Tujina

Nekateri ameriški škofje odvračajo vernike od uporabe cepiva Johnson & Johnson

Washington, 04. 03. 2021 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, STA, U.Z.
Komentarji
23

V ZDA nekateri škofje vernike odvračajo od cepljenja s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson. Imajo namreč moralne pomisleke. Število okužb in smrti v ZDA pada, a predsednik Joe Biden svari pred prehitrim rahljanjem ukrepov. Več kot polovica evropskih držav je v minulem tednu sicer beležila porast števila novih okužb z novim koronavirusom.

Nekateri ameriški škofje odvračajo katoličane od uporabe cepiva Johnson & Johnson, če so na voljo druga cepiva. Kot poroča CNN,  je namreč Ameriška škofovska konferenca in vsaj še 6 drugih škofij po vsej državi objavilo izjave, v katerih so izrazili "moralno zaskrbljenost" o cepivu zaradi uporabe laboratorijsko gojenih celic, ki izvirajo iz celic, odvzetih v osemdesetih letih iz tkiv splavljenih človeških plodov.  Oblasti opozarjajo, da državljani niso v položaju, ko bi lahko izbirali med cepivi, saj jih na globalni ravni primanjkuje, zato pozivajo k cepljenju z vsem odobrenimi in varnimi cepivi. 

O tej temi so se sicer bioetiki in verski voditelji  pogovarjali od samih začetkov razvijanja cepiva proti covid-19. Kot piše v Noti Kongregacije za nauk vere o moralnosti uporabe nekaterih cepiv proti covidu-19, ki so jo decembra 2020 objavili v slovenski škofovski konferenci, njeno objavo pa je odobril papež Frančišek, je, kadar ni na voljo etično neoporečnih cepiv proti covidu-19, moralno sprejemljivo uporabiti cepivo proti covidu-19, pri katerih so v procesu raziskovanja in proizvodnje uporabili celične linije splavljenih fetusov: "Moralna dolžnost izogibanja takšnega pasivnega materialnega sodelovanja ni zavezujoča, če obstaja huda nevarnost, kot je sicer nezadržno širjenje hudo patogenega agensa:  v tem primeru pandemično širjenje virusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19. Zato je potrebno upoštevati, da se lahko uporabljajo vsa cepiva, ki so priznana kot klinično varna in učinkovita, v trdni sodbi vesti, da uporaba teh cepiv ne pomeni formalnega sodelovanja pri splavu, iz katerega izvirajo celice, s katerimi so bila proizvedena cepiva. "

Biden svari pred prehitrim rahljanjem ukrepov 

V ZDA se je do sinoči po podatkih univerze Johns Hopkins s koronavirusom okužilo 28,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 518.000. Samo v sredo je bilo 55.000 novih okužb in 1900 mrtvih. Povprečje zadnjega tedna je 60.000 novih okužb na dan in 2000 mrtvih.

Število okužb in smrti pada, število cepljenj pa narašča. Predsednik ZDA Joe Biden, ki je v torek napovedal, da bodo imeli v ZDA do konca maja dovolj odmerkov za cepljenje vseh odraslih Američanov, skupaj z zdravstvenimi strokovnjaki opozarja, da nevarnosti še ni konec in kritizira zvezne države, kjer hitijo z odpravljanjem varnostnih ukrepov. "Zdaj, ko smo na robu temeljite spremembe narave te bolezni, res ne potrebujemo neandertalskega razmišljanja, da je že vse v redu in da lahko vsi snamemo maske," je dejal.

To je letelo na republikanska guvernerja Teksasa in Misisipija, ki sta odpravila obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. "Misisipijčani ne potrebujemo skrbnikov. Če številke padajo, lahko ocenijo svoje možnosti in poslušajo strokovnjake. Mislim, da moramo zaupati Američanom, ne pa jih žaliti," je Bidnu odgovoril guverner Misisipija Tate Reeves.

Škofje v ZDA so izrazili moralno zaskrbljenost nad cepivom Johnson and Johnson.
Škofje v ZDA so izrazili moralno zaskrbljenost nad cepivom Johnson and Johnson. FOTO: Dreamstime

WHO opozarja na ponovno naraščanje okužb v Evropi

Več kot polovica evropskih držav je v minulem tednu beležila porast števila novih okužb z novim koronavirusom, so danes opozorili v evropskem uradu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in države pozvali, naj namenijo več pozornosti novim različicam virusa. Obetajoče upočasnjevanje širjenja okužb se je tako po šestih tednih končalo.

Število na novo potrjenih okužb v Evropi se je po podatkih WHO v minulem tednu povečalo za devet odstotkov in je preseglo milijon. Še posebej slab je trend v srednji in vzhodni Evropi, pa tudi v nekaterih zahodnoevropskih državah. Britanska različica novega koronavirusa je prisotna že v 43 od 53 evropskih držav, južnoafriška v 26, brazilska pa v 15 državah.

