Tujina

Konec nadzora na meji s Hrvaško, pri sosedih bomo odslej plačevali z evri

Zagreb, 01. 01. 2023 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hrvaška je ob polnoči vstopila v schengensko območje, s čimer je odpravljen nadzor na meji s Slovenijo. Na Hrvaško bomo tako lahko po skoraj 32 letih spet potovali brez mejne kontrole. Vstop Hrvaške v schengen sta z dvigom zapornic na mejnem prehodu Obrežje in prižigom zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje, simbolično oznanila pristojna ministra Slovenije in Hrvaške, Sanja Ajanović Hovnik in Davor Božinović. Mejni prehod Jelšane pa so brez izkaznice že prečkali tudi kolesarji.

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se je namreč spremenil režim prehajanja meje med državama. Na kopenski meji se je prenehala izvajati mejna kontrola, preko mejnih prehodov je omogočen prost pretok prometa. Vsi potniki lahko mejo prestopijo kjer koli, še vedno pa morajo imeti s seboj veljavni osebni dokument.

Nadzor na letališčih bo Hrvaška za potnike, ki potujejo znotraj schengna, odpravila 26. marca, ob uveljavitvi poletnega letalskega voznega reda.

Dogodka na Obrežju se je poleg ministrice za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanje Ajanović Hovnik in hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića udeležil tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav.

Slovenska in hrvaška delegacija sta na postajah mejnih policij Obrežje in Bregana pozdravili policiste, ki se umikajo z mejnih prehodov.

"Nocoj slavimo nov dan, novo leto in novo Evropo s Hrvaško v schengnu. Ni več mej, ki so predolgo obstajale med nami in našimi sosedi /.../ Zaradi tega je današnje dejanje več kot zgolj ukinjanje mejnega nadzora. Gre za končno potrditev naše evropske identitete, za katero so se borile in jo tudi izborile generacije Hrvatov," je v izjavi za medije ob dogodku dejal Božinović.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski policisti bodo večinoma razporejeni v enote za izravnalne ukrepe, ki bodo delovale na območju celotne države, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu. Obe specializirani enoti za nadzor državne meje bosta še naprej opravljali policijske naloge na celotnem ozemlju Slovenije kot doslej, poseben poudarek pa bo na delovanju mobilnih policijskih enot, so pojasnili na MNZ.

Sprejem nove članice v schengensko območje, v katerem je zdaj 27 držav, bodo danes opoldne s srečanjem na Obrežju obeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, hrvaški premier Andrej Plenković in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Po tristranskem srečanju se bo Pirc Musarjeva sestala še z von der Leynovo, to pa bo njuno prvo srečanje, odkar je nova slovenska predsednica nastopila mandat. Ob tej priložnosti jo bo spremljala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, so sporočili iz urada predsednice.

Slovenija po 15 letih tako ne varuje več zunanje schengenske meje. Meja med Slovenijo in Hrvaško ter meja med Madžarsko in Hrvaško sta postali notranji schengenski meji, zunanja meja schengna pa je od danes meja med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro.

Zeleno luč za vstop Hrvaške v schengen so 8. decembra prižgali notranji ministri EU na zasedanju v Bruslju. Slovenija je vstop Hrvaške podprla kljub nerazrešenemu mejnemu vprašanju med državama, a je ob tem opozorila, da ne bo odstopila od uveljavitve arbitražne razsodbe.

Mejni prehod Jelšane brez izkaznice prečkali tudi kolesarji

Na mejnem prehodu Jelšane so vstop Hrvaške v schengensko območje proslavili s prihodom kolesarjev. Prvič po 30 letih jim ni bilo treba pokazati dokumentov, mejo pa so prečkali tudi na cestah skozi Lisac in Brezo, ki sta bili doslej zaprti. Dogodka so se udeležili predstavniki občin in turističnih organizacij z obeh strani meje.

