Tujina

Čigav interes stoji za nedavnimi analizami inštituta IFIMES?

Ljubljana/Zagreb/Beograd, 01. 06. 2020 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
28

Nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić in zadnji minister za zunanje zadeve SFRJ Budimir Lončar sta se distancirala od nedavno objavljenih analiz Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES). Častna člana inštituta namreč ostro zavračata "nepreverjena dejstva in neutemeljene trditve in zaključke", ki se nanašajo predvsem na analizo razmer v Srbiji in Črni gori.

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), ki ima sedež v Ljubljani, objavlja analize dogajanja na Bližnjem vzhodu in Balkanu. Inštitut, ki ga vodi doc. dr. Zijad Bećirović, ima tudi poseben posvetovalni status pri Ekonomsko-socialnem svetu OZN od leta 2018. Čeprav z inštitutom sodeluje nekaj vidnejših posameznikov in organizacij, pa je bil že v preteklosti deležen številnih kritik in obtožb. Tako je denimo koprska občina od IFIMES kupila šest študij v vrednosti 69.000 evrov, prav vse pa naj bi vsebovale dobesedne prepise iz drugih virov, celo iz Wikipedije, je poročal spletni portal Pod črto. Bećirović naj bi bil po pisanju bosanskih medijev tudi tesno povezan z nekaterimi koruptivnimi posli v BiH in tudi z radikalnimi islamskimi krogi.

Inštitut s sedežem v Ljubljani je za svoje usluge, kot je razvidno iz podatkov, objavljenih v aplikaciji Erar, prejel več tisoč evrov sredstev s strani podjetij Eles ter Gen energija, pa tudi Darsa, Mestne občine Koper in Ljubljana ter ministrstva za obrambo in ministrstva za zunanje zadeve. 

Podatki o plačnikih, kjer je prejemnik Zavod IFIMES.
Podatki o plačnikih, kjer je prejemnik Zavod IFIMES. FOTO: Erar

Tokrat pa se inštitut sooča z notranjim nezadovoljstvom, saj sta zadnji študiji, ki analizirata politično stanje v Srbiji in Črni gori, močno razburili tako častnega predsednika Stjepana Mesića kot tudi rednega govorca na dogodkih, ki jih inštitut pripravlja, Budimirja Lončarja, sicer zadnjega šefa jugoslovanske diplomacije. V skupni izjavi za javnost sta namreč ostro obsodila vsebino zadnjih dveh analiz. V njih namreč IFIMES zavzema stališče blizu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, hkrati pa odgovornost za rastočo napetost na balkanskem polotoku pripisuje zavezništvu Prištine, Podgorice in Zagreba, ki da s pomočjo srbske opozicije in tujih obveščevalnih služb poskušajo destabilizirati Srbijo. Študija z naslovom 'Srbija – prizorišče konfrontacije obveščevalnih služb' (zaenkrat na voljo le v izvirniku) opozarja tudi na možnost izbruha nasilja v času predvolilne kampanje in parlamentarnih volitev, ki so napovedane za 21. junij. Ob vsem tem ni zanemarljiv tudi podatek, da je direktor inštituta še februarja obiskal srbskega predsednika in ga povabil k predavanju na inštitutu. 

Stjepan Mesić, nekdanji hrvaški predsednik in častni predsednik IFIMES.
Stjepan Mesić, nekdanji hrvaški predsednik in častni predsednik IFIMES. FOTO: Aljoša Kravanja

Lončar in Mesić sta preverjata verodostojnost analiz, saj da te temeljijo na nepreverjenih dejstvih, neutemeljenih trditvah in postavljajo dvomljive zaključke. "Obe 'analizi' sta primer enostranskega in tendencioznega interpretiranja dejstev z dodatkom neutemeljenih predpostavk, pa tudi neposrednih obtožb, bodisi na račun posameznih politikov bodisi na račun držav. Ne želiva se spuščati v špekuliranje o tem, komu tovrstna besedila koristijo, oziroma kakšen je namen njihove objave," sta zapisala Mesić in Lončar. 

Zijad Bećirović in Aleksandar Vućić
Zijad Bećirović in Aleksandar Vućić FOTO: IFIMES

Ob tem sta se zavzela, da institucija, ki si prizadeva, da bi bila sprejeta kot resna organizacija, ne bi smela v javnosti objavljati "mešanico dejstev, neutemeljenih zaključkov in trditev". Nekdanja vidnejša predstavnika jugoslovanske politike sta prepričana, da stanje v vseh državah Zahodnega Balkana oz. v državah jugovzhodne Evrope sicer terja objektivno in obsežno analizo, ki bo pripomogla k "promociji demokracije, boljšega medsebojnega razumevanja in sodelovanja, nikakor pa ne k udejanjanju interesov nekaterih skupin, bodisi domačih bodisi tujih." Kot sta zapisala, zadnji dve analizi nikakor nista pripomogli k promociji vrednot, ki jih častna člana Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije zagovarjata. 

"Če bi bila predhodno seznanjena z vsebino analiz, bi že takrat izrazila zadržanost glede njihove objave, sploh v takšni obliki. Tako nama preostane samo, da se od njih naknadno javno distancirava," sta še zapisala. 

Za odziv na Mesićevo in Lončarjevo izjavo smo se obrnili na IFIMES in njihovega direktorja. Prav tako smo jih povprašali glede obtožb, da za njihovimi raziskavami in analizami stojijo nekateri naročniki in politični akterji z Balkana.  Na odziv inštituta še čakamo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fejst pob?
01. 09. 2020 12.16
Precej teh inštitutov očitno postane orodje v rokah zainteresiranih posameznikov in skupin v ozadju, rezultati njihovih analiz pa nimajo stika z realnostjo. Če oseba na vrhu ni prava, je bolje tak inštitut zapreti, saj daje potvorjene informacije za denar državljanov.
Reeso
02. 06. 2020 09.04
IFIMES Zijada Bečirovića in Bojan Požar sta povezana preko Mirana Videtiča, reketaša, ki so ga celo zaposlili na ELESu, po večih letih trženja študij in oglasnega prostora za IFIMES in požarreport. Miran Videtič je podoben modus op izvajal na DARSu, zato so mnogi v preteklosti spraševali, če je tajni policijski sodelavec. Ni. Je odvisnik, narkoman, ki se najprej infiltrira v visoko družbo, pridobi podatke ali skrivnosti in jih zatem izsiljuje. Zadnja nagrada je služba na ELESu, kjer realno dela ne opravlja in ne hodi v službo. Po preiskovanju Videtiča bo jasna vsa jara kača IFIMESA.
Uporabnik113189
01. 06. 2020 21.19
+3
Citat "hkrati pa odgovornost za rastočo napetost na balkanskem polotoku pripisuje zavezništvu Prištine, Podgorice in Zagreba, ki da s pomočjo srbske opozicije in tujih obveščevalnih služb poskušajo destabilizirati Srbijo." Prepričan sem, da je Zijo kar zadel v polno. Česar pa si sicer ni upal napisati pa je to, da je Slovenija v popolnoma istih težavah kot Srbija. NČe si postavimo samo vprašanje v čigavem interesu je, da se je blatilo Melanijo Trump v naši državi.. V interesu slovencev prav gotovo ne. So pa gotovo zelo zainzteresirani hrvati pa še kdo, da sloveniji vzamejo diplomatsko moč in veter iz jader. Kdo je to počel pa tudi poznamo. Tudi v SDS so se strašno trudili za tuje interese. Na kratko, rezultate poznamo, od tega da imamo slovenko na vrhu najmočnejše velesile nimamo prav nobene koristi. V bistvu je nasprotno, kup težav se nam kar zbira, diplomacija iz ZDA podpira sedanjo vlado, mogoče jo je celo načrtovala in ta ne dela nič drugega kot uničuje ugled naše države. Na oblasti so največji primitivci kar jih imamo v državi..
Burtonnn
01. 06. 2020 20.19
+1
Kakšna pomembna inštitucija, ki ji predseduje neki zijad in jo objvi 24h.
1918
01. 06. 2020 19.46
+6
bosanski interes
murinar
01. 06. 2020 17.46
+20
hrvati so od nekdaj deleli zdraho na balkanu ,jo delajo in jo bojo ! So pač pokvarjeni ,zahrbtni ,lažnivi in ...
Antoniozmaj
01. 06. 2020 17.47
+14
Banion
01. 06. 2020 18.28
+14
Murinar ima prav, SDS si tega ne upa pavedati ker imajo papirčke ki bi ljubljenega vodjo močno oblatili
celjan2
01. 06. 2020 21.48
+1
slovenci pač nikol nismo bili v diplomaciji kaj prida, za razliko od Hrvatov in Srbov
Generacija56
01. 06. 2020 17.13
+20
