Korona

WHO poziva k prepovedi prodaje živih divjih živali na tržnicah

Ljubljana, 13. 04. 2021 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
19

Število smrtnih žrtev zaradi epidemije je v Evropi preseglo črni mejnik. Zaradi covida je umrlo že več kot milijon Evropejcev. Svetovna zdravstvena organizacija medtem opozarja, da je treba ustaviti prodajo živih sesalcev in ostalih živali na tržnicah. S tem bi preprečili pojav novih bolezni. Nemška vlada pa se je v boju s tretjim valom epidemije novega koronavirusa odločila za uvedbo t. i. nujne zavore, ki ji bo omogočila sprejetje nujnih protikoronskih ukrepov, ki bodo obvezujoči v vseh zveznih deželah.

Število smrtnih žrtev zaradi epidemije je v Evropi preseglo črni mejnik. Umrlo je že več kot milijon Evropejcev, poroča The Guardian.  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem pozvala države, da prepovejo prodajo divjih živali na živilskih tržnicah. Gre za ukrep, ki bo preprečil razvoj novih bolezni, saj so bili prvi znani primeri bolezni covid-19 zaznani na eni izmed takšnih tradicionalnih 'mokrih' tržnic.  Tradicionalne tržnice, kjer prodajajo divje žive živali, predstavljajo posebno tveganje za prenos povzročiteljev bolezni tako na delavce kot na kupce.  

Ribja tržnica v Huananu
Ribja tržnica v Huananu FOTO: Profimedia

Kot so sporočili z WHO, razumejo, da tradicionalne tržnice sicer igrajo pomembno vlogo za preživetje skupnosti, a prepoved prodaje živih divjih živali bi lahko zaščitila javno zdravje.  Gre za ukrep, ki bo preprečil razvoj novih bolezni, saj so bili prvi znani primeri bolezni covid-19 zaznani na eni izmed takšnih tradicionalnih 'mokrih' tržnic.  Tradicionalne tržnice, kjer prodajajo žive živali, namreč predstavljajo posebno tveganje za prenos povzročiteljev bolezni tako na delavce kot na kupce. Tržnice, na katerih divje živali med drugim tudi koljejo in jim odstranjujejo drobovje, predstavljajo posebno tveganje za prenos patogenov na uslužbence in kupce, še navajajo smernice. Te tudi pozivajo vlade, naj zaprejo dele tržnic, ki prodajajo žive divje živali, razen v primeru "ustreznih ocen tveganja".

Nemška vlada naj bi podprla novo zakonodajo, ki bi omogočila nove ukrepe za boj proti novemu koronavirusu na nacionalni ravni.
Nemška vlada naj bi podprla novo zakonodajo, ki bi omogočila nove ukrepe za boj proti novemu koronavirusu na nacionalni ravni. FOTO: AP

WHO je zato glede tega v sodelovanju s Svetovno organizacijo za zdravje živali (OIE) in Programom združenih narodov za okolje (UNEP) sprejela določene smernice, ki so jih objavili danes. "Smernice pozivajo države, naj kot nujen ukrep ustavijo prodajo ujetih živih živali na tržnicah s hrano," je sporočila WHO.

Izpostavljajo, da so živali, zlasti divje, vir več kot 70 odstotkov vseh novih nalezljivih bolezni pri ljudeh, od katerih številne povzročajo novi virusi.
Največje tveganje za pojav novih bolezni predstavljajo divji sesalci, so poudarili.

Nemška vlada v boju proti koronavirusu pripravlja novo zakonodajo, ki so jo poimenovali 'zasilna zavora' 

Člani vladnega kabineta kanclerke Angele Merkel so danes po več urah burne razprave prižgali zeleno luč zakonskim spremembam, ki bodo zvezni vladi dale več pristojnosti, da v zveznih deželah uveljavi ukrepe, ki so nujni za zajezitev širjenja okužb. 

Gre za spremembe zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi, ki jih mora zdaj potrditi še bundestag. Vlada naj bi skušala parlamentarno potrditev doseči po hitrem postopku, a kdaj točno bi ji to lahko uspelo, zaenkrat ni jasno.

Če bo potrjena, bo ta "zvezna nujna zavora" v bistvu pomenila, da bo vsaka regija v vsaki nemški zvezni deželi, kjer bo sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev vsaj tri zaporedne dneve presegala 100, zakonsko obvezana uvesti enoten nabor ukrepov za zajezitev epidemije, ki ga bo opredelila zvezna vlada. Ko bo incidenca padla, bodo ukrepi odpravljeni, a trenutno ta v bolj ali manj vseh zveznih deželah presega 100.