Glavna organizatorka dogodka, direktorica turistične organizacije občine Matulji Marijana Kalčić, je povedala, da so se odločili zgodovinski dogodek obeležiti s prehodom kolesarjev, ker ti predstavljajo tako turiste kot tudi povezave med ljudmi.

Direktorica TIC Ilirska Bistrica Maja Uljan je dodala, da turistični organizaciji iz obeh občin že dolgo uspešno sodelujeta, vendar zdaj pričakujeta veliko "novih skupnih doživetij, novih turističnih produktov, saj je kolesarjenje in pohodništvo tukaj zelo priljubljeno in ta brezmejnost bo odprla široko paleto novih poti."

Na mejni prehod je prišel tudi direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ki je ocenil, da so mejne ovire, čeprav formalne, včasih oteževale odločitev za potovanje na Hrvaško. Kot je dejal, se seveda nadeja, da bo na Hrvaško prišlo še več slovenskih turistov, verjame pa tudi, da lahko turistične organizacije iz obeh držav sodelujejo, skupaj promovirajo Slovenijo in Hrvaško ter skozi nove projekte predstavijo nove razloge za prihod tujih gostov.

Župan Ilirske Bistrice Gregor Kovačič je opomnil, da je padec meje tudi priložnost za ureditev prometnih povezav, "ker vemo, da od severa Evrope do Dubrovnika manjka samo še 30 kilometrov hitre cestne povezave, ravno preko naše občine." Ocenil je, da bo občina Ilirska Bistrica zdaj na nek način postala zaledje Reke, ki ima pristanišče, zato vidijo priložnost za sodelovanje.

Prvi mož občine Matulji Vedran Kinkela je poudaril, da veliko prebivalcev te občine dela v Sloveniji in imajo tudi nepremičnine na obeh straneh meje. "Ta zemljišča so bila stoletja skupna, potem pa je nastala neka meja. Zemljišča in navade pa so ostali takšni, kot so." Izrazil je tudi pričakovanje, da bo zdaj izginila psihološka meja, ki je preprečevala še tesnejše sodelovanje občin Ilirska Bistrica in Matulji.

Uradna valuta na Hrvaškem od danes evro

Hrvaška je danes poleg pridružitve schengenskemu prostoru postala 20. članica evrskega območja. Plačevanje v kunah bo mogoče do vključno 14. januarja, od 15. januarja pa izključno v evrih. Hrvaška vlada in banke so v minulih dneh pozivale državljane, naj se oskrbijo z gotovino v evrih, saj do 15. januarja ne bodo delovali vsi bankomati.

Prva bosta evre na bankomatu dvignila finančni minister Marko Primorac in guverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić. Hrvaški premier Plenković pa bo na Trgu bana Jelačića v prestolnici odpeljal na kavo predsednico Evropske komisije ter račun poravnal s kovanci za evro.

Prva dva tedna bo na Hrvaškem veljal dvojni obtok, kar pomeni, da potrošniki za blago in storitve od danes lahko plačujejo s kunami ali evri, vračilo denarja pa je mogoče le v evrih. Po koncu tega obdobja bo evro postal edino uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem.

Zamenjava kun bo v Sloveniji možna v prvih mesecih prihodnjega leta, nato jo bo mogoče opraviti le še na Hrvaškem. Banke na Hrvaškem bodo kune za evre po fiksnem tečaju 7,53450 kune za en evro menjale še celotno leto 2023. Menjava bo možna tudi na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) in v poslovalnicah hrvaške pošte. Hrvaška centralna banka bo kovance menjala do konca leta 2025, bankovce pa brez omejitve.

Zaradi prilagoditve na izplačevanje gotovine v evrih na Hrvaškem do 15. januarja ne bodo ves čas delovali vsi bankomati. Prve tri mesece bodo bankomati sicer izdajali samo bankovce za 10 in 20 evrov, od aprila dalje pa tudi za 50 evrov. Bankovce za sto evrov bodo izdajali samo bankomati, za katere bodo v bankah ocenili, da je za to potreba.

