Tujina

Koalo na avstralski vzhodni obali uvrstili na seznam ogroženih vrst

Melbourne, 13. 02. 2022 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Potem ko je število koal zaradi poseganja v njihov habitat in hudih gozdnih požarov, ki so pustošili po celini in še dodatno skrčili njihov življenjski prostor, močno upadlo, je avstralska vlada koale zdaj tudi uradno uvrstila na seznam ogroženih vrst.

Avstralska ministrica za okolje Sussan Ley je sprejela priporočilo znanstvenega odbora za ogrožene vrste, da bi morali populacije koal v Queenslandu, Novem Južnem Walesu in na območju glavnega mesta bolje zaščititi. Njihova uvrstitev na seznam ogroženih vrst kaže na to, v kakšni stiski so se znašli ti avstralski vrečarji.

Ob tem je Leyeva napovedala, da bodo poleg uvrstitve koale med ogrožene vrste poskrbeli tudi za sprejetje dolgo pričakovanega nacionalnega načrta za okrevanje koal. "Do odločitve so pripeljali vpliv dolgotrajne suše, ki so ji sledili poletni gozdni požari, pa vplivi bolezni, urbanizacije in izgube habitata v zadnjih dvajsetih letih," je razložila. "Gre za šokantno hiter upad za eno najbolj ikoničnih živali na svetu. Status ogrožene vrste je mračna, a pomembna odločitev," dejala ministrica in dodala, da jo lahko še vedno rešimo. "Potrebujemo močnejše zakone in spodbude lastnikov zemljišč, da zaščitimo njihove gozdne domove."

Koala
Koala FOTO: Shutterstock

Odkar so jo leta 2012 uvrstili med ranljive vrste, avstralskim vladam še ni uspelo izboljšati njihove populacije, poroča The Guardian. Januarja je Morrisonova vlada sicer napovedala več kot 43 milijonov evrov (50 milijonov dolarjev) pomoči za to živalsko vrsto, kar so okoljske skupine pozdravile, vendar pa so ob tem poudarili, da je to le "kapljica v morje", če se ob tem ne odpravi tudi temeljnih vzrokov za upad populacije te vrste.

Okoljske skupine že dolgo opozarjajo, da je treba izboljšati stanje koal. Za njihovo uvrstitev na seznam ogroženih vrst so jih nominirale že tri organizacije – Humane Society International (HSI), WWF-Australia in Mednarodni sklad za dobro počutje živali. "V le desetletju se je koala na avstralski vzhodni obali uvrstila na ta seznam," je dejal Dermot O'Gorman, izvršni direktor WWF-Australia.

Leta 2020 je parlamentarna preiskava Novega Južnega Walesa pokazala, da bodo koale v Avstraliji izumrle do leta 2050, če vlada ne sprejme nujnih ukrepov za zaščito njenega habitata in za zamejitev upadanja populacije.

Uvrstitev na seznam ogroženih vrst bo zagotovila dodatno zaščito za koale, saj znižuje prag, pri katerem je treba razvoj po nacionalni zakonodaji oceniti glede na morebitne pomembne vplive na vrsto. Načrt za obnovo določa ključne grožnje koalam in ukrepe, potrebne za preprečitev njihovega izumrtja. Načrt je bil sicer opredeljen že zadnjih devet let, vendar pa ga nobena avstralska vlada ni razvila.

Tako je postal le eden od skoraj 200 načrtov za pomoč ogroženim vrstam in habitatov v Avstraliji, ki so zamudili rok. Kot kaže, je moralo priti do hudih poletnih gozdnih požarov, ki so spodbudili posvete o osnutku, končna različica pa je bila nato ministrstvu dostavljena konec preteklega leta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou