Tujina

Konec 'plastike'? Plastika, ki se razgradi v letu dni, postaja zanimiva tudi za korporacije

Amsterdam, 18. 05. 2020 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemsko podjetje Avantium upa, da bodo s pomočjo Kickstarterja luč življenja ugledale njihove plastenke iz bioplastike, ki se lahko razgradijo v letu dni. Podjetje sta pri izdelavi sicer že podprla giganta Coca-Cola in Carlsberg. Podjetji bosta, če bo šlo vse po načrtih, v prodajo dali posebno linijo pijač v embalaži, narejeni iz 'rastlinske' plastike.

Plastika na osnovi obnovljivih virov – je plastika, ki se proizvaja iz obnovljivih (npr. celuloza, lignin, škrob,…) in ne fosilnih virov, pojasnjujejo na Kemijskem inštitutu.  Vsako leto se iz fosilnih goriv proizvede približno 300 milijonov ton plastike, kar pomembno prispeva k podnebni krizi. Večine se ne reciklira, mikroplastika v svetovnih oceanih in rekah povzroča okoljsko škodo. 

"Ta 'rastlinska'  plastika pa je zelo privlačna in trajnostna, saj se pri njeni izdelavi ne uporabljajo fosilna goriva, v naravi bi se razgradila veliko hitreje kot običajna plastika," poroča The Guardian. Avantijeva ’rastlinska’ plastika je zasnovana tako, da je primerna tudi za točenje gaziranih pijač. Podjetju je uspelo k sodelovanju pritegniti Coca-Colo in Carlsberg. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poskusi so pokazali, da se ta razgradi v enem letu, če jo pravilno odložimo na kompost, in v nekaj letih dlje, če jo pustimo v običajnih zunanjih pogojih.Na policah supermarketov bi se lahko te bioplastenke pojavile do leta 2023. Sprva bo podjetje vsako leto izdelali skromnih 5000 ton plastike iz odpadkov koruze, pšenice ali sladkorne pese. Avantium pa pričakuje, da se bo njegova proizvodnja povečala, ko se bo povpraševanje po obnovljivi plastiki povečalo. 

Katere so prednosti takšne plastike? 

Plastika iz obnovljivih virov ima več pomembni prednosti. Zmanjšuje porabo fosilnih virov in ogljični odtis (manjše emisije CO2). Če so biorazgradljivi, se dodatno zmanjša količina odpadkov, ki jih je potrebno odložiti na odlagališčih ali sežgati v sežigalnicah, s čimer se še dodatno zmanjša breme na okolje. So stroškovno konkurenčni in imajo isti spekter lastnosti in uporab kot plastika, pridobljena iz fosilnih virov, poudarjajo na Kemijskem inštitutu. 

Danes komercialne biorazgradljive plastike na odprtem trgu ponuja vedno več proizvajalcev. Čeprav je na voljo mnogo različnih materialov, le-ti večinoma sodijo v eno od naslednjih skupin: plastike na osnovi škroba, plastike na osnovi polimlečne kisline, plastike na osnovi polihidroksialkanoatov, plastike na osnovi alifatsko-aromatskih poliestrov, plastike na osnovi celuloze (celofan, itn.), plastike na osnovi lignina, so zapisali na Kemijskem inštitutu. 

Plastika
Plastika FOTO: Thinkstock

Ali znate ravnati z bioplastiko? Ne odlagamo je v rumeni zabojnik

Biorazgradljive plastike nikakor ne odlagamo v naravo, prav tako v naravo ne odlagamo kompostirne plastike. Res je, da se bosta tako biorazgradljiva plastika kot kompostirna plastika v naravi razgradili, kljub temu pa je zato potrebnega kar nekaj časa. Medtem v naravi prestavljata onesnaževalo, ki, tako kot ostali odpadki, predstavlja nevarnost za živali in kazi okolje. Eden izmed ključnih dejavnikov industrijskega kompostiranja je visoka temperatura, zato razgradnja v okolju (kopnem ali vodnem) traja precej dlje. 

Po končani rabi izdelek iz biorazgradljive plastike odložimo med organske odpadke (rjavi zabojniki). Pravilno ravnanje z biorazgradljivo plastiko je aerobna (kompostiranje) ali anaerobna (bioplin) razgradnja. Biorazgradljive plastike ne odlagamo v zabojnik za odpadno embalažo (rumeni zabojnik), saj zaradi drugačnih predelovalnih lastnosti lahko povzroča težave pri recikliranju preostalih, nebiorazgradljivih vrst plastike. Razpad biorazgradljive plastike poteka optimalno pod pogoji industrijske predelave organskih odpadkov. V naravi je ta postopek počasnejši, zato biorazgradljive plastike (prav tako kot nebiorazgradljive) ne odlagamo v okolje, poudarjajo na Kemijskem inštitutu. 

