Korona

Zapira se tudi Belgija, v ZDA presegli devet milijonov primerov

Zagreb / Berlin / Budimpešta, 30. 10. 2020 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
T.V., STA, U.V.
Komentarji
27

Belgija zaostruje ukrepe in delno zapira javno življenje, je oznanil belgijski premier ter dejal, da gre za zadnjo priložnost za upočasnitev epidemije. S tem se Belgija pridružuje Franciji in Nemčiji, kjer se javno življenje prav tako zapira. V Nemčiji so prvič od začetka pandemije potrdili več kot 18.000 okužb v enem dnevu, tamkajšnja vlada pa je posodobila seznam tveganih območji in nanj uvrstila tudi Slovenijo.

Združene države Amerike so presegle devet milijonov potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. Številke so v porastu v kar 47 zveznih državah, poroča AP. V Evropi smo po meritvah AFP skupno presegli deset milijonov okužb. S tem je Evropa tretja najbolj prizadeta celina s covidom-19. V Latinski Ameriki in Karibih so doslej našteli 11,2 milijona okužb, v Aziji pa 10,5 milijona.

Belgijska vlada oznanila 'lockdown' 

Zapira pa se tudi Belgija, ki je s tem postaja zadnja v vrsti evropskih držav, ki so primorane v t.i. lockdown zaradi naraščajočega števila okuženih in hospitaliziranih. Vse trgovine z nenujnimi storitvami bodo morale zapreti svoja vrata. Svoja vrata bodo morali zapreti tudi frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča.

Zaposleni bodo morali, če je to le mogoče, delali od doma. Šolske počitnice bodo podaljšali. Gospodinjstva bodo na teden lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi. Zbiranje na javnih krajih bo po novem omejeno na največ štiri osebe, pogreba pa se bo lahko udeležilo največ 15 ljudi. 

Še naprej bo med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura. V Bruslju in Valoniji ta ostaja med 22. in 6. uro.

Novi, poostreni ukrepi, bodo v veljavo vstopili s ponedeljkom, veljali pa bodo mesec dni in pol, je na novinarski konferenci oznanil premier Alexander De Croo. Ukrepe je označil za "zadnjo priložnost" za upočasnitev epidemije v Belgiji. "To je karantena," je še povedal. "Vendar pa dopušča, da tovarne še naprej obratujejo in da bomo po 15. novembru preudarno odprli šole." 

Tudi Belgija se delno zapira.
Tudi Belgija se delno zapira. FOTO: AP

Zaostritev ukrepov je utemeljil s kritičnimi razmerami v belgijskih bolnišnicah. Nekatere morajo bolnike že premeščati v druge. Bolnišnično oskrbo potrebuje 6187 covidnih bolnikov, od tega jih je 1057 na intenzivni negi. Zasedenih je že več kot polovica vseh postelj na intenzivnih oddelkih. Število bolnikov na intenzivni negi bi se lahko do sredine novembra po De Croojevih besedah povzpelo na 2800.

Belgija je glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno najhuje prizadeta članica Evropske unije. V zadnjih 14 dneh so zabeležili 1600 novih primerov na 100.000 prebivalcev.

Na Poljskem četrti dan zapored rekordno število okužb s koronavirusom

Na Poljskem četrti dan zapored poročajo rekordnem dnevnem številu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 20.629. Umrla sta še 202 bolnika s covidom-19, skupno 5351. 

V zadnjih tednih narašča zaskrbljenost, da je zdravstveni sistem na meji zmogljivosti glede bolnišničnih postelj in zdravstvenega osebja.

Število trenutno aktivno okuženih presega 200.000. V bolnišnicah se zdravi skoraj 15.500 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je na ventilatorjih 1250, kar je več kot 70 odstotkov vseh ventilatorjev, ki jih imajo na voljo.

Oblasti si zato prizadevajo povečati število postelj in uvajajo nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Zaprli so bare in restavracije, nošenje zaščitnih mask je obvezno na javnih krajih, pouk v večini osnovnih in v vseh srednjih šolah pa poteka na daljavo. Dovoljeno je zbiranje do petih ljudi.

