Tujina

Koronavirus v Franciji v enem dnevu terjal 833 življenj, v Italiji število umrlih spet višje

Zagreb / Beograd / Madrid / Rim / Pariz / Berlin / New York, 06. 04. 2020 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Urška Vrečar / STA / Ti.Š.
Komentarji
256

Pandemija novega koronavirusa, ki je zahtevala že več kot 70.000 življenj, je dosegla že skorajda vsak kotiček Zemlje, v izolaciji pa je že polovica človeštva. In medtem ko se v najhuje prizadetih državah na stari celini kažejo znaki upanja, da se širjenje bolezni naposled le umirja, se na drugi strani Atlantskega oceana pripravljajo na najtežji teden.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Johnson v bolnišnici, kraljica nagovorila Britance
    02:49
    Iz 24UR: Johnson v bolnišnici, kraljica nagovorila Britance
  • Iz 24UR: Poskusno zdravljenje v Franciji
    04:58
    Iz 24UR: Poskusno zdravljenje v Franciji
  • Iz 24UR: Johnson v bolnišnici
    01:52
    Iz 24UR: Johnson v bolnišnici
  • Iz 24UR: Pred Američani najtežji teden
    01:52
    Iz 24UR: Pred Američani najtežji teden
  • Iz 24UR: Strokovnjaki: Okužba še zdaleč ni pod nadzorom
    01:57
    Iz 24UR: Strokovnjaki: Okužba še zdaleč ni pod nadzorom
  • Iz 24UR: Stanje v Španiji se umirja
    04:22
    Iz 24UR: Stanje v Španiji se umirja
  • Iz 24UR: Pred Američani najtežji teden
    02:29
    Iz 24UR: Pred Američani najtežji teden
  • Iz 24UR: Avstrija bo omilila ukrepe
    03:37
    Iz 24UR: Avstrija bo omilila ukrepe
  • Iz 24UR: Drive in testiranje na Hrvaškem
    02:16
    Iz 24UR: Drive in testiranje na Hrvaškem
V Italiji in Španiji se razmere nekoliko umirjajo, težak teden v zvezi s pandemijo pa pričakujejo v ZDA.
V Italiji in Španiji se razmere nekoliko umirjajo, težak teden v zvezi s pandemijo pa pričakujejo v ZDA. FOTO: AP

V Evropi je za koronavirusno boleznijo 19 doslej umrlo že več kot 50.000 ljudi, večina med njimi v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi podatkov, zbranih danes do 11.45.

Se pa medtem v evropskih državah, ki jih je izbruh koronavirusa najbolj prizadel, na srečo že kažejo znaki umirjanja epidemije.

Na Hrvaškem 40 novih okužb s koronavirusom, umrla še ena oseba

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem do 14. ure potrdili še 40 primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1222, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Od nedelje je umrla še ena oseba. S tem se je število mrtvih zaradi covida-19 zvišalo na 16.

V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili četrti zaporedni upad števila smrtnih žrtev na dan. Kljub temu španska vlada pripravlja ukrepe, s katerimi želijo zajeziti morebitni novi izbruh bolezni, po omilitvi dosedanjih omejitev gibanja. Med drugim načrtujejo množična testiranja in izolacijo okuženih brez simptomov.

Na ventilatorjih je 36 bolnikov ali dva manj kot v nedeljo. Okrevalo je 130 okuženih, kar je pet več kot v nedeljo, je izjavil Beroš na redni dnevni novinarski konferenci hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite. Potrdil je, da je nova smrtna žrtev moški srednjih let, ki ni imel nobene kronične bolezni.

Kot je dodal, so doslej opravili nekaj manj kot 11.500 testov zaradi suma okužbe z novim koronavirusom. Znova je dejal, da beležijo linearno zvišanje števila okužb, a opozoril, da to ne pomeni, da jim ni treba še naprej spoštovati vseh sprejetih epidemioloških ukrepov v boju proti širjenju okužb.

Hrvaški mediji so danes poročali, da je najmlajša okužena oseba na Hrvaškem dvomesečni dojenček, ki se je okužil od matere. Izpostavili pa so, da nimata hujših simptomov bolezni.

Notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci potrdil, da so do danes izdali več kot 560.000 elektronskih prepustnic za izredno zapuščanje kraja rednega ali začasnega bivališča. Večinoma gre za prepustnice, ki so jih zahtevala podjetja za svoje delavce. Zavrnili pa so skoraj 17.000 prošenj zanje.