Bioplastika je še vedno plastika

"Plastika je eden izmed najhitreje rastočih onesnaževalcev na svetu. Trenutni načini oblikovanja, produkcije in porabe plastike niso niti trajnostno naravnani niti učinkoviti. Bolj obstojno naravnane alternative sicer že obstajajo - vendar "bioplastika" ni ena izmed njih. Boj proti onesnaževanju s plastiko se mora začeti pri samem viru onesnaževanja s preprečevanjem nastajanja, premišljenim oblikovanjem in bolj učinkovitim upravljanjem,"  pa opozarjajo Ekologi brez meja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devote
19. 05. 2020 09.22
+3
to ni nobena pozitivna novica. bioplastika pomeni pritisk na bioloske surovine, ki so proizvedene na ze tako preobremenjenih ekosistemih. bioplastika ob dejstvu, da na milijone otrok umira od lakote je svojevrsten kriminal zekenega lobija nad clovestvom. resitev je samo depolimerizacija oz izdelava goriv nazaj iz plastike ali visokotehnoloski sezig. vrecke iz koruznega skroba ob od lakote umirajocih ljudeh so pa res presezek v cloveski civiliziranosti.
jg57
19. 05. 2020 10.12
-2
torej, če bomo depolimerizirali plastiko bodo pa lačni siti. Prav razumem tvojo razlago?
devote
19. 05. 2020 11.02
+1
delno razumes. s tem , ko neka kolicina obstaja, je vecja verjetnost da se z njo razpolaga za karkoli, kot ce je ni. je bolj jasno?
modelx
19. 05. 2020 09.15
+15
zakaj moramo vedno gledati čez planke in hvaliti tuje???? kaj če bi kak naš novinar dvignil rit izpred računalnika in si šel pogledat kaj po sloveniji???? z bioplastiko se že dalj časa ukvarjajo in to uspešno v slovenj gradcu v ftpo!!!!!
AlexReal
19. 05. 2020 08.52
+10
Redka pozitivna novica. Upam samo, da ne bodo čez čas ugotovili, da proizvodnja take plastike prinese več negativnih elementov, kot pozitivnih.
janezpodre
19. 05. 2020 08.40
+12
Če bi kapital vlagali v raziskave s čim nadomestiti plastiko, namesto v nadaljni razvoj pametnih telefonov /mislim, da še bolj pametni, kot so sedanji, mulariji niso nujno potrebni/, bi vam bila narava hvaležna, kajti tudi vi ste del narave, butalci in če boste vztrajali, bo čez 50 let mularija sedela na kupih plastičnih smeti in se pogovarjala po kakšnih hologramskih mobijih.
User1908573
19. 05. 2020 09.13
-5
Ekstremno trdna logika. Kaj če bi še nehal razvijat novejše avtomobile, več kot 140 itak ne moreš it?
devote
19. 05. 2020 09.44
+3
džonborno
19. 05. 2020 08.26
+18
Izumljamo rešitev za odvrženo plastiko namesto PREPOVEDATI prodajo le te. V trgovine namestiti avtomate z pijačo, ki si jo vsak sam natoči v SVOJO embalažo - steklenico. Tako kot nam je postalo normalno, da si vsak sam postreže z sadjem. Včasih smo imeli stekleno povratno embalažo in je bilo vsem normalno, da greš v trgovino z prazno steklenico (in svojo torbo).
šoferkabusa
18. 05. 2020 21.20
+10
Naši so iznašli 8n začeli z izdelavo dizla iz plastike. V dveh letih naj nebi bilo več plastike v Sloveniji 8n bi obogateli na svetovni ravni. In potem vse tiho je bilo.
tavbix
18. 05. 2020 20.54
+65
Tako na hitro se lepo sliši, ampak v nobenem primeru tudi to ni neka trajna odrešitev, ker bo v tem šlo za izkoriščanje naravnih virov, ki pa ravno tako niso neskončni. Podobna zgodba je bila z biogorivom, ko se iz hrane izdeluje gorivo. Edina trajna rešitev je sprememba našega načina življenja in narava bo prej kot slej sama poskrbela za to.
followme
18. 05. 2020 21.44
+10