Tujina

Na severu Kosova so se oglasile sirene, Srbi postavili barikade

Beograd / Priština, 31. 07. 2022 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kosovo bo s ponedeljkom prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami in bo namesto tega začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bodo veljali tri mesece. Prav tako bodo po novem prepovedane registrske oznake, ki jih za kraje na Kosovu izdaja Srbija. Tik pred uveljavitvijo novih ukrepov so se v severnem delu Kosovske Mitrovice oglasile sirene. Prebivalci so medtem na več lokacijah postavili barikade, kosovska policija pa je zaprla nekatere mejne prehode.

V nedeljo opoldne so se v severnem delu Kosovske Mitrovice oglasile sirene, kar je mnoge prestrašene prebivalce spravilo na ulice, poroča portal KosSev. Napetosti prihajajo pred uvedbo prepovedi vstopa na ozemlje Kosova s srbskimi osebnimi izkaznicami. 

Srbi so na severu države s kamioni blokirali cesto v bližini mejnega prehoda Jarinje. Kosovska policija je zaradi barikad posledično zaprla mejna prehoda Brnjak inJarinje. Vodja urada kosovskega predsednika Blerim Vela je zapisal, da je postavitev barikad "ukazal sam Vučić". 

"Po Vučićevem neposrednem ukazu so nezakonite strukture Srbije na Kosovu postavile barikade na nekaterih cestah. To je očiten poskus spodkopavanja vladavine prava na Kosovu. Vučić nosi polno odgovornost za kakšno koli zaostrovanje situacije na Kosovu," je dodal. 

Kosovska policija je potrdila, da so se na več lokacijah zaslišali streli, nekaj jih je bilo usmerjenih tudi proti policijskim enotam. Informacij o morebitnih poškodovanih ni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Srbsko obrambno ministrstvo je medtem v odzivu zapisalo, da Priština namerno zavaja javnost s številnimi dezinformacijami, ki se širijo po družbenih omrežjih. 

Uradni Beograd sicer novih ukrepom Kosova nasprotuje, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je Prištino in njene zaveznice znova pozval, naj se spametujejo. Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade. 

Opozoril je, da je situacija za Srbe na Kosovu zelo zapletena, Srbija pa po njegovem "še nikoli ni bila v tako kompleksni in težki situaciji kot danes". Ljudi je obenem pozval, naj ne glede na vse provokacije ostanejo mirni in ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico.

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Meja med Kosovom in Srbijo
Meja med Kosovom in Srbijo FOTO: AP

Kosovski premier Albin Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom. "Ni prostora za napetosti, ni možnosti za destabilizacijo. Gre za nekaj, kar je legitimno, legalno. Tisti, ki govorijo o nasilju, blokadah, destabilizaciji in napetostih, govorijo o samih sebi in ne o nas," je vztrajal.

Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole.

S ponedeljkom bo zdaj stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bo trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni