Tujina

Koronavirus okužil tudi prvega ameriškega kongresnika, 15 jih gre v izolacijo

Washington, 19. 03. 2020 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
17

Republikanski kongresnik s Floride Mario Diaz Balart je v sredo sporočil, da je okužen z novim koronavirusom, kar je nov odmeven mejnik širitve pandemije v ZDA. Do zdaj se je v izolacijo zaradi suma okužbe podalo najmanj 15 članov zveznega kongresa, okužbo pa so pred tem odkrili pri enem od uslužbencev.

Kongresnik s Floride Mario Diaz Balar
Kongresnik s Floride Mario Diaz Balar FOTO: AP

Karantene se je v sredo znebil kongresnik iz Severne Karoline Mark Meadows, ki se je že preselil na delo v Belo hišo kot novi vršilec dolžnosti šefa kabineta predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ostali pa nadaljujejo delo na velikem stimulacijskem paketu, vrednem več kot 916 milijard evrov.

Delo poteka sicer le v senatu, ki zaseda, predstavniški dom pa bo zasedal šele od prihodnjega torka. Senat je v sredo potrdil nekaj več kot 91 milijard evrov vreden paket za brezplačna testiranja, za bone za hrano, za zdravstvo revnih, za podporo brezposelnim in plačanim bolniškim dopustom za okužene in tiste, ki skrbijo zanje. Trump je predlog, ki ga je predstavniški dom potrdil že prej, v sredo podpisal.

V ZDA so do srede potrdili 7700 okužb s koronavirusom in 118 mrtvih, po državi pa se nadaljujejo prizadevanja proti širitvi.
V ZDA so do srede potrdili 7700 okužb s koronavirusom in 118 mrtvih, po državi pa se nadaljujejo prizadevanja proti širitvi. FOTO: AP

To je do zdaj drugi potrjeni finančni paket kongresa, ki je najprej v začetku meseca potrdil 7,6 milijarde evrov nujnih sredstev proti koronavirusu. Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je medtem v kongres poslala prošnjo za 40 milijard evrov za okrepitev zdravstvenega sistema za vojake in veterane.

Prav tako za proizvodnjo cepiva in zdravil, gradnjo 13 centrov za karanteno za migrante na južni meji, izboljšanje varnosti zveznih zgradb in 458 milijonov evrov železnici Amtrak zaradi izpada prihodkov. Trump prav tako odpravlja znižanje proračunskih sredstev za Center za nadzor nad boleznimi (CDC), ki jih je sam zahteval prejšnji mesec.

Senat je v sredo nadaljeval pripravo do zdaj največjega paketa pomoči, ki bo vreden več kot 916 milijard evrov. Njegova osnova je 471 milijard za denarno nakazilo vsakemu ameriškemu državljanu. Prvo nakazilo je predvideno 6. aprila, drugo pa sredi maja. Denar bodo dobili le državljani, delavci z dovoljenjem za delo in bivanje bodo ostali praznih žepov, višina vsote pa bo odvisna od velikosti družin in dohodka.

V tem paketu bo 45 milijard evrov pomoči letalski industriji, 275 milijard evrov zveznih jamstev za šest tednov plač zaposlenim v majhnih podjetjih, 137 milijard evrov za druga posojilna jamstva ob pričakovanju, da se posojila ne bodo odplačala in bodo v breme zveznega proračuna. Vsak kongresnik bo skušal paketu dodati še kaj, kar bo razveselilo njegove volivce.

V ZDA so vzpostavili mobilne centre za testiranje prebivalcev, a sprva večinoma testirajo le temperaturo.
V ZDA so vzpostavili mobilne centre za testiranje prebivalcev, a sprva večinoma testirajo le temperaturo. FOTO: AP

Stanje je resno, saj je finančni minister Steven Mnuchin dejal, da lahko brez pomoči pričakujejo 20-odstotno brezposelnost v ZDA, s čimer pa se Trump sicer ne strinja. Senat bo ustvaril svoj predlog, predstavniški dom svojega, potem bodo pogajanja in skupni predlog bo morda podpisan šele konec prihodnjega tedna. Pomoč zahteva tudi Nacionalno združenje lastnikov kinodvoran (Nato), ker je 150.000 zaposlenih ostalo brez dela.

Leta 2008 je vlada Georgea Busha mlajšega reševala bančno industrijo s 641 milijardami evrov proračunskih sredstev, ki so bila povrnjena z obrestmi, leta 2009 pa je vlada Baracka Obame skušala pomagati preostalemu gospodarstvu in posameznikom s 733 milijardami. Republikanci v kongresu več denarja niso dovolili in okrevanje po veliki finančni krizi se je zavleklo dlje, kot bi se z večjo stimulacijo.

V ZDA so do srede potrdili 7700 okužb s koronavirusom in 118 mrtvih, po državi pa se nadaljujejo prizadevanja proti širitvi. State Department je prenehal izdajati vizume na veleposlaništvih ali konzulatih v tujini za nedržavljane. Zvezna služba za priseljevanja in carine je sporočila, da se bo pri deportacijah osredotočila le na tiste nezakonite priseljence, ki so kriminalci ali predstavljajo nevarnost za družbo, druge pa bodo pustili pri miru.