Dodal je, da pripravljajo pogoje za odpiranje tržnic na prostem zaradi prodaje domačih kmetijskih izdelkov. Med drugim obravnavajo možnost, da bi na določenih tržnicah ljudje lahko nakupovali kar iz svojih avtomobilov.

V Srbiji 2200 okuženih z novim koronavirusom, 58 smrtnih žrtev

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 292 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer se je število potrjenih okužb v tej državi povzpelo na 2200. V zadnjem dnevu je za posledicami koronavirusne bolezni 19 umrlo sedem ljudi, skupaj doslej 58, poročajo tuje tiskovne agencije. Med drugim so zabeležili porast števila okužb med zdravstvenimi delavci.

Kot je na novinarski konferenci povedala epidemiologinja Darija Kisić-Tepavčević, je bilo med 868 zdravstvenimi delavci, ki so jih testirali, doslej okuženih 160.

Največ okuženih zdravnikov in medicinskih sester, 67, so za zdaj zabeležili v beograjski kliniki za srčno-žilne bolezni na Dedinju, je povedal direktor klinike Milovan Bojić. V beograjski ginekološki kliniki Narodni front pa so med zdravstvenim osebjem potrdili 46 okužb.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred tem sporočil, da je precej okuženih tudi med vojaki, ki so nadzorovali spoštovanje ukrepov ob pandemiji covida-19 v bolnišnicah in na mejah. Srbsko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da so zabeležili prve smrtne žrtve med policisti.

Med okuženimi sta tudi dva državna sekretarja, ki pa se počutita dobro. Nedavno je za covidom-19 umrl srbski državni sekretar Branislav Blažić.

Srbija je uvedla stroge ukrepe za omejitev širjenja virusa. Čez teden je policijska ura v veljavi med 17. in 5. uro, ob koncih tedna pa od sobote od 13. ure do ponedeljka do 5. ure.

V Italiji spet višje število smrtnih žrtev covida-19

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 636 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, potem ko je njihovo število v nedeljo znašalo 525 - najmanj po 19. marcu. Doslej je v Italiji vsega skupaj umrlo že 16.523 obolelih s covidom-19, je danes v Rimu sporočila civilna zaščita.

Pri naših zahodnih sosedih je v zadnjem dnevu umrlo 636 oseb, upada pa število bolnikov na intenzivnem oddelku. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza sicer opozarja Italijane, da je pred njimi še nekaj težkih mesecev.

Na novo okuženih je bilo v zadnjem dnevu 1941, kar je manjše povišanje kot v preteklih dneh. Skupno število potrjenih okužb v državi se je povzpelo na 132.547. Trenutno je okuženih še 93.187 ljudi, ozdravelo jih je že več kot 39.000.

Zdravljenje na oddelkih intenzivne terapije je danes potrebovalo 3898 ljudi, kar je 79 manj kot v nedeljo. Gre za pomemben faktor v pandemiji, saj so bolnišnice zlasti na severu Italije močno preobremenjene.

Italija sicer želi s testiranjem prebivalcev na prisotnost protiteles ugotoviti razširjenost novega koronavirusa med ljudmi. S tem namenom nameravajo v državi kmalu začeti jemati vzorce krvi med ciljnimi skupinami v vseh deželah.

S testiranjem bi ugotovili, kateri ljudje so razvili odpornost na virus in so bili z njim v stiku, ne da bi to vedeli. Ukrep je pomemben tudi z vidika tako imenovane druge faze, v kateri bo vlada začela s postopnim rahljanjem nekaterih ukrepov, je pojasnil predsednik znanstvenega posvetovalnega organa ministrstva za zdravje Franco Locatelli.

Kot je dodal, bodo v kratkem določili kriterije za določitev ciljne populacije, na kateri bodo izvedli testiranje. Med drugim bodo upoštevali starost, v luči načrtov za vnovični zagon nekaterih panog pa tudi delovna mesta testiranih. Po besedah Locatellija razmišljajo tudi o možnosti uvedbe uradnega potrdila o imunosti, ki bi lahko služilo kot merilo pri vračanju na delo.

Že sedaj pa denimo v Italiji poteka zbiranje krvne plazme ljudi, ki so preboleli okužbo. Z njo po načelu pasivne imunizacije v omejenem obsegu zdravijo obolele. Doslej izvedene študije namreč kažejo pozitivne rezultate, a postopka še niso izpeljali pri večjem številu ljudi.

Evropa je s skupno 50.209 smrtnimi žrtvami celina z največ umrlimi za covidom-19, potrdili so 675.580 okužb z novim koronavirusom. V Italiji, ki jo je pandemija najhuje prizadela, je umrlo 15.877 ljudi, na drugem mestu je Španija s 13.055 smrtnimi žrtvami. Iz Francije poročajo o 8078 smrtnih žrtvah, iz Velike Britanije pa o 4934.

Španija je medtem zabeležila upad dnevnega števila smrtnih žrtev že četrti dan zapored. Danes so tam potrdili novih 637 umrlih, v nedeljo pa 674 - gre za najnižje število žrtev od 24. marca. Največje dnevno število smrtnih žrtev v Španiji je 950, od začetka epidemije je umrlo 13.055 ljudi. Upočasnjuje se tudi rast števila okuženih.

Španija z množičnim testiranjem in izolacijo asimptomatskih obolelih

Španska vlada pripravlja nove ukrepe, s katerimi želi preprečiti morebitni nov val izbruha koronavirusa, po tem, ko bodo nekateri ukrepi in omejitve gibanja odpravljene.

Osredotoča se na obolele s covid-19, ki ne kažejo znakov okužbe, a koronavirus lahko kljub temu širijo dalje. V ta namen se Španija pripravlja na množična testiranja prebivalstva, s katerimi želijo odkriti obolele brez simptomov. Naslednji korak pa je njihova izolacija, da okužbe ne širijo dalje. Vlada tako pripravlja poseben center, kjer bodo v izolaciji nastanjeni vsi okuženi brez simptomov okužbe, poroča El Pais. Španski premier Pedro Sánchez pa je v nedeljo pozval lokalne oblasti, naj pripravijo sezname lokalne infrastrukture, ki bi bila lahko uporabljena v ta namen. Za zdaj sicer še niso znane podrobnosti izolacije, nekateri vladni viri, ki jih navaja španski časnik, pa pravijo, da v primeru, da mlada oseba s covid-19 živi sama, izolacija v tem primeru ne bi bila potrebna; če pa živi v večjem gospodinjstvu, še posebej s starejšimi osebami, pa bi morala ta oseba v izolacijo. Prav tako še vedno preučujejo pravno podlago - ali je izolacija lahko obvezna ali ne. Zdravstveni minister Salvador Illa je na nedeljski novinarski konferenci dejal, da bo infrastruktura za izolacijo na voljo vsem, ki jo potrebujejo in 'želijo'.

Španska vlada načrtuje množična testiranja.
Španska vlada načrtuje množična testiranja. FOTO: AP

Španski strokovnjaki tako pravijo, da naslednja faza boja proti koronavirusu vključuje predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in izolacijo teh primerov.

Množična testiranja naj bi se osredotočila predvsem na zaposlene, ki delajo v nujnih sektorjih - gre za zdravstvene delavce, zaposlene v domovih za ostarele, policijo, zaposlene v prehrambeni verigi ... To bo po besedah zdravstvenega ministra ključ do vrnitve v normalno stanje.

V Franciji novi koronavirus terjal še 833 življenj

V Franciji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 8911. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.

Izmed smrtnih žrtev zadnjega dneva jih je 605 umrlo v bolnišnicah, preostali pa v domovih za starejše, je pojasnil Veran.

Francija sicer po novem sporoča skupno število umrlih v posameznem dnevu tako v bolnišnicah kot v domovih za starejše, medtem ko so pred tem dnevno navajali le podatke o umrlih v bolnišnicah.

"Ni še konec. Daleč od tega. Pot je še dolga," je opozoril Veran in znova pozval vse, naj ostanejo doma in še naprej sodelujejo v prizadevanjih za ustavitev epidemije.

Kot je še sporočil Veran, se trenutno v bolnišnicah zaradi okužbe zdravi 29.752 ljudi, v zadnjem dnevu je tja prišlo 831 novih.

Na intenzivni negi je 7072 bolnikov. A kot izpostavlja minister, razlika v številu tistih, ki jih tja sprejmejo in odpustijo že več dni pada, kar je pomemben pokazatelj v preobremenjenih bolnišnicah. "Vidimo, da ima karantena otipljiv učinek. V Franciji ga začenjamo čutiti," je dejal.