Ker gre za bolj nalezljive različice virusa, je regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge države pozval, naj bodo nanje bolj pozorne. "Povsod moramo zajeziti širjenje virusa, pri tem pa uporabiti sredstva, za katera vemo, da delujejo," je poudaril in kot posebej pomembno izpostavil testiranje in izolacijo okuženih ter sledenje njihovim stikom.

Bistveno je tudi množično cepljenje prebivalstva proti okužbi z novim koronavirusom, ki zdaj poteka v 45 evropskih državah in že kaže pozitivne učinke, je dodal. V državah, kot sta Izrael in Velika Britanija, kjer je stopnja precepljenosti zelo visoka, sta se tako število smrti zaradi covida-19 kot število hospitaliziranih, ki pripadajo rizičnim skupinam, zmanjšali. V luči tega je Kluge pozdravil odločitev Evropske agencije za zdravje (Ema), da začne tekoči pregled ruskega cepiva proti covidu 19 Sputnik V, in ocenil, da se je Rusija v preteklosti večkrat izkazala na področju razvoja cepiv ter med drugim odigrala ključno vlogo v boju proti otroški paralizi in rumeni mrzlici.

Na Hrvaškem se rahlo zvišuje število novih okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 6965 opravljenih testih potrdili 667 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je devet covidnih bolnikov, je potrdil nacionalni štab civilne zaščite. V državi je trenutno 3558 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 740 covidnih bolnikov, od katerih jih 69 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. 

Po angleški, južnoafriški in newyorški različici novega koronavirusa, so danes potrdili obstoj tudi t. i. češke različice koronavirusa, je na spletni strani objavila hrvaška radio-televizija HRT. Novo različico so našli pri petini od skupno 70 vzorcev okužb z novim koronavirusom, ki so jih zabeležili februarja med bolniki s covidom-19 v klinični bolnišnici Dubrava v Zagrebu.

"Češka različica je kombinacija mutacije škotske in angleške različice koronavirusa", je pojasnil profesor z zagrebške fakultete za naravoslovje in matematiko Kristian Vlahoviček, ki je vodja projekta za analizo genoma koronavirusa. Pojasnil je, da so novo različico mutacije virusa prijavili na Češkem in Slovaškem, potem ko so zabeležili veliko zvišanje števila okuženih z novim koronavirusom. Vlahoviček je dejal, da še ni znano veliko glede nalezljivosti češke različice.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 77 novih okužb. Iz istrske županije poročajo o treh novih primerih.

Hrvaška koronavirus

Malta po vnovičnem porastu okužb z novimi omejitvami 

Malteška vlada je zaradi novega porasta okužb z novim koronavirusom, ki je posledica predvsem širjenja britanske različice virusa, od petka dalje uvedla vrsto novih omejitvenih ukrepov, ki bodo veljali do 11. aprila. Lokali in restavracije bodo lahko prodajali hrano in pijačo za domov, kazni za kršitelje pa bodo podvojili, je sporočil premier Robert Abela. Prvič bodo tudi kontrolirali zbiranja na domovih. Če se bodo zbrali člani več kot štirih gospodinjstev, bodo kaznovani s sto evri, je povedal. Bari in nočni lokali medtem ostajajo zaprti, tako kot že od novembra. Mlajšim od 16 let so prepovedali kontaktne športe. 

Premier je nove ukrepe objavil kmalu po tem, ko so zdravstvene oblasti sporočile, da so v državi potrdili rekordnih 363 novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah. To je bil že tretji dan ta teden z rekordnim številom novih okužb. Oblasti sumijo, da je za porast krivo širjenje bolj nalezljive britanske različice virusa in nespoštovanje priporočene medosebne razdalje. 

Malta med članicami Evropske unije vodi po deležu cepljenega prebivalstva proti covidu-19. Doslej so vsaj z enim odmerkom cepili okoli 13 odstotkov odraslih.

Malteški minister za zdravje Chris Fearne je prebivalce pozval k spoštovanju novih ukrepov. Izpostavil je, da gre za tekmo med virusom in cepivom ter da morajo pospešiti cepljenje in zmanjšati širjenje virusa.

Madžarska za dva tedna zapira večino trgovin in storitev

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 6278 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v zadnjih treh mesecih, kažejo uradni podatki, ki jih navaja madžarska tiskovna agencija MTI. Obenem je v vzhodni sosedi umrlo še 152 ljudi s covidom-19. Skupno število potrjenih okužb od začetka epidemije se je tako na Madžarskem povzpelo na 446.178, skupno število umrlih s covidom-19 pa na 15.476. Trenutno je v državi več kot 102.500 aktivno okuženih, bolnišnično zdravljenje jih potrebuje več kot 6550, 639 bolnikov je na medicinskih ventilatorjih, poroča MTI. 

