Tujina

V Italiji že 79 mrtvih, zbolel tudi novorojenček

Rim/Pariz/Peking, 03. 03. 2020 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V. / D.L. / N.Š. / STA
Komentarji
345

Število okuženih in smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa po svetu se povečuje. V Italiji je umrlo še 27 ljudi, bolnih je že več kot 2200. Med njimi je 20 dni star dojenček iz Bergama. Za koronavirus so testirali tudi papeža Frančiška, test je bil negativen. Francoska vlada pa se je odločila za zaseg zaščitnih mask.

Svet vstopa v neznano v boju proti novemu koronavirusu, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), in dodaja, da je virus "edinstven", a da je izbruh mogoče zajeziti. 

Medtem število primerov na Kitajskem, kjer so prvič zabeležili izbruh, pada, a po drugi strani vztrajno raste drugod po svetu - zunaj Kitajske so včeraj zabeležili kar devetkrat več novih primerov kot na Kitajskem, podatke WHO navaja AFP

Zaradi izbruha koronavirusa je po vsem svetu umrlo že več kot 3100 ljudi, več kot 91.000 jih je zbolelo. Prve primere okužbe so potrdili v Savdski Arabiji, Ukrajini, Tuniziji, Maroku, Senegalu in Čilu. 

V Italiji od včeraj umrlo 27 obolelih

V Italiji je od nedelje umrlo več kot 50 ljudi.
V Italiji je od nedelje umrlo več kot 50 ljudi. FOTO: AP
V Evropskem parlamentu so se zaradi širjenja novega koronavirusa odločili, da za tri tedne omejijo dostop obiskovalcem. Glavne dejavnosti parlamenta ostajajo, tudi plenarno zasedanje prihodnji teden bo.

V Italiji je število smrtnih žrtev poskočilo poskočilo z 52 na 79, okuženih je 2263 ljudi, 160 jih je ozdravelo, je zadnje podatke predstavil poveljnik italijanske civilne zaščite Angelo Borelli

Potem ko so sprva poročali, da se v Bergamu zdravi leto dni stara deklica, italijanski mediji zdaj pišejo, da gre za komaj 20 dni starega dojenčka. V bolnišnico so ga pripeljali zaradi respiratornih težav, testi na koronavirus pa so bili pozitivni. Kot so še sporočili, otrok lahko diha sam. Otroci sicer le redko zbolijo za koronavirusno boleznijo, če pa že, imajo zgolj blage simptome. 

Italijanski mediji medtem poročajo, da so za novi koronavirus testirali tudi papeža Frančiška, ki je v zadnjih dneh zaradi slabšega počutja odpovedal več obveznosti - test je bil negativen.  

V Španiji prva žrtev virusa umrla že 13. februarja

Število okuženih je sicer vse višje tudi v Španiji, kjer število potrjenih primerov okužbe že presega 160, piše El Pais.

Medtem pa so oblasti v Valencii sporočile, da je očitno tam zaradi koronavirusa že 13. februarja umrl moški. Zanj je bila usodna pljučnica, ki jo je povzročil virus. Star je bil 69 let, preden je zbolel pa je obiskal Nepal.

V Franciji nameravajo zaseči medicinske zaščitne maske

Zaščitna maska
Zaščitna maska FOTO: Dreamstime

V Franciji je število potrjenih primerov danes preseglo 200, zabeležili pa so tudi četrto smrtno žrtev.  

"Zasegli bomo vse zaloge zaščitnih mask in produkcijska sredstva za njihovo izdelavo. Razdelili jih bomo zdravstvenim delavcem in Francozom, ki jih je prizadel koronavirus," je na Twitterju napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron.  

Že pred tem je francoski minister za zdravje Olivier Veran povedal, da so 10 milijonov medicinskih zaščitnih mask, namenjenih zdravstvenim delavcem, iz skladišč že poslali v lekarne po Franciji, če bo treba, pa bodo sprostili še 15 do 20 milijonov mask. 

