Tujina

Kolo je orodje svobode, vzemi ga na proteste

New York, 13. 06. 2020 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
109

Na vrhuncu ameriških protestov proti policijskemu nasilju in rasni neenakosti so v ameriških mestih kolesarske brigade usmerjale proteste ter postavljale barikade med njimi in policijo. Vloga koles v ameriški vstaji odraža širši trend, država avtomobilov doživlja kolesarski preporod.

Protestniki v ZDA so hitro ugotovili, da so kolesa uporabno orodje za soočanje s policijo.
Protestniki v ZDA so hitro ugotovili, da so kolesa uporabno orodje za soočanje s policijo. FOTO: AP

"Zgodaj (v protestih) smo se naučili, da lahko kolesarji prevzamejo ključno vlogo tako pri njihovem vodenju kot pri zagotavljanju varnosti. Ko ste spredaj, lahko zapremo ceste, ustvarimo razmik med nami in policisti ter se razgledujemo, kaj je pred nami," je Carlos Polanco, eden od organizatorjev newyorških protestov članom kolesarske brigade, pred dnevi pojasnjeval njihove zadolžitev. Čeprav so kolesarske enote nastale spontano, pa so se hitro oblikovala pravila za sodelovanje v njih.

Eno izmed njih je nenehna pozornost na početje policije. "Odprite oči in skušajte ugotoviti, kam se policija premika ali od kod prihaja. To pomaga zagotoviti varnost vseh, hkrati pa vemo, kaj se dogaja pred nami, preden pridemo do tja," je Polanco opisal izvidniške naloge. Zaščitniška je težja. "Kolo uporabite kot pregrado. Postavite ga med vas in policista, z njim ustvarite razmik in prepreko. Zaupajte drugim okoli vas in se držite drug drugega. V številčnosti je vedno moč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Steve Mazzucchi, eden od urednikov kolesarskega portala Gear Patrol, je na razburkane ulice New Yorka seveda odhajal s kolesom. Polanco ga je na enem od njih rekrutiral v kolesarsko brigado. "Lahko postane precej napeto, ko s kolesom ščitiš protestnike pred gručo policistov, ki vihtijo pendreke. A je početje, ki ti hkrati daje moč in te zadovoljuje ter spreminja stvari," je Mazzucchi opisal izkušnjo protestiranja s kolesom. "Verjemite mi, malo je takšnih občutkov, kot je s kolesom biti del nečesa tako pomembnejšega, kot si sam."

Toda kolesarskih brigad se niso domislili le protestniki. Policisti na kolesih so postali mobilna platforma za izstreljevanje solzilnega plina, svetlobnih granat in po potrebi krotenja protestnikov s palicami. Tudi za njih so kolesa priročen ščit ali hitra barikada, še raje pa napadalno orožje, s katerim so treskali po množici. Zato je ameriški prodajalec koles Fuji ustavil prodajo koles policijam, ker so splet preplavili posnetki "uporabe koles na način, ki ni bil predviden in za katerega niso narejena". New York pa je dobil Skupino za strateški odziv, napol oklepno kolesarsko enoto za krotenje neredov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Renesansa kolesarjenja 

Na sotočju dveh kriz, ki pretresata ZDA, je kolo postalo nekakšen simbol svobode. Kolesarjenje je izvrsten način prevoza, ki v času pandemije ohranja razdaljo med ljudmi, hkrati pa se lahko hitro premikaš po mestu brez uporabe avtobusov ali podzemne železnice. Pandemični kolesarski razcvet se po podatkih Nacionalnega združenja uradnikov za mestni transport (NACTO) dogaja po številnih ameriških mestih. Tudi organizacija Eco-Counter, ki ponuja rešitve za preštevanje pešcev in kolesarjev, poroča, da se je število kolesarjev opazno povečalo po vsej Severni Ameriki. Najbolj navdušeno pedala poganjajo na ameriškem jugozahodu, njihovo število se je več kot podvojilo.

Zadovoljni so tudi v prodajalnah koles, saj je njihova zaloga cenejših modelov povsem skopnela. ZDA se soočajo s hudim pomanjkanjem dvokoles, saj zaradi prekinjenih dobavnih verig ta prepočasi prihajajo v državo in prodajalci ne morejo nahraniti nenadne lakote po njih. "Nikoli še nisem videl česa niti približno podobnega," se je Ryan Zagata, predsednik podjetja Ryan Zagata v New York Timesu čudil šestkrat višji prodaji v primerjavi z lanskim letom. Newyorška komisarka za transport Polly Trottenberg meni, da ne gre le za začasen trend, "povsem prepričani smo, da bomo tudi v prihodnjih mesecih priča več prevozov s kolesi", je napovedala.

