Tujina

Hrvaške priprave na koronavirus: prva testiranja, pripravljena karantena

Zagreb, 23. 02. 2020 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ko gre za koronavirus, sosedje Hrvati ne bodo ničesar prepustili naključju, pravijo na hrvaškem ministrstvu za zdravje. Pristojni namreč menijo, da je le vprašanje časa, kdaj se bo pri njih pojavil prvi primer, še posebej v luči izbruha v Italiji.

Na Hrvaškem se pripravljajo na možnost pojava novega koronavirusa.
Na Hrvaškem se pripravljajo na možnost pojava novega koronavirusa. FOTO: Jutarnji list

Hrvaški minister za zdravje je tako odredil vzpostavitev karantene na kliniki za nalezljive bolezni Dr. Fran Mihaljević v Zagrebu. Tja bodo pošiljali osebe, pri katerih bo obstajal sum na okužbo z novim koronavirusom.

Kot pravijo pristojni, takšne odločitve sprejemajo na podlagi izkušenj iz Italije, ki se te dni spopada z večjim izbruhom na severu države, zabeležili so že tudi primere smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom. 

"Pričakujem, da se bo virus prej ali slej pojavil na Hrvaškem," je za medije dejal hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš. Prepričan je sicer, da je širjenje novega koronavirusa nemogoče ustaviti, a dodaja, da na srečo smrtnost zaenkrat ni visoka. "Okoli dva odstotka, kar je manj od običajne gripe. Je pa dejstvo, da gre za nov virus, novo bolezen," je dodal in izrazil upanje, da novi koronavirus ne bo mutiral. 

Na hrvaški Reki so medtem v tamkajšnjo bolnišnico sprejeli italijanskega pacienta, ki ima simptome, ki bi lahko bili povezani z okužbo s koronavirusom. Sedaj pa so iz bolnišnice sporočili, da je test na okužbo s koronavirusom negativen.

Pacienta so poslali v izolacijo, rezultati testa, ki bo pokazal, ali dejansko gre za novi koronavirus ali za kakšno drugo bolezen, pa bodo znani tekom dneva, piše 24sata.hr. Zaradi respiratornih težav so v bolnišnico sprejeli tudi žensko, ki je bila pred kratkim v Italiji, tudi njen vzorec so poslali na testiranje, pišejo hrvaški mediji.

Kaj pa pri nas?

Bojazen, da bomo kmalu pojav novega koronavirusa zabeležili tudi pri nas, glede na dogajanje v soseščini narašča.

Včeraj je predsednik SDS Janez Janša na Twitterju od vlade, ki opravlja tekoče posle, zahteval, da skliče Svet za nacionalno varnost, ustanovi nacionalni krizni štab ter vzpostavi učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo. Pozval je tudi k sprotnemu seznanjanju javnosti o koronavirusu.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, je v odgovor Janši na Twitterju zapisal, da se pristojni dnevno usklajujejo in da "obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni". Po njegovem prepričanju je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, je že pred tem - v minulem tednu – dejal, da pri nas imamo laboratorij za hitro diagnostiko in kapacitete za morebitno epidemijo.

Nekoliko drugačnega mnenja so v ljubljanskem UKC, kjer so opozorili, da bi nekaj bolnikov s tem virusom na infekcijski kliniki lahko oskrbeli, v primeru množičnega izbruha pa bi se zapletlo.

Svarilo MZZ

Zaskrbljenost pri nas v luči dogajanja predvsem v Italiji, narašča tudi zato, ker so zadnje dni za obisk sosednje države izkoristili tudi številni Slovenci, mnogi so se tja nameravali odpraviti tudi v prihodnjih, počitniških dneh.

"Na severu Italije so zaradi preprečevanja širitve virusa Covid19 sprejeli številne ukrepe za omejitev širjenja virusa. V deželah Lombardija in Veneto so odpovedane vse športne prireditve, uveden je poseben prometni režim. V deželi Furlaniji-Julijski krajini so razglasili izredne razmere, v katerih za zdaj ni predvidena odpoved športnih ali kulturnih prireditev. Slovenskim državljankam in državljanom, ki se nahajajo v Italiji, svetujemo previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki nameravate oditi v Italijo, svetujemo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oziroma hoteli,"  v odzivu pišejo na našem ministrstvu za zunanje zadeve. 