Odločno pa so se odločili ukrepati tudi proti tistim, ki poskušajo v trenutni zdravstveni krizi zaslužiti in so v zadnjih dneh podvojili ali celo potrojili cene mask in razkužil. "Ne bomo sprejeli niti najmanjšega špekulacije glede epidemije koronavirusa," je dejal minister za gospodarstvo in finance Bruno Le Maire in dodal, da bi vlada lahko nadzirala prodajno ceno, če bi bile ugotovljene nepravilnosti. 

Na Hrvaškem devet pozitivnih

Na Hrvaškem so medtem potrdili že deveti primer okužbe. Oboleli po poročanju hrvaških medijev prihaja iz Varaždina, šlo pa naj bi za voznika, ki je hodil tudi v Italijo. Njegovo zdravstveno stanje ni znano. 

Hrvaška vlada skrbi za interese hrvaškega turizma in bo sprejela ukrepe, da bi pomagala pri reševanju morebitnih težav v primeru zaostritve problematike, povezane z novim koronavirusom na eni strani in migrantsko krizo na drugi, je po ponedeljkovem srečanju s predstavniki več vodilnih hotelskih družb napovedal hrvaški premier Andrej Plenković

V norveškem pristanišču Haugesund pa se je zasidrala nemška ladja za križarjenje, na kateri pri dveh potnikih sumijo na okužbo z novim koronavirusom. Ladja Aida Aura z okoli 1200 potniki naj bi v pristanišču ostala do rezultatov testov, domnevno okuženi nemški par pa je v karanteni v svoji kabini. 

Iz Ukrajine medtem poročajo o prvem primeru okužbe. Gre za moškega, ki se je nedavno vrnil iz Italije. Za njegovo soprogo so preventivno odredili karanteno.

V Avstriji 24 primerov okužbe z novim koronavirusom

Tudi v Avstriji so medtem potrdili nove primere okužbe, med drugim so več okuženih našteli v odvetniški pisarni, kjer je najprej zbolel 72-letni odvetnik, ki je še naprej na zdravljenju na intenzivni negi. Pristojni so nato preventivno testirali njegove sodelavce. Med drugim so okužbo potrdili pri mlajši odvetnici, ki pa ne kaže znakov bolezni in je v samokaranteni.

V Avstriji so sicer zaradi možnosti, da so se okužili z novim koronavirusom, testirali 2700 ljudi. Zdravstveni minister Rudolf Anschober je na tiskovni konferenci ocenil, da se je avstrijski način identificiranja okuženih in zdravljenja obolelih, izkazal za izjemno učinkovitega in zaenkrat ne obremenjuje sistema avstrijskih bolnišnic. 

Ameriška centralna banka znižala ključno obrestno mero

Epidemija koronavirusa grozi tudi ZDA, od koder poročajo o že devetih smrtnih žrtvah. Vse smrtne primere so zabeležili v zvezni državi Washington, večina umrlih je bila stanovalcev doma za ostarele v predmestju Seattla.

V New Yorku so medtem potrdili drugi primer bolezni covid-19, ki jo povzroča koronavirus. Zbolel je odvetnik, ki dela na Manhattnu, njegovo stanje je resno, poroča Guardian

Medtem na Belo hišo letijo številni očitki o poskusih zmanjševanja nevarnosti, ki bi jo izbruh lahko predstavljal, ter da se uradne izjave Bele hiše ne skladajo s trditvami zdravstvenih strokovnjakov. Podpredsednik Mike Pence je tako na primer oznanil, da bo zdravljenje za koronavirus na voljo že do poletja ali zgodnje jeseni.

Ameriška centralna banka je na izrednem zasedanju zaradi koronavirusa znižala ključno obrestno mero za 0,5 odstotne točke na raven med 1,0 in 1,25 odstotka.

Ameriški tehnološki gigant Twitter je svojim zaposlenim po vsem svetu ponudil možnost dela od doma. S tem želijo preprečiti širjenje koronavirusa. "Močno priporočamo vsem zaposlenim po vsem svetu, da delajo od doma, če je to mogoče," so zapisali. Delo od doma bo obvezno za zaposlene v Hongkongu, na Japonskem in v Južni Koreji. Dan pred tem je podjetje odpovedalo vsa nenujna službena potovanja in prireditve za zaposlene. 