Evropska centralna banka (ECB) je pozdravila Hrvaško kot novo članico območja evra. "Hrvaško pozdravljam v evrski družini in za mizo sveta ECB v Frankfurtu," je danes dejala predsednica centralne banke Christine Lagarde. "Hrvaška se je zelo trudila, da je postala 20. članica območja evra in uspelo ji je," je dodala. Po besedah predsednice ECB je evro privlačna valuta, ki članicam prinaša stabilnost.

Simbolično sta uvedbo nove nacionalne valute v silvestrski noči pospremila guverner hrvaške centralne banke Boris Vujčić in hrvaški finančni minister Marko Primorac z dvigom evrov na bankomatu ene od poslovnih bank v središču Zagreba. Z vstopom Hrvaške v območje evra bo Hrvatska narodna banka postala članica evrosistema.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
02. 01. 2023 12.04
+1
Dobra novica 👌👍
zmerni pesimist
02. 01. 2023 11.49
+1
Pozabili so napisat v srbščini pa turščini
zmerni pesimist
02. 01. 2023 11.46
+1
A iz Hrvaške v slo ali iz slo v cro
mackon08
02. 01. 2023 11.39
+2
Za dnevne migrante, ki hodijo v službe je to odlično.
mackon08
02. 01. 2023 12.09
-2
Castrum
02. 01. 2023 11.16
+1
Do vikendice pol ure hitreje. In to je vse kar pridobimo.....
zmerni pesimist
02. 01. 2023 11.06
+1
Za kako dolgo
oježeš
02. 01. 2023 10.42
+3
Nekaj se je treba zavedati. Če zgleda še tako lepo in dobro, je treba imeti uradno začrtane meje in to obdržati. Kajti kdo pa garantira da bo EU večna? In ko enkrat ne bo več (razprtije so vedno bolj v ospredju), bo pohlep po tujem ozemlju skokovito narasel. In kdor ne bo imel vrisanih mej, lahko pričakuje, da mu bo sosed, katerega žuli že ves čas tuje ozemlje, skočil po njem in si ga želel prisvojiti. Košček po košček. Zato je treba biti vedno dovolj pameten, da ne izgubiš svojega ampak točno veš kaj imaš in do kod seže.
GAYPROPAGANDA
02. 01. 2023 11.39
+3
To povej našim politikom! Levim in desnim! Imeli smo ase v rokah sedaj pa nič! Hrvati se ne bodo sedaj pogajali, kaj šele sprejeli AS!
OvcjiPastir
02. 01. 2023 10.20
+4
Že ko je bil shengen med slo in hr so Avstrijci varovali svojo mejo. Avstrijci nam ne bi zaupali niti čuvanja črede ovc kaj šele varovanja mej.
Blokiran Drugi Človek
02. 01. 2023 10.27
+1
Slabih 1000let smo bli njihovi sužnji... Oni nas ne bodo nikoli imeli za enakovredne ljudi...
Stoenka
02. 01. 2023 10.31
+1
Zdaj ,ko imamo našo svobodo in našo Mašo Kociper nas cenijo...
oježeš
02. 01. 2023 10.44
-2
Pametni Avstrijci. Svoje varujejo in se zavedajo, da jim bo to nekoč v prihodnosti koristilo. Najslabše je tam, kjer si delajo neke nerealne utvare, da smo s sosedi vedno bolj prijateljski.
WD40
02. 01. 2023 10.19
+3
darilo evropi ali hrvaški ?? to je za razmisliti !!!!
WD40
02. 01. 2023 10.13
+1
shengen je na avstrijski meji že vrsto let -------------- do tja sega balkan
WD40
02. 01. 2023 10.12
+3
ne bo dolgo veselja v sloveniji
oježeš
02. 01. 2023 10.47
-1
Veselijo se samo nekateri, ki bodo zdaj lahko nemoteno prišli na hrvaško morje.
