Tujina

ZDA po številu okuženih prehitele Italijo in Kitajsko ter se uvrstile na sam vrh

Vuhan/Rim/Madrid, 26. 03. 2020 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
N.Š./U.V./STA
Komentarji
869

Evropa je s preko 15.000 smrtnimi žrtvami najhuje prizadeta celina zaradi pandemije koronavirusa. Najhuje je v Španiji in Italiji, število smrtnih žrtev pa strmo narašča tudi v Franciji. ZDA pa so medtem po številu potrjenih okužb prehitele celo Kitajsko. Po vsem svetu je število okuženih preseglo pol milijona. Virus je v ZDA terjal davek v gospodarstvu, saj je za nadomestilo za brezposelnost je zaprosilo rekordnih 3,28 milijona Američanov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Kot da tega ne bo nikoli konec'
    05:07
    Iz 24UR: 'Kot da tega ne bo nikoli konec'
  • Iz 24UR: Rekordna brezposelnost
    02:45
    Iz 24UR: Rekordna brezposelnost
  • Iz 24UR: Razmere v ZDA vedno slabše
    02:11
    Iz 24UR: Razmere v ZDA vedno slabše
  • Iz 24UR POPOLDAN: Španija po poti Italije, na Kosovu padla vlada
    02:11
    Iz 24UR POPOLDAN: Španija po poti Italije, na Kosovu padla vlada
  • Iz 24UR: Najhuje v New Yorku
    01:11
    Iz 24UR: Najhuje v New Yorku
  • Iz 24UR: Razmere v svetu
    02:18
    Iz 24UR: Razmere v svetu

Število smrtnih žrtev po Evropi strmo narašča, teh je že več kot 15.000. V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 712 smrtnih žrtev – sprva je italijanska civilna zaščita na tiskovni konferenci sicer poročala o 662 novih smrtnih žrtvah, a se je kasneje izkazalo, da v to število ni bilo vključenih 50 smrti, ki so jih v zadnjem dnevu zabeležili v regiji Piedmont, piše La Republicca. V Italiji je od začetka izbruha umrlo že 8215 oseb. Potrdili so tudi novih 4492 primerov okužbe, skupaj so od začetka izbruha v Italiji zabeležili že 80.539 potrjenih primerov.

Zaskrbljujoče je tako predvsem dejstvo, da je po nekaj dnevnem upadu novih primerov okužbe in smrti, to število danes znova poraslo.

ZDA še včeraj na tretjem mestu, danes na prvem

Statistični podatki kažejo, da so ZDA, ki so bile po številu potrjenih primerov okužb med državami včeraj še na tretjem mestu, danes prehitele tako Italijo kot Kitajsko in se uvrstile na sam vrh seznama.

ZDA so torej zdaj država z največ okužbami z novim koronavirusom na svetu. Danes so potrdili 13.963 novih okužb, skupno pa imajo že 82.174 okuženih. Včeraj so imeli potrjenih 68.211 primerov.

Danes je v ZDA zaradi covid-19 umrlo 150 ljudi, skupaj pa je doslej zaradi posledic okužbe čez lužo umrlo 1177 ljudi. Razlika v številu okuženih med Kitajsko in ZDA pa se zna v naslednjih dneh le še stopnjevati, če se bo v Ameriki nadaljeval trend zadnjih dveh dni, ko so potrdili več kot 13.000 novih primerov na dan.

Testiranje članov posadke križarke v Miamiju, na Floridi, kjer so zboleli trije člani.
Testiranje članov posadke križarke v Miamiju, na Floridi, kjer so zboleli trije člani. FOTO: AP

1696 smrtnih žrtev, a v to niso vštete osebe, ki so umrle doma ali v domovih za ostarele

Iz Francije poročajo o novih 365 smrtnih primerih, med njimi je tudi 16-letna deklica, za katero je znano le, da je iz širšega območja Pariza. "Resne oblike pri mladih so zelo redke," je danes dejal predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon.

V Franciji je doslej v bolnišnicah zaradi covida-19 umrlo 1696 ljudi, v to pa niso vštete osebe, ki so umrle bodisi doma bodisi v domovih za ostarele. Zaenkrat so potrdili 29.155 okužb. Salomon je še opozoril, da je verjetno število okuženih precej višje, saj testirajo le bolj ogrožene bolnike.

