Tujina

Kitajski zunanji minister pozval k stabilizaciji odnosov z ZDA

Peking, 08. 05. 2023 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
3

Kitajski zunanji minister Čin Gang se je srečal z ameriškim veleposlanikom Nicholasom Burnsom, pri čemer je v pogovorih dejal, da je "najpomembnejša prednostna naloga" stabilizacija odnosov med svetovnima velesilama. Čin je sicer odpotoval na večdnevno turnejo po Evropi.

Srečanje med Čin Gangom in veleposlanikom ZDA Nicholasom Burnsom v Pekingu je bilo eno od srečanj na najvišji ravni med Kitajsko in ZDA, odkar je Washington v začetku februarja nad ameriškim ozemljem sestrelil domnevni kitajski vohunski balon. Zaradi tega incidenta je ameriški državni sekretar Antony Blinken takrat nenadoma odpovedal načrtovano potovanje na Kitajsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju kitajskih državnih medijev je Čin danes dejal Burnsu, da je "najpomembnejša prednostna naloga stabilizirati odnose med državama, se izogniti negativni spirali in preprečiti morebitne incidente med Kitajsko in ZDA".

"To bi moralo biti osnovno soglasje med državama in temeljna linija, ki jo je treba upoštevati pri odnosih med državami, zlasti pri odnosih med dvema tako velikima državama," je še dodal kitajski zunanji minister.

Čin je Burnsu dejal tudi, da so odnosi med Kitajsko in ZDA "zelo pomembni", vendar je "vrsta napačnih besed in dejanj ameriške strani" ogrozila njihov napredek, odkar se je kitajski predsednik Ši Džinping novembra lani na Baliju srečal z ameriškim kolegom Joejem Bidnom.

Kitajski zunanji minister se je sicer danes podal na pot v Evropo, kjer se bo v sklopu večdnevne turneje srečal z nemško kolegico Annaleno Baerbock in francosko zunanjo ministrico Catherine Colonna, nato pa bo obiskal še Norveško.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4556
08. 05. 2023 21.57
-1
Končno ena pozitivna novica za normalizacijo svetovnega reda -Rusi pa se naj spametujejo.
SlepiSlovenc
08. 05. 2023 21.27
+1
V Sloveniji se še kar pleše, zato to ni tukaj pomembno.
puspan
08. 05. 2023 20.46
+3
Upam in srčno si želim, da bi Rusi to enkrat za vselej razumeli.