

Džinping in Putin sta z neformalnim sestankom pričela okoli 14.30.
Džinping in Putin sta z neformalnim sestankom pričela okoli 14.30. FOTO: AP

Džinping pa je Putinu čestital za močno vodenje. "Zahvaljujoč vašemu močnemu vodenju je Rusija v zadnjih letih naredila velik napredek pri doseganju blaginje v državi. Prepričan sem, da vas bodo ruski državljani močno podpirali pri prihodnjih prizadevanjih," je kitajski voditelj odgovoril ruskemu predsedniku. Ob tem je dodal, da bi njuni državi morali imeti tesne odnose. 

S formalnimi pogovori bosta voditelja pričela jutri.

Džinpinga je ob prihodu v Kremelj sprejel komandant Sergej Udovenko.
Džinpinga je ob prihodu v Kremelj sprejel komandant Sergej Udovenko. FOTO: AP

Po dopoldanskem pristanku v Moskvi je Ši Džinping podal izjavo za medije. "Kitajska in Rusija sta dobri sosedi in odgovorni partnerici," je dejal. Povedal je tudi, da je Kitajska skupaj z Rusijo pripravljena zaščititi svetovni red, ki temelji na mednarodnem pravu. Pričakuje, da bo njegov obisk spodbudil nov razvoj rusko-kitajskih odnosov in strateškega sodelovanja.

"Prepričan sem, da bo obisk ploden in bo dal nov zagon zdravemu in stabilnemu razvoju kitajsko-ruskih odnosov," je Ši dejal na moskovskem letališču Vnukovo. Po njegovih besedah je Kitajska pripravljena trdno stati ob strani Rusiji in se zavzemati za pravi multilateralizem in multipolarnost v svetu, ki bosta temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov.

Šija je na letališču pričakal podpredsednik ruske vlade Dmitrij Černišenko, skupaj pa sta nato pred častno stražo prisluhnila ruski in kitajski himni. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je obisk Šija označil za izjemno pomemben in med drugim izpostavil, da bosta predsednika v Moskvi razpravljala tudi o predlogih Pekinga za rešitev konflikta v Ukrajini.

"Tako ali drugače se bodo med pogajanji dotaknili vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem načrtu za Ukrajino, pri čemer bo Putin podal izčrpna pojasnila o ruskem stališču," je povedal Peskov. Putin se je sicer že pred obiskom zahvalil Šiju za objektivno in nepristransko stališče Pekinga do vojne v Ukrajini.

Prihod Džinpinga v Rusijo
Prihod Džinpinga v Rusijo FOTO: AP

"Rusko-kitajski odnosi še nikoli niso bili tako tesni kot sedaj. Naši državi se skupaj z enako mislečimi zavzemata za izgradnjo pravičnejšega večpolarnega svetovnega reda, ki bo temeljil na mednarodnem pravu in ne na kakršnih koli pravilih, ki služijo le interesom zlate milijarde," je za Ljudski dnevnik, glasilo kitajske komunistične partije, dejal Putin.

Podobne misli je pred obiskom izrazil tudi Ši. "Mednarodna skupnost zelo jasno vidi, da nobena država na svetu ni nadrejena vsem drugim," je dejal za časnik ruske vlade Ruska Gazeta.

Kitajska delegacija v Moskvi
Kitajska delegacija v Moskvi FOTO: AP

Ruski predsednik je ponovno obtožil ZDA, da skušajo omejiti Rusijo in Kitajsko, in se zahvalil Šiju za objektivno in nepristransko stališče Pekinga do vojne v Ukrajini. "Pri reševanju konflikta v Ukrajini je treba spoštovati cilje in načela Ustanovne listine Združenih narodov. Upoštevati je treba razumne pomisleke vseh držav na področju varnosti in podpreti vsa prizadevanja za rešitev ukrajinske krize," pa je poudaril Ši.

Iz Kremlja so v petek sporočili, da bosta voditelja razpravljala o poglobitvi izčrpnega partnerstva in strateškega sodelovanja med Rusijo in Kitajsko ter da bodo na srečanju podpisali pomembne dvostranske dokumente.

Ši Džinping in Vladimir Putin
Ši Džinping in Vladimir Putin FOTO: AP

"Moj prihodnji obisk v Rusiji bo pot prijateljstva, sodelovanja in miru," je zapisal Ši v izjavi, ki jo je objavila uradna tiskovna agencija Šinhua. "Razumen način za rešitev krize je mogoče najti, če vse strani sprejmejo vizijo skupne, celovite, sodelovalne in trajnostne varnosti," je še zapisano v izjavi, ki jo povzema AP.