Kot dodajajo, so redno v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
24. 02. 2020 14.14
+4
Mislim, da naši loleki pojma nimajo, samo govorici jo tja v 3 dni, na žalost. Ta dva, jao da zdrava Slovenca pa so poslali domov v karanteno, ma to ne moreš verjet, ali smo po 30ih letih res tako nizko padli? Hrvati so pripravljeni in se zavedajo, da jih po vsej verjetnosti virus ne bo za obšel, kaj pa mi? Mi pa tarnamo, ker ni Kitajcev a Bled......
flisd
24. 02. 2020 11.17
+3
Spo nima primernega objekta za strogo karanteno.
flisd
24. 02. 2020 11.17
+4
Morali bi narediti kontrolne točke na meji z Italijo z vojsko in zavračati vse potencialne primere.
Pametolog
23. 02. 2020 21.53
+8
Če pogledaš klinični center Lj. hitro ugotoviš, da je nabito poln raznih oldtimerjev, ki čakajo ceu dan na zdravnika v primeru epidemije, bi se obisk povečal za 2000% in za tako situacijo nima niti Kitajska kapacitet, zato so zgradili 3 bolnice expresno, klinični Ljubljana ima kapacitete za avtomobile, vsepovsod so parkirne garaže, kar se tiče hrvatov oho, tam je korupcija na visokem nivoju, prvo bodo politiki zahtevali osebne zdravnike in posebne privilegije za elito za ostale bo poskrbel bog.
Žac
24. 02. 2020 12.40
+1
In kdaj ti Bos.nc začne modrovati o korupciji in ostalem. Blati Hrvaško na vsakem koraku. Prišel pa v Slovenijo z gumi škornji do pasu.
Aijn Prenn
23. 02. 2020 20.10
-1
Letošnja turistična bera prijateljske sosednje države pa ne bo najbolj optimalna, bi rekel...
jung
23. 02. 2020 21.02
+15
Razmisli malo ! Zna bit še boljša, saj se bomo izogibali destinacij , kot so azija, pa tudi bližnjih, saj na letališčih lahko marsikaj pokasiraš.
Marko Live
23. 02. 2020 20.08
+20
Verjetno je že pri nas samo še ure so! Italijani množično obiskujejo naše kazinoje in to prav iz teh krajev.
ŽigaLausegger
24. 02. 2020 19.56
+1
Inkubacijska doba je slab mesec. To pomeni, da je bil virus v Italiji že pred enim mesecem in pri nas že pred tremi tedni. Le simptomov še ni. Ti bodo pa v roku parih dni kot si rekel.
Haloška ikebana
23. 02. 2020 19.41
-18
Samo paniko zganjate. Sedaj ste zamenjali migrante za Korona virus, samo, da lahko sejete strah in paniko. Dajte se malo umirit in vklopite razum. Največ lahko sami naredimo, da preprečimo okužbe in širjenje le teh. Država in zato odgovorne institucije imajo vsekakor pripravljene protokole, kako se organizirati v primeru pandemije. Ljudje pa se naj izogibajo večjim skupinam, ter naj ne obiskujejo zdravstvenih ustanov, če to ni nujno potrebno. Skrbijo za svoj imunski sistem, pa bo vse skupaj, kot epidemija gripe, ki je mimogrede v Sloveniji letos že zahtevala nekaj življenj.
Bastard666
23. 02. 2020 20.02
+9
Haloška ikebana
23. 02. 2020 21.00
-2
Kaj te je te strah? Nikakršen arogantnež nisem. Veliko potujem po svetu in nikjer panike, le vi jo poskušate narediti v Sloveniji. Dajte malo uporabiti zdrav razum in ne kokodakajte tja v tri dni....
ŽigaLausegger
24. 02. 2020 19.57
Kot "Haloška Ikebana" si zelo verodostojen.
Kaj_je_res
23. 02. 2020 18.45
+69
SE bojim, da ne bo dovolj niti kisikovih bomb niti mask niti krematorij ne bo zmogel dela. Katastrofa, kako počasi se Slovenci lotevamo rešitev. Izredna seja odbora za varnost zaradi plastičnih pušk. Zdaj pa, ko cel svet povzema skrajne ukrepe, da zajezi virus, smo pri nas na ravni nasvetov umivanja rok????
klenoo
23. 02. 2020 18.23
+53
Ja ja, hrvatki so pripravljeni, mi smo pa v predpripravi
nightifly
23. 02. 2020 18.15
+36
Slovenija ,,,,,,takoj kar se dan postaviti striktno kontrolo na Zahodno mejo z Italijo in vse ostale tocke vstopa . Raje sedaj ,kot potem imeti ´vojno stanje´. Slovenska obvescevalna sluzba , ki najvec operira s premiki ,migracijami in vsem tem bi Morala vedeti ,da je Italija sedaj potencialni vir N°1 tega virusa kar se tice prenosa. Ni samo stvar enega Metra varnostne razdalje ,ker je ob sapici viruz ze 10 m stran ,ob kihanju da ne govorimo .In potem je direkten prenos virusa -preko rok ,objemanja , predaje dokumentov ,denarja in podobno . Torej moznosti je ogromno ,kar potrjujejo tudi bolni ljudje -ad-hoc , celotne pokrajine v kratkem casu kontaminirane . Torej ni tako minorno vse skupaj . Ni za zganjati panike ,ker amo skodi .Je pa tudi res ,da je Kitajska zdaj zatajila , in je zaradi bojazni pred blamazo v zacetni fazi lagala in minimizirala vse skupaj . Od zacetka decembra do sedaj je veliko casa , in prav v zacetku bi lahko zajezili vse skupaj , lazje bi bilo potem omejiti sporadicne obolele . Sedaj je pozno .