Tiskovna predstavnica ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je medtem sporočila, da bo predsednik za boj proti koronavirusu namenil 100.000 dolarjev - oziroma svoje tri plače.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iran izpustil 54.000 zapornikov

Evropska komisija in farmacevtska podjetja bodo v okviru pobude za inovativna zdravila (IMI) v razvoj zdravil in diagnostike za novi koronavirus vložili 90 milijonov evrov. Polovico sredstev naj bi zagotovili v okviru programa Obzorja 2020, preostalih 45 milijonov evrov naj bi prispevala farmacevtska podjetja, so danes sporočili iz Bruslja

Zunaj Kitajske so najhujši izbruh koronavirusa zabeležili v Iranu, Italiji in Južni Koreji. V Iranu se je število smrtnih žrtev danes povzpelo na 77, kar predstavlja najvišje število žrtev izven Kitajskem. Okužbo s koronavirusom so potrdili pri 23 poslancih, število okuženih pa se je v primerjavi s ponedeljkom povečalo za 835 na 2336.

V prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa je Iran iz prenatrpanih zaporov začasno izpustil več kot 54.000 zapornikov, in sicer tiste, ki so bili na testu okužbe za virusom sars-cov-2 negativni in so plačali varščino, je sporočilo iransko pravosodno ministrstvo. Izpustili pa ne bodo tistih zapornikov, ki so bili zaradi ogrožanja varnosti obsojeni na več kot pet let zapora.

Večina primerov v Južni Koreji je povezanih z zaprto versko sekto.
Večina primerov v Južni Koreji je povezanih z zaprto versko sekto. FOTO: AP

Južna Koreja "vstopila v vojno s koronavirusom"

Južna Koreja je zabeležila že 5186 potrjenih primerov, umrlo je 31 ljudi. "Celotna država je vstopila v vojno s to nalezljivo boleznijo," je dejal južnokorejski predsednik Moon Jae-in. Večina primerov v Južni Koreji je povezana z zaprto versko skupnostjo, Jezusovo cerkvijo Shincheonji, danes pa so potrdili, da sta vsaj dva člana skupnosti potovala v Vuhan, poroča BBC

Južnokorejska centralna banka je posvarila, da bo 12. največje gospodarstvo na svetu v prvem četrtletju zabeležilo negativno rast, saj bo epidemija prizadela tako potrošnjo kot izvoz. Moon je napovedal, da bo vlada gospodarstvu pomagala z več kot 30.000 milijardami vonov (23 milijardami evrov). Zaradi epidemije so v zadnjih dneh odpovedali številne prireditve, od koncertov do športnih tekmovanj. Šole in vrtci po vsej državi bodo zaprti še tri tedne. 