Ši je dejal, da je namen njegovega potovanja v Rusijo okrepiti prijateljstvo med državama ter vseobsegajoče partnerstvo in strateško interakcijo v svetu, ki ga ogrožajo hegemonija, despotizem in ustrahovanje.

"Ni univerzalnega modela vladavine in ni svetovnega reda, v katerem bi imela odločilno besedo ena sama država," je pojasnil.

Vladimir Putin in Ši Džinping
Vladimir Putin in Ši Džinping FOTO: Profimedia

Po besedah Putinovega zunanjepolitičnega svetovalca Jurija Ušakova naj bi voditelja razpravljala tudi o vojaško-tehničnem sodelovanju, na pogovore je povabljen tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Ukrajina poziva Šija, naj prepriča Putina v ustavitev vojne

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je medtem danes sporočilo, da od kitajskega predsednika pričakuje, da bo med obiskom v Moskvi uporabil svoj vpliv, ki ga ima pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, in si prizadeval za ustavitev vojne. 

"Ukrajina pozorno spremlja obisk kitajskega predsednika v Rusiji. Pričakujemo, da bo Peking uporabil svoj vpliv na Moskvo in jo prepričal, da konča agresivno vojno proti Ukrajini," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Podobno so danes sporočile tudi britanske oblasti, ki menijo, da bi Ši moral odločneje podpreti kitajsko zavezo k spoštovanju ozemeljske celovitosti držav in od Rusije zahtevati, da konča vojno v Ukrajini.

"Upamo, da bo predsednik Ši izkoristil to priložnost in pritisnil na Putina, naj preneha bombardirati ukrajinska mesta, bolnišnice, šole in ustavi nekatera od teh grozodejstev, ki smo jim priča vsak dan," je dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Rishija Sunaka.

To je sicer prvi obisk Šija v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino. Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije. Ši in Putin sta pred napadom na Ukrajino februarja 2022 izjavila, da ju veže prijateljstvo brez meja, vendar se je Kitajska skušala prikazati kot nevtralna. 

Ši naj bi po napovedih kmalu opravil tudi pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, česar sicer v Pekingu niso potrdili, je pa tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva v petek dejal, da si Kitajska prizadeva za konstruktivno vlogo pri spodbujanju mirovnih pogovorov.

