Tujina

Slovenija osramočena zaradi nedavnega poročila o korupciji

Bruselj, 08. 10. 2021 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
17

Tuji mediji so se znova razpisali o Sloveniji, saj da jo je osramotilo nedavno poročilo o korupciji Greco. EUobserver piše, da Slovenija, ki trenutno tudi predseduje Svetu EU, ni uresničila nobenega od 15 protikorupcijskih priporočil. V članku je poudarjeno še, da je Slovenija edina država članica, ki še ni imenovala tožilcev. "To, kako lahko Janša brez posledic ovira pravosodje, je zame uganka," je dejal evropski poslanec iz zelene Nemčije Daniel Freund.

Slovenski parlament
Slovenski parlament FOTO: Shutterstock

Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco), medvladni organ v Strasbourgu, je v poročilu zaključil, da Slovenija ni uresničila nobenega od 15 protikorupcijskih priporočil, ki jih je v zadnjih letih prejela od vseevropskega nadzornika. Poročilo je sicer izšlo že v torek, vendar ni pritegnilo veliko pozornosti. 

EUobserver je evropski spletni časopis, ki ga je leta 2000 izdala bruseljska organizacija EUobserver.com ASBL. Časnik ponuja tako dnevna poročila kot tudi poglobljeno poročanje o mednarodnih zadevah, povezanih z Evropsko unijo.

Greco je opozoril, da se je število slovenskih protikorupcijskih delavcev od prejšnjega poročila, ki je izšlo leta 2018, zmanjšalo s 40 na 37. Poleg tega država ni okrepila pravil glede lobiranja nekdanjih zaposlenih v vladi in politikov, obseg prijav premoženja za ministre in državne sekretarje pa se ni razširil na družinske člane. 

Med številnimi drugimi pomanjkljivostmi so navedli tudi dejstvo, da Slovenija ni predlagala načrta za obvladovanje navzkrižij interesov. Država nima nobenih oprijemljivih rezultatov glede zaščite organov pregona pred korupcijo, nepoštenega napredovanja ter odpuščanja policistov in najvišjih uradnikov, piše Greco in dodaja še, da je potreben tudi precejšen napredek za okrepitev zaščite žvižgačev.

Slovenijo so povabili, da jih do 30. aprila 2022 obvesti o napredku. Za EUobserver pa so poudarili še, da so države članice zakonsko obvezane k izvajanju njihovih priporočil.

Naraščajoči pritisk in več nepravilnosti

Poročilo je bilo objavljeno v času, ko sta premier Janez Janša in slovenska vlada na tapeti zaradi več domnevnih nepravilnosti. Slovensko upravno sodišče je v torek odločilo zoper Janševo odločitev o razveljavitvi imenovanja dveh slovenskih predstavnikov na najvišje sodišče EU v Luksemburgu. Janša je sprva odlašal, maja pa dokončno blokiral imenovanje dveh slovenskih tožilcev, Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja. To je spodbudilo odstop pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič, ki je izbrala kandidate.

Janša prav tako zavlačuje pri imenovanju dveh predstavnikov na Evropskem javnem tožilstvu (EPPO), novem organu za vračanje napačno porabljenih sredstev EU. 

Slovenija je edina država članica, ki še ni imenovala tožilcev. To ustvarja pravno slepo točko v Evropi, posledično pa je onemogočen pregon primerov, povezanih s Slovenijo, je nedavno povedala vodja EPPO Laura Kövesi. Predstavniki kabineta evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa so za EUobserver povedali, da je osebno izrazil svojo zaskrbljenost in od julija, ko je Slovenija prevzela predsedovanje EU, večkrat zahteval pojasnila.

EUobserver piše še, da je Janša državo vodil že od leta 2004 do leta 2008, nato pa ša v letih 2012 in 2013. Poudarili so, da je bil z glasovanjem o nezaupnici odstavljen, zaradi korupcije pa obsojen na dve leti zapora. Pojasnili so, da je nato odločitev višjega sodišča potekla, saj je ustavno sodišče zaradi postopkovnih razlogov odredilo ponovno sojenje.