Izpostavil je še en pozitiven vidik - glede na statistične podatke v državi pada tudi število ljudi, ki jih v povprečju okuži en okužen človek. V Franciji je faktor za to trenutno okrog 1,0, ponekod višji, ponekod pa celo nižji.

Če je faktor pod vrednostjo 1,0, to pomeni, da okuženi v povprečju okuži manj kot eno osebo. Do danes je bilo v državi potrjenih 98.010 primerov okužbe.

V Nemčiji bodo morali vsi prišleki v 14-dnevno karanteno

V Nemčiji bodo morali vsi, ki bodo prišli v državo, v 14-dnevno karanteno, so danes sporočili iz notranjega ministrstva. Ukrep bo stopil v veljavo tik pred veliko nočjo, v petek.

Ker je Evropska unija v boju proti covidu-19 že prepovedala vstop na ozemlje vsem nedržavljanom EU, bo novi ukrep Nemčije prizadel predvsem državljane Nemčije in Evropske unije ter tiste z dovoljenjem za bivanje.

Izjema bo veljala za zdravstvene delavce, ki živijo zunaj Nemčije v obmejnih regijah, ter poslovneže, ki bodo v državo vstopili le za kratek čas.

Vlada nemške kanclerke Angele Merkel se je odločila zaostriti pravilo med današnjim zasedanjem vlade. Med drugim so se danes ministri dogovorili tudi o poroštvu za bančna posojila malim in srednje velikim podjetjem.

V Veliki Britaniji več kot 5000 žrtev covida-19

V Veliki Britaniji je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že več kot 5000 ljudi. V zadnjih 24 urah je bolezni podleglo 439 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih povzpelo na 5373. Doslej so na Otoku okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 51.608 ljudeh.

Število smrtnih žrtev covida-19 se je tam tako zmanjšalo drugi dan zapored, potem ko je prejšnji teden vztrajno naraščalo.

Na Otoku so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa 23. marca razglasili tritedensko karanteno. Mnogi zdravstveni strokovnjaki so vlado kritizirali zaradi prepočasnega odzivanja na zdravstveno krizo.

Britanski premier v bolnišnici

Med okuženimi je tudi britanski premier Boris Johnson, ki je zaradi covida-19 noč preživel v bolnišnici. Tja so ga sprejeli na dodatne preiskave zaradi dolgotrajnih simptomov koronavirusa. Kljub bolezni še naprej vodi vlado. Nekateri britanski mediji pa poročajo, da je njegovo zdravstveno stanje bolj resno, kot sam priznava.

Pred Američani najtežji teden: 'To bo naš Pearl Harbor, naš 11. september'

A medtem ko število novo potrjenih primerov okužbe in smrtnih žrtev na stari celini upada, je situacija v ZDA popolnoma drugačna – zgolj v zadnjih 24 urah je za posledicami okužbe s covidom-19 umrlo več kot 1200 ljudi.

Težak teden v zvezi s pandemijo medtem pričakujejo v ZDA, kjer je številka umrlih že presegla 10.000. Nekateri politiki težavnost razmer, ki čakajo državo, primerjajo s tistimi po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Iz epicentra izbruha bolezni v ZDA, New Yorka, medtem prihajajo vzpodbudne novice – prvič doslej je namreč upadlo tako število novo potrjenih primerov kot število smrtnih žrtev. Skupno so v zvezni državi New York do sedaj zabeležili 4159 smrtnih žrtev, guverner Andrew Cuomo pa je v nedeljo kljub temu opozoril, da je še prezgodaj govoriti o tem, ali so v New Yorku že dosegli vrh epidemije. Ulice mesta, ki nikoli ni spi, so prazne, na znamenitem Time Squareu utripa zgolj napis: "2020. Za tiste, ki se borijo za naša življenja. Hvala vam."

Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem dejal, da gre za "dober znak", a opozoril, da bo število umrlih še naraščalo - ZDA se namreč približujejo vrhu epidemije.

Zahvale zdravstvenim delavcem v New Yorku.
Zahvale zdravstvenim delavcem v New Yorku. FOTO: AP

Generalni kirurg ZDA Jerome Adams pa opozarja, da se začenja "najtežji in najbolj žalostni teden za življenja Američanov""To bo naš Pearl Harbor, naš 11. september," je dejal v pogovoru za Fox News. "Ne glede na to, kako težak bo ta teden, želim zagotoviti Američanom, da je luč na koncu tunela, če vsak izmed nas spoštuje ukrepe naslednjih 30 dni,"  je še izpostavil.