Francija je do 17. marca v karanteni, da bi tako upočasnili širjenje novega koronavirusa. "Zelo težko je oceniti, kdaj bomo dosegli vrhunec. Tisti, ki so sedaj bolni, so se okužili pred začetkom zaprtja," je pojasnil minister.

Svoj najsmrtonosnejši dan doslej je imela tudi Velika Britanija, kjer je število smrti v enem dnevu prvič preseglo 100. Skupno je od začetka krize umrlo 578 britanskih državljanov.

Na Hrvaškem je umrla 64-letna ženska, ki je bila onkološki bolnik, potrdili pa so tudi okužbo s covid-19. Gre za tretjo smrtno žrtev. V popoldanskih urah so hrvaški mediji poročajo o drugi smrtni žrtvi, gre za 74-letnega moškega iz Zagreba.

Po podatkih Johns Hopkins University je število okuženih na svetovni ravni preseglo pol milijona - potrjenih je namreč že kar 510.108 primerov okužbe.

EU si je dala še dva tedna časa za pripravo fiskalnega odziva na krizo zaradi koronavirusa

Voditelji članic EU so dali danes finančnim ministrom območja evra dva tedna časa, da pripravijo predloge za fiskalno ukrepanje v odziv na krizo zaradi novega koronavirusa, piše v skupni izjavi, ki so jo sprejeli.

Pri teh predlogih je treba upoštevati izjemno naravo šoka zaradi novega koronavirusa in bolezni covid-19, ki je prizadel vse države, so še zapisali. Evropskega reševalnega mehanizma ESM pa v izjavi niso omenili, čeprav je bil v ospredju razprave.

Razlog je očitno italijanski premier Giuseppe Conte, ki je po italijanskih navedbah blokiral skupen odziv voditeljev EU na krizo zaradi novega koronavirusa. Načrtovani ukrepi naj se mu namreč ne bi zdeli dovolj močni, inovativni in prilagojeni vojnim razmeram.

Conte, ki je pred dvema letoma grozil tudi z vetom na skupne rešitve pri soočanju z migracijskimi izzivi, a je na koncu pristal na dogovor, naj ne bi želel pristati na skupno izjavo. Evropi naj bi bil dal deset dni časa, da poišče rešitev, ki bo ustrezala resnosti razmer.

Janša: Še vsaj nekaj časa se bo treba zanesti predvsem nase

Slovenski premier Janez Janša je v prvem odzivu takoj po koncu virtualnega zasedanja po Twitterju zapisal: "S težko muko na koncu vsaj malo pospešili pripravo simetričnega odgovora za celotno EU. Upanje umre zadnje. Koronaobveznica."

Pred tem je Janša med zasedanjem tvitnil, da se zasedanje vleče že od 16. ure in da razprava odraža vso resnost položaja, kakršnega Evropa ni imela vse od leta 1945. "Še vsaj nekaj časa se bo treba zanesti predvsem nase," je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Voditelji G20 na pomoč svetovnemu gospodarstvu s 5000 milijardami

Na virtualnem vrhu so se danes zbrali voditelji skupine G20. Govora je bilo o nujnih ukrepih zaradi pandemije koronavirusa. Vrh je gostila Savdska Arabija.

Voditelji so se po poročanju BBC zavezali, da bodo za okrevanje svetovnega gospodarstva namenili pomoč v višini 5000 milijard dolarjev oziroma 4618 milijard evrov. "Svetovnemu gospodarstvu bomo namenili 5000 milijard dolarjev v obliki ciljno usmerjene fiskalne politike, gospodarskih ukrepov ter jamstvenih shem za ublažitev družbenih, gospodarskih in finančnih vplivov pandemije."

"Virus se ne ozira na meje. Boj proti pandemiji zahteva transparenten, robusten, usklajen, obsežen odziv na globalni ravni v duhu solidarnosti, ki bo temeljil na znanstvenih dejstvih. Trdno smo zavezani k enotnemu nastopu proti tej skupni grožnji," se glasi sporočilo G20. V skupni izjavi voditelji poudarjajo tudi, da bodo v prihodnje tesno sodelovali, ter krizo premagali s skupnimi močni. Pomoč so obljubili tudi državam v razvoju.