Vodja kabineta premierja Gergely Gulyas je zato danes sporočil, da se bodo v ponedeljek za najmanj dva tedna zaprle vse trgovine, razen živilskih, drogerij in lekarn ter bencinskih črpalk. Za dva tedna se bodo ustavile tudi vse storitvene dejavnosti. Od ponedeljka pa do konca velikonočnih praznikov 7. aprila bodo zaprte osnovne šole in vrtci. V srednjih šolah in univerzah se bo nadaljeval pouk na daljavo, medtem ko so restavracije, hoteli in kulturne ustanove že zaprti. Velja tudi policijska ura med 20. in 5. uro.

Po drugi strani so na Madžarskem s slabimi desetimi milijoni prebivalcev, kjer poleg na ravni EU odobrenih cepiv uporabljajo tudi ruski Sputnik V in cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, doslej proti okužbi z novim koronavirusom cepili več kot 785.000 ljudi, od tega več kot 267.000 z dvema odmerkoma. Do velike noči naj bi po načrtih oblasti v Budimpešti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo vseh 2,6 milijona Madžarov, ki so se prijavili za cepljenje.

V Braziliji znova dnevni rekord smrtnih žrtev 

V Braziliji je v 24 urah v povezavi s covidom-19 umrlo 1910 ljudi, je v sredo zvečer objavilo ministrstvo za zdravje. S tem so že drugi dan zapored presegli dnevni rekord smrtnih žrtev pandemije, potem ko so v torek poročali o 1641 mrtvih. Skupno je v povezavi s covidom-19 v Braziliji umrlo 259.271 ljudi. Potrdili so še 71.704 nove okužbe, skupno pa so v največji latinskoameriški državi potrdili več kot 10,7 milijona okužb z novim koronavirusom. Samo še v ZDA in Indiji jih je več.

V Braziliji so v januarju sicer začeli cepiti proti covidu-19, vendar je zdravstveni sistem na robu kolapsa. O tem so že poročali iz mesta Manaus, tik pred kolapsom pa so sedaj tudi večja mesta, kot je Sao Paulo, kjer imajo načeloma boljšo infrastrukturo.