Nekateri verski voditelji pozivali vernike, naj se zbirajo v velikem številu

Po vsem svetu je bilo potrjenih že 1.273.990 primerov okužbe s koronavirusom, kažejo podatki Univerze Johns Hopkins - največ v Združenih državah Amerike.

Število okužb strmo narašča v Washingtonu, Detroitu in New Orleansu. Številne zvezne države opozarjajo na kritično pomanjkanje zaščitne opreme in respiratorjev. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pa svari, da novega koronavirusa letos ne bodo uspeli zajeziti po vsem svetu in se bo vrnil z novo sezono. Zato si močno prizadevajo za razvoj cepiva in boljše zdravljenje. Znova je pozval Američane, naj ostanejo doma.

A kljub temu se nekateri republikanski guvernerji še vedno upirajo izdaji navodila za omejitev gibanja – Fauci na to pravi, da s tem ne ogrožajo več drugih delov ZDA, ampak sami sebe.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci svari, da novega koronavirusa letos ne bodo uspeli zajeziti po vsem svetu in se bo vrnil z novo sezono.
Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci svari, da novega koronavirusa letos ne bodo uspeli zajeziti po vsem svetu in se bo vrnil z novo sezono. FOTO: AP

Nekateri verski voditelji na ameriškem jugu pa poskušajo življenje tam vrniti v 'normalno' stanje. Nemogoče jim je bilo tudi dopovedati, da so maše na cvetno nedeljo nevarne za širitev novega koronavirusa. Pastor Tony Spell iz Louisiane, ki je že bil aretiran zaradi izvajanja bogoslužij v času širjenja virusa, je spet pozval vernike, naj se zbirajo v velikem številu. Louisiana postaja novo veliko žarišče, saj ima skoraj 500 mrtvih, večino v New Orleansu, ki ima od večjih ameriških mest tako največ mrtvih v ZDA glede na število prebivalcev.

V Rusiji v enem dnevu skoraj 1000 novih primerov covida-19

V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 1000 novih primerov okužb s koronavirusom. V zadnjem dnevu je število okuženih naraslo za 954 na 6343 primerov, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov. V državi je v povezavi s covidom-19 umrlo 47 ljudi.

V najhuje prizadetih evropskih državah se razmere v zadnjih dneh nekoliko umirjajo.
V najhuje prizadetih evropskih državah se razmere v zadnjih dneh nekoliko umirjajo. FOTO: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je svetoval državljanom, naj do konca meseca ostanejo doma in hodijo ven le za najnujnejše opravke. "Še nismo dosegli vrha epidemije v svetu in naši državi," je prejšnji teden dejal Putin.

Večina ruskih regij je že prepovedala gibanje na prostem in uvedla karantenske ukrepe, da bi tako omejila širjenje novega koronavirusa. Najhuje je v Moskvi, kjer so prejšnji teden odprli nov oddelek, ki se bo osredotočil na obravnavo obolelih s covidom-19.

Center Pirogov lahko sprejme 250 bolnikov. "Razumemo, da so naši zaposleni v veliki nevarnosti, ko izpolnjujejo svojo osrednjo dolžnost," je povedal generalni direktor Oleg Karpov. Pojasnil je, da zdravstveni delavci dobivajo zdravila za krepitev imunskega sistema, večkrat tedensko pa jih testirajo za novi koronavirus. Da bi preprečili morebitno okužbo pri zaposlenih, ti živijo ločeno od svojih družin.

Guterres opozarja na grozljiv porast nasilja v družini

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je v času pandemije novega koronavirusa pozval h koncu oboroženih spopadov, pa je v nedeljo opozoril na grozljiv porast nasilja v družini. Vlade po vsem svetu je pozval, naj med pandemijo okrepijo prizadevanja za preprečevanje nasilja nad ženskami.

"Za številne ženske in dekleta največja grožnja preži tam, kjer bi se morale počutiti najbolj varne – v njihovih lastnih domovih. Zaradi tega naslavljam nov poziv za mir na domu in vseh domovih po svetu," je v video nagovoru dejal Guterres, ki je 23. marca pozval tudi h koncu vseh spopadov po svetu.