Virtualno srečanje voditeljev držav G20.
Virtualno srečanje voditeljev držav G20. FOTO: AP

Kitajski predsednik Ši Džinping je vse države G20 pozval, naj odpravijo trgovinske ovire, da bi olajšale gospodarsko okrevanje po umiritvi razmer - s tem naj bi ciljal predvsem na carine, ki jih je uvedel ameriški predsednik Donald Trump. K odpravi sankcij so že pred začetkom vrha pozvale Rusija, Kitajska, Sirija, Iran, Severna Koreja, Venezuela, Nikaragva in Kuba, saj naj bi te po njihovem mnenju spodkopavale boj proti pandemiji, saj otežujejo nabavo medicinske opreme in zdravil.

Predsednik Putin na virtualnem srečanju G20.
Predsednik Putin na virtualnem srečanju G20. FOTO: AP

V Nemčiji nizko število smrtnih žrtev. Tedensko do pol milijona testiranj

V Nemčiji tedensko opravijo kar do pol milijona testiranj - in prav to je po mnenju virologa Christiana Drostena glavni razlog za nizko število smrtnih žrtev. V Nemčiji so potrdili več kot 36.000 okužb z novim koronavirusom, s čimer je država med bolj prizadetimi po številu okužb. Obenem pa je covidu-19 po podatkih Inštituta Robert Koch podleglo 198 ljudi, kar pomeni, da je stopnja smrtnosti okoli 0,5 odstotka.

"Razlog, zakaj ima Nemčija tako malo smrti v primerjavi s številom okuženih ljudi, je mogoče pojasniti z dejstvom, da izvedeno res veliko število laboratorijsko diagnostičnih testiranj," je na novinarski konferenci dejal vodja inštituta za virologijo pri berlinski bolnišnici Charite Drosten.

V ZDA veliko pomanjkanje zaščitne opreme in rast brezposelnosti

Pandemija koronavirusa je v ZDA povzročila tudi visok rast brezposelnosti. Pretekli teden je namreč za nadomestilo za brezposelnost zaprosilo kar 3,28 milijona Američanov - gre za kar štirikratno povišanje. Ameriški The New York Times poroča, da gre za rekordno visoko število brezposelnih. V številnih zveznih državah se namreč zapirajo restavracije, hoteli, kinematografi, lokali, proizvodnjo so zaustavila številna podjetja. Še pretekli mesec se je brezposelnost v ZDA približevala rekordno nizki ravni.

Medtem se je v ZDA v sredo znova povečalo število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa, od tega največ v državi New York, znotraj države pa v mestu New York. Župan Bill de Blasio je zaradi kršenja prepovedi druženja ukazal odstranitev košev na košarkarskih igriščih, ker mladina ne upošteva prepovedi druženja.

Ameriški senat je soglasno potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva pomoč podjetjem in posameznikom. Američani, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev letno, bodo dobili po 1200 dolarjev pomoči.

V državi New York so zabeležili že 385 smrtnih žrtev, guverner Andrew Cuomo pa višek pandemije pa guverner pričakuje šele čez tri tedne. V bolnišnicah države New York je zaradi koronavirusa 5327 ljudi, od tega 1290 na intenzivni negi. Cuomo je dejal, da umirajo predvsem tisti, ki so dolgo časa priključeni na ventilatorje.

Ponekod se morajo medicinske sestre zaradi pomanjkanja opreme zaščititi z oblekami iz vreč za smeti, pri bolnišnici Bellevue so postavili prvo zasilno mrtvašnico, ker je redna že polna.

Policisti so dobili navodila, naj pazijo na izvajanje ukaza o družbeni distanci, kar devet odstotkov mestnih policistov (3200) pa v sredo ni šlo v službo zaradi raznih bolezni. Med policisti je 180 okuženih.

New Orleans v Louisiani postaja novo veliko žarišče okužb, kar menda izvira iz tradicionalnega velikega praznovanja pusta.
New Orleans v Louisiani postaja novo veliko žarišče okužb, kar menda izvira iz tradicionalnega velikega praznovanja pusta. FOTO: AP

Novo žarišče New Orleans: je kriv mardi gras?

New Orleans v Louisiani postaja novo veliko žarišče okužb, kar menda izvira iz tradicionalnega velikega praznovanja pusta mardi gras 25. februarja, ko je bilo v mestu 1,4 milijona turistov. Louisiana ima 1800 okužb, od tega 70 odstotkov v mestu New Orleans.

