Tujina

Vse več mrtvih v Gazi, v bolnišnicah 'grozljivka'

Gaza, 01. 12. 2023 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.V., M.P.
Komentarji
0

Izraelska vojska je kmalu po izteku veljavnosti dogovora o prekinitvi ognja nadaljevala napade na palestinsko enklavo. Po poročanju tamkajšnjega ministrstva za zdravje naj bi od jutra na območju Gaze umrlo že 178 oseb. Izrael pa je sporočil, da naj bi Hamas začel obglavljati ujete talce. "Zdravstveni sistem na območju Gaze je bil že pred obnovitvijo napadov na kolenih, stanje v bolnišnicah pa katastrofalno in primerljivo z grozljivkami," je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Libanonska milica Hezbolah pa naj bi medtem po ponovnem spopadu v Gazi streljala na položaje izraelske vojske na drugi strani meje.

Dobre tri ure po prekinitvi premirja je število smrtnih žrtev izraelskih napadov v Gazi doseglo 54, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Do večera je bilo po podatkih ministrstva v izraelskih napadih ubitih že 178 oseb. "Večina je otrok in žensk," so sporočili z ministrstva, kjer dodajajo, da je bilo v napadih poškodovanih še 589 oseb. BBC teh številk sicer ni mogel neodvisno preveriti.

Kot poroča izraelska vojska, pa naj bi Hamas medtem začel obglavljati talce. Tako naj bi Hamas ubil 75-letnega Eliyahu Margalit, očeta medicinske sestre Nili Margalit, talke, ki so jo včeraj izpustili.Drugi pa naj bi bil moški, ki ga je Hamas ugrabil med glasbenim festivalom v Reimu 7. oktobra. 26-letni Guy Iluz je bil tonski inženir in basist v judovski skupini.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so zadeli več kot 200 "terorističnih ciljev", poročajo tuje tiskovne agencije. "V zadnjih nekaj urah so kopenske, zračne in pomorske sile napadle teroristične cilje na severu in jugu območja Gaze, tudi v mestih Han Junis in Rafa," je popoldan v sporočilu za javnost zapisala izraelska vojska. Dodala je, da so bila tarča napadov minirana območja, podzemni predori, izstrelitvene ploščadi in poveljniški centri Hamasa. Informacij po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

'Zdravstvene storitve na kolenih'

Izraelske sile na Han Junis na jugu Gaze mečejo letake, v katerih pozivajo civiliste, naj zapustijo območje in odidejo v mesto Rafa, ki pa je bilo davi prav tako tarča najmanj enega izraelskega napada, v katerem je bilo ubitih šest Palestincev, poroča katarska televizija Al Jazeera.

V kraj Han Junis so se zaradi kopenske ofenzive izraelskih sil v zadnjih tednih zatekli številni prebivalci s severa Gaze.

"Izjemno nas skrbi obnovitev nasilja," je novinarjem v javljanju iz Gaze dejal predstavnik WHO na palestinskih ozemljih Richard Peeperkorn. Zdravstveni sistem v Gazi je zaradi trenutnih sovražnosti že sicer ohromljen in ne more izgubiti dodatnih bolnišnic, je posvaril. Trenutno je po njegovih besedah 18 od 36 bolnišnic v Gazi minimalno do delno delujočih, tri glavne bolnišnice na severu pa le komaj delujejo.

Na jugu enklave je delno funkcionalnih 12 bolnišnic, a so te izjemno preobremenjene. Več od njih jih trenutno skrbi za dvakrat do trikrat toliko bolnikov, kot imajo postelj. Vse bolnišnice se spopadajo s pomanjkanjem zalog, goriva, hrane in celo vode, je dejal in dodal, da nujno potrebujejo trajen vir pomoči, če želijo zagotoviti njihovo delovanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Število bolnišničnih postelj po vsej Gazi je kljub ogromnemu povečanju potreb padlo s 3500 na 1562, potrebovali pa bi jih najmanj 5000, je še dejal Peeperkorn.

Še en visok predstavnik WHO Rob Holden je v javljanju opozoril, da so zdravstvene storitve na kolenih. Nedavno je s kolegi obiskal bolnišnico Al Ahli v mestu Gaza, ki trenutno kot edina na severu območja sprejema bolnike s travmatološkimi poškodbami. "Je kot v grozljivki," je dejal prek video povezave, medtem ko so v ozadju odmevale eksplozije. Bolniki z groznimi poškodbami ležijo kar na tleh, kjer čakajo na pomoč.

Na nujnost stalne oskrbe z medicinsko opremo in potrebščinami je opozorilo tudi zdravstveno ministrstvo v Gazi. "Zdravstvena pomoč, ki je med premirjem vstopila v Gazo, zadostuje le za en dan," je v izjavi sporočil tiskovni predstavnik Ašraf al Kudra in pozval k odprtju prehoda Rafa. Neimenovani viri so za AFP medtem pojasnili, da se pogovori o obnovitvi premirja pod pokroviteljstvom Katarja in Egipta nadaljujejo.

Izraelska vojska je davi ob najavi obnovitve operacij po izteku dogovora palestinsko gibanje Hamas obtožila za kršitev premirja z izstrelitvijo rakete v smeri juga Izraela. Da je Hamas prekršil določila dogovora, so danes sporočili tudi iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Kot poroča britanski BBC, je urad palestinsko oboroženo gibanje obtožil raketnega napada, prav tako pa naj Hamas ne bi pristal na nadaljnje izpuščanje talcev, zajetih med operacijo 7. oktobra.

Dogovor o začasnem premirju je bil v veljavi od minulega petka. V tem času je v Gazo prvič po začetku izraelskega obleganja vstopila večja količina humanitarne pomoči, zgodilo pa se je tudi sedem izmenjav talcev in zapornikov. Zadnjo takšno izmenjavo sta Hamas in Izrael izvedla sinoči, ko je bilo v zameno za 10 izraelskih talcev izpuščenih 30 palestinskih zapornikov.

Hezbolah strelja na izraelske sile

Libanonska milica Hezbolah je po ponovnem spopadu v Gazi streljala na položaje izraelske vojske na drugi strani meje, poroča BBC. Izraelske sile pravijo, da so vrnile ogenj in sestrelile zračni cilj, ki naj bi ga izstrelili iz Libanona.

Hezbolah, ki ga podpira Iran, pravi, da sta bili v mestu Houla na južni libanonski meji ubiti dve osebi. Pred enotedenskim premorom v spopadih v Gazi je bilo med pogostimi izmenjavami ognja med Hezbolahom in izraelskimi silami ubitih okoli sto ljudi, večinoma libanonskih borcev.

Hamas v Gazi je prav tako izstrelil rakete na Izrael in sprožil sirene pred napadom v več mestih v osrednjem Izraelu, poroča BBC.

Po navedbah katarske televizije Al Jazeera na severu potekajo spopadi med Hamasom in izraelsko vojsko. Izrael cilja tudi srednjo Gazo, kjer naj bi bilo ranjenih več civilistov. V odgovor na izraelske napade so pripadniki Hamasa in palestinskega Islamskega džihada sprožili raketni napad na kraje v južnem Izraelu. Kot navaja izraelski časnik Haaretz, je bila v napadih lažje ranjena ena ženska.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3