Kolo je že stoletje povezano s progresivnimi politikami.
Kolo je že stoletje povezano s progresivnimi politikami. FOTO:

Po besedah publicista Jodyja Rosena je kolo simbol svobode, "poceni, trajno, raznoliko, okreten majhen stroj, s katerim voznik švigne čez mesto skozi natlačen promet". Že od njegove iznajdbe je postal znak napredne politike, med prvimi večjimi kolesarskimi organizacijami so bili britanski socialistični klubi. Na prelomu v prejšnje stoletje so ga borke za enake pravice žensk videle kot totem modernosti in orodje množične mobilizacije. Nato so ga naravovarstveniki slavili kot lek za kult avtomobila, ki je dušil mesta in onesnaževal zrak. Manifest iz sedemdesetih ga označuje za "vmesnik med Vzhodom in Zahodom, stroj, ob katerem smo vsi bratje in sestre". Ob podnebnih spremembah je jezik čaščenja prerasel v besede o "najbolj plemeniti iznajdbi", je Rosen v New Yorkerju opisal amalgam progresivnih politik in kolesa.

Povezava med kolesi in protesti ima dolgo zgodovino, tako kot med avtoritarnimi režimi in napadi na kolesarje. Eno prvih dejanj Adolfa Hitlerja ob prevzemu oblasti v 1933 je bila prepoved kolesarskih združenj, ki so jih povezovali s protinacističnimi političnimi strankami. Rjavosrajčniki SA so odhajali na podeželje plenit kolesa, prakso pa so kasneje ponavljali nemški vojaki, ko so zasedli Dansko, Nizozemsko in Francijo. Kitajski protestniki za demokracijo so 1989 s kolesi drveli na trg nebeškega miru, ko so tanki poteptali upanje, da bo rdeča trdnjava svobodno zadihala, so za njimi ostali sploščeni okvirji in kolesa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriška vstaja se je v zadnjih dneh nekoliko unesla, v New Yorku je konec policijske ure proslavilo več kot tisoč kolesarjev. Na solidarnostni vožnji od Brooklyna do Manhattna so z vzklikanjem gesel in hrupom zvoncev kazali, da se zahteve ne bodo unesle. In da velika ameriška mesta postajajo nekoliko bolj podobna evropskim z novo ljubeznijo do dveh koles.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mačo123
13. 06. 2020 20.56
+7
Verjetno bo sedaj kolesaril tudi Malalan.Toliko je verjetno zaslužil,da bo kupil kolo.Ko na protestih pogledaš obraze kmalu ugotoviš kdo protestira.Nevladniki,brezposelni lenuhi in kulturniki ki so in še žrejo iz državnega koritain razni Zlatkoti,ki poleg otrok še v življenju ni naredil nič.Ko ga vidim me prime da grem na veliko potrebo.(srat)
orcus
13. 06. 2020 20.04
+6
Preleni so da bi sli peš
Dark Knight
13. 06. 2020 20.04
+4
Saj za kaj več kot kolo itak nimajo :)
Maks Novak
13. 06. 2020 19.18
+8
Sedaj se lepo vidi ,kako pogumni so protestniki AWWWW,BOLI ,AWWW BOLI,kako bi šele tulili če bi občutili pendrek čez hrbet,najbolše če nosijo transparente AWWW,AWWWWW,MAMICA BOLI.
polanc1
13. 06. 2020 18.04
+9
bil sem zraven pri dveh porodih, pa moram reči, da je moja žena 100x več "dedca" napram tisti cvileči punčkici včeraj v lj... Awwwwww ... awwwww! 🤣
jastreb13
13. 06. 2020 17.13
+11
Kolo ni več simbol za zdravje "vsi na kolo za zdravo telo" Kolo je po novem simbol postopačev, lenuhov, delomrznežev in parazitov državnega proračuna.
enakatalena
13. 06. 2020 17.38
-6
Blagor ubogim na duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo. Blagor ti, jastreb.
Ultra bass
13. 06. 2020 16.05
+13
"Levi zokistanci so se naužili privilegijev pa se jim je toliko sfuzlalo da, so se spravili na bicikle sedaj celo z antifa pešadijo.
Ultra bass
13. 06. 2020 16.19
+19
Vsi pošteni državljani se čudijo od kod jim toliko energije, če pa so tako ubogi pod nekim imaginarnim fašizmom pa še protestirajo lahko do mile volje ? Kakor vidimo mi njih izven zokistana niso nobeni shirani, trpeči reveži v cotah ravno nasprotno..ni, da ni. Proti čemu oni pravzaprav zganjajo takšen cirkus ?
nikhrast
13. 06. 2020 16.01
