3°C

Kosovska policija zasegla volilni material za srbski referendum o spremembah ustave

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA / M.P. /
KOMENTARJI
48
Kosovska policija je v petek zvečer zasegla volilni material za referendum o spremembah srbske ustave, ki ga je srbska volilna komisija pred nedeljskim glasovanjem pripeljala na Kosovo. Pridržali so tudi koordinatorja volilne komisije in voznike, ki pa so jih danes izpustili, je sporočil direktor srbskega urada za Kosovo, Petar Petković.

V petek pozno zvečer so kosovski policisti na mejnem prehodu Merdare ustavili osebno vozilo in dve tovorni vozili, so sporočili. Kot so dejali, sta tovornjaka z volilnim materialom ostala zasežena. Volilni material so po navedbah kosovske policije zasegli, ker srbske oblasti niso imele dovoljenja za uvoz v državo, in ga predali kosovski carini.

Poleg tega so pridržali tudi tri voznike in koordinatorja srbske volilne komisije, Marka Jankovića. Odvzeli so jim telefone in jih odpeljali na približno deset kilometrov oddaljeno policijsko postajo. Izpustili so jih danes, četverica pa se je že vrnila v Beograd, je po poročanju RTS povedal direktor srbskega urada za Kosovo, Petar Petković.

Kosovo policija
Kosovo policijaFOTO: AP

"Namesto da bi jih na meji pričakali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki bi morali prevzeti material in ga razdeliti po 140 voliščih, jih je pričakalo deset vozil kosovske policije," je dejal Petković.

Srbija v nedeljo organizira referendum o spremembi srbske ustave na področju pravosodja. Gre za ustavna dopolnila, ki jih je novembra lani sprejel parlament, zadevajo pa imenovanje sodnikov in tožilcev. Z reformami se želi država približa članstvu v Evropski uniji.

Več kot 100.000 etničnih Srbov na Kosovu ima sicer volilno pravico, a jim kosovsko vodstvo dovoljuje zgolj oddajo glasu po pošti ali pa na srbskem uradu na Kosovu. Beograd želi, da bi lahko sodelovala tudi srbska etnična manjšina na Kosovu, zato so hoteli v severnem delu Kosova, kjer živijo kosovski Srbi, vzpostaviti volišča.

Toda kosovske oblasti pravijo, da lahko etnični Srbi na njihovem ozemlju glasujejo le po pošti ali na posebnem uradu, pri čemer ne upoštevajo pretekle prakse postavljanja volilnih mest na območjih, kjer prevladujejo Srbi, poroča Euronews. Kosovske oblasti so namreč dejale, da kosovski zakoni "ne priznavajo pravice, da lahko neka država izvede referendum na suverenem ozemlju druge države". Ob tem so dodali, da so "prakse, ki so se izvajale od leta 2012, protiustavne".

Poteza bo verjetno še dodatno zaostrila odnose med Kosovom in Srbijo. Kosovo je namreč leta 2008 razglasilo neodvisnost od Srbije, česar pa Beograd ni hotel priznati. Država je namreč vztrajala, da ostaja Kosovo del Srbije.

Srbija je ohranila močan vpliv na območjih Kosova, kjer prevladujejo Srbi, čeprav na tem ozemlju formalno nima nobene oblasti. Spor med Srbijo in Kosovom tako ostaja vzrok za napetosti na Balkanskem polotoku. Pogajanja s posredovanjem EU, katerih cilj je normalizacija odnosov, so prinesla le malo napredka, čeprav je bilo tako Kosovu kot Srbiji naloženo, naj razrešita spore, saj bosta le tako napredovala v svojih prizadevanjih za pridružitev EU.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.