Ši, ki je pred kratkim prejel tretji mandat za vodenje države, je Rusijo nazadnje obiskal leta 2019. Voditelja sta se sicer srečala na lanski otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Pekingu in na septembrskem regionalnem varnostnem vrhu v Uzbekistanu. Do obiska prihaja le tri dni po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za Putinovo aretacijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sbštajerec
21. 03. 2023 12.23
+0
Zločincem namenjeno toliko medijskega prostora. Oba sta ista podleža, doma si naj pospravita ne pa da gledata čez plot in delita demokracijo okoli sama pa dosmrtne figure brez pameti.
zlo?o
21. 03. 2023 10.14
+1
PREVEČ ČASA IMAMO ZA SLEDILCE IN VOJNE DOBIČKARJE GDO DOBIVA VOJNE IN ZAKACO POMISLITE MALO PREDEN KEJ POVESTE
bojer
20. 03. 2023 21.30
-1
Menda se naj bi oba zavzemala za mednarodno pravo, človekove pravice, torej bi morali danes in ne jutri Rusi iz Ukrajine "spokati".
anatomija
20. 03. 2023 21.20
-1
Tudi Ukrajina in Rusija sta bili dobri sosedi , dokler ni Fašist iz Kremlja napadel sosednje države . Sedaj pa kitajec samo čaka , do Rusija propade in si bo brez težav prilasti velik de Azijske Rusije . Z veliko Rusijo b tako kot z Veliko Srbijo . Vedno manjša bo
marre
20. 03. 2023 20.34
-2
Gledam malo slike iz obiska ŠI Džinpija in vidim, kako na eni Putler na kolenih poljublja roko Kitajcu... Res žalostno kam prideš, zaradi svoje lastne neumnosti.. Toliko o tisti paroli kremeljskih propagandistov, da bodo Rusi vodilna sila v svetu... Meni je jasno, da se moraš priklanjat gospodarju, ko te pride pogledat, ampak tako klečeplazenje in to še pred kamerami, je pa res samo usmiljenja vredno...
trgft
20. 03. 2023 21.04
+6
Vir, kje so te slike? Če je to res, je pol tako, kot se je Janša na Brdu klanjal von der laynovi..res usmiljenja vredno od velikega vodje.
trgft
20. 03. 2023 21.08
+3
Shisui
20. 03. 2023 20.05
+0
Lol če je kaj verjeti milbloggerjem je Putin zelo jezen Xi pa naveličan izgovorov.
Bolcn
20. 03. 2023 19.38
-2
Amer že stiska papo ouuu...
Slavko BabIč
20. 03. 2023 19.28
+3
indijancem v USA se zelo slabo piše....
Posteni
20. 03. 2023 19.32
-1
Slavisa nne bluzi...jaa. Americanom se pa res slabo pise..le zakaj ?!
Slavko BabIč
20. 03. 2023 19.27
-2
A nimate nobenega videa o njunem razgovoru, da vrtite parol stavke na fotko! Ali pa ne smete zavrteti videa zaradi londonske cenzure? sam vprašam zaradi prjatlja!
Urška iz Ugande
20. 03. 2023 19.08
-5
Blagoslov za zahod bi bil, da začne Kitajska pomagat Rusiji z orožjem. Potem pa nabit iste sankcije kot Rusiji. Preseliti vse tovarne nazaj na zahod. Nacionalizirati vse kaj so Kitajci nabavili na zahodu in postaviti železno ograjo na vzhodu Evrope. Kitajci niso sposobni proizvesti dovolj hrane za svoje potrebe. Največ hrane uvozijo ravno iz Amerike. Tudi Ukrajina jim uvozi veliko hrane.
Stauffenberg
20. 03. 2023 19.18
-3
Slavko BabIč
20. 03. 2023 19.27
-3
Grunf TNT
20. 03. 2023 18.44
+0
Zdržiti se, narediti BRIKS močnim in postaviti UN na novo, vendar ne v New Yorku, ker jenkiji niso sposobni voditi UN brez misli, da so oni glavni na svetu. Bili so, ko so bombardirali male, sedaj pa imajo polne hlače in na vse možne načine podaljšujejo vojno v Ukrajini, kjer se ubogi ukrainci borijo za njih...
Posteni
20. 03. 2023 19.33
-5
Dejte se zbudit iz vasih rusofilskih zgodbic.. Americani se tresejo..to bo to ja..
Rains
20. 03. 2023 20.00
+1
Pa kaj ti misliš da bi bilo brez ZDA kaj drugače? Bi se pa kdo drug postavil za svetovnega "šefa", slej ko prej. Verjetno kar Kitajci.
Stauffenberg
20. 03. 2023 20.09
+1
Rains-američani tiskajo denar brez pokritja, ga posojajo revnim, ti ga ne morejo vračati in so v odvisnosti od prvega hegemona sveta. (med te spadamo tudi mi). 800+ vojaških baz po celem svetu v 160 državah pove vse o njih in tvoji zastavi. Na nekaterih točkah se jim lomi, lažji cilj jim je Rusija in preko nje glavni to je Kitajska. Če pride do popolne zatemnitve tega sveta se ve kdo bo za to kriv. Nam preti 7. izumrtje in ti si lahko njihovo zastavo nekam vtakneš preden bo ugasnila luč.
No1.
20. 03. 2023 18.04
+12
Dobro da malo kitajec podpre rusijo, da nebo amerikanec tolko lajal... 😁
nikhrast
20. 03. 2023 17.52
-17