Haloška ikebana
23. 02. 2020 18.32
+15
Pravite, ni za zganjati panike, v isti sapi pa, sedaj je prepozno. Najboljše, da vse sumljive postavimo pred jamo, šus, ter jih posujemo z apnom. Mislim kakšne to zganjate. V današnjem času je nemogoče zapreti državo, saj smo globalno tako neodvisni, ter samoskrbno veliko prešibki, da bi si to lahko privoščili. Osvestiti je treba ljudi, da se izogibajo ustvarjanju velikih skupin, ter se zadržujejo doma in po nepotrebnem ne obiskujejo zdravstvenih ustanov.
laycan
23. 02. 2020 18.06
+28
Pri nas si umivamo roke, ni panike.
kajedaj
23. 02. 2020 17.39
+36
vse bolj se mi zdi ... da se virusa nebomo še dolgo znebili in da bo prej kot slej haos po evropi(svetu) !
mikipiki222
23. 02. 2020 17.39
+80
V Sloveniji ni nikakršin kapacitet in niti opreme v primeru večjega izbruha bolezni. Infekcijska klinika lahko absorbira v najboljšem primeru med 5-10 bolnikov. V UKC Ljubljana obstajajo 4 postelje v sobi s podtlakom - taki, kjer je verjetnost prenosa izven sobe majhna. To, kar ministrstvo za zdravje trdi - da imamo kapacitete - je LAŽ. Kapacitet nimamo niti, ko NI epidemije. Ste bili zadnje čase na Infekcijski kliniki? Ste videli to razpadajočo stavbo? Svojca so sprejeli na oddelek H - "hodnik". Ker ni prostora nikjer, so nek hodnih zagradili in ga ironično poimenovali "oddelek H". Pa ni niti enega primera korona virusa še pri nas. Ste bili v UKC Ljubljana kaj? Ko vse gnije in razpada? ko ni bilo vloženo centa zadnje 50 let? Namesto da stržemo gate z riti uradnikom na MZZ in ZZZS in tistim na vladi, pluvamo po zdravstvenih delavcih. Rešitev? Bodo skrajšal čakalne vrste hahahaha - KJE? ČE NI KAPACITET?????
kajedaj
23. 02. 2020 17.42
+52
+ .. zdravniki in sestre niso krivi, da je sistem u kujcu ...
User1832247
23. 02. 2020 17.34
+14
.................... mi pa po sistemu treh opic!ja bravo!
Rožice cvetijo
23. 02. 2020 17.08
+81
Naše zdravstvo je odlično....dokler smo vsi zdravi!
MasteRbee
23. 02. 2020 17.01
+24
Levičarji trdijo da imamo najboljše zdravstvo na svetu, potem bo že držal.
Popeye
23. 02. 2020 17.49
+17
Imeli smo ga, dokler se ni začelo strankarstvo...
raptor2
23. 02. 2020 16.44
+69
Sej v ukc ljubljana so pripravljeni. 4 postelhe za okuzene majo, vec pa.... vazno da so bencinski servisi in cazinoji ob meji z itailjo odprti in polni italjanov
Surlis
23. 02. 2020 16.38
+43
Po vsem kar sem do sedaj bral in raziskoval se obolelim lahko pomaga in je smrtnost res nizka... Ampak samo ob predpostavki, da se cca 20% pacientov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo tudi kje ustrezno oskrbi.... Samo, da ne bomo na koncu, ko bomo delali analize, potegnili črto in bomo po rezultatih tam nekje pod Ugando ali Nigerijo in ne v EU ... Tega nas je žal skoraj bolj strah kot virusa.. Pa ne delam panike, ker samo povzemam izjave takih, ki se na naše zdravstvo in kapacitete spoznajo in so že spregovorili za medije...
mak0521
23. 02. 2020 16.36
+28
V Sloveniji jih mora nekaj umreti, da bodo vsaj mase priporočili. 100 let za svetom!
aylar
23. 02. 2020 16.20
+66
Kaj bo, ce (bognedaj) pri nas jutri potrdijo 50 okuzenih? Kam jih bojo dali? Kako bojo poskrbeli za njih? Kdo bo zdravil? Koliko casa?
Supervillain
23. 02. 2020 16.44
+25
Že 5 je dovolj,da jih naraste na tisoč čez nekaj časa.Lp
kajedaj
23. 02. 2020 17.47
+2
kajedaj
23. 02. 2020 17.50
+13
bolnice so že tak poune.. v čakalnici 6 ur .. v tem času se jih 200 okuži .. grejo domu .. 5 članov družine .. pa si že na 1000 :D