Kot je opozoril, je v zadnjih tednih ob povečevanju gospodarskih in socialnih pritiskov ter strahu grozljivo poraslo nasilje v družini. V nekaterih državah se je število klicev žensk na pomoč podvojilo, je dejal Guterres. Zdravstveni delavci in policisti se ubadajo s pandemijo, lokalne skupine za podporo nimajo sredstev, nekatera zavetišča pa so se zaradi pandemije zaprla.

"Vse vlade pozivam, naj bo preprečevanje in odgovor na nasilje nad ženskami ključni del nacionalnih odgovorov na pandemijo covid-19," je sporočil Guterres.

Po vsem svetu je od izbruha bolezni konec lanskega leta na Kitajskem umrlo 70.009 ljudi, okužbo pa so potrdili pri več kot 1,27 milijona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.14

Italijanska vlada sprejela 400 milijard evrov vreden paket pomoči

Italijanska vlada je danes sprejela 400 milijard evrov vreden paket pomoči podjetjem zaradi epidemije novega koronavirusa. Okoli 200 milijard evrov bo namenjenih podjetjem doma, 200 milijard pa za krepitev izvoza, je povedal premier Giuseppe Conte.

20.44

Francija napovedala obsežna testiranja v domovih za ostarele

Francoski zdravstveni minister Olivier Veran je danes napovedal obsežna testiranja v domovih za starejše. Tam je po najnovejših podatkih doslej umrlo 2417 oskrbovancev oziroma več kot četrtina vseh, ki so v Franciji podlegli covidu-19. Skupaj so v Franciji našteli 8911 smrtnih žrtev.Kot je dejal Veran, v dveh tretjinah domov niso zabeležili okužb. "Te smrti so nas pretresle, a bitka še ni izgubljena," je poudaril.

20.33

Demokratski guverner Wisconsina prepovedal torkove strankarske volitve v živo

Demokratski guverner Wisconsina Tony Evers je izdal ukaz o prepovedi torkovih strankarskih volitev predsedniških kandidatov z oddajo glasovnic na voliščih in hkrati pozval k preložitvi vseh volitev po državi do 9. junija. Evers pričakuje tožbo republikancev. Če je ne bo, bo ukaz začel veljati nemudoma.

20.13

Češka v boju proti novemu koronavirusu prvič omilila nekatere ukrepe

Češka v boju proti novemu koronavirusu prvič nekoliko rahlja omejitvene ukrepe. Kot je danes sklenila vlada, bo po novem spet dovoljeno ukvarjanje z zunanjimi individualnimi športi. Vrata bodo smele znova odpreti nekatere trgovine.