Med ukrepi bodo stroge omejitve glede srečevanja oseb iz različnih gospodinjstev, in sicer na največ eno odraslo osebo iz drugega gospodinjstva. Večina trgovin se bo zaprla, prav tako gledališča, muzeji, živalski vrtovi, bazeni in telovadnice, razen za profesionalne športnike. Restavracije bodo smele hrano prodajati le za prevzem ali dostavo na dom, hoteli ne bodo smeli sprejemati turistov.

Pouk bo lahko potekal v živo le ob pogoju testiranja dvakrat tedensko, če bo sedemdnevna incidenca presegla 200, pa se bodo šole zaprle. Med spornejšimi ukrepi je uvedba nočne policijske ure, ki naj bi veljala med 21. in 5. uro, s katero se mnogi ne strinjajo.

V začetku marca so zvezna vlada ter vlade 16 zveznih dežel dosegle dogovor, da mora odpravljanje zajezitvenih ukrepov potekati počasi in postopoma ter glede na zmanjševanje števila novih okužb, prav tako pa da morajo biti, če število novih okužb na nekem območju preseže določeno mejo, lokalno uvedeni strožji ukrepi, kot sta zaprtje nenujnih trgovin in omejitev zbiranj.

A ker ima Nemčija federalni sistem, si je vsaka zvezna dežela ta pravila razlagala po svoje, kar je vodilo v zelo raznoliko mešanico ukrepov. Dežele so ubirale različne pristope glede vsega, tako na primer odprtja šol in trgovin, kot glede policijske ure in zahtev po testiranju. Še posebej so se nekatere deželne oblasti upirale zaostrovanju ukrepov ob naraščanju števila novih okužb.

Nemška vlada je sicer danes tudi sklenila, da morajo delodajalci vsem zaposlenim, ki ne delajo od doma, zagotoviti brezplačno testiranje vsaj enkrat tedensko. Obveznost sicer velja le za delodajalce, da ponudijo brezplačno testiranje, medtem ko ga zaposleni niso dolžni opraviti, če tega ne želijo.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
14. 04. 2021 08.38
WHO lahko govori,ukrene pa nič.Tam se ljudje borijo za preživetje.Naj jim WHO nakaže vsak mesec plačo tako kot imajo oni,pa sem ziher,da ne bodo več prodajali živih rac.
Rock8
13. 04. 2021 17.03
-1
relos
13. 04. 2021 14.03
+2
ogabni so s temi tržnicami
Rock8
13. 04. 2021 18.40
-1
tutp
13. 04. 2021 13.48
+2
Sars mislim da je bil prenašalec na človeka luskavec. To oni jedo kot specialiteto. Mers je bila kamela. Aids opica. Ok...to sezono je bil pa preskok z vampirja na človeka ler je kitajec pojedel slabo kuhan vanpir. Zakaj ga ni pojedel leta 2013. Slovenci ne dovolit da vas delajo norce. Tole je skrbno načrtovana poteza nekoga ki zdaj sedi se smeji in šteje denar.
Tylers
13. 04. 2021 13.20
+9
Kineze do 2100 v karanteno, da si svet in zivali malo oddahnejo
tutp
13. 04. 2021 13.20
+4
urban.decay
13. 04. 2021 12.52
+16
podpiram! pa ne zared kovida, ampak nasploh zared svinjarije k se tam dogaja...
dej no
13. 04. 2021 13.03
-8
če teh ne bi bilo bi nas divje živali že pojedle. toliko jih je.
mario7
13. 04. 2021 12.48
+4
hladnajesen
13. 04. 2021 12.42
-1
In kje je bila WHO do sedaj? Saj verjetno to, da je prodajanje živih divjih živali na tržnici nevarno, se najbrž ve že več časa, kajne? Samo Kitajcem se lahko zahvalimo za ta nesrečni korona virus. Dvomim, da se ga bomo sploh kdaj rešili.
dej no
13. 04. 2021 13.04
+0
rock on !!!
13. 04. 2021 12.33
+7
Ja! Končno! Že po sarsu niso nardil nič!
Boombaar
13. 04. 2021 12.31
+6
Zdaj ko imamo večno bolezen so to ugotovil
BalalajkaGTI
13. 04. 2021 12.29
-7
vrjamete al pa ne... prov pogrešam piščančke pa zajčke na tržnici...
Frasnel12
13. 04. 2021 12.29
+2
Boljši,da omrejo od lakote ,kot od coronice🙉
mang0
13. 04. 2021 12.25
+9
Ma dej. Odvratni so te kitajci. Moras biti res bolan, izprijen, da ti je to uzitek jesti. Tradiciji gor ali dol.
aljoteam
13. 04. 2021 12.46
+1
Kr neki, kako imate eni vkoreninjeno kulturno vecvrednost...
lustracija
13. 04. 2021 12.15
-6
Če bi WHO vedel kej delajo kučenci, bi tut njih prepovedu. 💜💛