Število okuženih narašča tudi na Hrvaškem 

Najvišje dnevno število na novo okuženih so sicer zabeležili prejšnji četrtek, ko so v 24 urah potrdili 2776 novih okužb. Na Hrvaškem je trenutno 15.106 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 1027 bolnikov s covidom-19, kar je prvič do zdaj, da je število aktivnih okužb preseglo tisoč. Na ventilatorjih je 74 bolnikov, še navaja nacionalni štab civilne zaščite. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v Primorsko-goranski županiji 135 novih primerov, v Istrski županiji 38, največ okužb pa je zabeležil Zagreb, in sicer 853. 

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v četrtek izjavil, da je v prihodnjih nekaj dneh realno pričakovati tudi več kot 3000 na novo okuženih dnevno v državi. Potem pa naj bi se dnevno število novih primerov okužb začelo zmanjševati, je ocenil v pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL.

Od 25. februarja so na Hrvaškem potrdili 46.547 okužb. Umrlo je 531 bolnikov s covidom-19, okrevalo je 30.910 ljudi. Opravili so skupno skoraj 485.300 testov, so še dodali v današnjem sporočilu.

Hrvaška vlada je v četrtek po opravljenem inšpekcijskem nadzoru odstavila upravni svet Klinično-bolniškega centra (KBC) Dubrava v Zagrebu, ki je osrednja hrvaška bolnišnica za zdravljenje covida-19. Hrvaški mediji so v preteklih dneh poročali o slabih pogojih za zdravljenje bolnikov v KBC Dubrava. Na pomanjkanje zdravil, hrane in osebja ter posledično neustrezne skrbi za bolnike so javno opozorili tudi nekateri zdravniki in bolniki iz KBC Dubrava.

Številke v Nemčiji rastejo, v ponedeljek sledi zaostrovanje ukrepov

V Nemčiji so v zadnjem dnevu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 18.681 ljudeh, je razvidno iz danes objavljenih podatkov Inštituta Robert Koch (RKI). Nemčija že zadnjih nekaj dni beleži rekordno število na novo potrjenih okužb na dnevni ravni. Pred točno tednom dni jih je bilo še 11.242.

Koronavirus

Nemčija bo v ponedeljek uvedla strožje ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim bodo morali svoja vrata zapreti bari, restavracije, kozmetični saloni in fitnesi. Šole in vrtci bodo predvidoma ostali odprti. Od začetka pandemije se je v državi z novim koronavirusom okužilo 499.694 ljudi, umrlo je 10.349 ljudi, od tega 77 v zadnjem dnevu. Po oceni RKI je do zdaj ozdravelo okoli 345.700 ljudi.

Nemška vlada je posodobila seznam tveganih območij, za katera se potovanja odsvetujejo oziroma za katera ob vrnitvi v Nemčijo velja obvezna 14-dnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno zaključiti z negativnim testom na novi koronavirus. Glede na danes objavljen seznam na spletni strani RKI se je na njem znašla tudi celotna Slovenija, poleg nje pa veljajo za rizično območje po novem še celotna Hrvaška, Madžarska, Bolgarija in Ciper. Na seznamu sta tudi skoraj celotna Avstrija z izjemo nekih manjših območij ter Italija z izjemo Kalabrije. Vlada je na seznam dodala še več drugih regij v državah članicah EU.

Orban: Madžarska naj bi prvo pošiljko cepiva prejela konec decembra

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 3286 novih okužb s koronavirusom, umrlo je še 65 bolnikov s covidom-19, skupaj doslej 1699, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da bi država lahko prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 prejela konec decembra ali v začetku januarja. O nakupu cepiva se Madžarska med drugim pogovarja s proizvajalci na Kitajskem in v Rusiji, je po poročanju MTI Orban dejal v pogovoru za radio Kossuth. Po njegovem obstaja možnost, da bodo na Madžarskem spomladi imeli dostop do dveh ali treh različnih cepiv.