"To, kako lahko Janša brez posledic ovira pravosodje, je zame uganka," je o zavlačevanju Slovenije pri imenovanju tožilcev za EPPO dejal evropski poslanec iz zelene Nemčije Daniel Freund.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez krstnik1
10. 10. 2021 09.20
Po naslednjih volitvah bo skupaj s Stevanovičem (podtaknjenec, ki jezdi na strahu in jezi dela populacije) in NSI gej populacijo (skrij se v krščansko stranko, da skriješ kaj si, ali v kaj te je župnik naredil) dosegel ustavno večino, takrat bo korupcija izginila, ker bomo zakone tako priredili.😱😱😡
janikam
09. 10. 2021 13.59
-6
Nič od tega ni res. PRVIČ :SLO ni edina, ki ni izpolnila pravila o korupciji, še 16 drugi držav je na tej lestvici in tudi glede sodnikov nismo edini še 4 druge države (DA, UR, P,?) tako, da 24ur imate spet težave. EU poslanci, ki so bili na srečanju v SLO. so čisto vsi pohvalili slo. in rekli, da je šlo. za vzor vsem ostalim državam. Največ aplavza pa je bil deležen JJ, ki so mu podelili plaketo in priznanje za najboljšo in najnaprednešno vlado. In, da si želijo, da bi bilo takih uspešnih vlad v EU več Tako, da smo lahko ponosni na vlado.
Reality check
10. 10. 2021 16.16
+1
aha...če so še drugi na sezamu potem ni težav....če gledaš mižiš in si zatiskaš ušesa, potem tega ni...
amedeo
09. 10. 2021 13.37
+6
Ne more biti drugače če ti vlado vodi dvakratni arestant, ki ne zna pojasniti od kje mu izvira premoženje!
rambojanša
09. 10. 2021 12.50
+1
a tista korupcija z nlb je všteta zraven ki jo je izvajal neki črni kos...
Hc4life
09. 10. 2021 10.50
+6
Ah dejte no,korupcija pa res ni sramota,sramota so protestniki ,ki nas brukajo ,pred celim svetom...pa vznemirjsjo našga janšta,ki je ata in mama korupcije v enem...
Kopriva007
09. 10. 2021 10.40
+4
Hahaha, mislijo, da jim noben nic ne more...
apodgra
09. 10. 2021 08.35
+15
Kdo sploh lahko ustavi tega hudega bolnika , kjerkoli se pojavi, povsod za sabo pusti posledice njegove bolezni . To traja vse preveč dolgo. Dokler bo imel v svoji stranki-sekti in podporo koalicijskih strank , tako zveste in predane ovčice , se mu ne bo nič zgodilo ,vsaj do novih volitev. Upanje, da bodo nove volite spremenile to kaotično stanje in tega bolnika poslale na zdravljenje v omreženi postelji , še prej pa ga postaviti red roko pravice in soditi za vsa kazniva dejanja za vsa leta nazaj. Tako so se obnašal tudi nekateri duhovniki in zlorabljali nedolžne otroke , ker so bili prepričani, da so nedotakljivi za zidovi cerkvenih objektov in da za njih ne veljajo nobeni zakoni, morala in etika. Nobena stvar se ne more skriti , vse pride enkrat nadan in takrat se bo izstavi tudi račun, vsaj moral bi se , za vse storjeno.
puspan
09. 10. 2021 08.12
-8
Nič čudnega, da je osramočena. Posledice levega vladanja še dolgo ne bodo očiščene. Vlada ima ogromno dela, da to odstrani. Sinoči sem za govornim pultom prvič videl našo Alenko v očalih. Moram reči, da v njih izgleda mnogo bolj modro, kot brez njih.
serumresnice
09. 10. 2021 09.53
+7
Tisti, ki to vlado zagovarja, ali se z njo strinja, je ravno tako pokvarjen ali pa še bolj!
Lan Vovk
09. 10. 2021 13.23
+3
sinhron
09. 10. 2021 08.03
+11
Saj ne more biti drugače , ker nas vodi eden največjih koruptivnežev , vojnih zalužkarjev in pralcev denarja , ki negira obstoj pravne države , ne upošteva zakonov in ne ustave je avtokrat , ki misli , da je on država , je pa bolnik !Obdal se je s sebi enakimi , ki vedo , da dokler bo on vladal so varni pred pregonom !
dober-man
08. 10. 2021 21.54
+4
da jansha ovira pravosodje, kdo te je on, bog ?
Ugovor vesti 133.člen
08. 10. 2021 21.40
-5
Zanimivo, prej pa nismo bili osramočeni, ko so nam levi plenilci pokradli milijarde, naredili bančne luknje, tajkunizirali družbena podjetja, prali milijarde za teroriste,... Seveda naši mediji vse napihujejo, ker čutijo, da se pipice pripirajo nevladnikom, večini levičarjev, ki so na javnih seskih, levi plenilci pa daleč od korita. Ko zavlada spet levo enoumje, samo beg kapitala, ki mora vse to podpirati in seveda odhod mladih izobraženih ljudi v tujino, če si želijo lepše prihodnosti, ki je doma ne bo več.
apodgra
09. 10. 2021 08.50
+10
risss Od kdaj , pa je SDS leva stranka . Vsepovsod v največjih aferah po osamosvojitvi je bila "leva " opcija tvoja stranka vključena in odigrala pomembno vlogo. Ko se ropa in šteje denar , ne želiš imeti ob sebi nikogar., ker ti tako več ostane. Če bi imeli sposobne organe pregona , tvoje stranke in vašega božanstva ,danes ne bilo več .
jancro
09. 10. 2021 09.42
-2
Brtoldo
08. 10. 2021 21.25
+9
Kdor je presenečen, ni Slovenc.