Severna Koreja bo tujcem dovolila zapustiti državo

Severna Koreja pa bo dovolila tujim diplomatom in predstavnikom mednarodnih organizacij, ki se želijo vrniti domov, da zapustijo državo. V ruski Vladivostok jih bodo iz Pjongjanga prepeljali s posebnim letom, predvidoma v petek. Severnokorejske oblasti so sicer za več sto tujih državljanov odredile karanteno ter zaprle svoje meje, da bi preprečile izbruh bolezni - primera koronavirusa po trditvah uradnega Pjongjanga v državi niso potrdili.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ass-ica
04. 03. 2020 09.45
+23
Poskusite poklicat v zdravstveni dom. Povejte da imate simptome vročina, kašelj, utrujenost...in da ste smučali v Italiji. Ne bodo vas testirali. Preverjeno!!
Boris6116
04. 03. 2020 10.16
-7
Samo zaradi teh simptomov je res nesmiselno testiranje.
janezdollar
04. 03. 2020 09.08
+2
Itak, da bo...saj je on najnevarnejši virus, ki nas ogroža...
Johny57
04. 03. 2020 08.48
+24
Povsod okoli nas virus pri nas pa ne ne verjamem,mislim da nam prikrivajo
Smalcat
04. 03. 2020 08.51
+0
In zakaj bi prikrivali, kaj bi imeli od tega. Meni se najbolj verjetno zdi da je virus že pri nas. Par tednov traja preden simptome dobiš. Torej mogoče ga imava midva in naju prikrivajo...
Smacky
04. 03. 2020 09.00
+0
Smalcat
04. 03. 2020 09.01
+0
Dobro jutro Smacky. Bom nehal, moram v službo.
Boris6116
04. 03. 2020 08.36
+30
Ni razloga za paniko, to je res. Je pa potrebno vzeti stvar zelo resno. Primerjava z navadno gripo je zavajajoča. To kažejo podatki s Kitajske, kjer je trenutno stanje takšno, da je umrljivost 6% (49933 ozdravljenih, 2984 umrlih). Kužnost pa 4x večja kot pri navadni gripi. Pri navadni gripi tipa A in B je smrtnost 0,1%. Že res, da za navadno gripo umre 600.000 ljudi letno, vendar če dovolimo, da se virus razširi v razsežnosti navadne gripe, to primerjalno pomeni 450 milijonov. Verjamem, da so to ne bo zgodilo in da bo procent manjši, vendar moramo narediti vse, da ta virus izkoreninimo. Trenutni ekonomski interes je, da ga zgolj omejimo.
Smalcat
04. 03. 2020 08.46
-9
Boris mi znaš našteti viruse ki smo jih do sedaj že izkoreninili?
Boris6116
04. 03. 2020 08.52
+7
Preračunano je to 1.350.000 umrlih letno. Vsi se tolažijo, da bo virus izzvenel. Kaj pa če ne bo? Šele ko bo ogrožen kapital bodo pravi ukrepi. Takrat pa bomo videli enako sliko, kot jo gledamo v Wuhanu.
Smalcat
04. 03. 2020 08.53
-5
Vsi virusi prihajajo ciklično in v valovih. Zakaj bi bil ravno ta drugačen? Daj povej kakšni so pravi ukrepi ki bi zajezili ali pa celo izkoreninili virus?
Boris6116
04. 03. 2020 08.55
+6
Smaicat, nobenega virusa še nismo izkoreninili, smo pa nekatere nevarne omejili.
Boris6116
04. 03. 2020 08.59
+3
Ve se, da virus izkoreniniš tako, da eliminiraš gostitelja, ali preprečiš prenos.
Smalcat
04. 03. 2020 08.59
+4
Obstajajo virusi ki jih ni več (torej so izkoreninjeni) ampak tokrat imaš prav nismo jih mi izkoreninili, vsi so sami od sebe umrli. So pa res ukrepi, ki prispevajo k temu. Ampak kot si večina narobe predstavlja, to niso drastični (srednjeveški) ukrepi kot so karantene in zapiranje mej ampak so hecno preprosti in sedaj tudi že več kot 100 let stari: higiena rok, higiena pri kihanju in kašlanju, dobra prehranjenost. Veš za kakšne boljše ukrepe?
NotMe
04. 03. 2020 09.13
+5
Virus črnih koz, na primer, genialci. Obstaja le še v labu.