Viktor Orban meni, da bo aprila lahko že razglasil zmago nad epidemijo.
Viktor Orban meni, da bo aprila lahko že razglasil zmago nad epidemijo. FOTO: Miro Majcen

Januarja naj bi tako cepili kronične bolnike in starejšo populacijo, torej najbolj ranljive. Cepivo za množično cepljenje pa naj bi prispelo aprila, je dodal Orban. "Zelo verjetno je, da se bomo epidemije znebili aprila in nad njo razglasili zmago," je napovedal. Na Madžarskem so doslej potrdili 71.413 primerov okužbe z novim koronavirusom, izvedli so skupaj 1.048.580 testov. V državi imajo trenutno 51.761 aktivnih okužb, v bolnišnicah se zdravi 3753 bolnikov s covidom-19, 267 jih je priključenih na ventilatorje, piše na spletni strani madžarske vlade, posvečeni covidu-19. V domači karanteni je 26.396 ljudi.

Zaradi naraščanja števila okužb so oblasti državljane pozvale, naj se izogibajo udeležbi na velikih prireditvah. Nošenje obraznih mask je obvezno v trgovinah, javnem prevozu, kinodvoranah, gledališčih, nakupovalnih središčih, zdravstvenih in socialnih ustanovah. Od ponedeljka bodo maske obvezne tudi v restavracijah in v gostinskih objektih na športnih prireditvah. Restavracije in zabaviščni prostori se morajo zapreti po 23. uri. V veljavi je tudi prepoved obiskov bolnišnic in domov za ostarele. Učenci so na jesenskih počitnicah, v tem času pa bodo šolske objekte razkužili, poroča MTI.