Senat je v sredo potrdil nekaj več kot 91 milijard evrov vreden paket za brezplačna testiranja, za bone za hrano, za zdravstvo revnih, za podporo brezposelnim in plačanim bolniškim dopustom za okužene in tiste, ki skrbijo zanje.
Senat je v sredo potrdil nekaj več kot 91 milijard evrov vreden paket za brezplačna testiranja, za bone za hrano, za zdravstvo revnih, za podporo brezposelnim in plačanim bolniškim dopustom za okužene in tiste, ki skrbijo zanje. FOTO: AP

Najbolj drastičen ukrep pa je v sredo uvedlo okrožje Orange v Kaliforniji, ki zajema mesto Anaheim z okolico. Prepovedana so vsa javna in zasebna druženja ljudi zunaj kroga družine oziroma gospodinjstva. Obiski sosedov ali prijateljev so prepovedani razen v izjemnih primerih, ko gre za zdravstveno pomoč, dostavo hrane in nujne storitve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saknukdhwkfnnkj
19. 03. 2020 19.12
+1
Hmm, glede na to da je 99.9% ta virus maslo USA je prav čudno zakaj antivirusa že Trump ne lansira ven!?? Premalo umrlih mogoče....no bomo videli kaj se bo dogajalo naslednje dni po ameriki! Vrjemite da bo zdravilo kmalu na voljo!!!
aloalo
19. 03. 2020 19.04
+1
Za amerje mi je vseeno so preveč gorja naredili po svetu tkoda zaradi mene če vsi pocrkajo.
Drekachi24
19. 03. 2020 17.55
-1
V Texasu je baje kar nekaj oboroženih ropov. Pridejo na dom "razkuževat" in te oropajo. Ljudje na veliko kupujejo orožje. Nekateri ga niti ne znajo varno uporabljat. Izvedel danes od kolega, ki tam živi z družino.
Drekachi24
19. 03. 2020 17.52
-3
Kapitalizem + virus = socializem. Seveda začasni.
Infraping
19. 03. 2020 17.19
+2
Bog je končno začel obratovati. Njegov srd bo nepozaben.
nikhrast
19. 03. 2020 19.12
-1
Tako kot v srednjem veku. Pa kaj vse folk še verjame.
tron3
19. 03. 2020 14.56
+7
Logistika je v Ameriki čist odpovedala, prazne trgovine in kilometri potrošnikov, ker tam se najraje zapeljejo v trgovine, torej za pričakovati je, da se bodo že kmal če že ne dons začel strelat tudi za štruco kruha če bo potrebno.
RamzesII
19. 03. 2020 16.55
+4
Ali pa variante s črnega petka, pretepi, kraje drugim, ipd.
nikhrast
19. 03. 2020 19.14
-4
Na Floridi pa polne plaže univerze in kolidži imajo study week, mladina se požvižga na koronavirus.
Golobek
19. 03. 2020 14.24
+4
Potaknjeno 100% strani Trunfa
Farmojšter
19. 03. 2020 14.23
+7
Trump je s svojo kratko pametjo zapravil veliko časa, ker je zmanjševal resnost situacije, .... v Ameriki bo na koncu največje sranje 100%, še huje kot v Evropi.
RamzesII
19. 03. 2020 12.50
+1
"kar je nov odmeven mejnik širitve pandemije v ZDA" Kakšen nov odmeven mejnik? Ker je kongresnik, politik, ...
superjezek
19. 03. 2020 10.50
+10
Ne bom ščitil Janše ampak tukaj gor vas je ogromno ali pa ima oseba več imen, ki mečete Janši polena pod noge. Tudi mene je Janša z dosedanjimi ukrepi kar pošteno razočaral in samo upam, da se bo situacija izboljšala. Drugače pa mi potrebujemo politike z visokim znanjem vodenja podjetja in projektov različnih strok ker politik, ki ima dar govora oziroma po domače nakladanja ne more voditi državo! Takemu politiku je cilj le položaj in visoka plača. Potrebuje ogromno svetovalcev, ki so dodatni strošek državi in običajno so ti svetovalci tisti, ki so mu pripravljali kampanjo oziroma zavajanje ljudstva, da se je dokopal položaja pa tudi nekega drugega znanja nimajo.. Kakšne reference ima Tonin za delo obrambnega ministra? Je bil sploh v vojski se je kje uril v kakšnih strateških vojaških enotah po svetu? Zato pa je slovenija na podnu, ker vse kar je izposojanje denarja za visoke plače in pobiranje visokega davka prebivalcem slovenije.
Uporabnik1152447
19. 03. 2020 16.25
+1
Oh boh, spet nabijanje čez Janšo. Imeli smo 8 let "levih" vlad in če je Slovenija v tem času še vedno v podnu, to ni krivda vlade, ki je vstopila v krizo in zdaj vlada 5 dni.
brezcasni
19. 03. 2020 10.38
+10
kaj me boli za Američane..do nedavnega so se nam smejali skupaj z njihovim vodjem ..pomarančo oblečeno v obleko......naj rešujejo po svoje,naj tiskajo denar in se zavijajo vanj če jim paše,a naravo ne morejo nategnt...sicer pa naj vprašajo ta stare Židovske familije ki jim že 250 let krojijo življenje kako se rešit.....oni vodijo ves svet,oni znajo,oni vejo.....
hotchilipoper
19. 03. 2020 08.54
+10
Vse se vrača, vse se plača
Voluhar7
19. 03. 2020 08.09
+10
čudno če pa je samo gripa???!