Boris6116
04. 03. 2020 09.15
+1
Boljši ukrepi so, vendar so posledice večje. Komoditeti ekonomije in dosežkom civilizacije se ne odpovemo kar tako zlahka. COVID-19 je novi virus in vsak novi virus je stopnička naprej. Sedaj je samo vprašanje, ali človeku nevarni virusi potrebijejo človeka, ali ne? Teza, da ga ne bo ubil, iz razloga, ker ga potrebuje za svoje življenje je za lase privlečena, ker smo samo ena izmed "živalskih" vrst na zemlji. Strokovnjaki se ne sprašujejo če bo pandemija ali ne, ampak kdaj bo.
Uporabnik458403
04. 03. 2020 10.36
Gripa nima pacienta 0b ker je zarisc za gripo ogromno in pogoji za gripo so hitro ustvarjeni kjerkoli.....umrljivost samo zaradi gripe je zelo majhna..... Koronaviros pa ima pacientab ki se je prvi okozil in okuzil ljudi okrog sebe.... Vec jih je okozil vecja je verjetnost sirjenja.....500 jih okuzi veliko vec kot jih 50 pri istih ukrepih..... Ce ljudje nebi bili panicni in tako pazljivi bi bilo okuzenih bistveno vec. To pomeni, da je panika zelo koristna in je brezvezno modrovanje, da je panika odvec, ker z paniko znizujemo stevilo obolelih...... Hitro in tanka meja jeb ko se je lahko virus obvljadljiv in ko vec ne
Smacky
04. 03. 2020 08.24
+12
Hm... zanima me, kakšne bodo sankcije za Slovenijo, ko bodo ugotovili, da ni bila sposobna sporočat in beležit obolelih...
Smalcat
04. 03. 2020 08.42
-2
Ja ti pa razumeš kako mednarodni odnosi delajo. Se še spomnim prejšnjič kakšne sankcije so bile ko ena država ni prav poročala.
poserjemsenavas
04. 03. 2020 08.19
+6
Grem stavit da bo Janša kriv ko pride virus k nam
Smalcat
04. 03. 2020 08.32
+2
Se mi zdi da si ravno ti tisti ki krivdo rad pripisuje. Razen če bo šel na sprehod po Benetkah in potem osebno virus nazaj prinesel, zame ne bo kriv.
Kaj_je_res
04. 03. 2020 08.10
+32
Po celi Evropi okužbe večinoma izvirajo iz Italije, od koder so se vrnili državljani. Pri nas pa se mešamo z njimi vsakodnevno, pa nobenega primera. Bojim se, da bo naenkart 100 kritičnih primerov, potem pa samo še slabše. Še vedno trdim, da NIJZ in država nista vzerli resno priporočil WHO in da večina strokovnjakov maha po Sloveniji, da ta virus ni nič posebnega in je vsaka zaskrbljenost odveč, preženemo pa ga z umivanjem rok in razdaljo 1,5m...
Smalcat
04. 03. 2020 08.43
-2
Big M
04. 03. 2020 09.29
+2
Tem kaj so v WHO PA SPLOH NE VERJEMI NIČ.
Uporabnik1573732
04. 03. 2020 09.54
+1
fairplayy
04. 03. 2020 07.31
+32
Pri naših sosedih številke v nebo pri nas pa še vedno nič, kljub temu da nimamo nobenih ukrepov glede množičnih prireditev, sestankov, trg centrov...
LOKALNA SILeDŽIJA
04. 03. 2020 07.16
+19
zanimivo nisem vedel da Italija spada pod Kitajsko :) ˝V Iranu se je število smrtnih žrtev danes povzpelo na 77, kar predstavlja najvišje število žrtev izven Kitajskem˝ Italija 79 kaj za vraga ? :)
Uporabnik458403
03. 03. 2020 21.57
+15
Recimo v kitajski se zmanjsuje okuzenih se pa povisuje stevilo umrlih glede na okuzene.......
seloveroni
03. 03. 2020 21.56
-11
kok pukli ste slovenci jaooo
jesen?ica
04. 03. 2020 07.54
+8
Kdo si pa ti ? Lahko greš, od koder si prišel. Adijo.
tokom
03. 03. 2020 21.53
+37