Študija je bila kar dobro spisana. Če nekdo NATO zločincem, ki so razsuli Balkan, stopi na rep, pač zacvilijo... Danes pa vsak, ki bere še kaj drugega, kot državne medije v NATO hlapčevskih državicah, ve, da ima EU protisrbsko usmerjeno politiko IZKLJUČNO, ker prijateljuje z Rusijo in Kitajsko! Srbiji so za kazen celo UKRADLI Kosovo! Če pa seveda o tem kdo kaj realno napiše....
TheGreatRusia
01. 06. 2020 21.48
+3
POPOLNOMA ISTO MISLIM, SRBIJA PLAČUJE VISOKO CENO ZARADI NASPROTOVANJA OKUPACIJSKI SILI IN V VELIKI MERI ZAVRAČANJA ZAHODNEGA- NEPRAVIČNEGA TER PODLEGA SVETA....BREZ SKRBI, TEHTNICA SE POČASI A KONSTANTNO POMIKA NA NJIHOVO STRAN.
proofreader
01. 06. 2020 16.48
+33
Ampak to moraš res biti doktor, da znaš besedila iz Wikipedije prodati za 69.000 evrov. Marsikdo česa takega ne bi bil sposoben.
endva
01. 06. 2020 16.38
+22
Zijad??? Sem Mislu, da je spet kak slovenski akademik naredil zmedo. Kako je lahko Zijad sploh plačan s strani slovenske države? Polaga ploščice, vozi kamoion, peče burek???? NEEEE, on (tujec) govori, kaj je prav na Balkanu in v Sloveniji!!!
Prinašalec
01. 06. 2020 16.25
+11
A je še Stipe živ?
bikoborec69
01. 06. 2020 16.20
+9
Tudi na balkanu kot pri nas so še zmeraj v letu 45 ko komunisti, ustaši in četniki v prvih bojnih linijah.
TOX6
01. 06. 2020 16.15
+15
še en zavod za ukinit, balkanske študije terat na balkan!!!!!!!!!!!!!
RedCell
01. 06. 2020 16.08
+7
Budimir Lončar? Ta še živ? Upam, da pride kaj v Slovenijo...bi ga morali takoj zapreti še za agresijo leta 1991.
bohinj je zakon
01. 06. 2020 16.03
+5
Bećirović praviloma strelja v prazno.......tokrat je zadel tarčo, ko trdi, da omenjen države imajo skupno fronto zoper Srbijo. Srbija je pred 30 leti bila na kolenih. Zdaj ekonomsko hiti z največjim BDP na leto v Evropi, da se postavi na noge. In si želi politične stabilnosti doma in v okolju.
Schnitzel
01. 06. 2020 16.56
+5
Tudi jaz se strinjam, da je Zijo tokrat zadel.
reaf
01. 06. 2020 15.33
+45
Med najbolj problematičnimi državami na Balkanu sta zagotovo Rvačka in BIH!!!
elam
01. 06. 2020 15.55
-19
hirajem
01. 06. 2020 16.00
+33
Srbi niso problem. Problem je politika katero njihovi voditelji vodijo. Imeli so sijajnega Zorana Đinđica katerega so likvidirali zato ker je nosil spremembe in pot k novi Srbiji. Srbija bi danes z njim spadala med drzave EU obmocja
TheGreatRusia
01. 06. 2020 15.25
+37
GOSPOD MESIĆ BI BIL NAJBOLJ ZADOVOLJEN, KO BI SE VSE VRTELO OKROG NJEGOVEGA JADRANA, EVROPSKE HRVAŠKE IN AGRESIVNIH BARBAROV, SRBOV, TAKRAT BI BILO VSE OBJEKTIVNO, POŠTENO IN VREDNO DEBATE, BALKAN JE KOTEL, V TEM KOTLU SE VELIKO MEŠA, OBJEKTIVNO GLEDANO JE SRBIJA NAREDILA OGROMNO KORAKOV K SPRAVI, KI JIM ZAGREB NE SLEDI...
Uporabnik1937654
01. 06. 2020 15.33
+4
Uporabnik1937654
01. 06. 2020 15.42
-3
hirajem
01. 06. 2020 15.55
+0
Srbija naredila vlogromno korakov spravi????? Resno?????? Srbija koraka k spravi????? S kom???? In kdaj????? Zdaj se Crnogorce maltretirajo ker nimajo vec koga...vse ostale so ze zdavnaj. Mesajo se povsod in vsakomur so kot vegeta!!! Da ne govorimo da jim je predsednik najvecji laznjivec , hujskač in falsifikator v zgodovini ex yu prostora....Povej hitro na katerih drogah si da se jaz isto vzamem!
elam
01. 06. 2020 15.57
+8
Prvo mora srbija priznati kaj je storila v 90ih to bo bil prvi korak k spravi
TheGreatRusia
01. 06. 2020 21.49
+2