Kriza zaradi koronavirusa je sicer na hitro dramatično povečala ameriška brezposelnost. Če so prej povprečno prejeli okoli četrt milijona prošenj za nadomestila za brezposelnost, so jih prejšnji teden 3,3 milijona.

Španija prehitela Kitajsko po številu smrtnih žrtev

Španija je medtem po številu smrtnih primerov prehitela Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil. Koronavirusna bolezen 19 je tam zahtevala 4089 smrtnih žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo še 655 ljudi, kar je manj kot dan pred tem, ko bilo žrtev 738. Skupaj se je doslej v Španiji z novim koronavirusom okužilo 56.188 ljudi, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Ob tem so podaljšali izredne razmere do 12. aprila.

Da bi zajezili širjenje okužb, so v Španiji 14. marca razglasili 15-dnevne izredne razmere in omejili gibanje ljudi po državi. Številni ocenjujejo, da so ukrepe uvedli veliko prepozno.

Strah pred boleznijo je sicer iz številnih uspel izvabiti najslabše. V kraju La Linea de la Concepcion so s kamni napadli več reševalnih vozil, v katerih je bilo 28 starejših, ki so okuženi ali pa že kažejo znake bolezni. Prihajajo sicer z drugega območja, oblasti pa so jim tukaj poiskale nastanitve, kjer bodo v karanteni. A prebivalce je odločitev tako razjezila, da so se odločili za protest, vozilom so poskušali tudi blokirati pot, je sporočila španska policija, ki je zaradi tega pridržala vsaj dve osebi.

V Moskvi karantena za starejše in bolne ter 46 evrov nagrade

V ruski prestolnici od danes velja karantena za skoraj 1,9 milijona starejših in bolnih meščanov. Po napovedih moskovskih oblasti bo karantena v veljavi dobre tri tedne.

Karantena velja za prebivalce, ki so starejši od 65 let ali kronični bolniki. Izjemoma bodo lahko svoje domovanje zapustili le, če bodo odšli k zdravniku ali v lekarno. Tudi takrat bodo domovanje lahko zapustili le, če si bodo nadeli zaščitno masko, je pojasnil moskovski župan Sergej Sobjanin.

Karantena bo prizadela številne starejše Moskovčane, ki zaradi premajhnim pokojnin še vedno hodijo na delo. Moskovske oblasti bodo sicer vsem, ki bodo spoštovali karanteno, nakazale dodatnih 4000 rubljev (približno 46 evrov). Moskva je tudi uvedla posebno telefonsko številko, na kateri je mogoče naročiti zdravila, življenjske potrebščine ali pomoč.

Kot ukrep proti širjenju okužb z novim koronavirusom bo v petek v Rusiji obstal mednarodni letalski promet. Izjema bo veljala samo za lete, s katerimi se v domovino vračajo ruski državljani. Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako prihodnji teden razglasil za dela prostega, da bi na tak način omejili širitev okužb.

V Rusiji so do srede potrdili 658 okužb z novim koronavirusom, od tega 410 v Moskvi. Prisotnost virusa so potrdili tudi pri treh umrlih osebah.

Predsednica EK kritična do ukrepov nekaterih držav

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v sredo pozdravil pozive nekaterih skupin po svetu k takojšnji prekinitvi spopadov zaradi boja proti pandemiji novega koronavirusa. K prekinitvi ognja so pozvali komunistični gverilci na Filipinih, premirje v Libiji se nekako drži, podobno pa se dogaja drugje po svetu.

Ko bi Evropa morala dokazati, da ni unija le v lepem vremenu, jih vse preveč najprej ni želelo deliti dežnika, je bila danes kritična predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v nastopu na izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Še posebej kritična je bila do vzpostavljanja pregrad. "Krize brez meja ne moremo rešiti z vzpostavljanjem pregrad med nami, a vendar je bil to prvi refleks številnih držav. To preprosto ni smiselno," je dejala. Prav tako po njenih besedah ni smiselno, da so nekatere članice enostransko ustavile izvoz zdravstvene opreme.

Trend se je sicer že obrnil, Evropa je nazaj, je ocenila. Izpostavila je skupna javna naročila zaščitne in zdravstvene opreme ter napovedala, da bi morale prve pošiljke prispeti v prihodnjih tednih.