Me zanima, če je kdo od teh, ki tu dajejo komentarje, s katerimi podcenjujejo nevarnost virusa in se norčujejo iz ukrepov, kdaj pogledal, kaj se je dogajalo na Kitajskem, kako so eskalirale zadeve po uvodnem počasnejšem startu, kako grozne stvari so se in se še dogajajo zaradi tega virusa. Ko sem sam pred slabim mesecem prvič šel malo gledat, potem ko prebral malo o epidemiji pri njih, in videl, v kake razsežnosti gre zadeva, da gre za virus, ki mu v moderni zgodovini ni para po uničevalnosti, me je hitro minilo, da bi skušal zadevo podcenjevati ali si domišljati, da je to pač samo še ena viroza. Razumem, da bi lahko tako kdo na začetku epidemije razmišljal na Kitajskem, ampak zdaj, po vsem tem, kar je znanega o virusu, kužnosti, potenci, smrtnosti, po vseh opozorilih epidemiologov, WHO, itd., da se še vedno najde toliko ljudi, ki ne jemljejo zadeve skrajno resno, me zelo čudi. Seveda imajo svojo vlogo pri tem mediji, ki imajo nalogo čim bolj omiliti zadevo, a ta policy se nam bo vrnil kot bumerang, saj se zaradi podcenjevanja prihajajoče nevarnosti zapravlja dragocen čas. Naj ob tem navedem, kar je v intervjuju za Vox pred kratkim dejal Bruce Aylward, vodja WHO misije mednarodnih strokovnjakov na Kitajsko, ki so ob vrnitvi izdali poročilo o spoznanjih, izkušnjah v borbi s tem virusom na Kitajskem: "Mislim, da je ključno lekcija iz Kitajske hitrost - bistvena je hitrost. Hitreje kot boste našli primere, jih izolirali in spremljali njihove tesne stike, bolj uspešni boste. Kitajska je bolnike zelo zgodaj odkrila in jih začela zdraviti in je imela zelo izpopolnjene zdravstvene postopke. Resnično dobro zdravijo ljudi s to boleznijo. Imajo stopnjo preživetja (z umrljivostjo nekaj manj kot 1% izven province Hubei), ki si je ne bi upal ekstrapolirati v preostali svet. V Italiji in Iranu ste videli, da veliko ljudi umira. Panika in histerija nista primerni. To je bolezen, kjer je ključno iskanje posamičnih primerov okuženih in njihovih bližnjih kontaktov. Ni skrit sovražnik, ki se skriva za grmovjem. Bodite organizirani, se izobražujte in se vržite na delo." Glede virusa pa so v poročilu, kjer za države, kot je naša, še brez odkritega primera, priporočajo kot ključno, da se čimbolj testira, čimprej najde vse okužene, predno se razširi, zapisali: "Virus COVID-19 je nov patogen, ki je zelo nalezljiv, se hitro širi, ter lahko povzroči ogromno zdravstveno, gospodarsko in družbeno škodo v vsakem okolju. Ni SARS in ni gripa... Virus je edinstven med človeškimi koronavirusi po svoji kombinaciji visoke prenosljivosti, fatalnih izidih v določenih rizičnih skupinah, ter sposobnosti, da povzroča ogromne družbene in ekonomske "izpade" (disruptions...).
Smalcat
04. 03. 2020 08.40
+4
Pa kdo podcdenjuje nevarnost virusa. Vi si zatiskate oči. Virus pri katerem je človek kužen dva tedna preden dobi simptome, se ne da ustavit. Tako da j.eba. Lahko pa zaradi vaše paranoje upeljejo ukrepe, ki bodo lastno j.ebo povzročili. Spomni se nepokretnega otroka na kitajskem ki je umrl ker so starše v karanteno zaprli. Tu na forumu jih je že nevemkoliko pozivali da zapremo meje. Brez razmisleka kaj točno naj bi to pomenilo in kako neučinkovito bi bilo, pa koliko ene j.ebe bi povzročilo. Povej @tokom kakšne ukrepe bi ti sprejel? Potem pa še oceni kako učinkoviti bi bili ti ukrepi za zajezitev virusa in kakšno stransko škodo bi naredili.
Big M
04. 03. 2020 09.38
+1