19.42

Število mrtvih v ZDA zaradi novega koronavirusa preseglo 10.000

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je danes v ZDA preseglo 10.000, okuženih pa je že skoraj 350.000 ljudi. Število mrtvih v najhuje prizadeti zveni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
07. 04. 2020 08.45
+1
Čudim se,da v indiji pa ni nobenega virusa.
Ivan Pejkovic
07. 04. 2020 09.43
+3
dragi americani atomske bombe na nagasagi in hirosimo testiranje na lastnih prebivacih crne polti radioaktivnega sevanja, osiromes uran najprej libija inn irak nato srbija in sirija. na kosovo kjer ste ga najvec odvrgli so italijinski vojaki na lastni kozi obcutili. naj spomnim da se osiromasen uranium razgrajuje vec kot navaden in plilutonij. gre za jederski odpad ki ste ga metali po svetu saj je njegovo skladiacenje drago. vse pod izgovorom kako prinasate mir. in zdaj ko je koronica vzela 10000 ljudi govorite o nekem septembru in perl harboru. preklet dan ko je slovenija stopila v nato in s tem izgubila samostojnost
Ivan Pejkovic
07. 04. 2020 09.46
hotchilipoper
07. 04. 2020 08.41
+5
Zdaj se vidi kako smo slovenci čisti in disciplinirani,še za en avtobus jih ni umrlo v celi državi,mislim od korone.
Manu Cocker
07. 04. 2020 08.22
-5
KOLIKO casa nas boste se futrali s temi lazmi?????
rožarica
07. 04. 2020 08.14
+0
Se zavedate, da ni pri nas bilo enako, če bi še Šarko vozill barko ?????
BrainDance
07. 04. 2020 08.04
+4
Dejte že nehat pisat "novi koronavirus", dobil je URADNO ime, pa nov tut ni več :D
mareM1979
06. 04. 2020 21.59
-3
sam kain pa jnša pa mamo vojno proti nevem čem ... pa dva miliona nas je ... bomo zrad 90 poslanvcev pa 120 v bolnici (k so že bli tam oz na meji ) gledal kaj delajo sosedi ... pa 24 ur kje brskate te strokovnjake ...
kojnusar
06. 04. 2020 21.58
-2
oni pa niso mocnejsi od usode. samo ljubljanci.
jps28
06. 04. 2020 21.43
-4
Pri nas ukuzenih 0.5%, na zdravljenju 0.05%. Zdravnikov ki sa zdaj cohajo po jajcih je cca 10 na enga ukezenga. Farso korone bomo plačevali zato.,ker se je eleta spomnila mal prestrast delavcke, mal jim potrgat od plač, rešit se penzjonistov, ker so strošek itd...... Mogoč še napast kakšno državo, ki krši človekove pravice in seveda je pod njo nafta, rudnine. Naši nepomebni politični hlapcki, bojo pa ugodil gospodarju.
Rodion Raskolnikov
06. 04. 2020 21.41
+7
Orbana ljudstvo podpira, to si naši fdvjevci ne znajo pojasniti? Kako je to mogoče?
abc123def456
06. 04. 2020 21.26
+2
boris johnson je zze v intenzivni enoti. kar je sejal, to zdaj zanje...
xxdrgregoryhouse
06. 04. 2020 20.07
-5
A je kdo slučajno ostal od mrtvih
Janez.
06. 04. 2020 19.37
-7
ti pa si pametn a to je zate epidemija da trubla lezijo po ulicah si pa res malce umejen da tako mislis😁
fairplayy
06. 04. 2020 19.03
+47
Škoda je že narejena, saj je onesnaženost zraka močno gonilo za pljučna in srčna obolenja. Dokazano je, da je onesnaženost krivo za kronične bolezni in škodljivo vpliva na imunski sistem." In tovrstne težave so povezane z višjo stopnjo smrtnosti pri koronavirusu.
Netajkun
06. 04. 2020 19.57
+2
Načeloma drži . . . vseeno se pa z napredkom družbe ( ki veče onesnaženost ) , daljša tudi pričakovana življenska doba . Pred 150 leti . . . kakšnih 55-60 let , danes pa že skoraj 80 let . Zanimivo . . boljše gremo spet v srednji več in sonaravno sobivanje . Kratko in jedrnato .
BrainDance
07. 04. 2020 08.10
+5
Pred 150 leti ni bilo modernga zdravstva, zdravil, cepiv....lahko bi naštevali v nedogled in to samo v zdravstvu :D torej je dosti logično, da se s tehnologijo življenska doba veča..?
hotchilipoper
07. 04. 2020 08.43
+1
Saj so pred virusom sprejali kot neumni,evo zdaj pa nobene več križ kraž črte.A ni zanimivo?
Miro32
06. 04. 2020 19.02
-22
70.000...kaplja v morje.Ko bodo trupla lezala ob cesti,takraz se govori o epidemiji.Ta je slabsi kot prehlad.
Nosmoke
06. 04. 2020 16.26
+38
Imamo dve vrsti nasilja v družini : 1. Ko moški dvigne roko 2. Ko ženska iztegne nabrušen jezik. Uradno se obravnava le 1. primer !
Shisui
06. 04. 2020 18.33
-4
fairplayy
06. 04. 2020 19.01
+33
Miro32
06. 04. 2020 19.03
+22