V metropoli Rio de Janeiro so danes zaostrili ukrepe. Od petka bodo od 17. ure zaprte restavracije in bari, prepovedano je tudi zadrževanje na javnih površinah od 23. ure. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro sicer zatrjuje, da se zganja panika. Tovrstni ukrepi po njegovem nikjer na svetu niso delovali. Guvernerje, ki zapirajo svoje zvezne države, pa je posvaril, da se bodo morali sami znajti glede pomoči.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Urban?i?
04. 03. 2021 17.56
+2
Ko začnejo katoliki govoriti o morali, se morajo razumnikom prižgati vsi alarmi.
scipio
04. 03. 2021 17.50
+1
Koncept, po katerem celice nerojenih, s pomočjo znanosti rešujejo rojene, je za veliko ljudi dokaj nov, in močno drugačen, glede na dejstvo, da že tisočletja poteka nekaj drugega: namreč to, da rojeni in odrasli v neštevilnih vojnah uničujejo druge rojene, odrasle in otroke in tudi nerojene skupaj z materami. Škofje in drugi kleriki pa pred tem blagoslovijo orožje, kanone, puške in bajonete.
Walter Pravicek
04. 03. 2021 17.36
+1
Dr.IVAN-JANEZ ŠTUHEC NI ŠKOF(NIKOLI NE BO RADI GREHA,KER IMA SINA),A JE"PRIJATELJ"JANŠE.PA MENDA NE BO SPOČIL Z"MORALNO TEOLOGIJO",DA SDE#$ LJUDJE VERNIKI(KOLIKO JIH ŠE NJEMU KAJ VERJAME,DA SE NE SMEJO CEPITI!ALI NJEGOVA VEČNA(KO NI DRUGE PRI ROKI,Dr.ALENKLA-MAGDALENA ŠVERC,NEPOROČENA,A Z ŠTUHECOM STA PAR,TER STARŠA SINU!IN ONA IMA CELO SKUPINO STAREJŠIH ŽENSK ZA POUČEVANJE DECE ZA PRIPRAVO NA BIRMO RECIMO.ALI TEM STARKAM TUDI DAJE NAVODILA,DA SE LJUDJE NAJ NE CEPIJO?NADŠKOF MARIBORSKI JE ČISTO TIHO,NJEMU GRE ZA DOBROBIT ZAPOSLKENIH,KAR JE ŠTUHEC"UREDIL".TAKO SE NITI NI ZA BATI,DA SE LJUDJE NEBI CEPILI PO SVOJI VOLJI,AQMPAK NA UKAZ NIJZ-KREKA!
Walter Pravicek
04. 03. 2021 17.40
POPRAVKI:spočil=sporočil---sde#s=se---zaposlkenih=zaposlenih---aqmpak=ampak.
farobasso
04. 03. 2021 17.12
-3
Kler pusti cepljenje pri miru. Če bi bilo znanje in razvoj po vaših željah, bi še danes črne koze preganjali. 2000 let nazadnjaštva in še kar traja.
MariaAna
05. 03. 2021 10.00
+1
Kako dolgo pa so nastajala cepiva za te bolezni....in kako dolgo je nastajalo cepivo za kovid ??? Malo se povprašaj !!!
programerka
04. 03. 2021 17.11
+0
Lahko bi še kaj napisali o uporabi teh celic za druga cepiva. AstraZeneca in Johnson uporabljajo celice pridobljene pri splavu leta 1972 , ki so samorazmnoževalne. Na podlagi teh celic so razvili cepiva za ošpice, mumps, rdečke, norice, hepatitis A. Pfitzer in Moderna ne uporabljata celic za izdelavo cepiva, ampak je narejeno sintetično, glavne sestavine so mRna, sladkor in različne soli.
nogutsnoglorry
04. 03. 2021 16.51
+3
tudi Jackson se je zdravil z zarodki, zato je bil večno mlad, cerkev pa znanost pa lihtko ne gresta skup, koliko so oni znanja požgal, več kot naciji
ivan z Doba
04. 03. 2021 16.45
+0
Slovenska cerkev poziva k cepljenju vernikov z varikino. Ni moralnih zadržkov.
ivo105
04. 03. 2021 16.33
+5
Cerkvena svojat skrbi za dobavo v nebesa!
herohero
04. 03. 2021 16.31
+3
Škofje raje sami cepijo- rektalno! In to v imenu boga!
Debely
04. 03. 2021 16.36
+0
Walter Pravicek
04. 03. 2021 17.42
TO SO DELALI V NEMČIJI,TAKO ČASOPIS piše,DOBAVLJALE SO MALO DEČICO NUNE!SEDAJ JE CIRKUS,KO CERKEV-KATOLIŠKA-NE DA V JAVNOST PODATKOV!
Banion
04. 03. 2021 16.14
+0
Škofje imajo prav kajti splav je bogokletno dejanje kar pedofilija ni
dane30
04. 03. 2021 16.07
+7
Vsa cepiva temeljijo na embrilonalnih celicah splavljenih otrok in gnojnih tkivih, ki se jih odvzema živalim. Ne rabiš biti epidemiolog če znaš brat, tudi oni so ljudje, ki so brali iz knjig in se naučili. Pred to epidemijo me to področje sploh ni zanimalo, zdaj ko sem pa prebral nekaj knjig o cepljenju, kako se je sploh začelo, sem pa šokiran, žal negativno.
PrettyBird
04. 03. 2021 16.59
-2
Katere knjige si prebral? Ali si se izučil na fejsbuku? Ker po branju znanstvene literature in ostalih kredibilnih virov verjetno ne bi bil šokiran.
Debely
04. 03. 2021 16.07
+6
Kljub medijski cepilni ofenzivi je v Sloveniji cepljenih cca 2%, v EU pa cca 6% ljudi.
hansola
04. 03. 2021 16.55
-4
Bi bilo veliko več, če bi bilo dovolj cepiv, v kolikor primerjamo koliko cepiv je povprečna EU članica prejela je naš odstotek sorazmeren s povprečjem. Tako da tvoje domišljanje, da smo pri nas manj dovzetni za cepljenje je točno to, domišljanje. In nestrokovna razlaga dejstev, kot je praksa za vas anticepilce.
ni_mi_vse_eno
04. 03. 2021 15.54
+4
Nekateri ameriški škofje odvračajo vernike --- Fotka pa hrvaška šahovnica, ker ameriške žal nismo našli, hehe.
Soul
04. 03. 2021 15.25
+13
Če se ne motim, tudi cepiva Moderne in Pfizerjevo temeljijo ne embrilonalnih celicah splavljenih otrok.Dvomim, da so kaj spremenili v tej smeri.
Old_geezer
04. 03. 2021 15.19
-4
Bo pa za druge več. Naravna selekcija al kako že.
NobedenkotMessi
04. 03. 2021 14.22
+4
In prav majo hvala bogu da se je nekdo najdo da nekaj pove glede tega sranja
PrettyBird
04. 03. 2021 17.01
+1
Ali so škofje avtoriteta na področju medicine?