Jaz to tuji pravim, da nam je Kitajska in nam še prekriva preveč stvari.Pa da se pri njih virus umirja?!Ma prosim te lepo.Ni jim za verjet nič.Če ti reče dobro jutro bolše da pogledaš na uro.Edino pri nas ne jemljejo stvari resno...vsaj tako zgleda. Ker večina ludi na slepo verjame vse kar mediji sporočajo, škoda.Veš tudi tistim taglzvnim v WHO ni za verjeti nič ker jim Kitajci plačujdjo da hovorijo kot njim paše, verjemi.
dark horse
03. 03. 2020 21.49
-13
Da je pa od 90000 obolelih polovica ozdravela pa ne porocate. Važno je širjenje panike
Uporabnik458403
03. 03. 2020 21.55
+14
To se zmeraj pomenib da se je polovica bolanih in lahko sirijo virus............. Pa to so samo uradne stevilke. Neuradno so pa se bistveno vecje
seloveroni
03. 03. 2020 21.55
-5
jesen?ica
04. 03. 2020 07.55
+2
kojnusar
03. 03. 2020 21.45
+12
po zaslugi sarca pri nas nimamo primera okuzbe. le kaksen izbruh sledi v naslednjih dneh...?
Uporabnik458403
03. 03. 2020 21.33
+51
79 umrlih v Italiji v tednu dni........... Ocitno to ni spilarija kot se gredo pri nas ko bo bomo videli kako bob do takrat pa bo vse uradno samo gripa
Špargljeva pašta
03. 03. 2020 21.31
+59
Nekateri očitno ne veste kaj se dogaja v Italiji. Tam je več tisoč ( po nekaterih ocenah 70.000 kitajcev, ki šivajo za visoko modo t.i. Pronto moda, brez papirjev, zavarovanja, popolnoma na črno. Spijo v tovarnah, delajo po 18 ur na dan, malica skledica riža, plača za 30 dni dela po 18 ur /1000 evrov. Dobijo blago iz Kitajske, šivajo, na etiket Made in Italy in voila na evropski trg. V Firencah v Pratu, Bologni jih je ogromno. Tako, da se ni posebej za čuditi, zakaj Italija - od njih pa po celi Evropi seveda.
nimus
03. 03. 2020 21.34
+16
zanimivo je to, kjer so ulice kitajcev, da italijani še niso videli niti enega pogreba od svojih to sem velikokrat slišal od italijanov, za to, da šivajo sem tudi slišal poln trst jih je po butikih majhnih zadaj v skladišču stotine šivajo in delajo bog ti vedi kaj
Špargljeva pašta
03. 03. 2020 21.39
+5
To je res, nekaj časa nazaj sem slišala, da jih pokopavajo v kleteh zgradb, v katerih živijo, da prebijejo beton do zemlje in tam pokopljejo. Vem pa za primer v Trstu, kjer je bil pod stavbo cel rov v bistvu čez dve stavbi in tam pokopanih nekaj ljudi.
nimus
03. 03. 2020 21.41
+2
popravek: mislil sem, da Italijani niso videli nobenega pogreba od Kitajcev, ko nekdo umre med njimi recimo pa me res zanima ali kdo ve kaj o tem, to sem slisal od dosti italijanov
nimus
03. 03. 2020 21.45
-1
tudi to sem že slišal imas prav, vem pa tudi za primer ko so jih nasli brez organov to je bilo objavljeno dolgo dolgo nazaj, ma ze to da jedo vse kar leze verjetno se vse dogaja umrejo v skladišču in potem kakor se znajdejo katastrofa
Uporabnik458403
03. 03. 2020 21.52
+10
V Rimu imajo skladisca kam si uvozijo kitajsko robo in jo pol prodajajo po celi Evropi. Ta skladisca so velika za 2 do 3 BTC-je..... Nikjer nobeden napis firme. Ko prides na doloceno mesto pride kitajec in ti mora povedati 4 mestno kodo in takrat te vodi v katero halo gres razkladat in z kamionom parkiras v hali in te tam razkladajo...... Za hrano dobijo porcijo riza in 1.5 litra vode.............. Ko si v takem kitajskem predeli sploh nimas obcutkab da si v Italijib kaj sele v evropi
Špargljeva pašta
03. 03. 2020 21.57
+6
Tako je, pa še povej kam se roba potem vozi. Jaz sicer vem, ampak ostali pa ne.
Rastan Ra
04. 03. 2020 07.26
+1
in kako bi Kitajci, ki so , po tvojem zaprti v teh tovarnah, lahko prenašali ta virus. Od koga pa bi se okužili?