Malo hinavsko vse skupaj, vem kako ponižujoče gleda Xi na Putina. Xi ve da je Putin ekonomski revež, ponuja samo naravne resurse, drugega pa nam ne more ponuditi.
Stauffenberg
20. 03. 2023 19.20
+7
Veš kaj si kitajski želijo od Rusov? Tehnologijo kindžala, zaradi katerega so letalonosilke vse potopljive v enem napadu, zato se ZDA boji te sprege, med drugim.
Misija1
21. 03. 2023 08.35
+1
Haha pa fantič, tale tvoj kindžal ni nič takšnega, kar ne bi imeli že ostali. Kitajci imajo že slabih 8 let svojo podobno raketo, ki leti tik nad vodno gladino. Američani pa prav tako. Ne sanjaj nekih super orožij posameznikov, tega ni.
UK1
20. 03. 2023 17.48
-15
2 bušmana in njihove fantazije....Riž in vodka.. blagostanje...BRUH....
Brkinjo
20. 03. 2023 19.52
+5
Boljse riz pa vodka,kot pa fajzer,korona pa metanje nasega denarja za ukrajino
AbcXyz1
20. 03. 2023 17.24
-17
Dva totalna psihopata, ki držita lasten narod na kratki vrvici in pod neverjetnim nadzorom. Super zavezništvo in Bog ne daj, da ti zmagajo v kaki večji vojni, te se slabo piše vsem ostalim režimom, če začnejo izvažati svoje ideje še drugam.
Bolcn
20. 03. 2023 19.42
+2
A to si preh zahodnih msm izvedel? Aja saj vzhodno plat so ti pa cenzuriral 🤣
AbcXyz1
20. 03. 2023 19.46
+1
Če sem proti tem še ne pomeni, da sem za zahod. V vsakem primeru gremo papa počasi
anatomija
20. 03. 2023 17.23
-15
Xi si je prišel ogledat katere province v Rusiji si bo prisvojil
reakcionar
20. 03. 2023 17.20
-19
Ugledni kitajski bivši diplomat, ki živi na Zahodu, je menda izjavil da ima informacije iz prve roke, da kitajsko vodstvo že resno premleva svoje opcije kako se losati Putina, preden jih s seboj potegne v drek do konca. Po besedah tega bivšega diplomata imajo številni člani KKP ter Xijevega kabinega resne rezerve okoli sodelovanja ter zavezništva z današnjo Rusijo, ki jo vodi Putin. Xi je danes pred kamerami Putinu v ksiht rekel da "uspešno vodi Rusijo", ter "da je njena prihodnost svetla kar se lahko občuti na vsakem koraku"......To je izrekel s komaj skritim nasmehom, pomešanim s čudno kombinacijo občutnega sakrazma ter ne-tako prikritega prezira do svojega (zdaj že skoraj bivšega) zaveznika, ki ga je (Xija) zdaj spravil na rob gnojnice v katero se lahko zvrne vsak trenutek. Po mnenju tega uglednega diplomata bo slej ko preh napočil čas ko bo Rusija tako oslabela, da bo Kitajska enostavno "kupila" ruske kadre iz vojske, ekonomije, itd. in v roku par let povsem brez vojne že praktično vladala prostranstvu Evrazije vse do Uralov. To je tudi glavni interes, ruski resursi, nima veze če Rusija obstaja ali če ne. V tem kontekstu isti diplomat izraža sum da se Kitajci že dogovarjajo z Američani da jim v prihodnosti priznajo oblast do Urala v zameno da Kitajci takorekoč ugasnejo Rusijo. Baje...
User416781
20. 03. 2023 17.59
+13
…ugledni diplomat, ki živi v tujini je pa kdo?
Dejan Kravanja
20. 03. 2023 18.04
+12
Hahhaha zihr na cnn al pa bbc prebrau 🤣🤣🤣
Slavko BabIč
20. 03. 2023 19.00
+9
Stauffenberg
20. 03. 2023 19.23
+4
Vsakdo lahko piše neumnosti tu gor in takih ne brišejo, saj so na začrtani paradigmi.
bohinj je zakon
20. 03. 2023 17.11
+9
Od druge sv. vojne zahod in Nato so razbijali po svetu kjer koli se jim je zahotelo. Dobro je za svet, da Nato ima na drugi strani zvezo, ki se jim je zmožna vojaško zoperstaviti (Rusija, Kitajska in še kdo), Tako, da - 3 svetovne vojne ne bo. Lahko spimo mirno.
somebody355
20. 03. 2023 17.17
+9
Hvala, da si potrdil, da ne bo 3.sv vojne. Zaupam in verjamem tvoji presoji. Miren spanec in lahko noč.
bohinj je zakon
20. 03. 2023 17.57
-3
Vesel sem pohvale. Še naprej se bom jaz in še kdo - trudili. Svoje ugotovitve slo javnosti ponujam brezplačno. Za razliko od "strokovnih" komentatorjev, ki nastope v medijih zaračunajo. Ne morem a da se ne spomnim nastopa Beblerja na eni tv, ko je po eni uri razlaganja zatrdil: vojne v Bosni ne bo, je preveč vpletenih. Pa je bilo krvavo.
Misija1
21. 03. 2023 08.36
+2
Bohinj, naučiti se moraš kaj pomeni sarkazem. To je bil namreč komentar nad teboj ;)
SLOVEN3
20. 03. 2023 16.51
E.Nigma
20. 03. 2023 16.43
+10
Ko bo Kitajc še pipico zaprl bo EU propadla.
User416781
20. 03. 2023 16.53
-2
…kakšno pipico? Kitajska je v celoti odvisna od izvoza?