Ob tem je poudarila, da Evropejci pozorno spremljajo dogajanje in da jih zanima, kaj se bo zgodilo v prihodnje. "Vsi vemo, kaj je na kocki," je posvarila.

Spremljajte aktualne informacije

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.16

Na Hrvaškem tretja smrtna žrtev

Hrvaški mediji poročajo, da je za posledicami okužbe s koronavirusom umrla 65-letna ženska, ki je bila onkološki bolnik. Gre za tretjo smrtno žrtev na Hrvaškem.

20.11

V Franciji med 365 novimi smrtnimi žrtvami covida-19 tudi 16-letnica

Francija je danes potrdila 365 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19. Med umrlimi je tudi 16-letno dekle. V Franciji se tako še vedno dnevno povečuje število smrtnih žrtev.

20.09

V Evropi zaradi covida-19 umrlo več kot 15.000 ljudi

Koronavirusna bolezen 19 je v Evropi doslej zahtevala že več kot 15.000 smrtnih žrtev. Večino smrtnih žrtev sta zabeležili Italija in Španija. Evropa je tako najhuje prizadeta celina doslej.

19.20

V Veliki Britaniji najsmrtonosnejši dan doslej

V Veliki Britaniji se je število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa povzpelo na 578, s tem pa se je število smrti prvič povečalo za več kot 100 v enem dnevu. V zadnjih 24 urah je zaradi covid-19 umrlo 115 ljudi.