lenuš?ek
02. 01. 2023 10.03
+1
Za višek policistov in carinikov pa smo na hitro ustvarili nova delovna mesta. Še dodaten eskadron polpismenih inšpektorjev FURS-a s pištolami za pasom.
Nikay
02. 01. 2023 09.46
+5
Na Avstrijski meji ni Šengena, Slovencem oni niso nikoli zaupali Hrvatom pa še manj.
Nikay
02. 01. 2023 09.50
+2
Sicer pa Migranti niso hodili na mejne prehode ampak po njivi, travnikih povsod ob spremljavi Slovenske policije ki je navdušeno gledala kako cele črede ngredo mimo njih.
brabusednet
02. 01. 2023 09.25
+5
To je dobro za turiste,ki hodijo na Hrvaško.Schengen pa ni dober za Slovenijo zaradi migrantov.Evro pa tudi za Hrvate zna bit problem,kar se visokih cen tiče.Čez kako leto se bo pokazalo,kaj je dobro in kaj slabo.Avstrijci znajo poostrit kontrolo na mejah saj tam Schengena že dolgo ni.Vedno tam nekdo stoji in kontrolira.Zame je Schengen to,ko se pelješ po cesti pa praktično ne veš,kdaj si prečkal mejo edino,če te tam tabla informira.
zmerni pesimist
02. 01. 2023 09.15
-1
Ta vlada si zabiva avtogol za avtogolom
kmkm
02. 01. 2023 10.06
+0
Prvo materin jezik potem kritiziranje nauči se osnove komunikacije, ker si daleč od tega!
oježeš
02. 01. 2023 10.54
-3
Gol nam je zabila že prehodna vlada, ker jo ni zanimalo nič drugega kot položaji na javnih funkcijah, bratenje z Orbanom, povzročanje medsebojnega sovraštva in primitivnega obtoževanja vseh, ki se jim niso klanjali. Sicer se taka komunikacija še nadaljuje, se je pa saj na javnih funkcijah sedanjih funkcionarjev prenehala. S tem pa se je prenehalo dajati državljanom v vednost, če nisi z nami, si naš sovražnik. Kar je za tako majhno državo, kot je Slovenija zelo slabo, če že ne pogubno. Na žalost smo pa še daleč od domoljubja, kot ga ima večina Hrvatov za svojo državo kljub težkim časom, ki so jim ga naredili tako kot pri nas, neodgovorni politiki.
Petur
02. 01. 2023 09.05
-2
niso ,nismo pa izpisali v arabščini da je ptosto.
zmerni pesimist
02. 01. 2023 08.44
-4
Slo brezjajčniki se vidi da politiko vodijo kikle
Korintos11
02. 01. 2023 08.57
+5
Zakaj ti ženske tako sovražiš, ti je tvoja ušla s sosedom?
kmkm
02. 01. 2023 10.08
+2
ženske navadno bežijo od takih brez jajčnikov, ki so močni samo na besedah vse ostalo pa dobri sosedi naredijo!
zmerni pesimist
02. 01. 2023 08.44
-6
Slo brezjajčniki se vidi da politiko vodijo kikle
Jožajoža
02. 01. 2023 08.35
+0
Nič novega.odprte meje so že bile v času naše juge
Pikapokapolonica
02. 01. 2023 08.19
+1
Gledam Sat1, ni povezano s člankom. Nekatere spremembe v novem letu. Škatla cigaret dražja za 10 centov, uvajajo pa Nemci enotno vozovnico za mestni promet za 49€. Najbolj zanimivo, poleg že prepovedanih barv za tatuje se prepove še rdeča in modra, torej ostane samo še črna. Ker druge vsebujejo škodljive kovine. 😉😊😁
Andree
02. 01. 2023 09.21
+1
Kar se tiče vozovnice je še vse skupaj v zraku. Je sedaj baje potrebno Bruselj vprašati za dovoljenje