+10
Reklama za prodajo koles. Nobenega protestiranjem na kolesih ne vidim, vsaj tu v Kanadi, vidim pa da je kolesarjenje vedno bolj popularno, še zdaj v cajtu koronavirusa so bile bicycle shops odprte.
Ultra bass
13. 06. 2020 15.28
+9
Kdor po levuharsko ne biciklira ta ni Butalc.
Maks Novak
13. 06. 2020 14.46
+27
Koroška 0000000000 biciklistov zato ne nabijat gospodje novinarji ,da so bile demonstracije v več Slovenskih mestih,poserjemo se na te vaše demonstracije,ki v bistvo to niti niso ,ampak navadno razgrajaštvo.
Walter Pravicek
13. 06. 2020 14.43
+16
So za picikl cirkus iskali tega akrobata-naj se javi na postaji policije v Mostah-bo sprejet!
jastreb13
13. 06. 2020 17.17
+6
A policija da bi si morala roke mazat s takimi pacienti...ti so za v umobolnico, tam je kader usposobljen za take izgubljene primerke.
Francet
13. 06. 2020 13.30
+10
js sm uzeu skiro sam sm se tok udaru u gležn
Walter Pravicek
13. 06. 2020 14.44
+2
Bolje bi bilo z balanco v organ-roke proč!
matej1111
13. 06. 2020 13.14
+28
Še pecikle so pokvarili. Zdaj niti ne upam več it na pecikl, ker imam občutek, da sem levi fašistek.
?ebula
13. 06. 2020 13.11
+12
Amerikanci posnemajo naše kolesarje!
RamzesII
13. 06. 2020 12.44
+9
V naslovu manjka 'in bega'.
Hayek
13. 06. 2020 12.39
+41
zbrisali ste mi komentar, ki je bil v skladu z vsemi pravili, vam pa očitno ni bil všeč. to delate pogosto, praviloma. po drugi strani dopuščate objavo najbolj nagnusnih hujskanj. vas je vsaj malo sram ali ste že celi čez to črto, na strani ZLA?
enakatalena
13. 06. 2020 13.47
+10
Moderator(ji) tega portala to počnejo ves čas, brez logike in razlage. Ko bi za lektoriranje pravopisnih napak porabili toliko energije, bi bili sestavki brezhibni. Tako pa bralcu s povprečnim znanjem slovenščine večkrat lahko postane slabo, saj nekateri pisci ne znajo uporabljati niti rodilnika.Moderator(ji) tega portala to počnejo ves čas, brez logike in razlage. Ko bi za lektoriranje pravopisnih napak porabili toliko energije, bi bili sestavki brezhibni. Tako pa bralcu s povprečnim znanjem slovenščine večkrat lahko postane slabo, saj nekateri pisci ne znajo uporabljati niti rodilnika.
Walter Pravicek
13. 06. 2020 14.45
-1
Kaj se sikiraš,meni tudi brišejo,gliha vkup štriha cali:bojimo se,kaj če bo Janša vladal do smrti?Nekdo mora z državnimi častmi pokopati Petriča!
enakatalena
13. 06. 2020 17.40
+1
Marko_13
13. 06. 2020 12.21
+41
Prvi, ki so ustanovili kolesarske brigade so bili SA, oboroženo krilo nemške nacional-socialistične stranke pod vodstvom Ernsta Röhma, predhodnica poznejšnje waffen SS😉
Walter Pravicek
13. 06. 2020 14.47
+2
RES JE,ODLIČNO,SEDI!KDO NI BIL KULAK JE DOBO PICIKL,ŠTAJER,MOČAN,OSTALI PA PEŠ!
Kolani
13. 06. 2020 12.18
+38
Ne zastopim ta folk. Ko smo živeli v socializmu, so vsi želeli kapitalizem. Zdaj bi pa vsi spet socializem. Kak si vi sploh želite?
crazy but true
13. 06. 2020 12.25
+48
Levi hocejo socializem zase, kapitalizem pa za davkoplacevalce, ki jih bodo ziveli...
Hayek
13. 06. 2020 12.35
+19
tako kot sta rekla. res je pa da si ne želimo vsi, samo razvajena leva elita in njihovi podrepniki.
Walter Pravicek
13. 06. 2020 14.51
+8
TOČNO,TO BI HOTELA STRANKA LEVICA Z ONIM ŠKOFJELOČANOM KORDIŠ MIHECOM Z BOLEZNIJO TOURETTOV SINDROM!!IN ON NE UBOGA MESCA,NE DA POL PLAČE ZA STRANKO!čitaj Wikipedija,lažne življenjepise politikov!
Gorazd Petek
13. 06. 2020 12.12
+18
Dol z picikl levimi fašisti in jih dat prisilno delat da popraviji pod nadzorom kar so uničili.
Maxx365
13. 06. 2020 12.20
-19
trobilo janšistično, a nimaš kaj bolj pametnega za počet kot cele dneve tu gor neumnosti trolat
Infraping
13. 06. 2020 12.01
+6
sramuj se, če si mentalno-fizični hlod
Francet
13. 06. 2020 13.47
+4
flojdi
13. 06. 2020 18.40
. tale : " hlod" mi je pa dal za mislit. ampak moram še enmal