19.17

Na Hrvaškem druga smrtna žrtev

Na Hrvaškem so danes zabeležili drugo smrtno žrtev zaradi koronavirusa. Po poročanju hrvaških medijev gre za 74-letnega moškega iz Zagreba. Skupno število okuženih na Hrvaškem se je povzpelo na 495.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (869)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M teorija
27. 03. 2020 20.56
+1
Amerika first je rekel Donald!?
kadabra
27. 03. 2020 19.19
+6
Kitajci so najbolj nemaren narod na svetu, Američani pa narod z daleč najnižjo inteligenco. Pričakovani rezultati. Kmal se bodo začel strelat po trgovinah
el capitano
27. 03. 2020 19.27
+2
No Kitajska mesta so sterilno čista ,lahko povem iz prve roke..
kadabra
27. 03. 2020 20.19
+3
Kje pa si bil? Sigurno ne tam kjer pse tepejo po glavi, jejo netopirje, podgane, mačke,...
Ost1234
27. 03. 2020 16.36
+6
Po končani epidemiji bodo ZDA še fehtale da kdo v to državo sploh še kdo vstopi! Prav vabile bodo Mehičane !
FIGEC
27. 03. 2020 13.56
+2
Zanimivo. Virus kot naročen, da rešuje pokojninsko blagajno. Zanimivo...
dreko123
27. 03. 2020 13.33
+5
važno da imajo vsakoletno čez 800 miljard za vojsko ,okupiranje in širjenjen ilegalnih vojn po svetu... za osnove pa ni denarja...
Da se mene pita..
27. 03. 2020 12.49
+1
Važn da bo Trump zalaufal gospodarstvo od 1.aprila na polno.
Marko Live
27. 03. 2020 12.28
+5
Pomoje bodo na koncu zažgali Trumpa na grmadi.
Slovenijagrenaprej
27. 03. 2020 10.28
+5
Brez skrbi, tam bo virus kmalu v izolaciji. Na srečo imajo oni imajo Chuck Norrisa!
rockyrok
27. 03. 2020 10.09
+5
America first - pa saj je samo gripca.
hotchilipoper
27. 03. 2020 10.04
+12
Zdaj se bo pokazala organiziranost in disciplina amerikancev
hotchilipoper
27. 03. 2020 10.05
+16
V vsakem filmu jim uspe uničiti virus,da vidimo kako bo šlo v realnem svetu,pa jim hočem vse najbolje.
Rožice cvetijo
27. 03. 2020 10.02
+9
Tam bo pa res "pokol".
janezpodre
27. 03. 2020 09.54
+18
Mislim, da se najhujše pripravlja prav v USA. Epidemija se "zdravi" z energičnimi ukrepi in discipliniranim prebivalstvom. Dokaz je Kitajska. Za primer pa vzemimo Los Angeles, USA, s 13 milijoni prebivalcev, kakšne so razmere, vemo iz vsake druge kriminalke, verjetno je v LA narkomanov, kot ima SLO prebivalcev. In predstavljajte si, da bodo ti ljudje disciplinirano ostajali doma, tako, kot v Lj. Prav možno je, da bodo dobili v Hollywoodu kakšnih 100 novih scenarijev za filme katastrofe. Trump je v svoji zaplankanem narcisizmu, ker ne "šljivi" nikogar stopil na mino. Počakajte par mesecev. Preživele bodo mlade zdrave barabe, stari in bolni bodo šli, ampak virus bo ostal, LA bo kužen, posledično strogo izoliran in kako bo potem, smo pa že videli v filmih katastrofe. Ampak tu vam Schwarci al pa Harison Ford ne bosta mogla pomagat pa ne zato, ker sta prestara.
Jak Tobim
27. 03. 2020 10.06
-9
kitajska je virus sproducirala (prenos iz živali na tržnici katastrofalno nizke higiene in kriminalu vseh kriminalov v žrtju zadnjih primerkov zaščitenih živali), lagala celemu svetu več kot mesec in pol, pobila medtem vse oporečnike, ki so upozorili na grozljivo početje partije, izvozlia Wuhan virus po celem planetu (V afriki se ne širi hitro, ker je toplo, širi pa se v pasu, kjer so temp. nekje med 3 in 17 st C ter ni preveč vlažno). in ti? ponovno po ameriki .- kako vam te plašnice končno ne padejo dol iz obraza. da ni wilsona po prvi vojni, da ni amerike v drugi, da so tolkli po hitlerju, da ni marschallovega plana..ampak, ti ponovno po ameriki. ja, ti majhnež, no.
bozohr
27. 03. 2020 10.28
+5
da ni začela celega kupa nesmiselnih in neupravičenih vojn, pobila 500.000 iraških otrok (poglej si intervju z Madeleine Albright na You tube), podpirala in financirala diktatorje v srednji in latinski Ameriki in njihove zločine itd.Ja , ti majhnež, no..
son?ece5
27. 03. 2020 10.53
-5
Na Kitajskem je ugasnilo 21 milijonov mobitelov. Podatek govori o lažnivosti komunajzarjev in o apokaliptični razsežnosti epidemije. Toliko ljudi naj bi umrlo samo na Kitajskem. Toliko o partiji!!!!!!!!!!!!
el capitano
27. 03. 2020 19.34
+0
Nihče ne ve, od kje je prišel ta virus.Zanimivo ,da se je pojavil na smučiščih v srednji Evropi ,čeprav jaz mislim, da so bile glavni center Benetke in letališče Marko Polo..
nutijan
27. 03. 2020 09.52
+1
to je povsem jasno ...da je nekdo to ven dal ,da se razreči svetovno prebivalstvo in to šibke in starejše ,ker nas že preveč za zemljo
vertex
27. 03. 2020 09.51
+9
Janšisti so se potuhnili...več let so kokodakali o superiornosti ameriškega zdravstvenega sistema
Jak Tobim
27. 03. 2020 09.56
+2
nimam pojma, da bi kdorkoli kadarkoli govoril o superiornosti ameriškega zdravstvenega sistema. na svetovni lestvici je njihov zdravstveni sistem ravno tam, kjer je naš - iz tega smo se oboji norčevali že dvajset let nazaj. že toliko časa smo skupaj, nekje na polovici lestvice. eni ste tako neumni ali enostavno pokvarjeni, da niti v težkih časih ne morete iz svoje majhnosti. edina skrivnost danes je, kako to, da je kitajska na polno zagnala svoje gospodarstvo, ostali svet pa nima šans, da bi zajezil epidemijo, čeprav so ukrepi v Italiji že hujši od Kitajskih.
vertex
27. 03. 2020 10.00
+4
Pišem tistim ki imsjp pojma o tem...dobro vedo o čem pišem
son?ece5
27. 03. 2020 10.54
+0
dreko123
27. 03. 2020 13.36
+4
naš zdravstveni sistem je svetlobna leta pred ameriškem... če bi ga realno ocenjevali bi bil ameriški čist na podnu! Pa ne mešat hrušk in jabuk zdej če maš pa dnar dobiš najboljšo oskrbo... ja če si bogataš ja... za 90% ostala folka pa pozabi... samo dnar dnar dnar... služit na osnovah in astronomske cene...
Bojan-F
27. 03. 2020 09.48
+8
Samo malo off topic ... stari macki iz varnostnih struktur ZDA z analizo javnodostopnih podatkov napovedujejo svoji drzavi tektonske spremembe ...
Bojan-F
27. 03. 2020 09.55
+11
... kljucni element za razumevanje procesa, v katerega bodo ZDA vstopile v prihodnjem desetletju, je migracija ... v preteklosti je bil kljucni dejavnik, ki je ZDA omogocil dvig v status velesile, priseljevanje s koristmi demografske siritve, ki je omogocal siritev kreditiranja in priliv mozganov iz tujine ...
Bojan-F
27. 03. 2020 09.55
+4
... propad zahodnega financnega sistema bo izbrisal zivljenjski standard prebivalstva, obenem pa bo prenehal s programi ponzi, kot sta borza in pokojninski skladi ... tako globoka drzava.
mikpiki191
27. 03. 2020 09.48
+10
pametni TRUMP bo velesilo sam spravil na kolena
pikijakob
27. 03. 2020 09.50
+7
Jak Tobim
27. 03. 2020 09.53
-5
ni jih trump ampak kitajska - tako kot ves ostali svet.
pravisprehajalec
27. 03. 2020 09.45
-1
Pri slovenskih Javnih je plača vedno, je gospodarstvo uničeno ali ne. Zato Trumpovega razmišljanja ne morejo razumeti. Razmišljajo pač: Ubogi ljudje, doma naj ostanejo. Saj bodo itak dobili plačo...
Jak Tobim
27. 03. 2020 09.58
+1
nekaj je res razmišljanj, kot je tvoje, imaš prav, a je tovrstnega malo. in, mniti slučajno, ni deljeno javno, zasebno. tudi pri zaposlenih pri zasebnikih je razmišljanje popolnoma enako. nima veze, kdo je šef, gospodar, lastnik..
jutri_pa_res
27. 03. 2020 09.40
+0
Druga teorija je, da če popolnoma vse zaustavimo za 2-3 mesece, bo verjetno žrtev virusa res manj, ampak zaradi popolnega propada gospodarstva in z njim zdravstvenega sistema bo v kratkem desetkrat več mrtvih zaradi drugih razlogov.
Jak Tobim
27. 03. 2020 10.01
+0
to ni teorija -to je popolnoma gotovo dejstvo. kitajska je zagnala gospodarstvo na polno - onesnaženje zraka nad Wuhanom se povečuje, transport, ladje, vse je v pogonu. če zahod ne ukrene nekaj v smislu novih načinov zajezitve virusa (mimo srednjeveških karanten) smo čez leto hlapci kitajcev. po starem dobrem kitajskem načinu - plačaš koruptivnega lokalnega vodjo, da zate terorizira svoj narod. tako so vladali, s presledki, 4000 let. ni se kaj dosti spremenilo.
kiler
27. 03. 2020 09.40
-1
Bravo Tjasa..tocno to delajo bubetajo in pisejo neumnosti..nekaj drugega je v ozadju in mediji so placani da perejo mozgane..kaj dela v italiji ameriska vojska in se vozi gor in dol.noben ne napise in nic se ne pove..kobi vsaj vedli resnico te ku..eve bolezni..in kaj je ozadje,,,,,
FollowThePlan
27. 03. 2020 09.47
+3
Res je! Naloga medijev je strašiti ljudi in stvariti paniko, katera pa pač ni potrebna. Vse kar je na spletni strani medijev je korona virus in to je to.. noben pa ne piše o tem, da bosta v EU vstopili tudi 2 novi državi, zgleda se je tema onesnaževanja pozabila..
pikijakob
27. 03. 2020 09.53
+5
Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko! In velik zmagovalec je Kitajska!!! To je to
INAZ
27. 03. 2020 09.57
+2
minotaurus minotaurus
27. 03. 2020 09.38
-6
Zakaj je v nemciji manj smrti, ker opravijo vec testov!! Vi to resno?? No bom jast povedal. Zato ker so med redkimi drzavami ki objavljajo realno smrtnost od korone. V Italiji in njim podobnim mafijskim dezelam so pogruntal da ce bodo objavljal naravne smrt v povezavo s korono bojo pokasiral vec DENARNE POMOCI OD EU - SVETA. beeee eeeee