Koronavirus

V Avstriji prvič potrdili več kot 5000 okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 5627 novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih avstrijskega ministrstva za zdravje in notranjega ministrstva se je v primerjavi z dnevom prej število novih okužb povečalo za več kot tisoč primerov. V Avstriji so v četrtek poročali o 4453 novih okužbah na dnevni ravni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Največ okužb so ponovno potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 1302 okužbi. Sledi Dunaj z 906 novimi okužbami. Na avstrijskem Koroškem, ki je ena od devetih avstrijskih dežel, so potrdili 194 novih okužb, na avstrijskem Štajerskem 650 in na Gradiščanskem 80, kar je najmanj med vsemi deželami.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlexReal
30. 10. 2020 21.29
+1
Kaj Janša je že čestital Trumpu za konec epidemije v Ameriki ?
Absurdistan
31. 10. 2020 11.41
+0
medus
30. 10. 2020 21.28
+2
Odpret vse, kdor preživi preživi.
Ici
30. 10. 2020 21.07
+1
18.000 okužb v državi, ki ima 83 mio prebivalcev je enako, kot če bi jih mi, v Sloveniji, imeli 431. Imamo pa jih 2.000. Mislim, da komentar ni potreben. Faktor je 1 : 5 za Slovenijo. 🤮🤮🤮
medus
30. 10. 2020 21.29
+1
tisovec
30. 10. 2020 20.43
+5
Orban bo poskrbel, da bo svobodni trg deloval tudi za področje cepiv. To bi lahko pomenilo nižje cene cepiv in tudi boljšo kvaliteto (manj nevarna). Ruski in verjetno tudi kitajski proizvajalci cepiv se že 50let in več ukvarjajo z izdelavo cepiv. Moderna, katere cepivo se toliko opeva pa dela šele par let in to je njeno prvo cepivo.
Moncsa
30. 10. 2020 20.35
+5
Se pravi, na Madžarskem, Nemčiji bo kljub ukrepom vse teklo naprej, gledališča polna, možnosti za rekreacijo, šole odprte itd., in v roku dveh mesecev precepijo ranljive skupine in se vrnejo k ŽIVLJENJU. Slovenci pa bomo vegetirali še naprej kot debel, neumen narod. Bravo. No comment.
Jacek123
30. 10. 2020 20.38
-4
Res je, zaradi naše neumnosti smo tu kjer smo.
Uporabnik458403
30. 10. 2020 20.35
+6
Pri nas 2000 okuzb je enako kot 80 000 v Nemciji..... Nemci so dalec za nami
catgod
30. 10. 2020 20.34
+2
Cudn....samo pri nas se ze poznajo ukrepi
Uporabnik458403
30. 10. 2020 20.33
+2
Danes bo cez pol milijona okuzenih od tega skoraj 300 tisoc v evropi.... Amerika ni se niti enkrat prekoracila 100 tisoc..... To marsikaj pove................ SE VEC PA POVE, DA V PRVEM VALU V EVROPI NISMO IMELI VSEH SKUPAJ 300 TISOC A SAMO DANES VEC KOT V PRVEM VALU
vrsak
30. 10. 2020 15.14
-1
Neverjetno. In to pri vseh teh ukrepih, ki bi, naj bi, bodo pomagali zajezit virus? Ja ni kej ukrepi prijemljejo, vendar v smer vse večjih okužb. Bravo, tirani sveta.
komel123
30. 10. 2020 13.19
+7
Če pri nas pada je nemudoma trdba odpret meje s Hrvaško, da jih spet malo pripeljemo😉🤭
revolucijakorupcijafasizem
30. 10. 2020 13.10
+11
Vse je to isto levo al desno denar je na prvem mestu pred državljani
borjac
30. 10. 2020 12.56
+5
Kaj je potrebno sploh govoriti o sosedih, saj je vendar Slovenija najslabša od vseh, ko so vladni pametnjakoviči začeli govoriti o zaprtju meje z Furlanijo Julijsko krajino(Italija), so Furlani čudno pogledali in komentirali, le kaj boste vi Slovenci zapirali meje z nami, saj ste precej slabši kot mi. Naša, oziroma Janševa vlada je še zmeraj v Juniju mesecu.
slim386
30. 10. 2020 12.43
+2
Itak. Ne smejo oni za nami zaostajat
silly
30. 10. 2020 12.36
+2
res škoda za rast številk,......mi pa imamo tukaj toliko strokovnjakov, ki bi vse rešili v eni sekundi,....pol pa morajo svoje strokovno znanje in čas po teh forumih izgubljati;
džonborno
30. 10. 2020 12.36
+5
Hrvatom je zmanjkalo testov! No test no Covid!
ranzo
30. 10. 2020 12.59
+8
Uporabnik543728
30. 10. 2020 12.26
+1
nnanna, mislim, da se nihče 100% ne strinja z vsemi dejanji vlade in ukrepi, vendar objektivno gledano, nikakor ne moremo valiti krivde na Janeza Janšo, kar se tiče ukrepov. Spomnimo se na vse pozive influencerjev, da je COVID samo nateg in da so maske zgolj nagobčniki, spomnimo se obnašanja opozicije, ko je Möderndorfer tekom televizijskega prenosa snel masko z obraza in še povečal dvome pri ljudeh, ki so posledično v večji meri kršili ukrepe. Spomnimo se Zlatka in ostalih, ki so jih kamere ujele, kako so na protestih pozivali ljudi in v kamero govorili, da naj ljudje odvržejo maske ... Le čevlje sodi naj kopitar.
juhej77
30. 10. 2020 21.51
spomnimo vseh sds -sovcem ki s svojimi dejanji potapljajo Slovenijo. tisti ki obtozujete Zlatkote, Markote in podobne, pa ste mone ce ste odvrgli madke in zapustili ukrepe ce vas je strah!!! po drugi strani pa pritiskate da se odprejo sole in vrtci, ker ne morete vec trpet otrok doma.... tako da ja... jansa ti sam dnar dej pa bomo doma..... ce dnarja ne bo, pridemo na obisk... enostavno..1+1=2
KORUPCIJA
30. 10. 2020 12.25
+1
zareb = Zagreb???
Yokte
30. 10. 2020 12.39
+2
nnanna
30. 10. 2020 11.54
+9
glede na 4 mio prebivalcev je na hrvaškem pol manj okuženih kot v janševi sloveniji!
murinar
30. 10. 2020 12.23
+9
Klampfman
30. 10. 2020 12.35
+3
Ključno je število pozitivnih testov. In te številke so pri njih precej hude.
Yokte
30. 10. 2020 12.40
+5
Kakšna banalna primerjava in kakšen butast argument.