Shosui...povej to Johnny Deppu.Zenska ga je skoraj unicila,verbalno,psihocno in celo fizicno ga napadla..Ampak jo lepo sedaj tozi za 50 miljonckou.In bo tudi dobil.
Marko Podganjek
06. 04. 2020 19.09
+27
Moške bi morali nekako zaščititi pred tem mobingom v družini.
Kolani
06. 04. 2020 15.52
+1
To je prvič v zgodovini, da se bo izoliralo prekužene namesto, da bi izolirali kritične.
Realen pes
06. 04. 2020 15.35
+0
👺🌹👺....🖤🖤🖤 za vse 🐑🐑🐑🐑
User416781
06. 04. 2020 14.53
+12
No, jaz sem že en mesec nazaj zapisal, da bi Slovenija morala iti v sistematično masovno testiranje in izolirati popolnoma vse ljudi z okužbo. Pa je bilo takrat določenim med vami smešno. To bi bilo bolje in cenejše, kot pa ustaviti gospodarstvo in nas ni toliko, da ne bi bilo izvedljivo.
grozjak
06. 04. 2020 15.39
+27
Sprašujem se, ali sploh veš, kako takšno testiranje izgleda, koliko je zanesljivo in kolikokrat ga je potrebno ponoviti na ljudeh, ki se stalno gibljemo...in kako zagotoviti zadostno količino testov, katerih sami očitno ne znamo izdelovati.....kritika je na mestu, če je konstruktivna...
Kolani
06. 04. 2020 15.53
+14
Test je 50% zanesljiv. Če te 10 x testirajo je možno, da boš 5 x pozitiven in 5 x negativen neglede na to ali si okužen ali ne.
Zmaga Ukrajini ...
06. 04. 2020 16.24
+9
pero, .... verjemi, da bi naredili vse, da bi se izognili ustavitvi gospodarstva. Žal pa ne razumeš, da je ta virus nov, zdravniki in znanstveniki ga še ne poznajo v tej meri, da bi lahko z gotovostjo sklepali karkoli. Zato je tvoje posploševanje - aha, saj sem star toliko in toliko let, zdrav, ne pijem, ne kadim, zdravo živim, torej mi korona nič ne more,... popolnoma napačna. Bili so že od korone ozdravljeni 90+ letniki in prav tako je zaradi korone umrl že kakšen povsem zdrav 5-letnik. Skratka ga ni zdravniškega junaka, ki bi ti lahko z gotovostjo zatrdil, da pri tebi ne bi bilo nobenih težav, če bi zbolel za covid-19. Statistično gledano bržkone res sodiš med nerizične, v praksi pa bo koronavirus tisti, ki bo "odločal". Po drugi strani so pa problem tudi "nenavadni" rezultati testiranj - danes negativen, jutri pozitiven. Kljub temu, da je ravno včeraj neka mikrobiologinja trdila, da gre za tako občutljive teste, ki zaznajo že najmanjše sledi virusa - pravzaprav "mrtvake" od virusa. Dejstvo je, da je pri tem virusu tako veliko neznank, in tako je "zahrbten", da enostavna rešitev ne obstaja. Prišla bo šele z učinkovitim zdravilom / cepivom ali pa naravno doseženo imunostjo prebivalstva (pa da ne bo slučajno kakšne pomote - sem nasprotnica namernega vzpostavljanja čredne imunosti, ker je to za moje pojme preprosto povedano - umor. Po drugi strani gre pa tudi pri tej teoriji zgolj za teorijo, ki pa bi jo morala praksa šele dokazati.
Roxy79
06. 04. 2020 13.56
-54
Če se ne bomo ljudje prekužili....... bo gospodarstvo OBSTALO.... in šlo nazaj v LESENO dobo. Dovoliti bo treba da bodo starejši umrli..... mlajši se bodo prekužili..... Bolnišnice pa naj pomagajo starejšim do 60 let in mlajšim od 18 let.
grozjak
06. 04. 2020 15.41
+37
Če je kaj tu leseno, potem je to tvoje razmišljanje...prosim, da se ne oglašaš več, ker se ti niti ne sanja ne, kaj nam je do sedaj uspelo preprečiti...
TistoPravo
06. 04. 2020 19.03
+0
Kaj pa posledice....tistih, ki prebolevajo težje in so še mlajši oziroma trenutna delovna populacija...kakšne so posledice, če preboliš ta virus zaradi obdobja ki je renutno zelo neugodno za prebolevanje novega virusa...prehod iz sušca marca v aprila, ki je prav tako sušen z posušenim zrakom in še tist k je v zraku je postano zasvonjano od pretekle zime...nambrž je najbolje zavlečt do trenutka ko efekt sušca popusti...in ko se začne protipoletno pranje ozračja in zemlje z tudi primerno bolj toplo vodo v obliki dežja..
Animal_Pump
06. 04. 2020 19.26
+22
Dej utihni...zdravje ljudi katerekoli starosti je bolj pomembno od vsakega denarja...Če gremo nazaj za leseno žlico pa tud nič narobe....si bo zemlja mal odpočila:P
VAREN
06. 04. 2020 13.38
+13
Je že vse zamujeno. Te okužene bi že zdavnaj morali spravit v skupno karanteno. Zdaj je sve brez veze.