Tujina

Po pokolu v Beogradu: srce prekrilo zločinčev obraz

Beograd, 08. 05. 2023 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grafitu Ratka Mladića na Njegoševi ulici v Beogradu, ki so ga Beograjčani večkrat poskušali odstraniti, a so jim desničarji to preprečili, saj obsojeni vojni zločinec za mnoge Srbe še vedno velja za heroja, so očitno šteti dnevi. Pred grafitom, ki je naslikan le 200 metrov od šole, na kateri je pred dnevi sejal smrt 13-letnik, so se zbrali meščani in čez Mladićev obraz narisali veliko rdeče srce.

V predelu Beograda, kjer se je v sredo zgodil strelski pokol v osnovni šoli Vladislav Ribnikar, je precej znan grafit vojnega zločinca in na haaškem sodišču obsojenega generala Ratka Mladića, ki že vrsto let razburja. Medtem ko so nekateri stanovalci tega predela mesta poskušali doseči, da  se grafit zločinca odstrani, so se vedno našli tudi ti, ki so vztrajali, da je grafitu na Njegoševi ulici mesto. Namreč, skrajni desničarji so večkrat napadli tiste, ki so poskušali grafit odstraniti, kot poroča portal Danas, pa naj bi skupina mladostnikov poslikavo Mladića po poskusih odstranitve dnevno stražila.

Grafit Ratka Mladića na Njegoševi ulici v Beogradu.
Grafit Ratka Mladića na Njegoševi ulici v Beogradu. FOTO: AP

Grafit leži zgolj 200 metrov od šole, kjer je 13-letnik v sredo ubil osem otrok in varnostnika. 

Ljubezen nad sovraštvom

Očitno je po hudi preizkušnji, s katero so bili minuli teden soočeni Beograjčani, vendarle nastopil čas za spremembe. Danes je namreč obraz Ratka Mladića prekrilo rdeče srce. Beograjčani, ki so se zbrali ob grafitu, so dejali, da so se odločili, da bodo ta del mesta očistili, saj menijo, da mora grafit takoj stran. "Danes se je začelo čiščenje Srbije, od vojnih zločincev in od sovražnega govora," je sporočila skupina meščanov, ki je na grafit narisala rdeče srce in si prizadeva, da bi Mladićev grafit vendarle odstranili.

Mladić v Haagu prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi genocidov, ki jih je zagrešil med vojno v BiH. Za mnoge Srbe kljub obsodbi in zločinom, ki jih je orkestriral, ostaja heroj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja