Tujina

Kosovo pred vrati Sveta Evrope

Strasbourg, 15. 04. 2024 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.H.
Komentarji
6

Kosovu se v torek obeta korak proti članstvu v Svetu Evrope, saj bo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) na spomladanskem zasedanju po pričakovanjih, na podlagi poročila odbora zunanjim ministrom članic, priporočila sprejem Kosova v to vodilno mednarodno organizacijo za varovanje človekovih pravic in pravne države v Evropi.

Če bosta dve tretjini poslancev iz 46 držav članic podprli predlog mnenja o prošnji za članstvo Kosova, ki ga je sprejel odbor PS SE in v katerem je priporočil sprejem Kosova v Svet Evrope, bodo končno odločitev o članstvu Prištine sprejeli zunanji ministri članic 16. maja na seji Odbora ministrov SE.

Poštni urad v Kforjevi vojaški bazi v Prištini
Poštni urad v Kforjevi vojaški bazi v Prištini FOTO: AP

Članstvo v SE je cilj Kosova od razglasitve neodvisnosti leta 2008, nasprotuje pa mu Srbija, ki ima Kosovo še vedno za del svojega ozemlja. Pred glasovanjem v Strasbourgu je pisala vsem članicam SE in 14 evropskim voditeljem k premisleku, ker da Priština ne spoštuje vladavine prava, izvaja nasilje nad kosovskimi Srbi in po enajstih letih še ni vzpostavila skupnosti srbskih občin, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po poročanju portala Radio Slobodna Evropa (RSE) je pričakovati, da bo PS SE ministrom priporočil sprejem Kosova, saj praviloma sledi odločitvam svojega odbora za politične zadeve in demokracijo.

Odbor je predlog mnenja sprejel na podlagi poročila poročevalke za Kosovo Dore Bakojanis, v katerem je ocenila, da je Kosovo izpolnilo pogoje za članstvo, ustanovitev skupnosti srbskih občin pa da bi morala biti njegova "popristopna zaveza".

Portal izpostavlja, da 12 od 46 članic SE ne priznava Kosova, torej manj kot tretjina, ki bi lahko blokirala odločitev. To sicer ne pomeni, da bodo vsi poslanci glasovali v skladu s političnim stališčem svojih držav do Kosova. Kot primer navaja ukrajinske poslance, ki ne morajo glasovati v skladu s stališčem Kijeva, ki Kosova ne priznava. Beograd pa je po lastnih navedbah od Madžarske dobil zagotovila, da v odboru ministrov ne bo podprla članstva Kosova, čeprav ga priznava. Takšno glasovanje je pričakovati tudi od poslancev vladajoče stranke Fidesz. Srbija pa v SE tudi nima več svoje glavne zaveznice Rusije, ki so jo izključili po invaziji na Ukrajino.

Slovenija Kosovo priznava, zato je pričakovati podporo tudi na glasovanju. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na današnjem obisku v Prištini ponovila močno slovensko podporo poti Kosova v evropske integracije in Svet Evrope.

Prava politična igra se bo sicer začela pred zasedanjem odbora ministrov, ki mora odločitev prav tako sprejeti z dvotretjinsko večino, a bi to bi precedens, saj so ministri doslej nove članice SE sprejemali soglasno, izpostavlja portal omenjenega radia.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Golob na Strehi
15. 04. 2024 21.06
+1
Jaz pa ne bi bil toliko prijazen do Kosova, oni znajo biti najslabši!
BomberIzNordstrima
15. 04. 2024 20.52
-3
No evo Srbi pa vsaj....ko že pravite, da vaša dežela pa ne bo v EU. Vidite da bo tud Srbija šla v EU 😂
trdovrat
15. 04. 2024 20.36
+4
Kar pred vrati naj obstane!
bronco60
15. 04. 2024 20.32
+2
Pa to ne moreš verjet, resnično dvomim, da bodo moji vnuki še peli slovenske pesmi.
Ferjalec
15. 04. 2024 20.32
+3
Politiki, nimate pojma s kom se pečate. Kosovarji so najbolj zahrbten narod na Balkanu. Kolegica je na Prištinski univerzi predavala, in so jo popljuvali, ker je bila Slovenka. Smrt fašizmu svoboda narodu.
Harpuna
15. 04. 2024 18.34
+5
Katastrofa,koliko pozornosti tej umetni tvorbi na Balkanu.