Uporabnik458403
04. 03. 2020 09.29
+2
LXLXLX....... V kontajnerju pride v luko Koper. Kontajner gre na carino v Ljubljano ali Dunaj najveckrat. Takrat se ta roba nalozi na cerado prikolico in se pelje k njim v Rim.... V italiji jim nocejo cariniti, zato se carini pri nas in avstriji najvec. Pa vse se nalozi na cerade, ker ko italjani na avtocesti vidijo kitajski kontejner gredo za njim...... Prakticno polovico in vec susmarijo..... Ne komplicirajo pa nic, ce jim pol robe pripeljes ostalo pa pokrades. Glavno jim je, da vsaj nekaj pripeljes. To je vsa mogoca roba-ponaredki iz kitajske...... Ko je enkrat ocarinjeno jim nihce nic ne more....Prodajajo po vseh svojih trgovinah, po sejmih, kot spomincke ob znamenitostih...... Jaz sem enkrat peljal pol kamiona spominckov elflovega stolpa...... Za par mesecov sem bil v Parizu in okrog Elfovega stolpa jih prodajajo vse povsod.... Pa prodajajo jih vecina afriski ljudje...Prav smesno mi je bilo, ko so mi jih vsi ponujali jaz pa jih doma imel celo skatlo, da nisem vedel kaj z njimi, ceprav sem jih ze polovico razdelil
abmam
03. 03. 2020 21.10
+57
Italijanskim turistom prepovedati vstop v Slovenijo.
nimus
03. 03. 2020 21.14
+33
pa niso samo italijanski turisti, na obali je ves koliko podjetnikov iz kitajske, azije, koreje, japonske, njih ne briga kaj se dogaja samo denar je poglaviten. Da ne govorimo o slovencih, ki delajo čez mejo jih je vec tisoc, v avstriji so tudi okuzbe , tu je tudi luka koper kitajske ladje in kontejnerji tega je ogromno, malo tezka bo.
Smalcat
03. 03. 2020 21.18
+21
A samo turistom ali tudi če so poslovno tu? A samo Italijanom ali tudi ostalim ki prihajajo iz Italije. Kaj pa Slovence, ki so v Italiji? Njih bi spustil? Kaj pa Avstrijce. Oni imaju tudi virus. Pa še italijani rabijo cca 30km ovinka narediti če hočejo čez avstrijo priti. Mogoče kar vse meje za vse zapret? Kaj pa tovor? A bi vsaj pšenico spuščali notri da ne bomo v par tednih lačni? Kdo jo bo peljal? Si dobro razmislil vse skupaj?
kapetan
03. 03. 2020 21.24
+2
Kaj Slovencem živečim onkraj meje v Italiji kateri redno pridejo delat v Slovenijo vdak dan ali obratno jih tudi zapremo? Lahko. Kaj pa uni ko bodo poskusli cez zaprto mejo bomo streljali z ostrostrelci? YU vojska je Vrtojbensko polje strazila z oborozitvijo ker je meja dolga in odprza. A smo na tej točki? Samo v razmislek...
nimus
03. 03. 2020 21.28
+3
smalcat a si meni namenil komentar, jaz sem samo napisal da je tezko prepovedati to sem mislil, da je ksoraj nemogoča misija vse jaz to vem in to kako dobro, konec koncev vedno je denar denar , odvisni smo od uvoza, kje si ti videl ,da sem napisal, da se meje zaprejo?NI pa kontrole to je pa res, zato pa vse leze v slovenijo in gre skozi njo
Smalcat
03. 03. 2020 21.33
+0
nimus
03. 03. 2020 21.37
Kristof19
03. 03. 2020 21.03
+41
Jaz se že dva tedna razkužujem, samo se bojim da bom prej dobil cirozo.
Smalcat
03. 03. 2020 21.05
+7
En šnopček na dan, drži dohtarje stran. Mogoče pa res je kaj na tej corona paranoji...
Pacientka1
03. 03. 2020 21.22
+3
alesiax
03. 03. 2020 21.03
+12
Ansa poroca da punckino stanje ni resno, da je okuzena ampak da ni nic hujsega.
CIGU MIGU
03. 03. 2020 20.58
+4
pacijent je bil pripeljan na catinaro in nato odpeljan na infekcijsko kliniko tako da lahko prićakujemo kaj so italijani zrihtali sestram ki tam delajo,,tudi iz slovenije